Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
ભિક્ખુનોવાદવગ્ગવણ્ણના
Bhikkhunovādavaggavaṇṇanā
૪૫૦. ભિક્ખુનિવગ્ગે અલાભાયાતિ એત્થ લભધાતુયા કમ્મં, સમ્પદાનવચનસ્સ ચ તદત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ચતુન્નં પચ્ચયાનં અલાભત્થાયા’’તિ. ‘‘વાયમતી’’તિ ઇમિના પરિસક્કતીતિ એત્થ સક્કધાતુયા સમત્થત્થં પટિક્ખિપિત્વા વાયમત્થં દસ્સેતિ. કલિસાસનન્તિ પાપપરાજયઆણં. નીહરણત્થાયાતિ નિદ્ધરિત્વા અપનયનત્થાય.
450. Bhikkhunivagge alābhāyāti ettha labhadhātuyā kammaṃ, sampadānavacanassa ca tadatthaṃ dassento āha ‘‘catunnaṃ paccayānaṃ alābhatthāyā’’ti. ‘‘Vāyamatī’’ti iminā parisakkatīti ettha sakkadhātuyā samatthatthaṃ paṭikkhipitvā vāyamatthaṃ dasseti. Kalisāsananti pāpaparājayaāṇaṃ. Nīharaṇatthāyāti niddharitvā apanayanatthāya.
૪૫૧. ‘‘કમ્મ’’ન્તિ સામઞ્ઞતો વુત્તત્તા ‘‘સત્તન્નં કમ્માનં અઞ્ઞતર’’ન્તિ.
451. ‘‘Kamma’’nti sāmaññato vuttattā ‘‘sattannaṃ kammānaṃ aññatara’’nti.
૪૫૪. ન સાકચ્છાતબ્બોતિ એત્થ કો નામ કથામગ્ગો ન સાકચ્છાતબ્બો, નનુ વિનયોયેવાતિ આહ ‘‘કપ્પિયા…પે॰… કથામગ્ગો’’તિ. ‘‘ન કથેતબ્બો’’તિ ઇમિના કચ્છસદ્દસ્સ કથધાતુયા નિપ્ફન્નભાવં દીપેતિ. કસ્મા પન પઠમપઞ્ચકે ‘‘ન અસેક્ખેના’’તિ પટિક્ખિપિત્વા દુતિયપઞ્ચકે ‘‘અસેક્ખેના’’તિઆદિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘યસ્મા પના’’તિઆદિ. ઇતરો પુથુજ્જનો ન કથેતીતિ યોજના.
454.Nasākacchātabboti ettha ko nāma kathāmaggo na sākacchātabbo, nanu vinayoyevāti āha ‘‘kappiyā…pe… kathāmaggo’’ti. ‘‘Na kathetabbo’’ti iminā kacchasaddassa kathadhātuyā nipphannabhāvaṃ dīpeti. Kasmā pana paṭhamapañcake ‘‘na asekkhenā’’ti paṭikkhipitvā dutiyapañcake ‘‘asekkhenā’’tiādi vuttanti āha ‘‘yasmā panā’’tiādi. Itaro puthujjano na kathetīti yojanā.
ન અત્થપટિસમ્ભિદાપત્તોતિ એત્થ અત્થો નામ અટ્ઠકથાયેવાધિપ્પેતાતિ આહ ‘‘અટ્ઠકથાયા’’તિ. ‘‘પભેદગતઞાણપ્પત્તો’’તિ ઇમિના અત્થાદીસુ પતિ વિસું સમ્ભિજ્જતીતિ પટિસમ્ભિદા, પઞ્ઞા, તં પત્તોતિ પટિસમ્ભિદાપત્તો . અત્થે પટિસમ્ભિદાપત્તો અત્થપટિસમ્ભિદાપત્તોતિ દસ્સેતિ. ‘‘પાળિધમ્મે’’તિ ઇમિના ધમ્મપટિસમ્ભિદાપત્તોતિ એત્થ ધમ્મસરૂપં દસ્સેતિ. વોહારનિરુત્તિયન્તિ પઞ્ઞત્તિનિરુત્તિયં. ઇમિના નિરુત્તિપટિસમ્ભિદાપત્તોતિ એત્થ નિરુત્તિસરૂપં દસ્સેતિ. પટિભાનપટિસમ્ભિદાપત્તોતિ એત્થ પટિભાનં નામ હેટ્ઠિમઞાણત્તયમેવાતિ આહ ‘‘અત્થપટિસમ્ભિદાદીનિ ઞાણાની’’તિ, તેસૂતિ ઞાણેસુ, યં યં વિમુત્તં યથાવિમુત્તં, ચિત્તં. પચ્ચવેક્ખિતાતિ પુનપ્પુનં ઓલોકિતા. સબ્બત્થાતિ ભિક્ખુનિવગ્ગે.
Na atthapaṭisambhidāpattoti ettha attho nāma aṭṭhakathāyevādhippetāti āha ‘‘aṭṭhakathāyā’’ti. ‘‘Pabhedagatañāṇappatto’’ti iminā atthādīsu pati visuṃ sambhijjatīti paṭisambhidā, paññā, taṃ pattoti paṭisambhidāpatto. Atthe paṭisambhidāpatto atthapaṭisambhidāpattoti dasseti. ‘‘Pāḷidhamme’’ti iminā dhammapaṭisambhidāpattoti ettha dhammasarūpaṃ dasseti. Vohāraniruttiyanti paññattiniruttiyaṃ. Iminā niruttipaṭisambhidāpattoti ettha niruttisarūpaṃ dasseti. Paṭibhānapaṭisambhidāpattoti ettha paṭibhānaṃ nāma heṭṭhimañāṇattayamevāti āha ‘‘atthapaṭisambhidādīni ñāṇānī’’ti, tesūti ñāṇesu, yaṃ yaṃ vimuttaṃ yathāvimuttaṃ, cittaṃ. Paccavekkhitāti punappunaṃ olokitā. Sabbatthāti bhikkhunivagge.
ઇતિ ભિક્ખુનોવાદવગ્ગવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Iti bhikkhunovādavaggavaṇṇanāya yojanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૮. ભિક્ખુનોવાદવગ્ગો • 8. Bhikkhunovādavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ભિક્ખુનોવાદવગ્ગવણ્ણના • Bhikkhunovādavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ભિક્ખુનોવાદવગ્ગવણ્ણના • Bhikkhunovādavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ભિક્ખુનોવાદવગ્ગવણ્ણના • Bhikkhunovādavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહારવગ્ગાદિવણ્ણના • Vohāravaggādivaṇṇanā