Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
ભિક્ખુનિક્ખન્ધકકથાવણ્ણના
Bhikkhunikkhandhakakathāvaṇṇanā
૨૯૫૨. વિવરિત્વાન ચીવરં અપનેત્વા.
2952.Vivaritvāna cīvaraṃ apanetvā.
૨૯૫૩. યં કિઞ્ચિ સમ્પયોજેન્તિયાતિ યં કિઞ્ચિ અનાચારં કરોન્તિયા. તતોતિ તેન અનાચારસઙ્ખાતેન અસદ્ધમ્મેન. ભાસન્તિયાતિ વાચાય ભાસન્તિયા.
2953.Yaṃ kiñci sampayojentiyāti yaṃ kiñci anācāraṃ karontiyā. Tatoti tena anācārasaṅkhātena asaddhammena. Bhāsantiyāti vācāya bhāsantiyā.
૨૯૫૪-૬. દીઘન્તિ એકપરિક્ખેપતો દીઘં. વિલીવેન ચ પટ્ટેનાતિ સણ્હેહિપિ વિલીવેહિ કતપટ્ટેન. ચમ્મપટ્ટેનાતિ ચમ્મમયપટ્ટેન. દુસ્સપટ્ટેનાતિ સેતવત્થેન. દુસ્સવેણિયાતિ દુસ્સેન ગણ્ઠિતવેણિયા. દુસ્સવટ્ટિયાતિ દુસ્સેન કતવટ્ટિયા . ન ફાસુકા નમેતબ્બાતિ મજ્ઝિમસ્સ તનુભાવત્થાય ગામદારિકા વિય ફાસુલિકા ન નામેતબ્બા. જઘનન્તિ મુત્તકરણપ્પદેસં. અટ્ઠિકાદિનાતિ ગોજાણુટ્ઠિકાદિના. ન ઘંસાપેય્યાતિ ન ઘટ્ટાપેય્ય. ‘‘અટ્ઠિકાદિના’’તિ ઇદં ‘‘ન ઘંસાપેય્યા’’તિ ઇમિના ચ ‘‘કોટ્ટાપેતી’’તિ ઇમિના કિરિયાપદેન ચ સમ્બન્ધિતબ્બં.
2954-6.Dīghanti ekaparikkhepato dīghaṃ. Vilīvena ca paṭṭenāti saṇhehipi vilīvehi katapaṭṭena. Cammapaṭṭenāti cammamayapaṭṭena. Dussapaṭṭenāti setavatthena. Dussaveṇiyāti dussena gaṇṭhitaveṇiyā. Dussavaṭṭiyāti dussena katavaṭṭiyā . Na phāsukā nametabbāti majjhimassa tanubhāvatthāya gāmadārikā viya phāsulikā na nāmetabbā. Jaghananti muttakaraṇappadesaṃ. Aṭṭhikādināti gojāṇuṭṭhikādinā. Na ghaṃsāpeyyāti na ghaṭṭāpeyya. ‘‘Aṭṭhikādinā’’ti idaṃ ‘‘na ghaṃsāpeyyā’’ti iminā ca ‘‘koṭṭāpetī’’ti iminā kiriyāpadena ca sambandhitabbaṃ.
૨૯૫૭. ‘‘કોટ્ટાપેતી’’તિ ઇદં ‘‘હત્થં વા’’તિઆદીહિ ઉપયોગન્તપદેહિ પચ્ચેકં યોજેતબ્બં. હત્થન્તિ અગ્ગબાહં. હત્થકોચ્છન્તિ પિટ્ઠિહત્થં. પાદન્તિ જઙ્ઘં.
2957.‘‘Koṭṭāpetī’’ti idaṃ ‘‘hatthaṃ vā’’tiādīhi upayogantapadehi paccekaṃ yojetabbaṃ. Hatthanti aggabāhaṃ. Hatthakocchanti piṭṭhihatthaṃ. Pādanti jaṅghaṃ.
૨૯૫૮. ન મુખં લિમ્પિતબ્બન્તિ છવિપસાદકરેન તિલસાસપકક્કાદિના અનેકવિધેન લિમ્પનેન ન લિમ્પિતબ્બં. ન ચુણ્ણેતબ્બન્તિ મુખચુણ્ણલેપનં ન કાતબ્બં. મનોસિલાય મુખં લઞ્જન્તિયા આપત્તિ સિયાતિ યોજના.
2958.Na mukhaṃ limpitabbanti chavipasādakarena tilasāsapakakkādinā anekavidhena limpanena na limpitabbaṃ. Na cuṇṇetabbanti mukhacuṇṇalepanaṃ na kātabbaṃ. Manosilāya mukhaṃ lañjantiyā āpatti siyāti yojanā.
૨૯૫૯. અઙ્ગરાગો ન કાતબ્બોતિ હલિદ્દિકુઙ્કુમાદીહિ સરીરચ્છવિરાગો ન કાતબ્બો. અવઙ્ગં ન ચ કાતબ્બન્તિ અઞ્જનં બહિ અક્ખિકોટિયા લેખં ઠપેત્વા ન અઞ્જિતબ્બં. ન કાતબ્બં વિસેસકન્તિ ગણ્ડપદેસે વિચિત્રસણ્ઠાનં વિસેસકં વત્તભઙ્ગં ન કાતબ્બં.
2959.Aṅgarāgo na kātabboti haliddikuṅkumādīhi sarīracchavirāgo na kātabbo. Avaṅgaṃ na ca kātabbanti añjanaṃ bahi akkhikoṭiyā lekhaṃ ṭhapetvā na añjitabbaṃ. Na kātabbaṃ visesakanti gaṇḍapadese vicitrasaṇṭhānaṃ visesakaṃ vattabhaṅgaṃ na kātabbaṃ.
૨૯૬૦. ઓલોકનકતોતિ વાતપાનતો. રાગાતિ કામરાગેન. ઓલોકેતુન્તિ અન્તરવીથિં વિલોકેતું, સાલોકે ન ચ ઠાતબ્બન્તિ યોજના. સાલોકે દ્વારં વિવરિત્વા ઉપડ્ઢકાયં દસ્સેન્તીહિ ન ઠાતબ્બં. સનચ્ચન્તિ નટસમજ્જં.
2960.Olokanakatoti vātapānato. Rāgāti kāmarāgena. Oloketunti antaravīthiṃ viloketuṃ, sāloke na ca ṭhātabbanti yojanā. Sāloke dvāraṃ vivaritvā upaḍḍhakāyaṃ dassentīhi na ṭhātabbaṃ. Sanaccanti naṭasamajjaṃ.
૨૯૬૧. ગણિકં વુટ્ઠાપેન્તિયા વેસિં વુટ્ઠાપેન્તિયા. ‘‘વિક્કિણન્તિયા’’તિ ઇદં ‘‘સુર’’ન્તિઆદીહિ ઉપયોગન્તપદેહિ પચ્ચેકં યોજેતબ્બં.
2961.Gaṇikaṃ vuṭṭhāpentiyā vesiṃ vuṭṭhāpentiyā. ‘‘Vikkiṇantiyā’’ti idaṃ ‘‘sura’’ntiādīhi upayogantapadehi paccekaṃ yojetabbaṃ.
૨૯૬૩. ન ચેવુપટ્ઠાપેતબ્બોતિ અત્તનો વેય્યાવચ્ચં નેવ કારાપેતબ્બો. તિરચ્છાનગતોપિ દાસો વા દાસી વા તિરચ્છાનગતોપિ કમ્મકરો વા ન ચેવ ઉપટ્ઠાપેતબ્બો નેવ અત્તનો વેય્યાવચ્ચં કારાપેતબ્બો. અપિ-સદ્દેન પગેવ મનુસ્સભૂતોતિ દીપેતિ.
2963.Nacevupaṭṭhāpetabboti attano veyyāvaccaṃ neva kārāpetabbo. Tiracchānagatopi dāso vā dāsī vā tiracchānagatopi kammakaro vā na ceva upaṭṭhāpetabbo neva attano veyyāvaccaṃ kārāpetabbo. Api-saddena pageva manussabhūtoti dīpeti.
૨૯૬૪. ‘‘સબ્બનીલાદિ’’ન્તિ ઇમિના –
2964.‘‘Sabbanīlādi’’nti iminā –
‘‘સબ્બનીલકમઞ્જેટ્ઠ-કણ્હલોહિતપીતકે;
‘‘Sabbanīlakamañjeṭṭha-kaṇhalohitapītake;
મહાનામમહારઙ્ગ-રત્તેસૂ’’તિ. (વિ॰ વિ॰ ૫૯૮) –
Mahānāmamahāraṅga-rattesū’’ti. (vi. vi. 598) –
વુત્તાનિ અકપ્પિયચીવરાનિ સઙ્ગહિતાનિ. ‘‘નમતકં નામ એળકલોમેહિ કતં અવાયિમં ચમ્મખણ્ડપરિભોગેન પરિભુઞ્જિતબ્બ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૬૪) અટ્ઠકથાય વુત્તત્તા, ગણ્ઠિપદે ચ ‘‘સન્થરણસદિસો પિલોતિકાહિ કતો પરિક્ખારવિસેસો’’તિ વુત્તત્તા ચ નિપજ્જાય પરિભુઞ્જિતબ્બો પરિક્ખારવિસેસો નમતકં નામ.
Vuttāni akappiyacīvarāni saṅgahitāni. ‘‘Namatakaṃ nāma eḷakalomehi kataṃ avāyimaṃ cammakhaṇḍaparibhogena paribhuñjitabba’’nti (cūḷava. aṭṭha. 264) aṭṭhakathāya vuttattā, gaṇṭhipade ca ‘‘santharaṇasadiso pilotikāhi kato parikkhāraviseso’’ti vuttattā ca nipajjāya paribhuñjitabbo parikkhāraviseso namatakaṃ nāma.
૨૯૬૫. છન્નમ્પિ પુરિસબ્યઞ્જનં ‘‘એત્થા’’તિ ચિન્તેત્વા રાગચિત્તેન ઓલોકેન્તિયા દુક્કટં હોતિ. સબ્બન્તિ વુત્તપ્પકારં સબ્બં.
2965. Channampi purisabyañjanaṃ ‘‘etthā’’ti cintetvā rāgacittena olokentiyā dukkaṭaṃ hoti. Sabbanti vuttappakāraṃ sabbaṃ.
૨૯૬૬. ભિક્ખું દૂરતોવ પસ્સિત્વા તસ્સ ભિક્ખુનો દૂરતો ઓક્કમિત્વાન મગ્ગો દાતબ્બોતિ યોજના.
2966. Bhikkhuṃ dūratova passitvā tassa bhikkhuno dūrato okkamitvāna maggo dātabboti yojanā.
૨૯૬૭. ભિક્ખં ચરન્તિયા ભિક્ખુનિયા ભિક્ખું પસ્સિત્વા પન યેન ભિક્ખાય ચરતિ, તં પત્તં નીહરિત્વા ઉપરિ છાદેત્વા ઠિતં સઙ્ઘાટિચીવરં અપનેત્વા ઉક્કુજ્જં ઉદ્ધંમુખં કત્વા ભિક્ખુનો દસ્સેતબ્બન્તિ યોજના.
2967. Bhikkhaṃ carantiyā bhikkhuniyā bhikkhuṃ passitvā pana yena bhikkhāya carati, taṃ pattaṃ nīharitvā upari chādetvā ṭhitaṃ saṅghāṭicīvaraṃ apanetvā ukkujjaṃ uddhaṃmukhaṃ katvā bhikkhuno dassetabbanti yojanā.
૨૯૬૮. ઉતુનીનં ભિક્ખુનીનં ઉતુકાલે સઞ્જાતપુપ્ફે કાલે સંવેલ્લિકં કાતું કચ્છં બન્ધિતું મહેસિના કટિસુત્તકં અનુઞ્ઞાતન્તિ યોજના, ઇમિના અઞ્ઞસ્મિં કાલે કટિસુત્તકં બન્ધિતું ન વટ્ટતીતિ દીપેતિ. યથાહ – ‘‘ન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનિયા સબ્બકાલં કટિસુત્તકં ધારેતબ્બં, યા ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઉતુનિયા કટિસુત્તક’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૨૨).
2968.Utunīnaṃ bhikkhunīnaṃ utukāle sañjātapupphe kāle saṃvellikaṃ kātuṃ kacchaṃ bandhituṃ mahesinā kaṭisuttakaṃ anuññātanti yojanā, iminā aññasmiṃ kāle kaṭisuttakaṃ bandhituṃ na vaṭṭatīti dīpeti. Yathāha – ‘‘na, bhikkhave, bhikkhuniyā sabbakālaṃ kaṭisuttakaṃ dhāretabbaṃ, yā dhāreyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, utuniyā kaṭisuttaka’’nti (cūḷava. 422).
૨૯૬૯. ઇત્થિપોસયુતન્તિ ઇત્થીહિ વા પુરિસેહિ વા ઇત્થિપુરિસેહિ વા યુત્તં. ઇત્થિપોસયુત્તં હત્થવટ્ટકમેવ વા. પાટઙ્કીતિ પટપોટ્ટલિકં.
2969.Itthiposayutanti itthīhi vā purisehi vā itthipurisehi vā yuttaṃ. Itthiposayuttaṃ hatthavaṭṭakameva vā. Pāṭaṅkīti paṭapoṭṭalikaṃ.
૨૯૭૦. ગરુધમ્મેતિ સઙ્ઘાદિસેસે. માનત્તન્તિ પક્ખમાનત્તં. સમ્મન્નિત્વાતિ ઞત્તિદુતિયાય કમ્મવાચાય સમ્મન્નિત્વા.
2970.Garudhammeti saṅghādisese. Mānattanti pakkhamānattaṃ. Sammannitvāti ñattidutiyāya kammavācāya sammannitvā.
૨૯૭૧. યસ્સા ઇત્થિયા પબ્બજિતકાલે ગબ્ભો વુટ્ઠાતિ વિજાયતિ યદિ, પુત્તો ચે, તસ્સાપિ દારકમાતુ યાવ સો દારકો વિઞ્ઞુતં પાપુણાતિ, યાવ ખાદિતું, ભુઞ્જિતું, નહાયિતુઞ્ચ અત્તનો ધમ્મતાય સક્કોતિ, તાવ દુતિયા ભિક્ખુની તથા સમ્મન્નિત્વા દાતબ્બાતિ યોજના.
2971. Yassā itthiyā pabbajitakāle gabbho vuṭṭhāti vijāyati yadi, putto ce, tassāpi dārakamātu yāva so dārako viññutaṃ pāpuṇāti, yāva khādituṃ, bhuñjituṃ, nahāyituñca attano dhammatāya sakkoti, tāva dutiyā bhikkhunī tathā sammannitvā dātabbāti yojanā.
૨૯૭૨. સા પન માતા ભિક્ખુની અત્તનો પુત્તં પાયેતું, ભોજેતું, મણ્ડેતું, ઉરે કત્વા સયિતુઞ્ચ લભતીતિ યોજના.
2972.Sāpana mātā bhikkhunī attano puttaṃ pāyetuṃ, bhojetuṃ, maṇḍetuṃ, ure katvā sayituñca labhatīti yojanā.
૨૯૭૩. દુતિયિકાય ભિક્ખુનિયા દારકેન સહસેય્યં ઠપેત્વા યથા અઞ્ઞેસુ પુરિસેસુ વત્તિતબ્બં પટિપજ્જિતબ્બં, તથા એવ તસ્મિં દારકે વત્તિતબ્બન્તિ યોજના.
2973.Dutiyikāya bhikkhuniyā dārakena sahaseyyaṃ ṭhapetvā yathā aññesu purisesu vattitabbaṃ paṭipajjitabbaṃ, tathā eva tasmiṃ dārake vattitabbanti yojanā.
૨૯૭૪. વિબ્ભમેનેવાતિ અત્તનો રુચિયા સેતવત્થાનં ગહણેનેવ. યથાહ – ‘‘યસ્મા સા વિબ્ભન્તા અત્તનો રુચિયા ખન્તિયા ઓદાતાનિ વત્થાનિ નિવત્થા, તસ્માયેવ સા અભિક્ખુની, ન સિક્ખાપચ્ચક્ખાનેના’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૪૩૪). ઇધાતિ ઇમસ્મિં સાસને.
2974.Vibbhamenevāti attano ruciyā setavatthānaṃ gahaṇeneva. Yathāha – ‘‘yasmā sā vibbhantā attano ruciyā khantiyā odātāni vatthāni nivatthā, tasmāyeva sā abhikkhunī, na sikkhāpaccakkhānenā’’ti (cūḷava. aṭṭha. 434). Idhāti imasmiṃ sāsane.
૨૯૭૫. ગતાયાતિ એત્થ ‘‘સકાવાસા’’તિ સેસો. યથાહ – ‘‘યા સા, ભિક્ખવે, ભિક્ખુની સકાવાસા તિત્થાયતનં સઙ્કન્તા, સા આગતા ન ઉપસમ્પાદેતબ્બા’’તિ. ન કેવલં ન ઉપસમ્પાદેતબ્બા, પબ્બજ્જમ્પિ ન લભતિ. ઓદાતાનિ ગહેત્વા વિબ્ભન્તા પન પબ્બજ્જામત્તં લભતિ.
2975.Gatāyāti ettha ‘‘sakāvāsā’’ti seso. Yathāha – ‘‘yā sā, bhikkhave, bhikkhunī sakāvāsā titthāyatanaṃ saṅkantā, sā āgatā na upasampādetabbā’’ti. Na kevalaṃ na upasampādetabbā, pabbajjampi na labhati. Odātāni gahetvā vibbhantā pana pabbajjāmattaṃ labhati.
૨૯૭૬. વન્દનન્તિ પાદે સમ્બાહેત્વા વન્દનં. સાદિતું વટ્ટતીતિ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સાદિતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૩૪) અનુઞ્ઞાતત્તા વટ્ટતિ. તત્રેકે આચરિયા ‘‘સચે એકતો વા ઉભતો વા અવસ્સુતા હોન્તિ સારત્તા, યથાવત્થુકમેવા’’તિ વદન્તિ. એકે આચરિયા ‘‘નત્થિ એત્થ આપત્તી’’તિ વદન્તીતિ એવં આચરિયવાદં દસ્સેત્વા ‘‘ઇદં ઓદિસ્સ અનુઞ્ઞાતં વટ્ટતી’’તિ અટ્ઠકથાસુ વુત્તં, તં પમાણં. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સાદિતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૩૪) હિ વચનેનેવ કપ્પિયં.
2976.Vandananti pāde sambāhetvā vandanaṃ. Sādituṃ vaṭṭatīti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, sāditu’’nti (cūḷava. 434) anuññātattā vaṭṭati. Tatreke ācariyā ‘‘sace ekato vā ubhato vā avassutā honti sārattā, yathāvatthukamevā’’ti vadanti. Eke ācariyā ‘‘natthi ettha āpattī’’ti vadantīti evaṃ ācariyavādaṃ dassetvā ‘‘idaṃ odissa anuññātaṃ vaṭṭatī’’ti aṭṭhakathāsu vuttaṃ, taṃ pamāṇaṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sāditu’’nti (cūḷava. 434) hi vacaneneva kappiyaṃ.
૨૯૭૭. યાય કાયચિ વચ્ચકુટિયા વચ્ચો ન કાતબ્બો, હેટ્ઠા વિવટે ઉદ્ધં પટિચ્છન્ને પન વચ્ચં કાતું વટ્ટતિ. હેટ્ઠા વિવટે ઉપરિ પટિચ્છન્નેતિ અટ્ઠકથાયં ‘‘સચે કૂપો ખતો હોતિ, ઉપરિ પન પદરમત્તમેવ સબ્બદિસાસુ પઞ્ઞાયતિ, એવરૂપેપિ વટ્ટતી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૪૩૫) વુત્તં.
2977. Yāya kāyaci vaccakuṭiyā vacco na kātabbo, heṭṭhā vivaṭe uddhaṃ paṭicchanne pana vaccaṃ kātuṃ vaṭṭati. Heṭṭhā vivaṭe upari paṭicchanneti aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sace kūpo khato hoti, upari pana padaramattameva sabbadisāsu paññāyati, evarūpepi vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 435) vuttaṃ.
૨૯૭૮. સબ્બત્થાતિ ભિક્ખુનિઉપસ્સયઅન્તરઘરાદિસબ્બટ્ઠાનેસુ. ગિલાનાયાતિ યસ્સા વિના પલ્લઙ્કં ન ફાસુ હોતિ. અડ્ઢપલ્લઙ્કન્તિ એકપાદં આભુજિત્વા કતપલ્લઙ્કં. સો એકં પણ્હિં ઊરુમૂલાસન્નં કત્વા ઇતરં દૂરે કત્વા આભુજિતપલ્લઙ્કો નામ.
2978.Sabbatthāti bhikkhuniupassayaantaragharādisabbaṭṭhānesu. Gilānāyāti yassā vinā pallaṅkaṃ na phāsu hoti. Aḍḍhapallaṅkanti ekapādaṃ ābhujitvā katapallaṅkaṃ. So ekaṃ paṇhiṃ ūrumūlāsannaṃ katvā itaraṃ dūre katvā ābhujitapallaṅko nāma.
૨૯૭૯. નરતિત્થેતિ પુરિસાનં નહાનતિત્થે. યથાહ – ‘‘ન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનિયા પુરિસતિત્થે નહાયિતબ્બં, યા નહાયેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, મહિલાતિત્થે નહાયિતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૩૬).
2979.Naratittheti purisānaṃ nahānatitthe. Yathāha – ‘‘na, bhikkhave, bhikkhuniyā purisatitthe nahāyitabbaṃ, yā nahāyeyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, mahilātitthe nahāyitu’’nti (cūḷava. 436).
૨૯૮૦. યા સમણી ગન્ધચુણ્ણેન વા વાસિતમત્તિયા વાસિતકાય મત્તિકાય વા પટિસોતે વા ન્હાયેય્ય, તસ્સા આપત્તિ દુક્કટન્તિ યોજના. વાસિતવિસેસનેન અવાસિતા વટ્ટતીતિ દીપેતિ. યથાહ – ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, પકતિમત્તિક’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૩૬).
2980. Yā samaṇī gandhacuṇṇena vā vāsitamattiyā vāsitakāya mattikāya vā paṭisote vā nhāyeyya, tassā āpatti dukkaṭanti yojanā. Vāsitavisesanena avāsitā vaṭṭatīti dīpeti. Yathāha – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, pakatimattika’’nti (cūḷava. 436).
૨૯૮૧. અભુત્વાતિ એત્થ આમિસઅગ્ગં ગહણમત્તમ્પિ અકત્વા, પત્તચીવરં કતિપયદિવસાનિપિ અપરિભુઞ્જિત્વાતિ અત્થો. સચે અસપ્પાયં, સબ્બમ્પિ અપનેતું વટ્ટતિ.
2981.Abhutvāti ettha āmisaaggaṃ gahaṇamattampi akatvā, pattacīvaraṃ katipayadivasānipi aparibhuñjitvāti attho. Sace asappāyaṃ, sabbampi apanetuṃ vaṭṭati.
૨૯૮૨. અનુપસમ્પન્ને અસન્તે સબ્બં ભિક્ખૂહિ પટિગ્ગહિતં વા અપ્પટિગ્ગહિતં વા સન્નિધિકતં વા સબ્બં અજ્ઝોહરણીયં ભિક્ખૂહિ પટિગ્ગહાપેત્વા પરિભુઞ્જિતું ભિક્ખુનીનં વટ્ટતીતિ યોજના. ‘‘ભિક્ખુનીનં વટ્ટતી’’તિ ઇદં પકરણવસેન વુત્તં. ભિક્ખુનીહિપિ પટિગ્ગહાપેત્વા ભિક્ખૂનમ્પિ તથાવિધં પરિભુઞ્જિતું વટ્ટતિ. યથાહ – ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂનં સન્નિધિં ભિક્ખુનીહિ પટિગ્ગાહાપેત્વા પરિભુઞ્જિતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૨૧).
2982. Anupasampanne asante sabbaṃ bhikkhūhi paṭiggahitaṃ vā appaṭiggahitaṃ vā sannidhikataṃ vā sabbaṃ ajjhoharaṇīyaṃ bhikkhūhi paṭiggahāpetvā paribhuñjituṃ bhikkhunīnaṃ vaṭṭatīti yojanā. ‘‘Bhikkhunīnaṃ vaṭṭatī’’ti idaṃ pakaraṇavasena vuttaṃ. Bhikkhunīhipi paṭiggahāpetvā bhikkhūnampi tathāvidhaṃ paribhuñjituṃ vaṭṭati. Yathāha – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, bhikkhūnaṃ sannidhiṃ bhikkhunīhi paṭiggāhāpetvā paribhuñjitu’’nti (cūḷava. 421).
ભિક્ખુનિક્ખન્ધકકથાવણ્ણના.
Bhikkhunikkhandhakakathāvaṇṇanā.
ઇતિ વિનયત્થસારસન્દીપનિયા વિનયવિનિચ્છયવણ્ણનાય
Iti vinayatthasārasandīpaniyā vinayavinicchayavaṇṇanāya
ખન્ધકકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Khandhakakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.