Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
2. பூ⁴ரித³த்தசரியாவண்ணனா
2. Bhūridattacariyāvaṇṇanā
11. து³தியே பூ⁴ரித³த்தோதி பூ⁴ரிஸமத³த்தோ. த³த்தோதி ஹி ததா³ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதாபிதூஹி கதங் நாமங். யஸ்மா பனேஸோ நாக³ப⁴வனே விரூபக்க²மஹாராஜப⁴வனே தாவதிங்ஸப⁴வனே ச உப்பன்னே பஞ்ஹே ஸம்மதே³வ வினிச்சி²னாதி, ஏகதி³வஸஞ்ச விரூபக்க²மஹாராஜே நாக³பரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் தித³ஸபுரங் க³ந்த்வா ஸக்கங் பரிவாரெத்வா நிஸின்னே தே³வானமந்தரே பஞ்ஹோ ஸமுட்டா²ஸி. தங் கோசி கதே²துங் நாஸக்கி². ஸக்கேன பன அனுஞ்ஞாதோ பல்லங்கவரக³தோ ஹுத்வா மஹாஸத்தோவ கதே²ஸி. அத² நங் தே³வராஜா தி³ப்³ப³க³ந்த⁴புப்பே²ஹி பூஜெத்வா ‘‘த³த்த, த்வங் பத²விஸமாய விபுலாய பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ இதோ பட்டா²ய பூ⁴ரித³த்தோ நாமா’’தி ஆஹ. பூ⁴ரீதி ஹி பத²வியா நாமங், தஸ்மா பூ⁴ரிஸமதாய பூ⁴தே அத்தே² ரமதீதி ச பூ⁴ரிஸங்கா²தாய மஹதியா பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தத்தா மஹாஸத்தோ ‘‘பூ⁴ரித³த்தோ’’தி பஞ்ஞாயித்த². மஹதியா பன நாகி³த்³தி⁴யா ஸமன்னாக³தத்தா மஹித்³தி⁴கோ சாதி.
11. Dutiye bhūridattoti bhūrisamadatto. Dattoti hi tadā bodhisattassa mātāpitūhi kataṃ nāmaṃ. Yasmā paneso nāgabhavane virūpakkhamahārājabhavane tāvatiṃsabhavane ca uppanne pañhe sammadeva vinicchināti, ekadivasañca virūpakkhamahārāje nāgaparisāya saddhiṃ tidasapuraṃ gantvā sakkaṃ parivāretvā nisinne devānamantare pañho samuṭṭhāsi. Taṃ koci kathetuṃ nāsakkhi. Sakkena pana anuññāto pallaṅkavaragato hutvā mahāsattova kathesi. Atha naṃ devarājā dibbagandhapupphehi pūjetvā ‘‘datta, tvaṃ pathavisamāya vipulāya paññāya samannāgato ito paṭṭhāya bhūridatto nāmā’’ti āha. Bhūrīti hi pathaviyā nāmaṃ, tasmā bhūrisamatāya bhūte atthe ramatīti ca bhūrisaṅkhātāya mahatiyā paññāya samannāgatattā mahāsatto ‘‘bhūridatto’’ti paññāyittha. Mahatiyā pana nāgiddhiyā samannāgatattā mahiddhiko cāti.
அதீதே ஹி இமஸ்மிங்யேவ கப்பே பா³ராணஸிரஞ்ஞோ புத்தோ பிதரா ரட்ட²தோ பப்³பா³ஜிதோ வனே வஸந்தோ அஞ்ஞதராய நாக³மாணவிகாய ஸங்வாஸங் கப்பேஸி. தேஸங் ஸங்வாஸமன்வாய த்³வே தா³ரகா ஜாயிங்ஸு – புத்தோ ச தீ⁴தா ச. புத்தஸ்ஸ ‘‘ஸாக³ரப்³ரஹ்மத³த்தோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு தீ⁴தாய ‘‘ஸமுத்³த³ஜா’’தி. ஸோ அபரபா⁴கே³ பிது அச்சயேன பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ரஜ்ஜங் காரேஸி. அத² த⁴தரட்டோ² நாம நாக³ராஜா பஞ்சயோஜனஸதிகே நாக³ப⁴வனே நாக³ரஜ்ஜங் காரெந்தோ தங் அபூ⁴தவாதி³கேன சித்தசூளேன நாம கச்ச²பேன ‘‘பா³ராணஸிராஜா அத்தனோ தீ⁴தரங் துய்ஹங் தா³துகாமோ, ஸா கோ² பன ராஜதீ⁴தா ஸமுத்³த³ஜா நாம அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா சா’’தி கதி²தங் ஸுத்வா த⁴தரட்டோ² சத்தாரோ நாக³மாணவகே பேஸெத்வா தங் தா³துங் அனிச்ச²ந்தங் நாக³விபி⁴ங்ஸிகாய பி⁴ங்ஸாபெத்வா ‘‘த³ம்மீ’’தி வுத்தே மஹந்தங் பண்ணாகாரங் பேஸெத்வா மஹதியா நாகி³த்³தி⁴யா மஹந்தேன பரிவாரேன தஸ்ஸ தீ⁴தரங் நாக³ப⁴வனங் நெத்வா அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸி.
Atīte hi imasmiṃyeva kappe bārāṇasirañño putto pitarā raṭṭhato pabbājito vane vasanto aññatarāya nāgamāṇavikāya saṃvāsaṃ kappesi. Tesaṃ saṃvāsamanvāya dve dārakā jāyiṃsu – putto ca dhītā ca. Puttassa ‘‘sāgarabrahmadatto’’ti nāmaṃ kariṃsu dhītāya ‘‘samuddajā’’ti. So aparabhāge pitu accayena bārāṇasiṃ gantvā rajjaṃ kāresi. Atha dhataraṭṭho nāma nāgarājā pañcayojanasatike nāgabhavane nāgarajjaṃ kārento taṃ abhūtavādikena cittacūḷena nāma kacchapena ‘‘bārāṇasirājā attano dhītaraṃ tuyhaṃ dātukāmo, sā kho pana rājadhītā samuddajā nāma abhirūpā dassanīyā pāsādikā cā’’ti kathitaṃ sutvā dhataraṭṭho cattāro nāgamāṇavake pesetvā taṃ dātuṃ anicchantaṃ nāgavibhiṃsikāya bhiṃsāpetvā ‘‘dammī’’ti vutte mahantaṃ paṇṇākāraṃ pesetvā mahatiyā nāgiddhiyā mahantena parivārena tassa dhītaraṃ nāgabhavanaṃ netvā aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi.
ஸா அபரபா⁴கே³ த⁴தரட்ட²ங் படிச்ச ஸுத³ஸ்ஸனோ, த³த்தோ, ஸுபோ⁴கோ³, அரிட்டோ²தி சத்தாரோ புத்தே படிலபி⁴. தேஸு த³த்தோ போ³தி⁴ஸத்தோ, ஸோ புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ ஸக்கேன துட்ட²சித்தேன ‘‘பூ⁴ரித³த்தோ’’தி க³ஹிதனாமத்தா ‘‘பூ⁴ரித³த்தோ’’த்வேவ பஞ்ஞாயித்த². அத² நேஸங் பிதா யோஜனஸதிகங் யோஜனஸதிகங் ரஜ்ஜங் பா⁴ஜெத்வா அதா³ஸி. மஹந்தோ யஸோ அஹோஸி. ஸோளஸஸோளஸனாக³கஞ்ஞாஸஹஸ்ஸானி பரிவாரயிங்ஸு. பிதுபி ஏகயோஜனஸதமேவ ரஜ்ஜங் அஹோஸி. தயோ புத்தா மாஸே மாஸே மாதாபிதரோ பஸ்ஸிதுங் ஆக³ச்ச²ந்தி, போ³தி⁴ஸத்தோ பன அன்வத்³த⁴மாஸங் ஆக³ச்ச²தி.
Sā aparabhāge dhataraṭṭhaṃ paṭicca sudassano, datto, subhogo, ariṭṭhoti cattāro putte paṭilabhi. Tesu datto bodhisatto, so pubbe vuttanayeneva sakkena tuṭṭhacittena ‘‘bhūridatto’’ti gahitanāmattā ‘‘bhūridatto’’tveva paññāyittha. Atha nesaṃ pitā yojanasatikaṃ yojanasatikaṃ rajjaṃ bhājetvā adāsi. Mahanto yaso ahosi. Soḷasasoḷasanāgakaññāsahassāni parivārayiṃsu. Pitupi ekayojanasatameva rajjaṃ ahosi. Tayo puttā māse māse mātāpitaro passituṃ āgacchanti, bodhisatto pana anvaddhamāsaṃ āgacchati.
ஸோ ஏகதி³வஸங் விரூபக்க²மஹாராஜேன ஸத்³தி⁴ங் ஸக்கஸ்ஸ உபட்டா²னங் க³தோ வேஜயந்தபாஸாத³ங் ஸுத⁴ம்மதே³வஸப⁴ங் பாரிச்ச²த்தககோவிளாரங் பண்டு³கம்ப³லஸிலாஸனங் தே³வச்ச²ராபரிவாரங் அதிமனோஹரங் ஸக்கஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ‘‘எத்தகமத்தம்பி நாக³த்தபா⁴வே டி²தஸ்ஸ து³ல்லப⁴ங், குதோ ஸம்மாஸம்போ³தீ⁴’’தி நாக³த்தபா⁴வங் ஜிகு³ச்சி²த்வா ‘‘நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா உபோஸத²வாஸங் வஸித்வா ஸீலமேவ பக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, தங் போ³தி⁴பரிபாசனங் ஹோதி, இமஸ்மிங் தே³வலோகே உப்பத்திகாரணங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா மாதாபிதரோ ஆஹ – ‘‘அம்மதாதா, அஹங் உபோஸத²கம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. தேஹி ‘‘இதே⁴வ உபோஸத²ங் உபவஸாஹி, ப³ஹிக³தானங் நாகா³னங் மஹந்தங் ப⁴ய’’ந்தி வுத்தே ஏகவாரங் ததா² கத்வா நாக³கஞ்ஞாஹி உபத்³து³தோ புனவாரே மாதாபிதூனங் அனாரோசெத்வா அத்தனோ ப⁴ரியங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, அஹங் மனுஸ்ஸலோகங் க³ந்த்வா யமுனாதீரே மஹானிக்³ரோத⁴ருக்கோ² அத்தி² தஸ்ஸ அவிதூ³ரே வம்மிகமத்த²கே போ⁴கே³ ஆபு⁴ஜித்வா சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் உபோஸத²ங் அதி⁴ட்டா²ய நிபஜ்ஜித்வா ‘‘உபோஸத²கம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி நாக³ப⁴வனதோ நிக்க²மித்வா ததா² கரோதி. தேன வுத்தங் ‘‘விரூபக்கே²ன மஹாரஞ்ஞா, தே³வலோகமக³ஞ்ச²ஹ’’ந்திஆதி³.
So ekadivasaṃ virūpakkhamahārājena saddhiṃ sakkassa upaṭṭhānaṃ gato vejayantapāsādaṃ sudhammadevasabhaṃ pāricchattakakoviḷāraṃ paṇḍukambalasilāsanaṃ devaccharāparivāraṃ atimanoharaṃ sakkasampattiṃ disvā ‘‘ettakamattampi nāgattabhāve ṭhitassa dullabhaṃ, kuto sammāsambodhī’’ti nāgattabhāvaṃ jigucchitvā ‘‘nāgabhavanaṃ gantvā uposathavāsaṃ vasitvā sīlameva paggaṇhissāmi, taṃ bodhiparipācanaṃ hoti, imasmiṃ devaloke uppattikāraṇaṃ bhavissatī’’ti cintetvā nāgabhavanaṃ gantvā mātāpitaro āha – ‘‘ammatātā, ahaṃ uposathakammaṃ karissāmī’’ti. Tehi ‘‘idheva uposathaṃ upavasāhi, bahigatānaṃ nāgānaṃ mahantaṃ bhaya’’nti vutte ekavāraṃ tathā katvā nāgakaññāhi upadduto punavāre mātāpitūnaṃ anārocetvā attano bhariyaṃ āmantetvā ‘‘bhadde, ahaṃ manussalokaṃ gantvā yamunātīre mahānigrodharukkho atthi tassa avidūre vammikamatthake bhoge ābhujitvā caturaṅgasamannāgataṃ uposathaṃ adhiṭṭhāya nipajjitvā ‘‘uposathakammaṃ karissāmī’’ti nāgabhavanato nikkhamitvā tathā karoti. Tena vuttaṃ ‘‘virūpakkhena mahāraññā, devalokamagañchaha’’ntiādi.
தத்த² விரூபக்கே²ன மஹாரஞ்ஞாதி விரூபக்கே²ன நாம நாகா³தி⁴பதிமஹாராஜேன. தே³வலோகந்தி தாவதிங்ஸதே³வலோகங். அக³ஞ்ச²ஹந்தி அக³ஞ்சி²ங், உபஸங்கமிங் அஹங்.
Tattha virūpakkhena mahāraññāti virūpakkhena nāma nāgādhipatimahārājena. Devalokanti tāvatiṃsadevalokaṃ. Agañchahanti agañchiṃ, upasaṅkamiṃ ahaṃ.
12. தத்தா²தி தஸ்மிங் தே³வலோகே. பஸ்ஸிங் த்வாஹந்தி அத்³த³க்கி²ங் அஹங் து-ஸத்³தோ³ நிபாதமத்தோ. ஏகந்தங் ஸுக²ஸமப்பிதேதி ஏகந்தங் அச்சந்தமேவ ஸுகே²ன ஸமங்கீ³பூ⁴தே. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ச² ப²ஸ்ஸாயதனிகா நாம ஸக்³கா³. யாவஞ்சித³ங், பி⁴க்க²வே, ந ஸுகரங் அக்கா²னேன பாபுணிதுங் யாவ ஸுகா² ஸக்³கா³’’தி (ம॰ நி॰ 3.255) ச. தங்ஸக்³க³க³மனத்தா²யாதி தஸ்மிங் ஸக்³க³ஸ்மிங் உப்பத்திவஸேன க³மனத்தா²ய. ஸீலப்³ப³தந்தி ஸீலஸங்கா²தங் வதங். அத² வா ஸீலப்³ப³தந்தி உபோஸத²ஸீலஞ்சேவ ‘‘மம சம்மங் சம்மத்தி²கா ஹரந்தூ’’திஆதி³னா அத்தனோ ஸரீராவயவபரிச்சாக³ஸமாதி³யனஸங்கா²தங் வதஞ்ச.
12.Tatthāti tasmiṃ devaloke. Passiṃ tvāhanti addakkhiṃ ahaṃ tu-saddo nipātamatto. Ekantaṃ sukhasamappiteti ekantaṃ accantameva sukhena samaṅgībhūte. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘santi, bhikkhave, cha phassāyatanikā nāma saggā. Yāvañcidaṃ, bhikkhave, na sukaraṃ akkhānena pāpuṇituṃ yāva sukhā saggā’’ti (ma. ni. 3.255) ca. Taṃsaggagamanatthāyāti tasmiṃ saggasmiṃ uppattivasena gamanatthāya. Sīlabbatanti sīlasaṅkhātaṃ vataṃ. Atha vā sīlabbatanti uposathasīlañceva ‘‘mama cammaṃ cammatthikā harantū’’tiādinā attano sarīrāvayavapariccāgasamādiyanasaṅkhātaṃ vatañca.
13. ஸரீரகிச்சந்தி முக²தோ⁴வனாதி³ஸரீரபடிஜக்³க³னங். பு⁴த்வா யாபனமத்தகந்தி இந்த்³ரியானி நிப்³பி³ஸேவனானி காதுங் ஸரீரட்டி²திமத்தகங் ஆஹாரங் ஆஹரித்வா. சதுரோ அங்கே³தி சத்தாரி அங்கா³னி. அதி⁴ட்டா²யாதி அதி⁴ட்ட²ஹித்வா. ஸேமீதி ஸயாமி.
13.Sarīrakiccanti mukhadhovanādisarīrapaṭijagganaṃ. Bhutvā yāpanamattakanti indriyāni nibbisevanāni kātuṃ sarīraṭṭhitimattakaṃ āhāraṃ āharitvā. Caturo aṅgeti cattāri aṅgāni. Adhiṭṭhāyāti adhiṭṭhahitvā. Semīti sayāmi.
14. ச²வியாதிஆதி³ தேஸங் சதுன்னங் அங்கா³னங் த³ஸ்ஸனங். தத்த² ச ச²விசம்மானங் விஸ்ஸஜ்ஜனங் ஏகங் அங்க³ங், ஸேஸானி ஏகேகமேவ, மங்ஸக்³க³ஹணேனேவ செத்த² ருதி⁴ரம்பி ஸங்க³ஹிதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஏதேனாதி ஏதேஹி . ஹராது ஸோதி யஸ்ஸ ஏதேஹி ச²விஆதீ³ஹி கரணீயங் அத்தி², தஸ்ஸ மயா தி³ன்னமேவேதங். ஸப்³ப³ங் ஸோ ஹரதூதி அத்தனோ அத்தபா⁴வே அனபெக்க²பவாரணங் பவாரேதி.
14.Chaviyātiādi tesaṃ catunnaṃ aṅgānaṃ dassanaṃ. Tattha ca chavicammānaṃ vissajjanaṃ ekaṃ aṅgaṃ, sesāni ekekameva, maṃsaggahaṇeneva cettha rudhirampi saṅgahitanti daṭṭhabbaṃ. Etenāti etehi . Harātu soti yassa etehi chaviādīhi karaṇīyaṃ atthi, tassa mayā dinnamevetaṃ. Sabbaṃ so haratūti attano attabhāve anapekkhapavāraṇaṃ pavāreti.
ஏவங் மஹாஸத்தஸ்ஸ இமினா நியாமேனேவ அன்வத்³த⁴மாஸங் உபோஸத²கம்மங் கரொந்தஸ்ஸ தீ³கோ⁴ அத்³தா⁴ வீதிவத்தோ. ஏவங் க³ச்ச²ந்தே காலே ஏகதி³வஸங் அஞ்ஞதரோ நேஸாத³ப்³ராஹ்மணோ ஸோமத³த்தேன நாம அத்தனோ புத்தேன ஸஹ தங் டா²னங் பத்வா அருணுக்³க³மனஸமயே நாக³கஞ்ஞாஹி பரிவாரியமானங் மஹாஸத்தங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. தாவதே³வ நாக³கஞ்ஞாயோ பத²வியங் நிமுஜ்ஜித்வா நாக³ப⁴வனமேவ க³தா. ப்³ராஹ்மணோ மஹாஸத்தங் புச்சி² – ‘‘கோ நு கோ² த்வங், மாரிஸ, தே³வோ வா யக்கோ² வா நாகோ³ வா’’தி? போ³தி⁴ஸத்தோ யதா²பூ⁴தங் அத்தானங் ஆவி கத்வா ஸசாயங் இதோ க³ச்செ²ய்ய, இத⁴ மே வாஸங் மஹாஜனஸ்ஸ பாகடங் கரெய்ய, தேன மே உபோஸத²வாஸஸ்ஸ அந்தராயோபி ஸியா. யங்னூனாஹங் இதோ இமங் நாக³ப⁴வனங் நெத்வா மஹதியா ஸம்பத்தியா யோஜெய்யங். ஏவாயங் தத்தே²வ அபி⁴ரமிஸ்ஸதி, தேன மே உபோஸத²கம்மங் அத்³த⁴னியங் ஸியாதி. அத² நங் ஆஹ – ‘‘ப்³ராஹ்மண, மஹந்தங் தே யஸங் த³ஸ்ஸாமி, ரமணீயங் நாக³ப⁴வனங், ஏஹி தத்த² க³ச்சா²மா’’தி. ஸாமி, புத்தோ மே அத்தி², தஸ்மிங் ஆக³ச்ச²ந்தே ஆக³மிஸ்ஸாமீதி. க³ச்ச², ப்³ராஹ்மண, புத்தங் ஆனேஹீதி. ப்³ராஹ்மணோ க³ந்த்வா புத்தஸ்ஸ தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா தங் ஆனேஸி. மஹாஸத்தோ தே உபோ⁴பி ஆதா³ய அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன நாக³ப⁴வனங் ஆனேஸி. தேஸங் தத்த² தி³ப்³போ³ அத்தபா⁴வோ பாதுப⁴வி. அத² தேஸங் மஹாஸத்தோ தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் த³த்வா சத்தாரி சத்தாரி நாக³கஞ்ஞாஸதானி அதா³ஸி. தே மஹதிங் ஸம்பத்திங் அனுப⁴விங்ஸு.
Evaṃ mahāsattassa iminā niyāmeneva anvaddhamāsaṃ uposathakammaṃ karontassa dīgho addhā vītivatto. Evaṃ gacchante kāle ekadivasaṃ aññataro nesādabrāhmaṇo somadattena nāma attano puttena saha taṃ ṭhānaṃ patvā aruṇuggamanasamaye nāgakaññāhi parivāriyamānaṃ mahāsattaṃ disvā tassa santikaṃ agamāsi. Tāvadeva nāgakaññāyo pathaviyaṃ nimujjitvā nāgabhavanameva gatā. Brāhmaṇo mahāsattaṃ pucchi – ‘‘ko nu kho tvaṃ, mārisa, devo vā yakkho vā nāgo vā’’ti? Bodhisatto yathābhūtaṃ attānaṃ āvi katvā sacāyaṃ ito gaccheyya, idha me vāsaṃ mahājanassa pākaṭaṃ kareyya, tena me uposathavāsassa antarāyopi siyā. Yaṃnūnāhaṃ ito imaṃ nāgabhavanaṃ netvā mahatiyā sampattiyā yojeyyaṃ. Evāyaṃ tattheva abhiramissati, tena me uposathakammaṃ addhaniyaṃ siyāti. Atha naṃ āha – ‘‘brāhmaṇa, mahantaṃ te yasaṃ dassāmi, ramaṇīyaṃ nāgabhavanaṃ, ehi tattha gacchāmā’’ti. Sāmi, putto me atthi, tasmiṃ āgacchante āgamissāmīti. Gaccha, brāhmaṇa, puttaṃ ānehīti. Brāhmaṇo gantvā puttassa tamatthaṃ ārocetvā taṃ ānesi. Mahāsatto te ubhopi ādāya attano ānubhāvena nāgabhavanaṃ ānesi. Tesaṃ tattha dibbo attabhāvo pātubhavi. Atha tesaṃ mahāsatto dibbasampattiṃ datvā cattāri cattāri nāgakaññāsatāni adāsi. Te mahatiṃ sampattiṃ anubhaviṃsu.
போ³தி⁴ஸத்தோபி அப்பமத்தோ உபோஸத²கம்மங் கரோதி. அன்வத்³த⁴மாஸங் மாதாபிதூனங் உபட்டா²னங் க³ந்த்வா த⁴ம்மகத²ங் கதெ²த்வா ததோ ச ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஆரொக்³யங் புச்சி²த்வா ‘‘யேன தே அத்தோ², தங் வதெ³ய்யாஸீ’’தி ஆபுச்சி²த்வா ‘‘அனுக்கண்ட²மானோ அபி⁴ரமா’’தி வத்வா ஸோமத³த்தேனபி ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா அத்தனோ நிவேஸனங் க³ச்ச²தி. ப்³ராஹ்மணோ ஸங்வச்ச²ரங் தத்த² வஸித்வா மந்த³புஞ்ஞதாய உக்கண்டி²த்வா அனிச்ச²மானம்பி புத்தங் க³ஹெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆபுச்சி²த்வா தேன தீ³யமானங் ப³ஹுங் த⁴னங் ஸப்³ப³காமத³த³ங் மணிரதனம்பி அலக்கி²கதாய அக்³க³ஹெத்வா ‘‘மனுஸ்ஸலோகங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. மஹாஸத்தோ நாக³மாணவகே ஆணாபெத்வா தங் ஸபுத்தகங் மனுஸ்ஸலோகங் பாபேஸி. தே உபோ⁴பி தி³ப்³பா³ப⁴ரணானி தி³ப்³ப³வத்தா²னி ச ஓமுஞ்சித்வா ந்ஹாயிதுங் ஏகங் பொக்க²ரணிங் ஓதரிங்ஸு, தஸ்மிங் க²ணே தானி அந்தரதா⁴யித்வா நாக³ப⁴வனமேவ அக³மங்ஸு. அத² பட²மனிவத்த²காஸாவபிலோதிகாவ ஸரீரே படிமுஞ்சி, த⁴னுஸரஸத்தியோ க³ஹெத்வா அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா மிகே³ வதி⁴த்வா புரிமனியாமேனேவ ஜீவிகங் கப்பேஸுங்.
Bodhisattopi appamatto uposathakammaṃ karoti. Anvaddhamāsaṃ mātāpitūnaṃ upaṭṭhānaṃ gantvā dhammakathaṃ kathetvā tato ca brāhmaṇassa santikaṃ gantvā ārogyaṃ pucchitvā ‘‘yena te attho, taṃ vadeyyāsī’’ti āpucchitvā ‘‘anukkaṇṭhamāno abhiramā’’ti vatvā somadattenapi saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā attano nivesanaṃ gacchati. Brāhmaṇo saṃvaccharaṃ tattha vasitvā mandapuññatāya ukkaṇṭhitvā anicchamānampi puttaṃ gahetvā bodhisattaṃ āpucchitvā tena dīyamānaṃ bahuṃ dhanaṃ sabbakāmadadaṃ maṇiratanampi alakkhikatāya aggahetvā ‘‘manussalokaṃ gantvā pabbajissāmī’’ti āha. Mahāsatto nāgamāṇavake āṇāpetvā taṃ saputtakaṃ manussalokaṃ pāpesi. Te ubhopi dibbābharaṇāni dibbavatthāni ca omuñcitvā nhāyituṃ ekaṃ pokkharaṇiṃ otariṃsu, tasmiṃ khaṇe tāni antaradhāyitvā nāgabhavanameva agamaṃsu. Atha paṭhamanivatthakāsāvapilotikāva sarīre paṭimuñci, dhanusarasattiyo gahetvā araññaṃ gantvā mige vadhitvā purimaniyāmeneva jīvikaṃ kappesuṃ.
தேன ச ஸமயேன அஞ்ஞதரோ தாபஸோ ஸுபண்ணராஜதோ லத்³த⁴ங் அலம்பாயனமந்தங் தஸ்ஸ அனுச்ச²விகானி ஓஸதா⁴னி மந்தூபசாரஞ்ச அத்தானங் உபட்ட²ஹந்தஸ்ஸ அஞ்ஞதரஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அதா³ஸி. ஸோ ‘‘லத்³தோ⁴ மே ஜீவிகூபாயோ’’தி கதிபாஹங் வஸித்வா தாபஸங் ஆபுச்சி²த்வா பக்கமந்தோ அனுபுப்³பே³ன யமுனாதீரங் பத்வா தங் மந்தங் ஸஜ்ஜா²யந்தோ மஹாமக்³கே³ன க³ச்ச²தி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ப⁴வனதோ தஸ்ஸ பரிசாரிகா நாக³மாணவிகா தங் ஸப்³ப³காமத³த³ங் மணிரதனங் ஆதா³ய யமுனாதீரே வாலுகாராஸிமத்த²கே ட²பெத்வா தஸ்ஸோபா⁴ஸேன ரத்தியங் கீளித்வா அருணுக்³க³மனே தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ மந்தஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘ஸுபண்ணோ’’தி ஸஞ்ஞாய ப⁴யதஜ்ஜிதா மணிரதனங் அக்³க³ஹெத்வா பத²வியங் நிமுஜ்ஜித்வா நாக³ப⁴வனங் அக³மங்ஸு.
Tena ca samayena aññataro tāpaso supaṇṇarājato laddhaṃ alampāyanamantaṃ tassa anucchavikāni osadhāni mantūpacārañca attānaṃ upaṭṭhahantassa aññatarassa brāhmaṇassa adāsi. So ‘‘laddho me jīvikūpāyo’’ti katipāhaṃ vasitvā tāpasaṃ āpucchitvā pakkamanto anupubbena yamunātīraṃ patvā taṃ mantaṃ sajjhāyanto mahāmaggena gacchati. Tadā bodhisattassa bhavanato tassa paricārikā nāgamāṇavikā taṃ sabbakāmadadaṃ maṇiratanaṃ ādāya yamunātīre vālukārāsimatthake ṭhapetvā tassobhāsena rattiyaṃ kīḷitvā aruṇuggamane tassa brāhmaṇassa mantasaddaṃ sutvā ‘‘supaṇṇo’’ti saññāya bhayatajjitā maṇiratanaṃ aggahetvā pathaviyaṃ nimujjitvā nāgabhavanaṃ agamaṃsu.
ப்³ராஹ்மணோ தங் மணிரதனங் ஆதா³ய பாயாஸி. தஸ்மிங் க²ணே ஸோ நேஸாத³ப்³ராஹ்மணோ புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் மிக³வதா⁴ய அரஞ்ஞங் க³ச்ச²ந்தோ தஸ்ஸ ஹத்தே² தங் மணிரதனங் தி³ஸ்வா ‘‘இத³ங் பூ⁴ரித³த்தஸ்ஸ ஸப்³ப³காமத³த³ங் மணிரதன’’ந்தி ஸஞ்ஜானித்வா தங் க³ண்ஹிதுகாமோ தேன ஸத்³தி⁴ங் அல்லாபஸல்லாபங் கத்வா மந்தவாதி³பா⁴வங் ஜானித்வா ஏவமாஹ – ‘‘ஸசே மே த்வங் இமங் மணிரதனங் த³ஸ்ஸஸி, ஏவாஹங் தே மஹானுபா⁴வங் நாக³ங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமி, யங் த்வங் க³ஹெத்வா கா³மனிக³மராஜதா⁴னியோ சரந்தோ ப³ஹுத⁴னங் லச்ச²ஸீ’’தி. ‘‘தேன ஹி த³ஸ்ஸெத்வா க³ண்ஹாஹீ’’தி வுத்தே தங் ஆதா³ய போ³தி⁴ஸத்தங் உபோஸத²கரணட்டா²னே வம்மிகமத்த²கே போ⁴கே³ ஆபு⁴ஜித்வா நிபன்னங் அவிதூ³ரே டி²தோ ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா த³ஸ்ஸேஸி.
Brāhmaṇo taṃ maṇiratanaṃ ādāya pāyāsi. Tasmiṃ khaṇe so nesādabrāhmaṇo puttena saddhiṃ migavadhāya araññaṃ gacchanto tassa hatthe taṃ maṇiratanaṃ disvā ‘‘idaṃ bhūridattassa sabbakāmadadaṃ maṇiratana’’nti sañjānitvā taṃ gaṇhitukāmo tena saddhiṃ allāpasallāpaṃ katvā mantavādibhāvaṃ jānitvā evamāha – ‘‘sace me tvaṃ imaṃ maṇiratanaṃ dassasi, evāhaṃ te mahānubhāvaṃ nāgaṃ dassessāmi, yaṃ tvaṃ gahetvā gāmanigamarājadhāniyo caranto bahudhanaṃ lacchasī’’ti. ‘‘Tena hi dassetvā gaṇhāhī’’ti vutte taṃ ādāya bodhisattaṃ uposathakaraṇaṭṭhāne vammikamatthake bhoge ābhujitvā nipannaṃ avidūre ṭhito hatthaṃ pasāretvā dassesi.
மஹாஸத்தோ தங் நேஸாத³ங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் உபோஸத²ஸ்ஸ மே அந்தராயங் கரெய்யாதி நாக³ப⁴வனங் நெத்வா மஹாஸம்பத்தியங் பதிட்டா²பிதோபி ந இச்சி². ததோ அபக்கமித்வா ஸயங் க³ந்துகாமோ மயா தீ³யமானம்பி மணிரதனங் க³ண்ஹிதுங் ந இச்சி². இதா³னி பன அஹிகு³ண்டி³கங் க³ஹெத்வா ஆக³ச்ச²தி. ஸசாஹங் இமஸ்ஸ மித்தது³ப்³பி⁴னோ குஜ்ஜெ²ய்யங், ஸீலங் மே க²ண்ட³ங் ப⁴விஸ்ஸதி. மயா கோ² பன பட²மங்யேவ சதுரங்க³ஸமன்னாக³தோ உபோஸதோ² அதி⁴ட்டி²தோ, ஸோ யதா²தி⁴ட்டி²தோவ ஹோது. அலம்பாயனோ மங் சி²ந்த³து வா மா வா, நேவஸ்ஸ குஜ்ஜி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா அக்கீ²னி நிம்மீலெத்வா அதி⁴ட்டா²னபாரமிங் புரேசாரிகங் கத்வா போ⁴க³ந்தரே ஸீஸங் பக்கி²பித்வா நிச்சலோவ ஹுத்வா நிபஜ்ஜி. நேஸாத³ப்³ராஹ்மணோபி ‘‘போ⁴ அலம்பாயன, இமங் நாக³ங் க³ண்ஹ, மணிங் மே தே³ஹீ’’தி ஆஹ. அலம்பாயனோ நாக³ங் தி³ஸ்வா துட்டோ² மணிங் கிஸ்மிஞ்சி அக³ணெத்வா ‘‘க³ண்ஹ, ப்³ராஹ்மணா’’தி ஹத்தே² கி²பி. ஸோ தஸ்ஸ ஹத்த²தோ ப⁴ஸ்ஸித்வா பத²வியங் பதிதமத்தோவ பத²விங் பவிஸித்வா நாக³ப⁴வனமேவ க³தோ. நேஸாத³ப்³ராஹ்மணோ மணிரதனதோ பூ⁴ரித³த்தேன ஸத்³தி⁴ங் மித்தபா⁴வதோ ச பரிஹாயித்வா நிப்பச்சயோவ பக்கந்தோ.
Mahāsatto taṃ nesādaṃ disvā ‘‘ayaṃ uposathassa me antarāyaṃ kareyyāti nāgabhavanaṃ netvā mahāsampattiyaṃ patiṭṭhāpitopi na icchi. Tato apakkamitvā sayaṃ gantukāmo mayā dīyamānampi maṇiratanaṃ gaṇhituṃ na icchi. Idāni pana ahiguṇḍikaṃ gahetvā āgacchati. Sacāhaṃ imassa mittadubbhino kujjheyyaṃ, sīlaṃ me khaṇḍaṃ bhavissati. Mayā kho pana paṭhamaṃyeva caturaṅgasamannāgato uposatho adhiṭṭhito, so yathādhiṭṭhitova hotu. Alampāyano maṃ chindatu vā mā vā, nevassa kujjhissāmī’’ti cintetvā akkhīni nimmīletvā adhiṭṭhānapāramiṃ purecārikaṃ katvā bhogantare sīsaṃ pakkhipitvā niccalova hutvā nipajji. Nesādabrāhmaṇopi ‘‘bho alampāyana, imaṃ nāgaṃ gaṇha, maṇiṃ me dehī’’ti āha. Alampāyano nāgaṃ disvā tuṭṭho maṇiṃ kismiñci agaṇetvā ‘‘gaṇha, brāhmaṇā’’ti hatthe khipi. So tassa hatthato bhassitvā pathaviyaṃ patitamattova pathaviṃ pavisitvā nāgabhavanameva gato. Nesādabrāhmaṇo maṇiratanato bhūridattena saddhiṃ mittabhāvato ca parihāyitvā nippaccayova pakkanto.
15. அலம்பாயனோபி மஹானுபா⁴வேஹி ஓஸதே⁴ஹி அத்தனோ ஸரீரங் மக்கெ²த்வா தோ²கங் கா²தி³த்வா கே²ளங் அத்தனோ காயஸ்மிங் பரிபா⁴வெத்வா தி³ப்³ப³மந்தங் ஜப்பந்தோ போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா நங்கு³ட்டே² க³ஹெத்வா ஆகட்³டி⁴த்வா ஸீஸே த³ள்ஹங் க³ண்ஹந்தோ முக²மஸ்ஸ விவரித்வா ஓஸத⁴ங் கா²தி³த்வா முகே² ஸஹகே²ளங் ஓஸிஞ்சி. ஸுசிஜாதிகோ மஹாஸத்தோ ஸீலபே⁴த³ப⁴யேன அகுஜ்ஜி²த்வா அக்கீ²னி ந உம்மீலேஸி. அத² நங் ஓஸத⁴மந்தப³லேன நங்கு³ட்டே² க³ஹெத்வா ஹெட்டா² ஸீஸங் கத்வா ஸஞ்சாலெத்வா க³ஹிதகோ³சரங் ச²ட்³டா³பெத்வா பூ⁴மியங் தீ³க⁴ஸோ நிபஜ்ஜாபெத்வா மஸூரகங் மத்³த³ந்தோ விய ஹத்தே²ஹி பரிமத்³தி³. அட்டீ²னி சுண்ணியமானானி விய அஹேஸுங்.
15. Alampāyanopi mahānubhāvehi osadhehi attano sarīraṃ makkhetvā thokaṃ khāditvā kheḷaṃ attano kāyasmiṃ paribhāvetvā dibbamantaṃ jappanto bodhisattaṃ upasaṅkamitvā naṅguṭṭhe gahetvā ākaḍḍhitvā sīse daḷhaṃ gaṇhanto mukhamassa vivaritvā osadhaṃ khāditvā mukhe sahakheḷaṃ osiñci. Sucijātiko mahāsatto sīlabhedabhayena akujjhitvā akkhīni na ummīlesi. Atha naṃ osadhamantabalena naṅguṭṭhe gahetvā heṭṭhā sīsaṃ katvā sañcāletvā gahitagocaraṃ chaḍḍāpetvā bhūmiyaṃ dīghaso nipajjāpetvā masūrakaṃ maddanto viya hatthehi parimaddi. Aṭṭhīni cuṇṇiyamānāni viya ahesuṃ.
புன நங்கு³ட்டே² க³ஹெத்வா து³ஸ்ஸங் போதெ²ந்தோ விய போதே²ஸி. மஹாஸத்தோ ஏவரூபங் து³க்க²ங் அனுபொ⁴ந்தோபி நேவ குஜ்ஜி²த்த². அஞ்ஞத³த்து² அத்தனோ ஸீலமேவ ஆவஜ்ஜேஸி. இதி ஸோ மஹாஸத்தங் து³ப்³ப³லங் கத்வா வல்லீஹி பேளங் ஸஜ்ஜெத்வா மஹாஸத்தங் தத்த² பக்கி²பி. ஸரீரங் பனஸ்ஸ மஹந்தங் தத்த² ந பவிஸதி. அத² நங் பண்ஹியா கொட்டெந்தோ பவேஸெத்வா பேளங் ஆதா³ய ஏகங் கா³மங் க³ந்த்வா கா³மமஜ்ஜே² ஓதாரெத்வா ‘‘நாக³ஸ்ஸ நச்சங் த³ட்டு²காமா ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி ஸத்³த³மகாஸி. ஸகலகா³மவாஸினோ ஸன்னிபதிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே அலம்பாயனோ ‘‘நிக்க²ம மஹானாகா³’’தி ஆஹ. மஹாஸத்தோ சிந்தேஸி – ‘‘அஜ்ஜ மயா பரிஸங் தோஸெந்தேன கீளிதுங் வட்டதி, ஏவங் அலம்பாயனோ ப³ஹுத⁴னங் லபி⁴த்வா துட்டோ² மங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸதி, யங் யங் ஏஸ மங் காரேதி, தங் தங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி.
Puna naṅguṭṭhe gahetvā dussaṃ pothento viya pothesi. Mahāsatto evarūpaṃ dukkhaṃ anubhontopi neva kujjhittha. Aññadatthu attano sīlameva āvajjesi. Iti so mahāsattaṃ dubbalaṃ katvā vallīhi peḷaṃ sajjetvā mahāsattaṃ tattha pakkhipi. Sarīraṃ panassa mahantaṃ tattha na pavisati. Atha naṃ paṇhiyā koṭṭento pavesetvā peḷaṃ ādāya ekaṃ gāmaṃ gantvā gāmamajjhe otāretvā ‘‘nāgassa naccaṃ daṭṭhukāmā āgacchantū’’ti saddamakāsi. Sakalagāmavāsino sannipatiṃsu. Tasmiṃ khaṇe alampāyano ‘‘nikkhama mahānāgā’’ti āha. Mahāsatto cintesi – ‘‘ajja mayā parisaṃ tosentena kīḷituṃ vaṭṭati, evaṃ alampāyano bahudhanaṃ labhitvā tuṭṭho maṃ vissajjessati, yaṃ yaṃ esa maṃ kāreti, taṃ taṃ karissāmī’’ti.
அத² நங் ஸோ பேளதோ நிக்க²மந்தங் ‘‘மஹா ஹோஹீ’’தி ஆஹ, ஸோ மஹா அஹோஸி. ‘‘கு²த்³த³கோ வட்டோ விப²ணோ ஏகப²ணோ த்³விப²ணோ யாவ ஸஹஸ்ஸப²ணோ உச்சோ நீசோ தி³ஸ்ஸமானகாயோ அதி³ஸ்ஸமானகாயோ தி³ஸ்ஸமானஉபட்³ட⁴காயோ நீலோ பீதோ லோஹிதோ ஓதா³தோ மஞ்ஜிட்டோ² ஹோஹி, தூ⁴மங் விஸ்ஸஜ்ஜேஹி, ஜாலஸிக²ங் உத³கஞ்ச விஸ்ஸஜ்ஜேஹீ’’தி வுத்தே தேன வுத்தங் தங் தங் ஆகாரங் நிம்மினித்வா நச்சங் த³ஸ்ஸேஸி. தங் தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸா அச்ச²ரியப்³பு⁴தசித்தஜாதா ப³ஹுங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணவத்தா²லங்காராதி³ங் அத³ங்ஸு. இதி தஸ்மிங் கா³மே ஸதஸஹஸ்ஸமத்தங் லபி⁴. ஸோ கிஞ்சாபி மஹாஸத்தங் க³ண்ஹந்தோ ‘‘ஸஹஸ்ஸங் லபி⁴த்வா தங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. தங் பன த⁴னங் லபி⁴த்வா ‘‘கா³மகேபி தாவ மயா எத்தகங் த⁴னங் லத்³த⁴ங், நக³ரே கிர ப³ஹுத⁴னங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி த⁴னலோபே⁴ன ந முஞ்சி.
Atha naṃ so peḷato nikkhamantaṃ ‘‘mahā hohī’’ti āha, so mahā ahosi. ‘‘Khuddako vaṭṭo viphaṇo ekaphaṇo dviphaṇo yāva sahassaphaṇo ucco nīco dissamānakāyo adissamānakāyo dissamānaupaḍḍhakāyo nīlo pīto lohito odāto mañjiṭṭho hohi, dhūmaṃ vissajjehi, jālasikhaṃ udakañca vissajjehī’’ti vutte tena vuttaṃ taṃ taṃ ākāraṃ nimminitvā naccaṃ dassesi. Taṃ disvā manussā acchariyabbhutacittajātā bahuṃ hiraññasuvaṇṇavatthālaṅkārādiṃ adaṃsu. Iti tasmiṃ gāme satasahassamattaṃ labhi. So kiñcāpi mahāsattaṃ gaṇhanto ‘‘sahassaṃ labhitvā taṃ vissajjessāmī’’ti āha. Taṃ pana dhanaṃ labhitvā ‘‘gāmakepi tāva mayā ettakaṃ dhanaṃ laddhaṃ, nagare kira bahudhanaṃ labhissāmī’’ti dhanalobhena na muñci.
ஸோ தஸ்மிங் கா³மே குடும்ப³ங் ஸண்ட²பெத்வா ரதனமயங் பேளங் காரெத்வா தத்த² மஹாஸத்தங் பக்கி²பித்வா ஸுக²யானகங் ஆருய்ஹ மஹந்தேன பரிவாரேன கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு தங் கீளாபெத்வா பா³ராணஸிங் பாபுணி, நாக³ராஜஸ்ஸ மது⁴லாஜங் தே³தி, அப³த்³த⁴ஸத்துஞ்ச தே³தி. ஸோ கோ³சரங் ந க³ண்ஹி அவிஸ்ஸஜ்ஜனப⁴யேன. கோ³சரங் அக³ண்ஹந்தம்பி ச நங் சத்தாரோ நக³ரத்³வாரே ஆதி³ங் கத்வா தத்த² தத்த² மாஸமத்தங் கீளாபேஸி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸங்ஸிதோ அகதஞ்ஞுனா’’திஆதி³.
So tasmiṃ gāme kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā ratanamayaṃ peḷaṃ kāretvā tattha mahāsattaṃ pakkhipitvā sukhayānakaṃ āruyha mahantena parivārena gāmanigamarājadhānīsu taṃ kīḷāpetvā bārāṇasiṃ pāpuṇi, nāgarājassa madhulājaṃ deti, abaddhasattuñca deti. So gocaraṃ na gaṇhi avissajjanabhayena. Gocaraṃ agaṇhantampi ca naṃ cattāro nagaradvāre ādiṃ katvā tattha tattha māsamattaṃ kīḷāpesi. Tena vuttaṃ ‘‘saṃsito akataññunā’’tiādi.
தத்த² ஸங்ஸிதோதி ஏஸோ நாகோ³ அமுகஸ்ஸ நிக்³ரோத⁴ருக்க²ஸ்ஸ ஸமீபே வம்மிகமத்த²கே ஸயிதோதி ஏவங் டா²னங் த³ஸ்ஸெத்வா கதி²தோ. அகதஞ்ஞுனாதி அத்தனா கதங் உபகாரங் அஜானந்தேன மித்தது³ப்³பி⁴னா நேஸாத³ப்³ராஹ்மணேனாதி அதி⁴ப்பாயோ. அலம்பாயனோதி அலம்பாயனவிஜ்ஜாபரிஜப்பனேன ‘‘அலம்பாயனோ’’தி ஏவங் லத்³த⁴னாமோ அஹிதுண்டி³கப்³ராஹ்மணோ. மமக்³க³ஹீதி மங் அக்³க³ஹேஸி. கீளேதி மங் தஹிங் தஹிந்தி தத்த² தத்த² கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு அத்தனோ ஜீவிகத்த²ங் மங் கீளாபேதி.
Tattha saṃsitoti eso nāgo amukassa nigrodharukkhassa samīpe vammikamatthake sayitoti evaṃ ṭhānaṃ dassetvā kathito. Akataññunāti attanā kataṃ upakāraṃ ajānantena mittadubbhinā nesādabrāhmaṇenāti adhippāyo. Alampāyanoti alampāyanavijjāparijappanena ‘‘alampāyano’’ti evaṃ laddhanāmo ahituṇḍikabrāhmaṇo. Mamaggahīti maṃ aggahesi. Kīḷeti maṃ tahiṃ tahinti tattha tattha gāmanigamarājadhānīsu attano jīvikatthaṃ maṃ kīḷāpeti.
17. திணதோபி லஹுகோ மமாதி அத்தனோ ஜீவிதபரிச்சாகோ³ திணஸலாகபரிச்சாக³தோபி லஹுகோ ஹுத்வா மம உபட்டா²தீதி அத்தோ². பத²வீஉப்பதனங் வியாதி ஸீலவீதிக்கமோ பன சதுனஹுதாதி⁴கத்³வியோஜனஸதஸஹஸ்ஸப³ஹலாய மஹாபத²வியா பரிவத்தனங் விய ததோபி தங் பா⁴ரியதரங் ஹுத்வா மய்ஹங் உபட்டா²தீதி த³ஸ்ஸேதி.
17.Tiṇatopi lahuko mamāti attano jīvitapariccāgo tiṇasalākapariccāgatopi lahuko hutvā mama upaṭṭhātīti attho. Pathavīuppatanaṃ viyāti sīlavītikkamo pana catunahutādhikadviyojanasatasahassabahalāya mahāpathaviyā parivattanaṃ viya tatopi taṃ bhāriyataraṃ hutvā mayhaṃ upaṭṭhātīti dasseti.
18. நிரந்தரங் ஜாதிஸதந்தி மம ஜாதீனங் அனேகஸதம்பி அனேகஸதாஸுபி ஜாதீஸு நிரந்தரமேவ ஸீலஸ்ஸ அவீதிக்கமனஹேது. மம ஜீவிதங் சஜெய்யங் சஜிதுங் ஸக்கோமி. நேவ ஸீலங் பபி⁴ந்தெ³ய்யந்தி ஸீலங் பன ஸமாதி³ன்னங் ஏகம்பி நேவ பி⁴ந்தெ³ய்யங் ந வினாஸெய்யங். சதுத்³தீ³பான ஹேதூதி சக்கவத்திரஜ்ஜஸிரியாபி காரணாதி த³ஸ்ஸேதி.
18.Nirantaraṃ jātisatanti mama jātīnaṃ anekasatampi anekasatāsupi jātīsu nirantarameva sīlassa avītikkamanahetu. Mama jīvitaṃ cajeyyaṃ cajituṃ sakkomi. Neva sīlaṃ pabhindeyyanti sīlaṃ pana samādinnaṃ ekampi neva bhindeyyaṃ na vināseyyaṃ. Catuddīpāna hetūti cakkavattirajjasiriyāpi kāraṇāti dasseti.
19. இதா³னி யத³த்த²ங் அத்தனோ ஜீவிதம்பி பரிச்சஜித்வா ததா³ ஸீலமேவ ரக்கி²தங், தாய ச ஸீலரக்கா²ய ததா² அனத்த²காரகேஸு நேஸாத³அலம்பாயனப்³ராஹ்மணேஸு சித்தஸ்ஸ அஞ்ஞத²த்தங் ந கதங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபி சா’’தி ஓஸானகா³த²மாஹ. தங் ஹெட்டா² வுத்தத்த²மேவ.
19. Idāni yadatthaṃ attano jīvitampi pariccajitvā tadā sīlameva rakkhitaṃ, tāya ca sīlarakkhāya tathā anatthakārakesu nesādaalampāyanabrāhmaṇesu cittassa aññathattaṃ na kataṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘api cā’’ti osānagāthamāha. Taṃ heṭṭhā vuttatthameva.
ஏவங் பன மஹாஸத்தே அஹிதுண்டி³கஹத்த²க³தே தஸ்ஸ மாதா து³ஸ்ஸுபினங் தி³ஸ்வா புத்தஞ்ச தத்த² அபஸ்ஸந்தீ ஸோகாபி⁴பூ⁴தா அஹோஸி. அத²ஸ்ஸா ஜெட்ட²புத்தோ ஸுத³ஸ்ஸனோ தங் பவத்திங் ஸுத்வா ஸுபோ⁴க³ங் ‘‘ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா பஞ்சஸு மஹானதீ³ஸு ஸத்தஸு மஹாஸரேஸு பூ⁴ரித³த்தங் உபதா⁴ரெத்வா ஏஹீ’’தி பஹிணி. காணாரிட்ட²ங் ‘‘தே³வலோகங் க³ந்த்வா ஸசே தே³வதாஹி த⁴ம்மங் ஸோதுகாமாஹி பூ⁴ரித³த்தோ தத்த² நீதோ, ததோ நங் ஆனேஹீ’’தி பஹிணி. ஸயங் பன ‘‘மனுஸ்ஸலோகே க³வேஸிஸ்ஸாமீ’’தி தாபஸவேஸேன நாக³ப⁴வனதோ நிக்க²மி. அச்சிமுகீ² நாமஸ்ஸ வேமாதிகா ப⁴கி³னீ போ³தி⁴ஸத்தே அதி⁴மத்தஸினேஹா தங் அனுப³ந்தி⁴. தங் மண்டூ³கச்சா²பிங் கத்வா ஜடந்தரே பக்கி²பித்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ உபோஸத²கரணட்டா²னங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³த்த² க³வேஸந்தோ அனுக்கமேன பா³ராணஸிங் பத்வா ராஜத்³வாரங் அக³மாஸி. ததா³ அலம்பாயனோ ராஜங்க³ணே மஹாஜனஸ்ஸ மஜ்ஜே² ரஞ்ஞோ பூ⁴ரித³த்தஸ்ஸ கீளங் த³ஸ்ஸேதுங் பேளங் விவரித்வா ‘‘ஏஹி மஹானாகா³’’தி ஸஞ்ஞமதா³ஸி.
Evaṃ pana mahāsatte ahituṇḍikahatthagate tassa mātā dussupinaṃ disvā puttañca tattha apassantī sokābhibhūtā ahosi. Athassā jeṭṭhaputto sudassano taṃ pavattiṃ sutvā subhogaṃ ‘‘himavantaṃ gantvā pañcasu mahānadīsu sattasu mahāsaresu bhūridattaṃ upadhāretvā ehī’’ti pahiṇi. Kāṇāriṭṭhaṃ ‘‘devalokaṃ gantvā sace devatāhi dhammaṃ sotukāmāhi bhūridatto tattha nīto, tato naṃ ānehī’’ti pahiṇi. Sayaṃ pana ‘‘manussaloke gavesissāmī’’ti tāpasavesena nāgabhavanato nikkhami. Accimukhī nāmassa vemātikā bhaginī bodhisatte adhimattasinehā taṃ anubandhi. Taṃ maṇḍūkacchāpiṃ katvā jaṭantare pakkhipitvā mahāsattassa uposathakaraṇaṭṭhānaṃ ādiṃ katvā sabbattha gavesanto anukkamena bārāṇasiṃ patvā rājadvāraṃ agamāsi. Tadā alampāyano rājaṅgaṇe mahājanassa majjhe rañño bhūridattassa kīḷaṃ dassetuṃ peḷaṃ vivaritvā ‘‘ehi mahānāgā’’ti saññamadāsi.
மஹாஸத்தோ ஸீஸங் நீஹரித்வா ஓலோகெந்தோ ஜெட்ட²பா⁴திகங் தி³ஸ்வா பேளதோ நிக்க²ம்ம தத³பி⁴முகோ² பாயாஸி. மஹாஜனோ பீ⁴தோ படிக்கமி. ஸோ க³ந்த்வா தங் அபி⁴வாதெ³த்வா நிவத்தித்வா பேளமேவ பாவிஸி. அலம்பாயனோ ‘‘இமினா அயங் தாபஸோ த³ட்டோ²’’தி ஸஞ்ஞாய ‘‘மா பா⁴யி, மா பா⁴யீ’’தி ஆஹ. ஸுத³ஸ்ஸனோ ‘‘அயங் நாகோ³ மய்ஹங் கிங் கரிஸ்ஸதி, மயா ஸதி³ஸோ அஹிதுண்டி³கோ நாம நத்தீ²’’தி தேன வாத³ப்படிவாத³ங் ஸமுட்டா²பெத்வா ‘‘த்வங் இமங் நாக³ங் க³ஹெத்வா க³ஜ்ஜஸி, அஹங் தங் இமாய மண்டூ³கச்சா²பியா இச்ச²ந்தோ நாஸயிஸ்ஸாமீ’’தி ப⁴கி³னிங் பக்கோஸித்வா ஹத்த²ங் பஸாரேஸி. ஸா தஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஜடந்தரே நிபன்னா திக்க²த்துங் மண்டூ³கவஸ்ஸிதங் வஸ்ஸித்வா நிக்க²மித்வா அங்ஸகூடே நிஸீதி³த்வா உப்பதித்வா தஸ்ஸ ஹத்த²தலே தீணி விஸபி³ந்தூ³னி பாதெத்வா புன தஸ்ஸ ஜடந்தரமேவ பாவிஸி.
Mahāsatto sīsaṃ nīharitvā olokento jeṭṭhabhātikaṃ disvā peḷato nikkhamma tadabhimukho pāyāsi. Mahājano bhīto paṭikkami. So gantvā taṃ abhivādetvā nivattitvā peḷameva pāvisi. Alampāyano ‘‘iminā ayaṃ tāpaso daṭṭho’’ti saññāya ‘‘mā bhāyi, mā bhāyī’’ti āha. Sudassano ‘‘ayaṃ nāgo mayhaṃ kiṃ karissati, mayā sadiso ahituṇḍiko nāma natthī’’ti tena vādappaṭivādaṃ samuṭṭhāpetvā ‘‘tvaṃ imaṃ nāgaṃ gahetvā gajjasi, ahaṃ taṃ imāya maṇḍūkacchāpiyā icchanto nāsayissāmī’’ti bhaginiṃ pakkositvā hatthaṃ pasāresi. Sā tassa saddaṃ sutvā jaṭantare nipannā tikkhattuṃ maṇḍūkavassitaṃ vassitvā nikkhamitvā aṃsakūṭe nisīditvā uppatitvā tassa hatthatale tīṇi visabindūni pātetvā puna tassa jaṭantarameva pāvisi.
ஸுத³ஸ்ஸனோ விஸபி³ந்து³ங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘இத³ங் பி³ந்து³ங் ஸசே பத²வியங் பாதெஸ்ஸதி, ஓஸதி⁴திணவனப்பதயோ ஸப்³பே³ நஸ்ஸிஸ்ஸந்தி. ஸசே ஆகாஸே கி²பிஸ்ஸதி, ஸத்தவஸ்ஸானி தே³வோ ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி. ஸசே உத³கே பாதெஸ்ஸதி, யாவதா தத்த² உத³கஜாதா பாணா ஸப்³பே³ மரெய்யு’’ந்தி வத்வா ராஜானங் ஸத்³த³ஹாபேதுங் தயோ ஆவாடே க²ணாபெத்வா ஏகங் நானாபே⁴ஸஜ்ஜானங் பூரேஸி, து³தியங் கோ³மயஸ்ஸ, ததியங் தி³ப்³போ³ஸதா⁴னஞ்சேவ பூரெத்வா மஜ்ஜே² ஆவாடே விஸபி³ந்து³ங் பக்கி²பி. தங்க²ணஞ்ஞேவ தூ⁴மாயித்வா ஜாலா உட்ட²ஹி. ஸா க³ந்த்வா கோ³மயாவாடங் க³ண்ஹி. ததோபி ஜாலா உட்டா²ய தி³ப்³போ³ஸத⁴புண்ணங் க³ஹெத்வா தி³ப்³போ³ஸதா⁴னி ஜா²பெத்வா நிப்³பா³யி. அலம்பாயனங் தத்த² ஆவாடஸ்ஸ அவிதூ³ரே டி²தங் உஸுமா ப²ரித்வா ஸரீரச்ச²விங் உப்பாடெத்வா க³தா. ஸேதகுட்டீ² அஹோஸி. ஸோ ப⁴யதஜ்ஜிதோ ‘‘நாக³ராஜானங் விஸ்ஸஜ்ஜேமீ’’தி திக்க²த்துங் வாசங் நிச்சா²ரேஸி. தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ரதனபேளாய நிக்க²மித்வா ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தங் அத்தபா⁴வங் மாபெத்வா தே³வலீளாய டி²தோ. ஸுத³ஸ்ஸனோ ச அச்சிமுகீ² ச ததே²வ அட்ட²ங்ஸு.
Sudassano visabinduṃ dassetvā ‘‘idaṃ binduṃ sace pathaviyaṃ pātessati, osadhitiṇavanappatayo sabbe nassissanti. Sace ākāse khipissati, sattavassāni devo na vassissati. Sace udake pātessati, yāvatā tattha udakajātā pāṇā sabbe mareyyu’’nti vatvā rājānaṃ saddahāpetuṃ tayo āvāṭe khaṇāpetvā ekaṃ nānābhesajjānaṃ pūresi, dutiyaṃ gomayassa, tatiyaṃ dibbosadhānañceva pūretvā majjhe āvāṭe visabinduṃ pakkhipi. Taṅkhaṇaññeva dhūmāyitvā jālā uṭṭhahi. Sā gantvā gomayāvāṭaṃ gaṇhi. Tatopi jālā uṭṭhāya dibbosadhapuṇṇaṃ gahetvā dibbosadhāni jhāpetvā nibbāyi. Alampāyanaṃ tattha āvāṭassa avidūre ṭhitaṃ usumā pharitvā sarīracchaviṃ uppāṭetvā gatā. Setakuṭṭhī ahosi. So bhayatajjito ‘‘nāgarājānaṃ vissajjemī’’ti tikkhattuṃ vācaṃ nicchāresi. Taṃ sutvā bodhisatto ratanapeḷāya nikkhamitvā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitaṃ attabhāvaṃ māpetvā devalīḷāya ṭhito. Sudassano ca accimukhī ca tatheva aṭṭhaṃsu.
ததோ ஸுத³ஸ்ஸனோ அத்தனோ பா⁴கி³னெய்யபா⁴வங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. தங் ஸுத்வா ராஜா தே ஆலிங்கி³த்வா ஸீஸே சும்பி³த்வா அந்தேபுரங் நெத்வா மஹந்தங் ஸக்காரஸம்மானங் கத்வா பூ⁴ரித³த்தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கரொந்தோ ‘‘தாத, ஏவங் மஹானுபா⁴வங் தங் அலம்பாயனோ கத²ங் க³ண்ஹீ’’தி புச்சி². ஸோ ஸப்³ப³ங் வித்தா²ரேன கதெ²த்வா ‘‘மஹாராஜ, ரஞ்ஞா நாம இமினா நியாமேன ரஜ்ஜங் காரேதுங் வட்டதீ’’தி மாதுலஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. அத² ஸுத³ஸ்ஸனோ ‘‘மாதுல, மம மாதா பூ⁴ரித³த்தங் அபஸ்ஸந்தீ கிலமதி, ந ஸக்கா அம்ஹேஹி இத⁴ பபஞ்சங் காது’’ந்தி மாதுலங் ஆபுச்சி²த்வா பூ⁴ரித³த்தஅச்சிமுகீ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் நாக³ப⁴வனமேவ க³தோ.