Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    ૫. ભોજનપ્પટિગ્ગહણપઠમસિક્ખાપદવણ્ણના

    5. Bhojanappaṭiggahaṇapaṭhamasikkhāpadavaṇṇanā

    એકતોઅવસ્સુતેતિ પુગ્ગલસ્સ વા ભિક્ખુનિયા વા અવસ્સુતે. મહાપચ્ચરિયં પનેત્થ ‘‘ભિક્ખુનિયા અવસ્સુતભાવેતિ દટ્ઠબ્બ’’ન્તિ (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૭૦૧) વુત્તં. તં ‘‘અનવસ્સુતોતિ જાનન્તી પટિગ્ગણ્હાતી’’તિ (પાચિ॰ ૭૦૩) ઇમાય પાળિયા ન સમેતિ. યદિ હિ પુગ્ગલસ્સ અવસ્સુતભાવો નપ્પમાણં, કિં ‘‘અનવસ્સુતોતિ જાનન્તી’’તિ ઇમિના વચનેન, ‘‘અનાપત્તિ ઉભતોઅનવસ્સુતા હોન્તિ, અનવસ્સુતા પટિગ્ગણ્હાતી’’તિ એત્તકમેવ વત્તબ્બં સિયા. ઉભોસુ અનવસ્સુતેસૂતિ પુગ્ગલો ચેવ ભિક્ખુની ચાતિ ઉભોસુ અનવસ્સુતેસુ ગણ્હન્તિયા સબ્બથાપિ અનાપત્તિ. ‘‘અનવસ્સુતો’’તિ વા ઞત્વા ગણ્હન્તિયાતિ સયં અનવસ્સુતા સમાના અવસ્સુતેપિ ‘‘અનવસ્સુતો અય’’ન્તિ સઞ્ઞાય તસ્સ હત્થતો પટિગ્ગણ્હન્તિયા. અથ સયં અનવસ્સુતાપિ અઞ્ઞં અવસ્સુતં વા અનવસ્સુતં વા ‘‘અવસ્સુતો’’તિ ઞત્વા પટિગ્ગણ્હાતિ, દુક્કટમેવ. વુત્તઞ્હેતં અનન્તરસિક્ખાપદે ‘‘કિસ્સ ત્વં, અય્યે, ન પટિગ્ગણ્હાસીતિ, અવસ્સુતા, અય્યેતિ, ત્વં પન, અય્યે, અવસ્સુતાતિ, નાહં, અય્યે, અવસ્સુતા’’તિ.

    Ekatoavassuteti puggalassa vā bhikkhuniyā vā avassute. Mahāpaccariyaṃ panettha ‘‘bhikkhuniyā avassutabhāveti daṭṭhabba’’nti (pāci. aṭṭha. 701) vuttaṃ. Taṃ ‘‘anavassutoti jānantī paṭiggaṇhātī’’ti (pāci. 703) imāya pāḷiyā na sameti. Yadi hi puggalassa avassutabhāvo nappamāṇaṃ, kiṃ ‘‘anavassutoti jānantī’’ti iminā vacanena, ‘‘anāpatti ubhatoanavassutā honti, anavassutā paṭiggaṇhātī’’ti ettakameva vattabbaṃ siyā. Ubhosu anavassutesūti puggalo ceva bhikkhunī cāti ubhosu anavassutesu gaṇhantiyā sabbathāpi anāpatti. ‘‘Anavassuto’’ti vā ñatvā gaṇhantiyāti sayaṃ anavassutā samānā avassutepi ‘‘anavassuto aya’’nti saññāya tassa hatthato paṭiggaṇhantiyā. Atha sayaṃ anavassutāpi aññaṃ avassutaṃ vā anavassutaṃ vā ‘‘avassuto’’ti ñatvā paṭiggaṇhāti, dukkaṭameva. Vuttañhetaṃ anantarasikkhāpade ‘‘kissa tvaṃ, ayye, na paṭiggaṇhāsīti, avassutā, ayyeti, tvaṃ pana, ayye, avassutāti, nāhaṃ, ayye, avassutā’’ti.

    ભોજનપ્પટિગ્ગહણપઠમસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhojanappaṭiggahaṇapaṭhamasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact