Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    ૬. ભૂમિજસુત્તવણ્ણના

    6. Bhūmijasuttavaṇṇanā

    ૨૨૩. આસઞ્ચેપિ કરિત્વાતિ, ‘‘ઇમિનાહં બ્રહ્મચરિયેન દેવો વા ભવેય્યં દેવઞ્ઞતરો વા, દુક્ખતો વા મુચ્ચેય્ય’’ન્તિ પત્થનં કત્વા ચેપિ ચરન્તિ, અભબ્બા ફલસ્સ અધિગમાય તણ્હાય બ્રહ્મચરિયસ્સ વિદૂસિતત્તાતિ અધિપ્પાયો. અનાસઞ્ચેપિ કરિત્વાતિ વુત્તનયેન પત્થનં અકત્વા. અભબ્બા ફલસ્સ અધિગમાય અનિયમિતભાવતો. પણિધાનવસેન હિ પુઞ્ઞફલં નિયતં નામ હોતિ, તદભાવતો કતં પુઞ્ઞં ન લભતીતિ અધિપ્પાયો. તતિયપક્ખે ઉભયટ્ઠાનેહિ વુત્તં, ચતુત્થપક્ખો સમ્માવતારો ઇતિ ચતુકોટિકો પઞ્હો જાલવસેન આહટો, તત્થ આસા નામ પત્થના, મિચ્છાગાહસ્મિં સતિ ન વિપચ્ચતિ, સમ્માગાહસ્મિં સતિ વિપચ્ચતિ, ઉભયથાપિ ઉભયાપેક્ખાનામ, યો મિચ્છત્તધમ્મે પુરક્ખત્વા બ્રહ્મચરિયં ચરતિ, તસ્સ યથાધિપ્પાયફલં સમિજ્ઝતીતિ ન વત્તબ્બં અયોનિસો બ્રહ્મચરિયસ્સ ચિણ્ણત્તા; યો પન સમ્મત્તં પુરક્ખત્વા બ્રહ્મચરિયં ચરતિ, તસ્સ યથાધિપ્પાયં બ્રહ્મચરિયફલં ન સમિજ્ઝતીતિ ન વત્તબ્બં યોનિસો બ્રહ્મચરિયસ્સ ચિણ્ણત્તા. તેન વુત્તં – ‘‘આસઞ્ચેપિ કરિત્વા અયોનિસો બ્રહ્મચરિયં ચરન્તી’’તિઆદિ. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    223.Āsañcepikaritvāti, ‘‘imināhaṃ brahmacariyena devo vā bhaveyyaṃ devaññataro vā, dukkhato vā mucceyya’’nti patthanaṃ katvā cepi caranti, abhabbā phalassa adhigamāya taṇhāya brahmacariyassa vidūsitattāti adhippāyo. Anāsañcepi karitvāti vuttanayena patthanaṃ akatvā. Abhabbā phalassa adhigamāya aniyamitabhāvato. Paṇidhānavasena hi puññaphalaṃ niyataṃ nāma hoti, tadabhāvato kataṃ puññaṃ na labhatīti adhippāyo. Tatiyapakkhe ubhayaṭṭhānehi vuttaṃ, catutthapakkho sammāvatāro iti catukoṭiko pañho jālavasena āhaṭo, tattha āsā nāma patthanā, micchāgāhasmiṃ sati na vipaccati, sammāgāhasmiṃ sati vipaccati, ubhayathāpi ubhayāpekkhānāma, yo micchattadhamme purakkhatvā brahmacariyaṃ carati, tassa yathādhippāyaphalaṃ samijjhatīti na vattabbaṃ ayoniso brahmacariyassa ciṇṇattā; yo pana sammattaṃ purakkhatvā brahmacariyaṃ carati, tassa yathādhippāyaṃ brahmacariyaphalaṃ na samijjhatīti na vattabbaṃ yoniso brahmacariyassa ciṇṇattā. Tena vuttaṃ – ‘‘āsañcepi karitvā ayoniso brahmacariyaṃ carantī’’tiādi. Sesaṃ suviññeyyameva.

    ભૂમિજસુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.

    Bhūmijasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૬. ભૂમિજસુત્તં • 6. Bhūmijasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. ભૂમિજસુત્તવણ્ણના • 6. Bhūmijasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact