Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૬. ભોજનઙ્ગપઞ્હો

    6. Bhojanaṅgapañho

    . ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘ભોજનસ્સ તીણિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ તીણિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, ભોજનં સબ્બસત્તાનં ઉપત્થમ્ભો, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન સબ્બસત્તાનં મગ્ગુપત્થમ્ભેન ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, ભોજનસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.

    6. ‘‘Bhante nāgasena, ‘bhojanassa tīṇi aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni tīṇi aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, bhojanaṃ sabbasattānaṃ upatthambho, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sabbasattānaṃ maggupatthambhena bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, bhojanassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ભોજનં સબ્બસત્તાનં બલં વડ્ઢેતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન પુઞ્ઞવડ્ઢિયા વડ્ઢિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, ભોજનસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, bhojanaṃ sabbasattānaṃ balaṃ vaḍḍheti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena puññavaḍḍhiyā vaḍḍhitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, bhojanassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ભોજનં સબ્બસત્તાનં અભિપત્થિતં, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન સબ્બલોકાભિપત્થિતેન ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, ભોજનસ્સ તતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, થેરેન મહામોગ્ગલ્લાનેન –

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, bhojanaṃ sabbasattānaṃ abhipatthitaṃ, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sabbalokābhipatthitena bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, bhojanassa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena mahāmoggallānena –

    ‘‘‘સંયમેન નિયમેન, સીલેન પટિપત્તિયા;

    ‘‘‘Saṃyamena niyamena, sīlena paṭipattiyā;

    પત્થિતેન ભવિતબ્બં, સબ્બલોકસ્સ યોગિના’’’તિ.

    Patthitena bhavitabbaṃ, sabbalokassa yoginā’’’ti.

    ભોજનઙ્ગપઞ્હો છટ્ઠો.

    Bhojanaṅgapañho chaṭṭho.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact