Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૯. ભોજનસુત્તં

    9. Bhojanasuttaṃ

    ૫૯. ‘‘ભોજનં , ભિક્ખવે, દદમાનો દાયકો પટિગ્ગાહકાનં ચત્તારિ ઠાનાનિ દેતિ. કતમાનિ ચત્તારિ? આયું દેતિ, વણ્ણં દેતિ, સુખં દેતિ, બલં દેતિ. આયું ખો પન દત્વા આયુસ્સ ભાગી હોતિ દિબ્બસ્સ વા માનુસસ્સ વા. વણ્ણં દત્વા… સુખં દત્વા… બલં દત્વા બલસ્સ ભાગી હોતિ દિબ્બસ્સ વા માનુસસ્સ વા. ભોજનં, ભિક્ખવે, દદમાનો દાયકો પટિગ્ગાહકાનં ઇમાનિ ચત્તારિ ઠાનાનિ દેતી’’તિ.

    59. ‘‘Bhojanaṃ , bhikkhave, dadamāno dāyako paṭiggāhakānaṃ cattāri ṭhānāni deti. Katamāni cattāri? Āyuṃ deti, vaṇṇaṃ deti, sukhaṃ deti, balaṃ deti. Āyuṃ kho pana datvā āyussa bhāgī hoti dibbassa vā mānusassa vā. Vaṇṇaṃ datvā… sukhaṃ datvā… balaṃ datvā balassa bhāgī hoti dibbassa vā mānusassa vā. Bhojanaṃ, bhikkhave, dadamāno dāyako paṭiggāhakānaṃ imāni cattāri ṭhānāni detī’’ti.

    1 ‘‘યો સઞ્ઞતાનં પરદત્તભોજિનં,

    2 ‘‘Yo saññatānaṃ paradattabhojinaṃ,

    કાલેન સક્કચ્ચ દદાતિ ભોજનં;

    Kālena sakkacca dadāti bhojanaṃ;

    ચત્તારિ ઠાનાનિ અનુપ્પવેચ્છતિ,

    Cattāri ṭhānāni anuppavecchati,

    આયુઞ્ચ વણ્ણઞ્ચ સુખં બલઞ્ચ.

    Āyuñca vaṇṇañca sukhaṃ balañca.

    ‘‘સો આયુદાયી વણ્ણદાયી, સુખં બલં દદો નરો;

    ‘‘So āyudāyī vaṇṇadāyī, sukhaṃ balaṃ dado naro;

    દીઘાયુ યસવા હોતિ, યત્થ યત્થૂપપજ્જતી’’તિ. નવમં;

    Dīghāyu yasavā hoti, yattha yatthūpapajjatī’’ti. navamaṃ;







    Footnotes:
    1. મહાવ॰ ૨૮૨
    2. mahāva. 282



    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૧૦. સુપ્પવાસાસુત્તાદિવણ્ણના • 7-10. Suppavāsāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact