Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૪. ભુસપેતવત્થુ

    4. Bhusapetavatthu

    ૪૪૭.

    447.

    ‘‘ભુસાનિ એકો સાલિં પુનાપરો, અયઞ્ચ નારી સકમંસલોહિતં;

    ‘‘Bhusāni eko sāliṃ punāparo, ayañca nārī sakamaṃsalohitaṃ;

    તુવઞ્ચ ગૂથં અસુચિં અકન્તં 1, પરિભુઞ્જસિ કિસ્સ અયં વિપાકો’’તિ.

    Tuvañca gūthaṃ asuciṃ akantaṃ 2, paribhuñjasi kissa ayaṃ vipāko’’ti.

    ૪૪૮.

    448.

    ‘‘અયં પુરે માતરં હિંસતિ, અયં પન કૂટવાણિજો;

    ‘‘Ayaṃ pure mātaraṃ hiṃsati, ayaṃ pana kūṭavāṇijo;

    અયં મંસાનિ ખાદિત્વા, મુસાવાદેન વઞ્ચેતિ.

    Ayaṃ maṃsāni khāditvā, musāvādena vañceti.

    ૪૪૯.

    449.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતા, અગારિની સબ્બકુલસ્સ ઇસ્સરા;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, agārinī sabbakulassa issarā;

    સન્તેસુ પરિગુહામિ, મા ચ કિઞ્ચિ ઇતો અદં.

    Santesu pariguhāmi, mā ca kiñci ito adaṃ.

    ૪૫૦.

    450.

    ‘‘મુસાવાદેન છાદેમિ, ‘નત્થિ એતં મમ ગેહે;

    ‘‘Musāvādena chādemi, ‘natthi etaṃ mama gehe;

    સચે સન્તં નિગુહામિ, ગૂથો મે હોતુ ભોજનં’.

    Sace santaṃ niguhāmi, gūtho me hotu bhojanaṃ’.

    ૪૫૧.

    451.

    ‘‘તસ્સ કમ્મસ્સ વિપાકેન, મુસાવાદસ્સ ચૂભયં;

    ‘‘Tassa kammassa vipākena, musāvādassa cūbhayaṃ;

    સુગન્ધં સાલિનો ભત્તં, ગૂથં મે પરિવત્તતિ.

    Sugandhaṃ sālino bhattaṃ, gūthaṃ me parivattati.

    ૪૫૨.

    452.

    ‘‘અવઞ્ઝાનિ ચ કમ્માનિ, ન હિ કમ્મં વિનસ્સતિ;

    ‘‘Avañjhāni ca kammāni, na hi kammaṃ vinassati;

    દુગ્ગન્ધં કિમિનં 3 મીળં, ભુઞ્જામિ ચ પિવામિ ચા’’તિ.

    Duggandhaṃ kiminaṃ 4 mīḷaṃ, bhuñjāmi ca pivāmi cā’’ti.

    ભુસપેતવત્થુ ચતુત્થં.

    Bhusapetavatthu catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. અકન્તિકં (સી॰ પી॰)
    2. akantikaṃ (sī. pī.)
    3. કિમિજં (સી॰)
    4. kimijaṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૪. ભુસપેતવત્થુવણ્ણના • 4. Bhusapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact