Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૧૪. ભૂમિનિદ્દેસો

    14. Bhūminiddeso

    ભૂમિયોતિ –

    Bhūmiyoti –

    ૧૩૬.

    136.

    સમ્મુતુસ્સાવનન્તા ચ, ગોનિસાદી ગહાપતિ;

    Sammutussāvanantā ca, gonisādī gahāpati;

    કપ્પિયા ભૂમિયો યાસુ, વુત્થં પક્કઞ્ચ કપ્પતિ.

    Kappiyā bhūmiyo yāsu, vutthaṃ pakkañca kappati.

    ૧૩૭.

    137.

    વાસત્થાય કતે ગેહે, સઙ્ઘિકે વેકસન્તકે;

    Vāsatthāya kate gehe, saṅghike vekasantake;

    કપ્પિયા કુટિ લદ્ધબ્બા, સહસેય્યપ્પહોનકે.

    Kappiyā kuṭi laddhabbā, sahaseyyappahonake.

    ૧૩૮.

    138.

    ગેહે સઙ્ઘસ્સ વેકસ્સ, કરમાનેવમીરયં;

    Gehe saṅghassa vekassa, karamānevamīrayaṃ;

    પઠમિટ્ઠકથમ્ભાદિં, ઠપેય્યુસ્સાવનન્તિકા;

    Paṭhamiṭṭhakathambhādiṃ, ṭhapeyyussāvanantikā;

    ‘‘કપ્પિયકુટિં કરોમ, કપ્પિયકુટિં કરોમા’’તિ.

    ‘‘Kappiyakuṭiṃ karoma, kappiyakuṭiṃ karomā’’ti.

    ૧૩૯.

    139.

    યેભુય્યેનાપરિક્ખિત્તો, આરામો સકલોપિ વા;

    Yebhuyyenāparikkhitto, ārāmo sakalopi vā;

    વુચ્ચતે ‘‘ગોનિસાદી’’તિ, સમ્મુતી સઙ્ઘસમ્મતા.

    Vuccate ‘‘gonisādī’’ti, sammutī saṅghasammatā.

    ૧૪૦.

    140.

    ભિક્ખું ઠપેત્વા અઞ્ઞેહિ, દિન્નો તેસંવ સન્તકો;

    Bhikkhuṃ ṭhapetvā aññehi, dinno tesaṃva santako;

    અત્થાય કપ્પકુટિયા, ગેહો ગહપતી મતો.

    Atthāya kappakuṭiyā, geho gahapatī mato.

    ૧૪૧.

    141.

    અકપ્પકુટિયા વુત્થસપ્પિઆદીહિ મિસ્સિતં;

    Akappakuṭiyā vutthasappiādīhi missitaṃ;

    વજેય્ય અન્તોવુત્થત્તં, પુરિમં કાલિકદ્વયં.

    Vajeyya antovutthattaṃ, purimaṃ kālikadvayaṃ.

    ૧૪૨.

    142.

    તેહેવ ભિક્ખુના પક્કં, કપ્પતે યાવજીવિકં;

    Teheva bhikkhunā pakkaṃ, kappate yāvajīvikaṃ;

    નિરામિસંવ સત્તાહં, સામિસે સામપાકતા.

    Nirāmisaṃva sattāhaṃ, sāmise sāmapākatā.

    ૧૪૩.

    143.

    ઉસ્સાવનન્તિકા યેહિ, થમ્ભાદીહિ અધિટ્ઠિતા;

    Ussāvanantikā yehi, thambhādīhi adhiṭṭhitā;

    તેસુયેવાપનીતેસુ, તદઞ્ઞેસુપિ તિટ્ઠતિ.

    Tesuyevāpanītesu, tadaññesupi tiṭṭhati.

    ૧૪૪.

    144.

    સબ્બેસુ અપનીતેસુ, ભવે જહિતવત્થુકા;

    Sabbesu apanītesu, bhave jahitavatthukā;

    ગોનિસાદી પરિક્ખિત્તે, સેસા છદનવિબ્ભમાતિ.

    Gonisādī parikkhitte, sesā chadanavibbhamāti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact