Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૯. ભિક્ખુનીસુત્તવણ્ણના
9. Bhikkhunīsuttavaṇṇanā
૧૫૯. નવમે એહિ ત્વન્તિ થેરે પટિબદ્ધચિત્તા તં પહિણિતું એવમાહ. સસીસં પારુપિત્વાતિ સહ સીસેન કાયં પારુપિત્વા. મઞ્ચકે નિપજ્જીતિ વેગેન મઞ્ચકં પઞ્ઞાપેત્વા તત્થ નિપજ્જિ. એતદવોચાતિ તસ્સાકારં સલ્લક્ખેત્વા લોભપ્પહાનત્થાય સણ્હેનેવ અસુભકથં કથેતું એતં અવોચ. આહારસમ્ભૂતોતિ આહારેન સમ્ભૂતો આહારં નિસ્સાય વડ્ઢિતો. આહારં નિસ્સાય આહારં પજહતીતિ પચ્ચુપ્પન્નં કબળીકારાહારં નિસ્સાય તં એવં યોનિસો સેવમાનો પુબ્બકમ્મસઙ્ખાતં આહારં પજહતિ. પચ્ચુપ્પન્નેપિ પન કબળીકારાહારે નિકન્તિતણ્હા પજહિતબ્બા.
159. Navame ehi tvanti there paṭibaddhacittā taṃ pahiṇituṃ evamāha. Sasīsaṃ pārupitvāti saha sīsena kāyaṃ pārupitvā. Mañcake nipajjīti vegena mañcakaṃ paññāpetvā tattha nipajji. Etadavocāti tassākāraṃ sallakkhetvā lobhappahānatthāya saṇheneva asubhakathaṃ kathetuṃ etaṃ avoca. Āhārasambhūtoti āhārena sambhūto āhāraṃ nissāya vaḍḍhito. Āhāraṃ nissāya āhāraṃ pajahatīti paccuppannaṃ kabaḷīkārāhāraṃ nissāya taṃ evaṃ yoniso sevamāno pubbakammasaṅkhātaṃ āhāraṃ pajahati. Paccuppannepi pana kabaḷīkārāhāre nikantitaṇhā pajahitabbā.
તણ્હં પજહતીતિ ઇદાનિ એવં પવત્તં પચ્ચુપ્પન્નતણ્હં નિસ્સાય વટ્ટમૂલિકં પુબ્બતણ્હં પજહતિ. અયં પન પચ્ચુપ્પન્નતણ્હા કુસલા અકુસલાતિ? અકુસલા. સેવિતબ્બા ન સેવિતબ્બાતિ? સેવિતબ્બા. પટિસન્ધિં આકડ્ઢતિ નાકડ્ઢતીતિ? નાકડ્ઢતિ. એતિસ્સાપિ પન પચ્ચુપ્પન્નાય સેવિતબ્બતણ્હાય નિકન્તિ પજહિતબ્બાયેવ. સો હિ નામ આયસ્મા આસવાનં ખયા ઉપસમ્પજ્જ વિહરિસ્સતિ, કિમઙ્ગં પનાહન્તિ એત્થ કિમઙ્ગં પનાતિ કારણપરિવિતક્કનમેતં. ઇદં વુત્તં હોતિ – સો આયસ્મા અરહત્તફલં સચ્છિકત્વા વિહરિસ્સતિ, અહં કેન કારણેન ન સચ્છિકત્વા વિહરિસ્સામિ. સોપિ હિ આયસ્મા સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સેવ પુત્તો, અહમ્પિ સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સેવ પુત્તો, મય્હમ્પેતં ઉપ્પજ્જિસ્સતીતિ. માનં નિસ્સાયાતિ ઇદં એવં ઉપ્પન્નસેવિતબ્બમાનં નિસ્સાય. માનં પજહતીતિ વટ્ટમૂલકં પુબ્બમાનં પજહતિ. યં નિસ્સાય પનેસ તં પજહતિ, સોપિ તણ્હા વિય અકુસલો ચેવ સેવિતબ્બો ચ, નો ચ પટિસન્ધિં આકડ્ઢતિ. નિકન્તિ પન તસ્મિમ્પિ પજહિતબ્બાવ.
Taṇhaṃ pajahatīti idāni evaṃ pavattaṃ paccuppannataṇhaṃ nissāya vaṭṭamūlikaṃ pubbataṇhaṃ pajahati. Ayaṃ pana paccuppannataṇhā kusalā akusalāti? Akusalā. Sevitabbā na sevitabbāti? Sevitabbā. Paṭisandhiṃ ākaḍḍhati nākaḍḍhatīti? Nākaḍḍhati. Etissāpi pana paccuppannāya sevitabbataṇhāya nikanti pajahitabbāyeva. So hi nāma āyasmā āsavānaṃ khayā upasampajja viharissati, kimaṅgaṃ panāhanti ettha kimaṅgaṃ panāti kāraṇaparivitakkanametaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – so āyasmā arahattaphalaṃ sacchikatvā viharissati, ahaṃ kena kāraṇena na sacchikatvā viharissāmi. Sopi hi āyasmā sammāsambuddhasseva putto, ahampi sammāsambuddhasseva putto, mayhampetaṃ uppajjissatīti. Mānaṃ nissāyāti idaṃ evaṃ uppannasevitabbamānaṃ nissāya. Mānaṃpajahatīti vaṭṭamūlakaṃ pubbamānaṃ pajahati. Yaṃ nissāya panesa taṃ pajahati, sopi taṇhā viya akusalo ceva sevitabbo ca, no ca paṭisandhiṃ ākaḍḍhati. Nikanti pana tasmimpi pajahitabbāva.
સેતુઘાતો વુત્તો ભગવતાતિ પદઘાતો પચ્ચયઘાતો બુદ્ધેન ભગવતા કથિતો. ઇતિ ઇમેહિ ચતૂહિ અઙ્ગેહિ થેરે દેસનં વિનિવટ્ટેન્તે તસ્સા ભિક્ખુનિયા થેરં આરબ્ભ ઉપ્પન્નો છન્દરાગો અપગઞ્છિ. સાપિ થેરં ખમાપેતું અચ્ચયં દેસેસિ, થેરોપિસ્સા પટિગ્ગણ્હિ. તં દસ્સેતું અથ ખો સા ભિક્ખુનીતિઆદિ વુત્તં.
Setughātovutto bhagavatāti padaghāto paccayaghāto buddhena bhagavatā kathito. Iti imehi catūhi aṅgehi there desanaṃ vinivaṭṭente tassā bhikkhuniyā theraṃ ārabbha uppanno chandarāgo apagañchi. Sāpi theraṃ khamāpetuṃ accayaṃ desesi, theropissā paṭiggaṇhi. Taṃ dassetuṃ atha kho sā bhikkhunītiādi vuttaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. ભિક્ખુનીસુત્તં • 9. Bhikkhunīsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. ભિક્ખુનીસુત્તવણ્ણના • 9. Bhikkhunīsuttavaṇṇanā