Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૮૮. ભિસજાતકં (૫)

    488. Bhisajātakaṃ (5)

    ૭૮.

    78.

    અસ્સં ગવં રજતં જાતરૂપં, ભરિયઞ્ચ સો ઇધ લભતં મનાપં;

    Assaṃ gavaṃ rajataṃ jātarūpaṃ, bhariyañca so idha labhataṃ manāpaṃ;

    પુત્તેહિ દારેહિ સમઙ્ગિ હોતુ, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    Puttehi dārehi samaṅgi hotu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૭૯.

    79.

    માલઞ્ચ સો કાસિકચન્દનઞ્ચ, ધારેતુ પુત્તસ્સ બહૂ ભવન્તુ;

    Mālañca so kāsikacandanañca, dhāretu puttassa bahū bhavantu;

    કામેસુ તિબ્બં કુરુતં અપેક્ખં, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    Kāmesu tibbaṃ kurutaṃ apekkhaṃ, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૮૦.

    80.

    પહૂતધઞ્ઞો કસિમા યસસ્સી, પુત્તે ગિહી ધનિમા સબ્બકામે;

    Pahūtadhañño kasimā yasassī, putte gihī dhanimā sabbakāme;

    વયં અપસ્સં ઘરમાવસાતુ, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    Vayaṃ apassaṃ gharamāvasātu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૮૧.

    81.

    સો ખત્તિયો હોતુ પસય્હકારી, રાજાભિરાજા 1 બલવા યસસ્સી;

    So khattiyo hotu pasayhakārī, rājābhirājā 2 balavā yasassī;

    સ ચાતુરન્તં મહિમાવસાતુ, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    Sa cāturantaṃ mahimāvasātu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૮૨.

    82.

    સો બ્રાહ્મણો હોતુ અવીતરાગો, મુહુત્તનક્ખત્તપથેસુ યુત્તો;

    So brāhmaṇo hotu avītarāgo, muhuttanakkhattapathesu yutto;

    પૂજેતુ નં રટ્ઠપતી યસસ્સી, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    Pūjetu naṃ raṭṭhapatī yasassī, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૮૩.

    83.

    અજ્ઝાયકં સબ્બસમન્તવેદં 3, તપસ્સીનં મઞ્ઞતુ સબ્બલોકો;

    Ajjhāyakaṃ sabbasamantavedaṃ 4, tapassīnaṃ maññatu sabbaloko;

    પૂજેન્તુ નં જાનપદા સમેચ્ચ, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    Pūjentu naṃ jānapadā samecca, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૮૪.

    84.

    ચતુસ્સદં ગામવરં સમિદ્ધં, દિન્નઞ્હિ સો ભુઞ્જતુ વાસવેન;

    Catussadaṃ gāmavaraṃ samiddhaṃ, dinnañhi so bhuñjatu vāsavena;

    અવીતરાગો મરણં ઉપેતુ, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    Avītarāgo maraṇaṃ upetu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૮૫.

    85.

    સો ગામણી હોતુ સહાયમજ્ઝે, નચ્ચેહિ ગીતેહિ પમોદમાનો;

    So gāmaṇī hotu sahāyamajjhe, naccehi gītehi pamodamāno;

    સો રાજતો બ્યસન માલત્થ 5 કિઞ્ચિ, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    So rājato byasana mālattha 6 kiñci, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૮૬.

    86.

    યં એકરાજા પથવિં વિજેત્વા, ઇત્થીસહસ્સાન 7 ઠપેતુ અગ્ગં;

    Yaṃ ekarājā pathaviṃ vijetvā, itthīsahassāna 8 ṭhapetu aggaṃ;

    સીમન્તિનીનં પવરા ભવાતુ, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યા અહાસિ.

    Sīmantinīnaṃ pavarā bhavātu, bhisāni te brāhmaṇa yā ahāsi.

    ૮૭.

    87.

    ઇસીનઞ્હિ સા સબ્બસમાગતાનં, ભુઞ્જેય્ય સાદું અવિકમ્પમાના;

    Isīnañhi sā sabbasamāgatānaṃ, bhuñjeyya sāduṃ avikampamānā;

    ચરાતુ લાભેન વિકત્થમાના, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યા અહાસિ.

    Carātu lābhena vikatthamānā, bhisāni te brāhmaṇa yā ahāsi.

    ૮૮.

    88.

    આવાસિકો હોતુ મહાવિહારે, નવકમ્મિકો હોતુ ગજઙ્ગલાયં 9;

    Āvāsiko hotu mahāvihāre, navakammiko hotu gajaṅgalāyaṃ 10;

    આલોકસન્ધિં દિવસં 11 કરોતુ, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    Ālokasandhiṃ divasaṃ 12 karotu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૮૯.

    89.

    સો બજ્ઝતૂ પાસસતેહિ છબ્ભિ 13, રમ્મા વના નિય્યતુ રાજધાનિં 14;

    So bajjhatū pāsasatehi chabbhi 15, rammā vanā niyyatu rājadhāniṃ 16;

    તુત્તેહિ સો હઞ્ઞતુ પાચનેહિ, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    Tuttehi so haññatu pācanehi, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૯૦.

    90.

    અલક્કમાલી તિપુકણ્ણવિદ્ધો, લટ્ઠીહતો સપ્પમુખં ઉપેતુ;

    Alakkamālī tipukaṇṇaviddho, laṭṭhīhato sappamukhaṃ upetu;

    સકચ્છબન્ધો 17 વિસિખં ચરાતુ, ભિસાનિ તે બ્રાહ્મણ યો અહાસિ.

    Sakacchabandho 18 visikhaṃ carātu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    ૯૧.

    91.

    યો વે અનટ્ઠંવ 19 નટ્ઠન્તિ ચાહ, કામેવ સો લભતં ભુઞ્જતઞ્ચ 20;

    Yo ve anaṭṭhaṃva 21 naṭṭhanti cāha, kāmeva so labhataṃ bhuñjatañca 22;

    અગારમજ્ઝે મરણં ઉપેતુ, યો વા ભોન્તો સઙ્કતિ કઞ્ચિદેવ 23.

    Agāramajjhe maraṇaṃ upetu, yo vā bhonto saṅkati kañcideva 24.

    ૯૨.

    92.

    યદેસમાના વિચરન્તિ લોકે, ઇટ્ઠઞ્ચ કન્તઞ્ચ બહૂનમેતં;

    Yadesamānā vicaranti loke, iṭṭhañca kantañca bahūnametaṃ;

    પિયં મનુઞ્ઞં ચિધ જીવલોકે, કસ્મા ઇસયો નપ્પસંસન્તિ કામે.

    Piyaṃ manuññaṃ cidha jīvaloke, kasmā isayo nappasaṃsanti kāme.

    ૯૩.

    93.

    કામેસુ વે હઞ્ઞરે બજ્ઝરે ચ, કામેસુ દુક્ખઞ્ચ ભયઞ્ચ જાતં;

    Kāmesu ve haññare bajjhare ca, kāmesu dukkhañca bhayañca jātaṃ;

    કામેસુ ભૂતાધિપતી પમત્તા, પાપાનિ કમ્માનિ કરોન્તિ મોહા.

    Kāmesu bhūtādhipatī pamattā, pāpāni kammāni karonti mohā.

    ૯૪.

    94.

    તે પાપધમ્મા પસવેત્વ પાપં, કાયસ્સ ભેદા નિરયં વજન્તિ;

    Te pāpadhammā pasavetva pāpaṃ, kāyassa bhedā nirayaṃ vajanti;

    આદીનવં કામગુણેસુ દિસ્વા, તસ્મા ઇસયો નપ્પસંસન્તિ કામે.

    Ādīnavaṃ kāmaguṇesu disvā, tasmā isayo nappasaṃsanti kāme.

    ૯૫.

    95.

    વીમંસમાનો ઇસિનો ભિસાનિ, તીરે ગહેત્વાન થલે નિધેસિં;

    Vīmaṃsamāno isino bhisāni, tīre gahetvāna thale nidhesiṃ;

    સુદ્ધા અપાપા ઇસયો વસન્તિ, એતાનિ તે બ્રહ્મચારી ભિસાનિ.

    Suddhā apāpā isayo vasanti, etāni te brahmacārī bhisāni.

    ૯૬.

    96.

    ન તે નટા નો પન કીળનેય્યા, ન બન્ધવા નો પન તે સહાયા;

    Na te naṭā no pana kīḷaneyyā, na bandhavā no pana te sahāyā;

    કિસ્મિં વુપત્થમ્ભ સહસ્સનેત્ત, ઇસીહિ ત્વં કીળસિ દેવરાજ.

    Kismiṃ vupatthambha sahassanetta, isīhi tvaṃ kīḷasi devarāja.

    ૯૭.

    97.

    આચરિયો મેસિ પિતા ચ મય્હં, એસા પતિટ્ઠા ખલિતસ્સ બ્રહ્મે;

    Ācariyo mesi pitā ca mayhaṃ, esā patiṭṭhā khalitassa brahme;

    એકાપરાધં ખમ ભૂરિપઞ્ઞ, ન પણ્ડિતા કોધબલા ભવન્તિ.

    Ekāparādhaṃ khama bhūripañña, na paṇḍitā kodhabalā bhavanti.

    ૯૮.

    98.

    સુવાસિતં ઇસિનં એકરત્તં, યં વાસવં ભૂતપતિદ્દસામ;

    Suvāsitaṃ isinaṃ ekarattaṃ, yaṃ vāsavaṃ bhūtapatiddasāma;

    સબ્બેવ ભોન્તો સુમના ભવન્તુ, યં બ્રાહ્મણો પચ્ચુપાદી ભિસાનિ.

    Sabbeva bhonto sumanā bhavantu, yaṃ brāhmaṇo paccupādī bhisāni.

    ૯૯.

    99.

    અહઞ્ચ સારિપુત્તો ચ, મોગ્ગલ્લાનો ચ કસ્સપો;

    Ahañca sāriputto ca, moggallāno ca kassapo;

    અનુરુદ્ધો પુણ્ણો આનન્દો, તદાસું સત્ત ભાતરો.

    Anuruddho puṇṇo ānando, tadāsuṃ satta bhātaro.

    ૧૦૦.

    100.

    ભગિની ઉપ્પલવણ્ણા ચ, દાસી ખુજ્જુત્તરા તદા;

    Bhaginī uppalavaṇṇā ca, dāsī khujjuttarā tadā;

    ચિત્તો ગહપતિ દાસો, યક્ખો સાતાગિરો તદા.

    Citto gahapati dāso, yakkho sātāgiro tadā.

    ૧૦૧.

    101.

    પાલિલેય્યો 25 તદા નાગો, મધુદો 26 સેટ્ઠવાનરો;

    Pālileyyo 27 tadā nāgo, madhudo 28 seṭṭhavānaro;

    કાળુદાયી તદા સક્કો, એવં ધારેથ જાતકન્તિ.

    Kāḷudāyī tadā sakko, evaṃ dhāretha jātakanti.

    ભિસજાતકં પઞ્ચમં.

    Bhisajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. રાજાધિરાજા (સ્યા॰ ક॰)
    2. rājādhirājā (syā. ka.)
    3. સબ્બસમત્તવેદં (સી॰), સબ્બસમત્તવેદનં (પી॰)
    4. sabbasamattavedaṃ (sī.), sabbasamattavedanaṃ (pī.)
    5. મા રાજતો વ્યસન’મલત્થ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. mā rājato vyasana’malattha (sī. syā. pī.)
    7. ઇત્થીસહસ્સસ્સ (સી॰ પી॰)
    8. itthīsahassassa (sī. pī.)
    9. કજઙ્ગલાયં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. kajaṅgalāyaṃ (sī. syā. pī.)
    11. દિવસા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    12. divasā (sī. syā. pī.)
    13. છમ્હિ (સી॰ પી॰), છસ્સુ (?)
    14. રાજઠાનિં (ક॰)
    15. chamhi (sī. pī.), chassu (?)
    16. rājaṭhāniṃ (ka.)
    17. સક્કચ્ચબદ્ધો (સી॰ પી॰), સંકચ્ચબન્ધો (નિય્ય)
    18. sakkaccabaddho (sī. pī.), saṃkaccabandho (niyya)
    19. અનટ્ઠં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    20. લભતુ ભુઞ્જતુ ચ (સ્યા॰)
    21. anaṭṭhaṃ (sī. syā. pī.)
    22. labhatu bhuñjatu ca (syā.)
    23. કિઞ્ચિદેવ (ક॰)
    24. kiñcideva (ka.)
    25. પારિલેય્યો (સી॰ પી॰)
    26. મધુવા (સી॰ પી॰)
    27. pārileyyo (sī. pī.)
    28. madhuvā (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૮૮] ૫. ભિસજાતકવણ્ણના • [488] 5. Bhisajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact