Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
ભિક્ખુનિવિભઙ્ગો
Bhikkhunivibhaṅgo
૧૭૦. વિનયસ્સ વિનિચ્છયે ભિક્ખૂનં પાટવત્થાયાતિ ભિક્ખુનીનં પાટવસ્સાપિ તદધીનત્તા પધાનદસ્સનવસેન વુત્તં. અથ વા દસ્સનલિઙ્ગન્તરસાધારણત્તે ઇચ્છિતે પુલ્લિઙ્ગેન, નપુંસકલિઙ્ગેન વા નિદ્દેસો સદ્દસત્થાનુયોગતોતિ ‘‘ભિક્ખૂન’’ન્તિ પુલ્લિઙ્ગેન વુત્તં.
170.Vinayassa vinicchaye bhikkhūnaṃ pāṭavatthāyāti bhikkhunīnaṃ pāṭavassāpi tadadhīnattā padhānadassanavasena vuttaṃ. Atha vā dassanaliṅgantarasādhāraṇatte icchite pulliṅgena, napuṃsakaliṅgena vā niddeso saddasatthānuyogatoti ‘‘bhikkhūna’’nti pulliṅgena vuttaṃ.
૧૭૧. નન્દન્તી સાદિયન્તી.
171.Nandantī sādiyantī.
૧૭૨. તિસ્સો આપત્તિયો ફુસેતિ યોજના. જાણુસ્સ ઉદ્ધં, અક્ખકસ્સ અધો ગહણં સાદિયન્તિયા તસ્સા પારાજિકન્તિ યોજના.
172. Tisso āpattiyo phuseti yojanā. Jāṇussa uddhaṃ, akkhakassa adho gahaṇaṃ sādiyantiyā tassā pārājikanti yojanā.
૧૭૩. કાયપટિબદ્ધે વા ગહણં સાદિયન્તિયા દુક્કટં.
173. Kāyapaṭibaddhe vā gahaṇaṃ sādiyantiyā dukkaṭaṃ.
૧૭૪. વજ્જન્તિ અઞ્ઞિસ્સા ભિક્ખુનિયા પારાજિકાપત્તિં.
174.Vajjanti aññissā bhikkhuniyā pārājikāpattiṃ.
૧૭૬. તં લદ્ધિન્તિ ઉક્ખિત્તસ્સ યં લદ્ધિં અત્તનો રોચેસિ, તં લદ્ધિં ન નિસ્સજ્જન્તીતિ યોજના.
176.Taṃladdhinti ukkhittassa yaṃ laddhiṃ attano rocesi, taṃ laddhiṃ na nissajjantīti yojanā.
૧૭૮. ‘‘ઇધ આગચ્છા’’તિ પદચ્છેદો. ‘‘વુત્તા આગચ્છતી’’તિ પદચ્છેદો.
178. ‘‘Idha āgacchā’’ti padacchedo. ‘‘Vuttā āgacchatī’’ti padacchedo.
૧૭૯. હત્થપાસપ્પવેસનેતિ હત્થપાસૂપગમને. ‘‘હત્થગતપ્પવેસને’’તિ વા પાઠો, સોયેવ અત્થો.
179.Hatthapāsappavesaneti hatthapāsūpagamane. ‘‘Hatthagatappavesane’’ti vā pāṭho, soyeva attho.
ઇતિ ઉત્તરે લીનત્થપકાસનિયા ભિક્ખુનિવિભઙ્ગે
Iti uttare līnatthapakāsaniyā bhikkhunivibhaṅge
પારાજિકકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pārājikakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
૧૮૦. એકસ્સાતિ અત્તનો અત્તનો અટ્ટકારસ્સ વા. આરોચનેતિ વત્તબ્બસ્સ વોહારિકાનં નિવેદને.
180.Ekassāti attano attano aṭṭakārassa vā. Ārocaneti vattabbassa vohārikānaṃ nivedane.
૧૮૧. દુતિયારોચનેતિ દુતિયસ્સ, દુતિયં એવં આરોચને.
181.Dutiyārocaneti dutiyassa, dutiyaṃ evaṃ ārocane.
૧૮૨. દ્વીહીતિ દ્વીહિ કમ્મવાચાહિ. કમ્મવાચોસાનેતિ કમ્મવાચાઓસાને.
182.Dvīhīti dvīhi kammavācāhi. Kammavācosāneti kammavācāosāne.
૧૮૩. પરિક્ખેપે અતિક્કન્તેતિ અત્તનો ગામતો ગન્ત્વા ઇતરં ગામં પવિસન્તિયા પઠમેન પાદેન તસ્સ ગામસ્સ પરિક્ખેપે અતિક્કન્તે, પઠમપાદે પરિક્ખેપં અતિક્કમેત્વા અન્તોગામસઙ્ખેપં ગતેતિ અત્થો.
183.Parikkhepe atikkanteti attano gāmato gantvā itaraṃ gāmaṃ pavisantiyā paṭhamena pādena tassa gāmassa parikkhepe atikkante, paṭhamapāde parikkhepaṃ atikkametvā antogāmasaṅkhepaṃ gateti attho.
૧૮૪. દુતિયેનાતિ ગામપરિક્ખેપતો બહિ ઠિતેન દુતિયપાદેન. અતિક્કન્તેતિ તસ્મિં ગામપરિક્ખેપે અતિક્કન્તે, તસ્મિં પાદે અન્તોગામં પવેસિતેતિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવ.
184.Dutiyenāti gāmaparikkhepato bahi ṭhitena dutiyapādena. Atikkanteti tasmiṃ gāmaparikkhepe atikkante, tasmiṃ pāde antogāmaṃ pavesiteti attho. Sesaṃ uttānatthameva.
ઇતિ ઉત્તરે લીનત્થપકાસનિયા ભિક્ખુનિવિભઙ્ગે
Iti uttare līnatthapakāsaniyā bhikkhunivibhaṅge
સઙ્ઘાદિસેસકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Saṅghādisesakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
૧૯૩. ઇહ ભિક્ખુની પત્તસન્નિચયં કરોન્તી હોતિ, સા એકં નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયંયેવ ફુસેતિ યોજના.
193. Iha bhikkhunī pattasannicayaṃ karontī hoti, sā ekaṃ nissaggiyaṃ pācittiyaṃyeva phuseti yojanā.
૧૯૪. અકાલચીવરં કાલચીવરં કત્વા ભાજાપેન્તિયાતિ યોજના. પયોગેતિ ભાજનપયોગે.
194.Akālacīvaraṃ kālacīvaraṃ katvā bhājāpentiyāti yojanā. Payogeti bhājanapayoge.
૧૯૫. છિન્નેતિ અચ્છિન્ને.
195.Chinneti acchinne.
૧૯૬. તતો પરન્તિ તતો પઠમતો અઞ્ઞં.
196.Tato paranti tato paṭhamato aññaṃ.
ઇતિ ઉત્તરે લીનત્થપકાસનિયા ભિક્ખુનિવિભઙ્ગે
Iti uttare līnatthapakāsaniyā bhikkhunivibhaṅge
નિસ્સગ્ગિયકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nissaggiyakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
૧૯૯. લસુણં ખાદતિ ચે, દ્વે આપત્તિયો ફુટાતિ યોજના.
199. Lasuṇaṃ khādati ce, dve āpattiyo phuṭāti yojanā.
૨૦૦. પયોગેતિ સંહારાપનપયોગે. સંહટેતિ અત્તના સંહટે, પરેન સંહરાપિતે ચ આપત્તિ પાચિત્તિ હોતિ.
200.Payogeti saṃhārāpanapayoge. Saṃhaṭeti attanā saṃhaṭe, parena saṃharāpite ca āpatti pācitti hoti.
૨૦૧. કતેતિ તલઘાતે કતે.
201.Kateti talaghāte kate.
૨૦૨. જતુના મટ્ઠકન્તિ જતુના કતં મટ્ઠદણ્ડકં. ‘‘દુક્કટં આદિન્ને’’તિ પદચ્છેદો.
202.Jatunā maṭṭhakanti jatunā kataṃ maṭṭhadaṇḍakaṃ. ‘‘Dukkaṭaṃ ādinne’’ti padacchedo.
૨૦૪. ભુઞ્જમાનસ્સ ભિક્ખુસ્સ હત્થપાસેતિ યોજના. હિત્વા હત્થપાસં.
204. Bhuñjamānassa bhikkhussa hatthapāseti yojanā. Hitvā hatthapāsaṃ.
૨૦૫. વિઞ્ઞાપેત્વાતિ અન્તમસો માતરમ્પિ યાચિત્વા. અજ્ઝોહારે પાચિત્તિં દીપયેતિ યોજના.
205.Viññāpetvāti antamaso mātarampi yācitvā. Ajjhohāre pācittiṃ dīpayeti yojanā.
૨૦૬. ઉચ્ચારાદિન્તિ આદિ-સદ્દેન વિઘાસસઙ્કારમુત્તાનં ગહણં.
206.Uccārādinti ādi-saddena vighāsasaṅkāramuttānaṃ gahaṇaṃ.
લસુણવગ્ગવણ્ણના પઠમા.
Lasuṇavaggavaṇṇanā paṭhamā.
૨૦૯. ઇધ ઇમસ્મિં રત્તન્ધકારવગ્ગે. પઠમે, દુતિયે, તતિયે, ચતુત્થેપિ વિનિચ્છયો લસુણવગ્ગસ્સ છટ્ઠેન સિક્ખાપદેન તુલ્યો સદિસોતિ યોજના.
209.Idha imasmiṃ rattandhakāravagge. Paṭhame, dutiye, tatiye, catutthepi vinicchayo lasuṇavaggassa chaṭṭhena sikkhāpadena tulyo sadisoti yojanā.
૨૧૦. આસનેતિ પલ્લઙ્કે તસ્સોકાસભૂતે. સામિકે અનાપુચ્છાતિ તસ્મિં કુલે યં કિઞ્ચિ વિઞ્ઞુમનુસ્સં અનાપુચ્છા.
210.Āsaneti pallaṅke tassokāsabhūte. Sāmike anāpucchāti tasmiṃ kule yaṃ kiñci viññumanussaṃ anāpucchā.
૨૧૧. અનોવસ્સન્તિ ભિત્તિયા બહિ નિબ્બકોસબ્ભન્તરં. દુતિયાતિક્કમેતિ દુતિયેન પાદેન નિબ્બકોસસ્સ ઉદકપાતટ્ઠાનાતિક્કમે.
211.Anovassanti bhittiyā bahi nibbakosabbhantaraṃ. Dutiyātikkameti dutiyena pādena nibbakosassa udakapātaṭṭhānātikkame.
૨૧૨. નિસીદિતેતિ નિસિન્ને.
212.Nisīditeti nisinne.
૨૧૩. પયોગેતિ ઉજ્ઝાપનપયોગે.
213.Payogeti ujjhāpanapayoge.
૨૧૪. નિરયાદિના અત્તાનં વા પરં વા અભિસપ્પેન્તી સપથં કરોન્તી દ્વે ફુસેતિ યોજના. અભિસપ્પિતેતિ અભિસપિતે.
214. Nirayādinā attānaṃ vā paraṃ vā abhisappentī sapathaṃ karontī dve phuseti yojanā. Abhisappiteti abhisapite.
૨૧૫. વધિત્વાતિ હત્થાદીહિ પહરિત્વા. ‘‘કરોતિ એક’’ન્તિ પદચ્છેદો.
215.Vadhitvāti hatthādīhi paharitvā. ‘‘Karoti eka’’nti padacchedo.
રત્તન્ધકારવગ્ગવણ્ણના દુતિયા.
Rattandhakāravaggavaṇṇanā dutiyā.
૨૧૬. નગ્ગાતિ અનિવત્થા વા અપારુતા વા. પયોગેતિ ચુણ્ણમત્તિકાઅભિસઙ્ખરણાદિપયોગે.
216.Naggāti anivatthā vā apārutā vā. Payogeti cuṇṇamattikāabhisaṅkharaṇādipayoge.
૨૧૭. પમાણાતિક્કન્તન્તિ ‘‘દીઘસોચતસ્સો વિદત્થિયો સુગતવિદત્થિયા, તિરિયં દ્વે વિદત્થિયો’’તિ (પાચિ॰ ૮૮૮) વુત્તપમાણમતિક્કન્તં. પયોગેતિ કારાપનપયોગે.
217.Pamāṇātikkantanti ‘‘dīghasocatasso vidatthiyo sugatavidatthiyā, tiriyaṃ dve vidatthiyo’’ti (pāci. 888) vuttapamāṇamatikkantaṃ. Payogeti kārāpanapayoge.
૨૧૮. વિસિબ્બેત્વાતિ દુસ્સિબ્બિતં પુન સિબ્બનત્થાય વિસિબ્બેત્વા.
218.Visibbetvāti dussibbitaṃ puna sibbanatthāya visibbetvā.
૨૧૯. પઞ્ચ અહાનિ પઞ્ચાહં, પઞ્ચાહમેવ પઞ્ચાહિકં. સઙ્ઘાટીનં ચારો સઙ્ઘાટિચારો, પરિભોગવસેન વા ઓતાપનવસેન વા સઙ્ઘટિતટ્ઠેન ‘‘સઙ્ઘાટી’’તિ લદ્ધનામાનં ‘‘તિચીવરં, ઉદકસાટિકા, સંકચ્ચિકા’’તિ ઇમેસં પઞ્ચન્નં ચીવરાનં પરિવત્તનં. અતિક્કમેતિ ભિક્ખુની અતિક્કમેય્ય. અસ્સા પન એકાવ પાચિત્તિ પરિદીપિતાતિ યોજના.
219. Pañca ahāni pañcāhaṃ, pañcāhameva pañcāhikaṃ. Saṅghāṭīnaṃ cāro saṅghāṭicāro, paribhogavasena vā otāpanavasena vā saṅghaṭitaṭṭhena ‘‘saṅghāṭī’’ti laddhanāmānaṃ ‘‘ticīvaraṃ, udakasāṭikā, saṃkaccikā’’ti imesaṃ pañcannaṃ cīvarānaṃ parivattanaṃ. Atikkameti bhikkhunī atikkameyya. Assā pana ekāva pācitti paridīpitāti yojanā.
૨૨૦. સઙ્કમનીયન્તિ સઙ્કમેતબ્બં. અઞ્ઞિસ્સા સન્તકં અનાપુચ્છા ગહિતં પુન દાતબ્બં પઞ્ચન્નં અઞ્ઞતરં.
220.Saṅkamanīyanti saṅkametabbaṃ. Aññissā santakaṃ anāpucchā gahitaṃ puna dātabbaṃ pañcannaṃ aññataraṃ.
૨૨૧. ગણચીવરલાભસ્સાતિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘેન લભિતબ્બચીવરસ્સ. અન્તરાયં કરોતીતિ યથા તે દાતુકામા ન દેન્તિ, એવં પરક્કમતિ.
221.Gaṇacīvaralābhassāti bhikkhunisaṅghena labhitabbacīvarassa. Antarāyaṃ karotīti yathā te dātukāmā na denti, evaṃ parakkamati.
૨૨૨. ધમ્મિકન્તિ સમગ્ગેન સઙ્ઘેન સન્નિપતિત્વા કરિયમાનં. પટિબાહન્તીતિ પટિસેધેન્તી. પટિબાહિતે પટિસેધિતે.
222.Dhammikanti samaggena saṅghena sannipatitvā kariyamānaṃ. Paṭibāhantīti paṭisedhentī. Paṭibāhite paṭisedhite.
૨૨૩. અગારિકાદિનોતિ આદિ-સદ્દેન ‘‘પરિબ્બાજકસ્સ વા પરિબ્બાજિકાય વા’’તિ (પારા॰ ૯૧૭) વુત્તે સઙ્ગણ્હાતિ. સમણચીવરન્તિ કપ્પકતં નિવાસનપારુપનુપગં. પયોગેતિ દાનપયોગે.
223.Agārikādinoti ādi-saddena ‘‘paribbājakassa vā paribbājikāya vā’’ti (pārā. 917) vutte saṅgaṇhāti. Samaṇacīvaranti kappakataṃ nivāsanapārupanupagaṃ. Payogeti dānapayoge.
૨૨૪. ચીવરે દુબ્બલાસાયાતિ દુબ્બલચીવરપચ્ચાસાય ‘‘સચે સક્કોમ, દસ્સામા’’તિ એત્તકમત્તં સુત્વા ઉપ્પાદિતાય આસાયાતિ અત્થો. કાલન્તિ ચીવરકાલસમયં. સમતિક્કમેતિ ભિક્ખુનીહિ કાલચીવરે ભાજિયમાને ‘‘આગમેથ, અય્યે, અત્થિ સઙ્ઘસ્સ ચીવરપચ્ચાસા’’તિ વત્વા તં ચીવરવિભઙ્ગં સમતિક્કમેય્ય.
224.Cīvare dubbalāsāyāti dubbalacīvarapaccāsāya ‘‘sace sakkoma, dassāmā’’ti ettakamattaṃ sutvā uppāditāya āsāyāti attho. Kālanti cīvarakālasamayaṃ. Samatikkameti bhikkhunīhi kālacīvare bhājiyamāne ‘‘āgametha, ayye, atthi saṅghassa cīvarapaccāsā’’ti vatvā taṃ cīvaravibhaṅgaṃ samatikkameyya.
૨૨૫. ધમ્મિકં કથિનુદ્ધારન્તિ સમગ્ગેન સઙ્ઘેન કરિયમાનં કથિનસ્સ અન્તરુબ્ભારં. પટિબાહન્તિયાતિ નિવારેન્તિયા.
225.Dhammikaṃ kathinuddhāranti samaggena saṅghena kariyamānaṃ kathinassa antarubbhāraṃ. Paṭibāhantiyāti nivārentiyā.
ન્હાનવગ્ગવણ્ણના તતિયા.
Nhānavaggavaṇṇanā tatiyā.
૨૨૬. તુવટ્ટેય્યુન્તિ નિપજ્જેય્યું. ઇતરં પાચિત્તિયં.
226.Tuvaṭṭeyyunti nipajjeyyuṃ. Itaraṃ pācittiyaṃ.
૨૨૭. પયોગેતિ ભિક્ખુનિયા અફાસુકકરણપયોગે કરિયમાને.
227.Payogeti bhikkhuniyā aphāsukakaraṇapayoge kariyamāne.
૨૨૮. દુક્ખિતન્તિ ગિલાનં. નુપટ્ઠાપેન્તિયા વાપીતિ તસ્સા ઉપટ્ઠાનં પરેહિ અકારાપેન્તિયા, સયં વા અકરોન્તિયા.
228.Dukkhitanti gilānaṃ. Nupaṭṭhāpentiyā vāpīti tassā upaṭṭhānaṃ parehi akārāpentiyā, sayaṃ vā akarontiyā.
૨૨૯. ઉપસ્સયં દત્વાતિ કવાટબન્ધં અત્તનો પુગ્ગલિકવિહારં દત્વા. કડ્ઢિતેતિ નિક્કડ્ઢિતે.
229.Upassayaṃ datvāti kavāṭabandhaṃ attano puggalikavihāraṃ datvā. Kaḍḍhiteti nikkaḍḍhite.
૨૩૦. સંસટ્ઠાતિ ગહપતિના વા ગહપતિપુત્તેન વા સંસટ્ઠવિહારી ભિક્ખુની સઙ્ઘેન સંસટ્ઠવિહારતો નિવત્તિયમાના. ઞત્તિયા દુક્કટં ફુસેતિ સમનુભાસનકમ્મઞત્તિયા દુક્કટં આપજ્જેય્ય.
230.Saṃsaṭṭhāti gahapatinā vā gahapatiputtena vā saṃsaṭṭhavihārī bhikkhunī saṅghena saṃsaṭṭhavihārato nivattiyamānā. Ñattiyā dukkaṭaṃ phuseti samanubhāsanakammañattiyā dukkaṭaṃ āpajjeyya.
૨૩૧. અન્તોરટ્ઠેતિ યસ્સ વિજિતે વિહરતિ, તસ્સ રટ્ઠે. પટિપન્નાયાતિ ચારિકં કપ્પેન્તિયા. સેસકન્તિ પાચિત્તિયં.
231.Antoraṭṭheti yassa vijite viharati, tassa raṭṭhe. Paṭipannāyāti cārikaṃ kappentiyā. Sesakanti pācittiyaṃ.
તુવટ્ટવગ્ગવણ્ણના ચતુત્થા.
Tuvaṭṭavaggavaṇṇanā catutthā.
૨૩૩. રાજાગારાદિકન્તિ આદિ-સદ્દેન ચિત્તાગારાદીનં ગહણં.
233.Rājāgārādikanti ādi-saddena cittāgārādīnaṃ gahaṇaṃ.
૨૩૫. પયોગેતિ કપ્પાસવિચારણં આદિં કત્વા સબ્બપયોગે. ઉજ્જવુજ્જવનેતિ યત્તકં હત્થેન અઞ્છિતં હોતિ, તસ્મિં તક્કમ્હિ વેઠિતે.
235.Payogeti kappāsavicāraṇaṃ ādiṃ katvā sabbapayoge. Ujjavujjavaneti yattakaṃ hatthena añchitaṃ hoti, tasmiṃ takkamhi veṭhite.
૨૩૭. પયોગેતિ અગારિકસ્સ વા પરિબ્બાજકસ્સ વા પરિબ્બાજિકાય વા સહત્થા ખાદનીયાદીનં દાનપયોગે.
237.Payogeti agārikassa vā paribbājakassa vā paribbājikāya vā sahatthā khādanīyādīnaṃ dānapayoge.
૨૩૮. ‘‘સમં આપત્તિપભેદતો’’તિ પદચ્છેદો.
238. ‘‘Samaṃ āpattipabhedato’’ti padacchedo.
૨૩૯. તિરચ્છાનગતં વિજ્જન્તિ યં કિઞ્ચિ બાહિરકં અનત્થસંહિતં પરૂપઘાતકરં હત્થિસિક્ખાદિસિપ્પં . પઠન્તિયાતિ સિક્ખન્તિયા. પયોગેતિ દુરુપસઙ્કમનાદિપયોગે. પદે પદેતિ પદાદિવસેન પરિયાપુણન્તિયા પદે પદે અક્ખરપદાનં વસેન.
239.Tiracchānagataṃvijjanti yaṃ kiñci bāhirakaṃ anatthasaṃhitaṃ parūpaghātakaraṃ hatthisikkhādisippaṃ . Paṭhantiyāti sikkhantiyā. Payogeti durupasaṅkamanādipayoge. Pade padeti padādivasena pariyāpuṇantiyā pade pade akkharapadānaṃ vasena.
૨૪૦. નવમે ‘‘પરિયાપુણાતી’’તિ પદં, દસમે ‘‘વાચેતી’’તિ પદન્તિ એવં પદમત્તમેવ ઉભિન્નં વિસેસકં ભેદકં.
240. Navame ‘‘pariyāpuṇātī’’ti padaṃ, dasame ‘‘vācetī’’ti padanti evaṃ padamattameva ubhinnaṃ visesakaṃ bhedakaṃ.
ચિત્તાગારવગ્ગવણ્ણના પઞ્ચમા.
Cittāgāravaggavaṇṇanā pañcamā.
૨૪૧. તમારામન્તિ યત્થ ભિક્ખૂ રુક્ખમૂલેપિ વસન્તિ, તં સભિક્ખુકં પદેસં.
241.Tamārāmanti yattha bhikkhū rukkhamūlepi vasanti, taṃ sabhikkhukaṃ padesaṃ.
૨૪૩. અક્કોસતીતિ દસન્નં અક્કોસવત્થૂનં અઞ્ઞતરેન સમ્મુખા વા પરમ્મુખા વા અક્કોસતિ. પરિભાસતીતિ ભયદસ્સનેન તજ્જેતિ. ‘‘પાચિત્તિ અક્કોસિતે’’તિ પદચ્છેદો.
243.Akkosatīti dasannaṃ akkosavatthūnaṃ aññatarena sammukhā vā parammukhā vā akkosati. Paribhāsatīti bhayadassanena tajjeti. ‘‘Pācitti akkosite’’ti padacchedo.
૨૪૪. ચણ્ડિકભાવેનાતિ કોધેન. ગણન્તિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘં. પરિભાસતીતિ ‘‘બાલા એતા’’તિઆદીહિ વચનેહિ અક્કોસતિ. પયોગેતિ પરિભાસનપયોગે. પરિભટ્ઠેતિ અક્કોસિતે. ઇતરં પાચિત્તિયં.
244.Caṇḍikabhāvenāti kodhena. Gaṇanti bhikkhunisaṅghaṃ. Paribhāsatīti ‘‘bālā etā’’tiādīhi vacanehi akkosati. Payogeti paribhāsanapayoge. Paribhaṭṭheti akkosite. Itaraṃ pācittiyaṃ.
૨૪૫. નિમન્તિતાતિ ગણભોજને વુત્તનયેન નિમન્તિતા. પવારિતાતિ પવારણસિક્ખાપદે વુત્તનયેન વારિતા. ખાદનં ભોજનમ્પિ વાતિ યાગુપૂવખજ્જકં, યાવકાલિકં મૂલખાદનીયાદિખાદનીયં, ઓદનાદિભોજનમ્પિ વા યા ભિક્ખુની ભુઞ્જન્તી હોતિ, સા પન દ્વેયેવ આપત્તિયો ફુસેતિ યોજના.
245.Nimantitāti gaṇabhojane vuttanayena nimantitā. Pavāritāti pavāraṇasikkhāpade vuttanayena vāritā. Khādanaṃ bhojanampi vāti yāgupūvakhajjakaṃ, yāvakālikaṃ mūlakhādanīyādikhādanīyaṃ, odanādibhojanampi vā yā bhikkhunī bhuñjantī hoti, sā pana dveyeva āpattiyo phuseti yojanā.
૨૪૭. મચ્છરાયન્તીતિ મચ્છરં કરોન્તી, અત્તનો પચ્ચયદાયકકુલસ્સ અઞ્ઞેહિ સાધારણભાવં અસહન્તીતિ અત્થો . પયોગેતિ તદનુરૂપે કાયવચીપયોગે. મચ્છરિતેતિ મચ્છરવસેન કતપયોગે નિપ્ફન્ને.
247.Maccharāyantīti maccharaṃ karontī, attano paccayadāyakakulassa aññehi sādhāraṇabhāvaṃ asahantīti attho . Payogeti tadanurūpe kāyavacīpayoge. Macchariteti maccharavasena katapayoge nipphanne.
૨૪૮. અભિક્ખુકે પનાવાસેતિ યતો ભિક્ખુનુપસ્સયતો અદ્ધયોજનબ્ભન્તરે ઓવાદદાયકા ભિક્ખૂ ન વસન્તિ, મગ્ગો વા અખેમો હોતિ, ન સક્કા અનન્તરાયેન ગન્તું, એવરૂપે આવાસે. પુબ્બકિચ્ચેસૂતિ ‘‘વસ્સં વસિસ્સામી’’તિ સેનાસનપઞ્ઞાપનપાનીયઉપટ્ઠાપનાદિપુબ્બકિચ્ચે પન કરિયમાને દુક્કટં ભવેતિ યોજના.
248.Abhikkhuke panāvāseti yato bhikkhunupassayato addhayojanabbhantare ovādadāyakā bhikkhū na vasanti, maggo vā akhemo hoti, na sakkā anantarāyena gantuṃ, evarūpe āvāse. Pubbakiccesūti ‘‘vassaṃ vasissāmī’’ti senāsanapaññāpanapānīyaupaṭṭhāpanādipubbakicce pana kariyamāne dukkaṭaṃ bhaveti yojanā.
૨૪૯. વસ્સંવુત્થાતિ પુરિમં વા પચ્છિમં વા તેમાસં વુત્થા. ઉભતોસઙ્ઘેતિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘે, ભિક્ખુસઙ્ઘે ચ. તીહિપિ ઠાનેહીતિ ‘‘દિટ્ઠેન વા’’તિઆદિના વુત્તેહિ તીહિ કારણેહિ.
249.Vassaṃvutthāti purimaṃ vā pacchimaṃ vā temāsaṃ vutthā. Ubhatosaṅgheti bhikkhunisaṅghe, bhikkhusaṅghe ca. Tīhipi ṭhānehīti ‘‘diṭṭhena vā’’tiādinā vuttehi tīhi kāraṇehi.
૨૫૦. ઓવાદત્થાયાતિ ગરુધમ્મોવાદનત્થાય. સંવાસત્થાયાતિ ઉપોસથપુચ્છનત્થાય ચેવ પવારણત્થાય ચ. ન ગચ્છતીતિ ભિક્ખું ન ઉપગચ્છતિ.
250.Ovādatthāyāti garudhammovādanatthāya. Saṃvāsatthāyāti uposathapucchanatthāya ceva pavāraṇatthāya ca. Na gacchatīti bhikkhuṃ na upagacchati.
૨૫૧. ઓવાદમ્પિ ન યાચન્તીતિ ઉપોસથાદિવસેન ઓવાદૂપસઙ્કમનં ભિક્ખું ન યાચન્તી ન પુચ્છન્તી. ઉપોસથન્તિ ઉપોસથદિવસતો પુરિમદિવસે તેરસિયં વા ચાતુદ્દસિયં વા ઉપોસથં ન પુચ્છન્તી.
251.Ovādampi na yācantīti uposathādivasena ovādūpasaṅkamanaṃ bhikkhuṃ na yācantī na pucchantī. Uposathanti uposathadivasato purimadivase terasiyaṃ vā cātuddasiyaṃ vā uposathaṃ na pucchantī.
૨૫૨. અપુચ્છિત્વાવ સઙ્ઘં વાતિ સઙ્ઘં વા ગણં વા અનપલોકેત્વાવ. ‘‘ભેદાપેતી’’તિ ઇદં નિદસ્સનમત્તં ‘‘ફાલાપેય્ય વા ધોવાપેય્ય વા આલિમ્પાપેય્ય વા બન્ધાપેય્ય વા મોચાપેય્ય વા’’તિ ઇમેસમ્પિ કિરિયાવિકપ્પાનં સઙ્ગહેતબ્બત્તા. પસાખજન્તિ નાભિયા હેટ્ઠા, જાણુમણ્ડલાનં ઉપરિ પદેસે જાતં ગણ્ડં વા રુધિતં વા. પયોગેતિ ભેદાપનાદિપયોગે.
252.Apucchitvāva saṅghaṃ vāti saṅghaṃ vā gaṇaṃ vā anapaloketvāva. ‘‘Bhedāpetī’’ti idaṃ nidassanamattaṃ ‘‘phālāpeyya vā dhovāpeyya vā ālimpāpeyya vā bandhāpeyya vā mocāpeyya vā’’ti imesampi kiriyāvikappānaṃ saṅgahetabbattā. Pasākhajanti nābhiyā heṭṭhā, jāṇumaṇḍalānaṃ upari padese jātaṃ gaṇḍaṃ vā rudhitaṃ vā. Payogeti bhedāpanādipayoge.
આરામવગ્ગવણ્ણના છટ્ઠા.
Ārāmavaggavaṇṇanā chaṭṭhā.
૨૫૩. ગબ્ભિનિન્તિ આપન્નસત્તં સિક્ખમાનં. વુટ્ઠાપેન્તીતિ ઉપજ્ઝાયા હુત્વા ઉપસમ્પાદેન્તી. પયોગેતિ ગણપરિયેસનાદિપયોગે. વુટ્ઠાપિતેતિ ઉપસમ્પાદિતે, કમ્મવાચાપરિયોસાનેતિ અત્થો.
253.Gabbhininti āpannasattaṃ sikkhamānaṃ. Vuṭṭhāpentīti upajjhāyā hutvā upasampādentī. Payogeti gaṇapariyesanādipayoge. Vuṭṭhāpiteti upasampādite, kammavācāpariyosāneti attho.
૨૫૫. સહજીવિનિન્તિ સદ્ધિવિહારિનિં. નાનુગ્ગણ્હન્તીતિ ઉદ્દેસદાનાદીહિ ન સઙ્ગણ્હન્તી.
255.Sahajīvininti saddhivihāriniṃ. Nānuggaṇhantīti uddesadānādīhi na saṅgaṇhantī.
ગબ્ભિનિવગ્ગવણ્ણના સત્તમા.
Gabbhinivaggavaṇṇanā sattamā.
૨૫૮. ‘‘અલં વુટ્ઠાપિતેના’’તિ વુચ્ચમાના ભિક્ખુનીહિ નિવારિયમાના. ખીયતીતિ અઞ્ઞાસં બ્યત્તાનં લજ્જીનં વુટ્ઠાનસમ્મુતિં દીયમાનં દિસ્વા ‘‘અહમેવ નૂન બાલા’’તિઆદિના ભણમાના ખીયતિ. પયોગેતિ ખીયમાનપયોગે. ખીયિતેતિ ખીયનપયોગે નિટ્ઠિતે.
258. ‘‘Alaṃ vuṭṭhāpitenā’’ti vuccamānā bhikkhunīhi nivāriyamānā. Khīyatīti aññāsaṃ byattānaṃ lajjīnaṃ vuṭṭhānasammutiṃ dīyamānaṃ disvā ‘‘ahameva nūna bālā’’tiādinā bhaṇamānā khīyati. Payogeti khīyamānapayoge. Khīyiteti khīyanapayoge niṭṭhite.
કુમારિભૂતવગ્ગવણ્ણના અટ્ઠમા.
Kumāribhūtavaggavaṇṇanā aṭṭhamā.
૨૬૦. છત્તુપાહનન્તિ વુત્તલક્ખણં છત્તઞ્ચ ઉપાહનાયો ચ. પયોગેતિ ધારણપયોગે.
260.Chattupāhananti vuttalakkhaṇaṃ chattañca upāhanāyo ca. Payogeti dhāraṇapayoge.
૨૬૧. યાનેનાતિ વય્હાદિના. યાયન્તીતિ સચે યાનેન ગતા હોતિ.
261.Yānenāti vayhādinā. Yāyantīti sace yānena gatā hoti.
૨૬૨. સઙ્ઘાણિન્તિ યં કિઞ્ચિ કટૂપગં. ધારેન્તિયાતિ કટિયં પટિમુચ્ચન્તિયા.
262.Saṅghāṇinti yaṃ kiñci kaṭūpagaṃ. Dhārentiyāti kaṭiyaṃ paṭimuccantiyā.
૨૬૩. ગન્ધવણ્ણેનાતિ યેન કેનચિ વણ્ણેન ચ યેન કેનચિ ગન્ધેન ચ. ગન્ધો નામ ચન્દનાલેપાદિ. વણ્ણો નામ કુઙ્કુમહલિદ્દાદિ. પયોગેતિ ગન્ધાદિપયોગે રચનતો પટ્ઠાય પુબ્બપયોગે.
263.Gandhavaṇṇenāti yena kenaci vaṇṇena ca yena kenaci gandhena ca. Gandho nāma candanālepādi. Vaṇṇo nāma kuṅkumahaliddādi. Payogeti gandhādipayoge racanato paṭṭhāya pubbapayoge.
૨૬૬. અનાપુચ્છાતિ ‘‘નિસીદામિ, અય્યા’’તિ અનાપુચ્છિત્વા. નિસીદિતે ભિક્ખુસ્સ ઉપચારે અન્તમસો છમાય નિસિન્ને.
266.Anāpucchāti ‘‘nisīdāmi, ayyā’’ti anāpucchitvā. Nisīdite bhikkhussa upacāre antamaso chamāya nisinne.
૨૬૭. અનોકાસકતન્તિ ‘‘અસુકસ્મિં નામ ઠાને પુચ્છિસ્સામી’’તિ એવં અકતઓકાસં.
267.Anokāsakatanti ‘‘asukasmiṃ nāma ṭhāne pucchissāmī’’ti evaṃ akataokāsaṃ.
૨૬૮. પવિસન્તિયાતિ વિનિચ્છયં આરામવગ્ગસ્સ પઠમેનેવ સિક્ખાપદેન સદિસં કત્વા વદેય્યાતિ યોજના.
268.Pavisantiyāti vinicchayaṃ ārāmavaggassa paṭhameneva sikkhāpadena sadisaṃ katvā vadeyyāti yojanā.
છત્તુપાહનવગ્ગવણ્ણના નવમા.
Chattupāhanavaggavaṇṇanā navamā.
ઇતિ ઉત્તરે લીનત્થપકાસનિયા ભિક્ખુનિવિભઙ્ગે
Iti uttare līnatthapakāsaniyā bhikkhunivibhaṅge
પાચિત્તિયકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pācittiyakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
૨૬૯-૭૦. અટ્ઠસુ પાટિદેસનીયસિક્ખાપદેસુપિ દ્વિધા આપત્તિ હોતીતિ યોજના. તતોતિ ગહણહેતુ. સબ્બેસૂતિ પાટિદેસનીયસિક્ખાપદેસુ.
269-70. Aṭṭhasu pāṭidesanīyasikkhāpadesupi dvidhā āpatti hotīti yojanā. Tatoti gahaṇahetu. Sabbesūti pāṭidesanīyasikkhāpadesu.
પાટિદેસનીયકથાવણ્ણના.
Pāṭidesanīyakathāvaṇṇanā.
૨૭૧-૨. ઇમં પરમં ઉત્તમં નિરુત્તરં કેનચિ વા વત્તબ્બેન ઉત્તરેન રહિતં નિદ્દોસં ઉત્તરં એવંનામકં ધીરો પઞ્ઞવા ભિક્ખુ અત્થવસેન વિદિત્વા દુરુત્તરં કિચ્છેન ઉત્તરિતબ્બં પઞ્ઞત્તમહાસમુદ્દં વિનયમહાસાગરં સુખેનેવ યસ્મા ઉત્તરતિ, તસ્મા કઙ્ખચ્છેદે વિનયવિચિકિચ્છાય છિન્દને સત્થે સત્થસદિસે અસ્મિં સત્થે ઇમસ્મિં ઉત્તરપકરણે ઉસ્માયુત્તો કમ્મજતેજોધાતુયા સમન્નાગતો જીવમાનો ભિક્ખુ નિચ્ચં નિરન્તરં સત્તો અભિરતો નિચ્ચં યોગં સતતાભિયોગં કાતું યુત્તો અનુરૂપોતિ યોજના.
271-2. Imaṃ paramaṃ uttamaṃ niruttaraṃ kenaci vā vattabbena uttarena rahitaṃ niddosaṃ uttaraṃ evaṃnāmakaṃ dhīro paññavā bhikkhu atthavasena viditvā duruttaraṃ kicchena uttaritabbaṃ paññattamahāsamuddaṃ vinayamahāsāgaraṃ sukheneva yasmā uttarati, tasmā kaṅkhacchede vinayavicikicchāya chindane satthe satthasadise asmiṃ satthe imasmiṃ uttarapakaraṇe usmāyutto kammajatejodhātuyā samannāgato jīvamāno bhikkhu niccaṃ nirantaraṃ satto abhirato niccaṃ yogaṃ satatābhiyogaṃ kātuṃ yutto anurūpoti yojanā.
ભિક્ખુનિવિભઙ્ગો નિટ્ઠિતોતિ એત્થાપિ ઉપ્પત્તિ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બા.
Bhikkhunivibhaṅgo niṭṭhitoti etthāpi uppatti vuttanayeneva veditabbā.
ઇતિ ઉત્તરે લીનત્થપકાસનિયા
Iti uttare līnatthapakāsaniyā
ભિક્ખુનિવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bhikkhunivibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.