Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த்³வேமாதிகாபாளி • Dvemātikāpāḷi |
2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³
2. Bhūtagāmavaggo
1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā
பூ⁴தகா³மவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே பூ⁴தகா³மபாதப்³யதாயாதி எத்த² ப⁴வந்தி அஹேஸுஞ்சாதி பூ⁴தா, ஜாயந்தி வட்³ட⁴ந்தி ஜாதா வட்³டி⁴தா சாதி அத்தோ². கா³மோதி ராஸி, பூ⁴தானங் கா³மோ, பூ⁴தா ஏவ வா கா³மோதி பூ⁴தகா³மோ, பதிட்டி²தஹரிததிணருக்கா²தீ³னமேதங் அதி⁴வசனங். பாதப்³யஸ்ஸ பா⁴வோ பாதப்³யதா, சே²த³னபே⁴த³னாதீ³ஹி யதா²ருசி பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தாதி அத்தோ², தஸ்ஸங் பூ⁴தகா³மபாதப்³யதாய, நிமித்தத்தே² சேதங் பு⁴ம்மவசனங், பூ⁴தகா³மபாதப்³யதாஹேது பூ⁴தகா³மஸ்ஸ சே²த³னாதி³பச்சயா பாசித்தியந்தி அத்தோ². தஸ்மா யோ பி⁴க்கு² பத²விஉத³கபாகாராதீ³ஸு யத்த²கத்த²சி ஜாதங் அஸுக்க²ங் அந்தமஸோ அதிஸுகு²மதிணம்பி ஸாஸபபீ³ஜகஸேவாலம்பி உத்³த⁴ரணச்சே²த³னவிஜ்ஜ²னாதீ³ஹி விகோபேதி வா பத²விக²ணனே வுத்தனயேன விகோபாபேதி வா பாசித்தியங் ஆபஜ்ஜதி.
Bhūtagāmavaggassa paṭhame bhūtagāmapātabyatāyāti ettha bhavanti ahesuñcāti bhūtā, jāyanti vaḍḍhanti jātā vaḍḍhitā cāti attho. Gāmoti rāsi, bhūtānaṃ gāmo, bhūtā eva vā gāmoti bhūtagāmo, patiṭṭhitaharitatiṇarukkhādīnametaṃ adhivacanaṃ. Pātabyassa bhāvo pātabyatā, chedanabhedanādīhi yathāruci paribhuñjitabbatāti attho, tassaṃ bhūtagāmapātabyatāya, nimittatthe cetaṃ bhummavacanaṃ, bhūtagāmapātabyatāhetu bhūtagāmassa chedanādipaccayā pācittiyanti attho. Tasmā yo bhikkhu pathaviudakapākārādīsu yatthakatthaci jātaṃ asukkhaṃ antamaso atisukhumatiṇampi sāsapabījakasevālampi uddharaṇacchedanavijjhanādīhi vikopeti vā pathavikhaṇane vuttanayena vikopāpeti vā pācittiyaṃ āpajjati.
ஆளவியங் ஆளவகே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ ருக்க²சி²ந்த³னவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, ஸாணத்திகங், பூ⁴தகா³மதோ வியோஜிதமூலபீ³ஜக²ந்த⁴பீ³ஜப²லுபீ³ஜஅக்³க³பீ³ஜபீ³ஜபீ³ஜானங் அஞ்ஞதரங் பா⁴ஜனக³தங் வா ராஸிகதங் வா பூ⁴மியங் ரோபிதம்பி நிக்க²ந்தமூலமத்தங் வா நிக்க²ந்தஅங்குரமத்தங் வா ஸசேபிஸ்ஸ வித³த்தி²மத்தா பத்தவட்டி நிக்³க³ச்ச²தி, அனிக்க²ந்தே வா மூலே நிக்க²ந்தே வா மூலே யாவ அங்குரோ ஹரிதோ ந ஹோதி, தாவ தங் விகோபெந்தஸ்ஸ து³க்கடங், ததா² பூ⁴தகா³மபீ³ஜகா³மே வேமதிகஸ்ஸ, அபூ⁴தகா³மபீ³ஜகா³மே பூ⁴தகா³மபீ³ஜகா³மஸஞ்ஞினோ சேவ வேமதிகஸ்ஸ ச. உப⁴யத்த² பன அததா²ஸஞ்ஞிஸ்ஸ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி, அஸஞ்சிச்ச அஸதியா அஜானித்வா வா விகோபெந்தஸ்ஸ, ‘இமங் ருக்க²’ந்தி ஏவங் அனியமெத்வா ‘‘ருக்க²ங் சி²ந்த³, வல்லிங் சி²ந்தா³’’திஆதீ³னி ப⁴ணந்தஸ்ஸ, ‘‘இமங் புப்ப²ங் வா ப²லங் வா ஜான, இமங் தே³ஹி, இமங் ஆஹர, இமினா மே அத்தோ², இமங் கப்பியங் கரோஹீ’’தி ப⁴ணந்தஸ்ஸ ச அனாபத்தி. ஏவங் கப்பியவசனேன பூ⁴தகா³மதோ வியோஜிதங் பன பீ³ஜஜாதங் புன பி ‘‘கப்பியங் கரோஹீ’’தி காரெத்வாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ஏவஞ்ஹிஸ்ஸ பீ³ஜகா³மபரிமோசனம்பி கதங் ஹோதி.
Āḷaviyaṃ āḷavake bhikkhū ārabbha rukkhachindanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, sāṇattikaṃ, bhūtagāmato viyojitamūlabījakhandhabījaphalubījaaggabījabījabījānaṃ aññataraṃ bhājanagataṃ vā rāsikataṃ vā bhūmiyaṃ ropitampi nikkhantamūlamattaṃ vā nikkhantaaṅkuramattaṃ vā sacepissa vidatthimattā pattavaṭṭi niggacchati, anikkhante vā mūle nikkhante vā mūle yāva aṅkuro harito na hoti, tāva taṃ vikopentassa dukkaṭaṃ, tathā bhūtagāmabījagāme vematikassa, abhūtagāmabījagāme bhūtagāmabījagāmasaññino ceva vematikassa ca. Ubhayattha pana atathāsaññissa, ummattakādīnañca anāpatti, asañcicca asatiyā ajānitvā vā vikopentassa, ‘imaṃ rukkha’nti evaṃ aniyametvā ‘‘rukkhaṃ chinda, valliṃ chindā’’tiādīni bhaṇantassa, ‘‘imaṃ pupphaṃ vā phalaṃ vā jāna, imaṃ dehi, imaṃ āhara, iminā me attho, imaṃ kappiyaṃ karohī’’ti bhaṇantassa ca anāpatti. Evaṃ kappiyavacanena bhūtagāmato viyojitaṃ pana bījajātaṃ puna pi ‘‘kappiyaṃ karohī’’ti kāretvāva paribhuñjitabbaṃ. Evañhissa bījagāmaparimocanampi kataṃ hoti.
கப்பியங் கரொந்தேன பன அக்³கி³னா வா நகே²ன வா ஸத்தே²ன வா கத்தப்³ப³ங், அக்³கி³னா கரொந்தேன ச யேன கேனசி அக்³கி³னா ஏகதே³ஸே பு²ஸந்தேன ‘கப்பிய’ந்தி வத்வாவ காதப்³ப³ங். ஸத்தே²ன கரொந்தேன யஸ்ஸ கஸ்ஸசி திகி²ணஸத்த²ஸ்ஸ அந்தமஸோ ஸூசினக²ச்சே²த³னாதீ³னம்பி துண்டே³ன வா தா⁴ராய வா வேத⁴ங் வா சே²த³ங் வா த³ஸ்ஸெந்தேன ததே²வ காதப்³ப³ங். நகே²ன கரொந்தேன ட²பெத்வா கோ³மஹிங்ஸாதீ³னங் கு²ரே யேன கேனசி அபூதினா மனுஸ்ஸானங் வா திரச்சா²னானங் வா நகே²ன அந்தமஸோ சி²ந்தி³த்வா ஆஹடேனாபி ஸத்தே² வுத்தனயேனேவ காதப்³ப³ங். தத்த² ஸசேபி பீ³ஜானங் பப்³ப³தமத்தோ ராஸி, ருக்க²ஸஹஸ்ஸங் வா சி²ந்தி³த்வா ஏகாப³த்³த⁴ங், உச்சூ²னங் வா மஹாபா⁴ரோ ப³ந்தி⁴த்வா ட²பிதோ ஹோதி, ஏகஸ்மிங் பீ³ஜே வா ருக்க²ஸாகா²ய வா உச்சு²ம்ஹி வா கப்பியே கதே ஸப்³ப³ங் கதங் ஹோதி. உச்சு²ங் ‘‘கப்பியங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ப³த்³த⁴ங் தா³ருகங் விஜ்ஜ²தி, வட்டதியேவ. ஸசே பன யாய வல்லியா பா⁴ரோ ப³த்³தோ⁴, தங் விஜ்ஜ²தி, ந வட்டதி. மரிசபக்காதீ³ஹி மிஸ்ஸெத்வா ப⁴த்தங் ஆஹரந்தி, ‘‘கப்பியங் கரோஹீ’’தி வுத்தே ஸசேபி ப⁴த்தஸித்தே² விஜ்ஜ²தி, வட்டதியேவ, திலதண்டு³லேஸுபி ஏஸேவ நயோ. யாகு³யா பக்கி²த்தானி பன ஏகாப³த்³தா⁴னி ஹுத்வா ந ஸந்திட்ட²ந்தி, தத்த² ஏகேகங் விஜ்ஜி²த்வாவ காதப்³ப³ங். கபிட்ட²ப²லாதீ³னங் அந்தோ மிஞ்ஜங் கடாஹங் முஞ்சித்வா ஸஞ்சரதி, பி⁴ந்தா³பெத்வா கப்பியங் காரேதப்³ப³ங். ஏகாப³த்³தா⁴ சே, கடாஹேபி காதுங் வட்டதி. யங் பன ப²லங் தருணங் ஹோதி அபீ³ஜங் யஞ்ச நிப்³ப³த்தபீ³ஜங் பீ³ஜங் அபனெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், தத்த² கப்பியகரணகிச்சங் நத்தி². பூ⁴தகா³மோ, பூ⁴தகா³மஸஞ்ஞிதா, விகோபனங் வா விகோபாபனங் வாதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி பத²விக²ணனஸதி³ஸானேவாதி.
Kappiyaṃ karontena pana agginā vā nakhena vā satthena vā kattabbaṃ, agginā karontena ca yena kenaci agginā ekadese phusantena ‘kappiya’nti vatvāva kātabbaṃ. Satthena karontena yassa kassaci tikhiṇasatthassa antamaso sūcinakhacchedanādīnampi tuṇḍena vā dhārāya vā vedhaṃ vā chedaṃ vā dassentena tatheva kātabbaṃ. Nakhena karontena ṭhapetvā gomahiṃsādīnaṃ khure yena kenaci apūtinā manussānaṃ vā tiracchānānaṃ vā nakhena antamaso chinditvā āhaṭenāpi satthe vuttanayeneva kātabbaṃ. Tattha sacepi bījānaṃ pabbatamatto rāsi, rukkhasahassaṃ vā chinditvā ekābaddhaṃ, ucchūnaṃ vā mahābhāro bandhitvā ṭhapito hoti, ekasmiṃ bīje vā rukkhasākhāya vā ucchumhi vā kappiye kate sabbaṃ kataṃ hoti. Ucchuṃ ‘‘kappiyaṃ karissāmī’’ti tehi saddhiṃ baddhaṃ dārukaṃ vijjhati, vaṭṭatiyeva. Sace pana yāya valliyā bhāro baddho, taṃ vijjhati, na vaṭṭati. Maricapakkādīhi missetvā bhattaṃ āharanti, ‘‘kappiyaṃ karohī’’ti vutte sacepi bhattasitthe vijjhati, vaṭṭatiyeva, tilataṇḍulesupi eseva nayo. Yāguyā pakkhittāni pana ekābaddhāni hutvā na santiṭṭhanti, tattha ekekaṃ vijjhitvāva kātabbaṃ. Kapiṭṭhaphalādīnaṃ anto miñjaṃ kaṭāhaṃ muñcitvā sañcarati, bhindāpetvā kappiyaṃ kāretabbaṃ. Ekābaddhā ce, kaṭāhepi kātuṃ vaṭṭati. Yaṃ pana phalaṃ taruṇaṃ hoti abījaṃ yañca nibbattabījaṃ bījaṃ apanetvā paribhuñjitabbaṃ, tattha kappiyakaraṇakiccaṃ natthi. Bhūtagāmo, bhūtagāmasaññitā, vikopanaṃ vā vikopāpanaṃ vāti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni pathavikhaṇanasadisānevāti.
பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
2. அஞ்ஞவாத³கஸிக்கா²பத³வண்ணனா
2. Aññavādakasikkhāpadavaṇṇanā
து³தியே யமத்த²ங் ஸங்க⁴மஜ்ஜே² வினயத⁴ரோ புச்ச²தி, ததோ அஞ்ஞங் வத³தீதி அஞ்ஞவாத³கோ, அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரணஸ்ஸேதங் நாமங். விஹேஸதீதி விஹேஸகோ, துண்ஹீபா⁴வஸ்ஸேதங் நாமங், தஸ்மிங் அஞ்ஞவாத³கே விஹேஸகே. பாசித்தியந்தி வத்து²த்³வயே பாசித்தியத்³வயங் வுத்தங். தஸ்மா யோ பி⁴க்கு² ஸாவஸேஸங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ ஸங்க⁴மஜ்ஜே² அனுயுஞ்ஜியமானோ தங் ந கதே²துகாமோ அஞ்ஞேன வசனேன அஞ்ஞங் சா²தெ³ந்தோ ததா² ததா² விக்கி²பதி, யோ ச துண்ஹீபா⁴வேன விஹேஸேதி, தேஸங் யங் ப⁴க³வதா அஞ்ஞவாத³ககம்மஞ்சேவ விஹேஸககம்மஞ்ச அனுஞ்ஞாதங், தஸ்மிங் ஸங்கே⁴ன கதே புன ததா² கரொந்தானங் பாசித்தியங்.
Dutiye yamatthaṃ saṅghamajjhe vinayadharo pucchati, tato aññaṃ vadatīti aññavādako, aññenaññaṃ paṭicaraṇassetaṃ nāmaṃ. Vihesatīti vihesako, tuṇhībhāvassetaṃ nāmaṃ, tasmiṃ aññavādake vihesake. Pācittiyanti vatthudvaye pācittiyadvayaṃ vuttaṃ. Tasmā yo bhikkhu sāvasesaṃ āpattiṃ āpanno saṅghamajjhe anuyuñjiyamāno taṃ na kathetukāmo aññena vacanena aññaṃ chādento tathā tathā vikkhipati, yo ca tuṇhībhāvena viheseti, tesaṃ yaṃ bhagavatā aññavādakakammañceva vihesakakammañca anuññātaṃ, tasmiṃ saṅghena kate puna tathā karontānaṃ pācittiyaṃ.
கோஸம்பி³யங் ச²ன்னத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரணவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், த⁴ம்மகம்மே திகபாசித்தியங், அத⁴ம்மகம்மே திகது³க்கடங், அனாரோபிதே பன அஞ்ஞவாத³கே வா விஹேஸகே வா ததா² கரொந்தஸ்ஸ து³க்கடமேவ. ஆபத்திங் ஆபன்னபா⁴வங் வா அஜானந்தஸ்ஸ ‘‘கிங் தும்ஹே ப⁴ணதா²’’தி புச்ச²தோ, கே³லஞ்ஞேன வா, ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ ப⁴ண்ட³னாதீ³னி வா ப⁴விஸ்ஸந்தி, அத⁴ம்மேன வா வக்³கே³ன வா நகம்மாரஹஸ்ஸ வா கம்மங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி இமினா அதி⁴ப்பாயேன ந கதெ²ந்தஸ்ஸ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. த⁴ம்மகம்மேன ஆரோபிததா, ஆபத்தியா வா வத்து²னா வா அனுயுஞ்ஜியமானதா, சா²தே³துகாமதாய அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரணங் வா துண்ஹீபா⁴வோ வாதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி அதி³ன்னாதா³னஸதி³ஸானி, இத³ங் பன ஸியா கிரியங், ஸியா அகிரியங், து³க்க²வேத³னஞ்ச ஹோதீதி.
Kosambiyaṃ channattheraṃ ārabbha aññenaññaṃ paṭicaraṇavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, dhammakamme tikapācittiyaṃ, adhammakamme tikadukkaṭaṃ, anāropite pana aññavādake vā vihesake vā tathā karontassa dukkaṭameva. Āpattiṃ āpannabhāvaṃ vā ajānantassa ‘‘kiṃ tumhe bhaṇathā’’ti pucchato, gelaññena vā, ‘‘saṅghassa bhaṇḍanādīni vā bhavissanti, adhammena vā vaggena vā nakammārahassa vā kammaṃ karissantī’’ti iminā adhippāyena na kathentassa, ummattakādīnañca anāpatti. Dhammakammena āropitatā, āpattiyā vā vatthunā vā anuyuñjiyamānatā, chādetukāmatāya aññenaññaṃ paṭicaraṇaṃ vā tuṇhībhāvo vāti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisāni, idaṃ pana siyā kiriyaṃ, siyā akiriyaṃ, dukkhavedanañca hotīti.
அஞ்ஞவாத³கஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Aññavādakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
3. உஜ்ஜா²பனகஸிக்கா²பத³வண்ணனா
3. Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā
ததியே யேன வசனேன உஜ்ஜா²பெந்தி ‘‘ச²ந்தா³ய இத்த²ன்னாமோ இத³ங் நாம கரோதீ’’திஆதீ³னி வத³ந்தா உபஸம்பன்னங் ஸங்கே⁴ன ஸம்மதங் ஸேனாஸனபஞ்ஞாபகாதி³பே⁴த³ங் தஸ்ஸ அயஸகாமா ஹுத்வா பி⁴க்கூ²ஹி அவஜானாபெந்தி, அவஞ்ஞாய ஓலோகாபெந்தி, லாமகதோ வா சிந்தாபெந்தி, தங் வசனங் உஜ்ஜா²பனகங். யேன ச ததே²வ வத³ந்தா கி²ய்யந்தி, ஸப்³ப³த்த² தஸ்ஸ அவண்ணங் பகாஸெந்தி, தங் கி²ய்யனகங், தஸ்மிங் உஜ்ஜா²பனகே கி²ய்யனகே. பாசித்தியந்தி வத்து²த்³வயே பாசித்தியத்³வயங் வுத்தங். தஸ்மா யோ ஸம்மதஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அயஸகாமதாய உபஸம்பன்னஸ்ஸ வத³ந்தோ உஜ்ஜா²பேதி வா கி²ய்யதி வா, தஸ்ஸ பாசித்தியங் ஹோதி.
Tatiye yena vacanena ujjhāpenti ‘‘chandāya itthannāmo idaṃ nāma karotī’’tiādīni vadantā upasampannaṃ saṅghena sammataṃ senāsanapaññāpakādibhedaṃ tassa ayasakāmā hutvā bhikkhūhi avajānāpenti, avaññāya olokāpenti, lāmakato vā cintāpenti, taṃ vacanaṃ ujjhāpanakaṃ. Yena ca tatheva vadantā khiyyanti, sabbattha tassa avaṇṇaṃ pakāsenti, taṃ khiyyanakaṃ, tasmiṃ ujjhāpanake khiyyanake. Pācittiyanti vatthudvaye pācittiyadvayaṃ vuttaṃ. Tasmā yo sammatassa bhikkhuno ayasakāmatāya upasampannassa vadanto ujjhāpeti vā khiyyati vā, tassa pācittiyaṃ hoti.
ராஜக³ஹே மெத்தியபூ⁴மஜகே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ உஜ்ஜா²பனகி²ய்யனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், யங் தஸ்ஸ உபஸம்பன்னஸ்ஸ ஸம்முதிகம்மங் கதங், தஸ்மிங் த⁴ம்மகம்மே திகபாசித்தியங், அத⁴ம்மகம்மே திகது³க்கடங், அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ பன ஸந்திகே ததா² ப⁴ணந்தஸ்ஸ, அஸம்மதஸ்ஸ ச அவண்ணங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஸந்திகே ப⁴ணந்தஸ்ஸ, அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ பன ஸம்மதஸ்ஸ வா அஸம்மதஸ்ஸ வா அவண்ணங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசிதே³வ ஸந்திகே ப⁴ணந்தஸ்ஸ ச து³க்கடமேவ. பகதியாவ ச²ந்தா³தி³வஸேன கரொந்தங் உஜ்ஜா²பெந்தஸ்ஸ வா கி²ய்யந்தஸ்ஸ வா, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. த⁴ம்மகம்மேன ஸம்மததா, உபஸம்பன்னதா, அக³திக³மனாபா⁴வோ, தஸ்ஸ அவண்ணகாமதா, யஸ்ஸ ஸந்திகே வத³தி, தஸ்ஸ உபஸம்பன்னதா, உஜ்ஜா²பனங் வா கி²ய்யனங் வாதி இமானெத்த² ச² அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி அதி³ன்னாதா³னஸதி³ஸானி, இத³ங் பன து³க்க²வேத³னமேவாதி.
Rājagahe mettiyabhūmajake bhikkhū ārabbha ujjhāpanakhiyyanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, yaṃ tassa upasampannassa sammutikammaṃ kataṃ, tasmiṃ dhammakamme tikapācittiyaṃ, adhammakamme tikadukkaṭaṃ, anupasampannassa pana santike tathā bhaṇantassa, asammatassa ca avaṇṇaṃ yassa kassaci santike bhaṇantassa, anupasampannassa pana sammatassa vā asammatassa vā avaṇṇaṃ yassa kassacideva santike bhaṇantassa ca dukkaṭameva. Pakatiyāva chandādivasena karontaṃ ujjhāpentassa vā khiyyantassa vā, ummattakādīnañca anāpatti. Dhammakammena sammatatā, upasampannatā, agatigamanābhāvo, tassa avaṇṇakāmatā, yassa santike vadati, tassa upasampannatā, ujjhāpanaṃ vā khiyyanaṃ vāti imānettha cha aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisāni, idaṃ pana dukkhavedanamevāti.
உஜ்ஜா²பனகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
4. பட²மஸேனாஸனஸிக்கா²பத³வண்ணனா
4. Paṭhamasenāsanasikkhāpadavaṇṇanā
சதுத்தே² ஸங்கி⁴கந்தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்தகங். மஞ்சாதீ³ஸு யோகோசி மஞ்சஸங்கே²பேன கதோ ஸப்³போ³பி மஞ்சோயேவ, பீடே²பி ஏஸேவ நயோ. யேன கேனசி பன சோளேன வா கப்பியசம்மேன வா ச²விங் கத்வா ட²பெத்வா மனுஸ்ஸலோமங் தாலீஸபத்தஞ்ச யேஹி கேஹிசி லோமபண்ணதிணவாகசோளேஹி பூரெத்வா கதஸேனாஸனங் பி⁴ஸீதி வுச்சதி. தத்த² நிஸீதி³தும்பி நிபஜ்ஜிதும்பி வட்டதி, பமாணபரிச்சே²தோ³பி செத்த² நத்தி². கொச்ச²ங் பன வாகஉஸீரமுஞ்ஜபப்³ப³ஜாதீ³னங் அஞ்ஞதரமயங் அந்தோ ஸங்வேல்லித்வா ப³த்³த⁴ங் ஹெட்டா² ச உபரி ச வித்த²தங் பணவஸண்டா²னங் மஜ்ஜே² ஸீஹசம்மாதி³பரிக்கி²த்தங் ஹோதி, அகப்பியசம்மங் நாமெத்த² நத்தி². ஸேனாஸனஞ்ஹி ஸோவண்ணமயம்பி வட்டதி. அஜ்ஜோ²காஸேதி எத்த² யே அவஸ்ஸிகஸங்கேதா வஸ்ஸானமாஸாதி ஏவங் அஸஞ்ஞிதா அட்ட² மாஸா, தே ட²பெத்வா இதரேஸு சதூஸு மாஸேஸு ஸசேபி தே³வோ ந வஸ்ஸதி. ததா²பி பகதிஅஜ்ஜோ²காஸே ச ஓவஸ்ஸகமண்ட³பே ச ஸந்த²ரிதுங் ந வட்டதி. யத்த² பன ஹேமந்தே வஸ்ஸதி, தத்த² அபரேபி சத்தாரோ மாஸே ந வட்டதி. கி³ம்ஹே பன ஸப்³ப³த்த² விக³தவலாஹகங் விஸுத்³த⁴ங் நப⁴ங் ஹோதி, தஸ்மா ததா³ கேனசிதே³வ கரணீயேன க³ச்ச²தி, வட்டதி. காகாதீ³னங் நிப³த்³த⁴வாஸருக்க²மூலே பன கதா³சிபி ந வட்டதி. இதி யத்த² ச யதா³ ச ஸந்த²ரிதுங் ந வட்டதி, தங் ஸப்³ப³மித⁴ அஜ்ஜோ²காஸஸங்க²மேவ க³தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Catutthe saṅghikanti saṅghassa santakaṃ. Mañcādīsu yokoci mañcasaṅkhepena kato sabbopi mañcoyeva, pīṭhepi eseva nayo. Yena kenaci pana coḷena vā kappiyacammena vā chaviṃ katvā ṭhapetvā manussalomaṃ tālīsapattañca yehi kehici lomapaṇṇatiṇavākacoḷehi pūretvā katasenāsanaṃ bhisīti vuccati. Tattha nisīditumpi nipajjitumpi vaṭṭati, pamāṇaparicchedopi cettha natthi. Kocchaṃ pana vākausīramuñjapabbajādīnaṃ aññataramayaṃ anto saṃvellitvā baddhaṃ heṭṭhā ca upari ca vitthataṃ paṇavasaṇṭhānaṃ majjhe sīhacammādiparikkhittaṃ hoti, akappiyacammaṃ nāmettha natthi. Senāsanañhi sovaṇṇamayampi vaṭṭati. Ajjhokāseti ettha ye avassikasaṅketā vassānamāsāti evaṃ asaññitā aṭṭha māsā, te ṭhapetvā itaresu catūsu māsesu sacepi devo na vassati. Tathāpi pakatiajjhokāse ca ovassakamaṇḍape ca santharituṃ na vaṭṭati. Yattha pana hemante vassati, tattha aparepi cattāro māse na vaṭṭati. Gimhe pana sabbattha vigatavalāhakaṃ visuddhaṃ nabhaṃ hoti, tasmā tadā kenacideva karaṇīyena gacchati, vaṭṭati. Kākādīnaṃ nibaddhavāsarukkhamūle pana kadācipi na vaṭṭati. Iti yattha ca yadā ca santharituṃ na vaṭṭati, taṃ sabbamidha ajjhokāsasaṅkhameva gatanti veditabbaṃ.
ஸந்த²ரித்வாதி ததா²ரூபே டா²னே அத்தனோ வா பரஸ்ஸ வா அத்தா²ய ஸந்த²ரித்வா. அஞ்ஞஸ்ஸத்தா²ய ஸந்த²தம்பி ஹி யாவ ஸோ தத்த² ந நிஸீத³தி, ‘க³ச்ச² த்வ’ந்தி வா ந ப⁴ணதி, தாவ ஸந்தா²ரகஸ்ஸேவ பா⁴ரோ. ஸந்த²ராபெத்வாதி அனுபஸம்பன்னேன ஸந்த²ராபெத்வா. ஏததே³வ ஹி தஸ்ஸ பலிபோ³தோ⁴ ஹோதி, உபஸம்பன்னேன ஸந்த²தங் ஸந்தா²ரகஸ்ஸேவ பா⁴ரோ, தஞ்ச கோ² யாவ ஆணாபகோ தத்த² ந நிஸீத³தி, ‘க³ச்ச² த்வ’ந்தி வா ந ப⁴ணதி. யஸ்மிஞ்ஹி அத்தனா ஸந்த²ராபிதே வா பகதிஸந்த²தே வா உபஸம்பன்னோ நிஸீத³தி, ஸப்³ப³ங் தங் நிஸின்னஸ்ஸேவ பா⁴ரோ, தஸ்மா ஸந்த²ராபிதந்த்வேவ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தி. தங் பக்கமந்தோ நேவ உத்³த⁴ரெய்ய, ந உத்³த⁴ராபெய்யாதி அத்தனா வா உத்³த⁴ரித்வா பதிரூபே டா²னே ந ட²பெய்ய, பரேன வா ததா² ந காராபெய்ய. அனாபுச்ச²ங் வா க³ச்செ²ய்யாதி யோ பி⁴க்கு² வா ஸாமணேரோ வா ஆராமிகோ வா லஜ்ஜீ ஹோதி, அத்தனோ பலிபோ³த⁴ங் விய மஞ்ஞதி, ததா²ரூபங் அனாபுச்சி²த்வா தங் ஸேனாஸனங் தஸ்ஸ அனிய்யாதெத்வா நிரபெக்கோ² க³ச்ச²தி, தா²மமஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ லெட்³டு³பாதங் அதிக்கமெய்ய, தஸ்ஸ ஏகேன பாதே³ன லெட்³டு³பாதாதிக்கமே து³க்கடங், து³தியபாதா³திக்கமே பாசித்தியங். போ⁴ஜனஸாலாய டி²தோ பன ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம தி³வாவிஹாரட்டா²னே பஞ்ஞபெத்வா க³ச்சா²ஹீ’’தி பேஸெத்வா ததோ நிக்க²மித்வா அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²ந்தோ பாது³த்³தா⁴ரேன காரேதப்³போ³.
Santharitvāti tathārūpe ṭhāne attano vā parassa vā atthāya santharitvā. Aññassatthāya santhatampi hi yāva so tattha na nisīdati, ‘gaccha tva’nti vā na bhaṇati, tāva santhārakasseva bhāro. Santharāpetvāti anupasampannena santharāpetvā. Etadeva hi tassa palibodho hoti, upasampannena santhataṃ santhārakasseva bhāro, tañca kho yāva āṇāpako tattha na nisīdati, ‘gaccha tva’nti vā na bhaṇati. Yasmiñhi attanā santharāpite vā pakatisanthate vā upasampanno nisīdati, sabbaṃ taṃ nisinnasseva bhāro, tasmā santharāpitantveva saṅkhaṃ gacchati. Taṃ pakkamanto neva uddhareyya, na uddharāpeyyāti attanā vā uddharitvā patirūpe ṭhāne na ṭhapeyya, parena vā tathā na kārāpeyya. Anāpucchaṃ vā gaccheyyāti yo bhikkhu vā sāmaṇero vā ārāmiko vā lajjī hoti, attano palibodhaṃ viya maññati, tathārūpaṃ anāpucchitvā taṃ senāsanaṃ tassa aniyyātetvā nirapekkho gacchati, thāmamajjhimassa purisassa leḍḍupātaṃ atikkameyya, tassa ekena pādena leḍḍupātātikkame dukkaṭaṃ, dutiyapādātikkame pācittiyaṃ. Bhojanasālāya ṭhito pana ‘‘asukasmiṃ nāma divāvihāraṭṭhāne paññapetvā gacchāhī’’ti pesetvā tato nikkhamitvā aññattha gacchanto pāduddhārena kāretabbo.
ஸாவத்தி²யங் ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ ஸந்த²தங் அனுத்³த⁴ரித்வா அனாபுச்ச²ங் பக்கமனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங், புக்³க³லிகே திகது³க்கடங், சிமிலிகங் வா உத்தரத்த²ரணங் வா பூ⁴மத்த²ரணங் வா தட்டிகங் வா சம்மக்க²ண்ட³ங் வா பாத³புஞ்ச²னங் வா ப²லகபீட²ங் வா யங் வா பனஞ்ஞங் கஞ்சி தா³ருப⁴ண்ட³ங் மத்திகாப⁴ண்ட³ங் அந்தமஸோ பத்தாதா⁴ரகம்பி வுத்தலக்க²ணே அஜ்ஜோ²காஸே ட²பெத்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ து³க்கடமேவ. ஆரஞ்ஞகேன பன அஸதி அனோவஸ்ஸகே ஸப்³ப³ங் ருக்கே² லக்³கெ³த்வாபி யதா² வா உபசிகாஹி ந க²ஜ்ஜதி, ஏவங் கத்வாபி க³ந்துங் வட்டதி. அப்³போ⁴காஸிகேன பன சீவரகுடிகங் கத்வாபி ரக்கி²தப்³ப³ங். அத்தனோ ஸந்தகே, விஸ்ஸாஸிகபுக்³க³லிகே, உத்³த⁴ரணாதீ³னி கத்வா க³மனே, ஓதாபெந்தஸ்ஸ, ‘‘ஆக³ந்த்வா உத்³த⁴ரிஸ்ஸாமீ’’தி க³ச்ச²தோ, வுட்³ட⁴தரா உட்டா²பெந்தி, அமனுஸ்ஸோ தத்த² நிஸீத³தி, கோசி இஸ்ஸரோ க³ண்ஹாதி, ஸீஹாத³யோ தங் டா²னங் ஆக³ந்த்வா திட்ட²ந்தி, ஏவங் ஸேனாஸனங் பலிபு³த்³த⁴ங் ஹோதி, ததா² பலிபு³த்³தே⁴ வா ஸேனாஸனே, ஜீவிதப்³ரஹ்மசரியந்தராயகராஸு ஆபதா³ஸு வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. மஞ்சாதீ³னங் ஸங்கி⁴கதா, வுத்தலக்க²ணே தே³ஸே ஸந்த²ரணங் வா ஸந்த²ராபனங் வா, அபலிபு³த்³த⁴தா, ஆபதா³ய அபா⁴வோ, நிரபெக்க²தா, லெட்³டு³பாதாதிக்கமோதி இமானெத்த² ச² அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி பட²மகதி²னஸதி³ஸானேவ, இத³ங் பன கிரியாகிரியந்தி.
Sāvatthiyaṃ sambahule bhikkhū ārabbha santhataṃ anuddharitvā anāpucchaṃ pakkamanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, puggalike tikadukkaṭaṃ, cimilikaṃ vā uttarattharaṇaṃ vā bhūmattharaṇaṃ vā taṭṭikaṃ vā cammakkhaṇḍaṃ vā pādapuñchanaṃ vā phalakapīṭhaṃ vā yaṃ vā panaññaṃ kañci dārubhaṇḍaṃ mattikābhaṇḍaṃ antamaso pattādhārakampi vuttalakkhaṇe ajjhokāse ṭhapetvā gacchantassa dukkaṭameva. Āraññakena pana asati anovassake sabbaṃ rukkhe laggetvāpi yathā vā upacikāhi na khajjati, evaṃ katvāpi gantuṃ vaṭṭati. Abbhokāsikena pana cīvarakuṭikaṃ katvāpi rakkhitabbaṃ. Attano santake, vissāsikapuggalike, uddharaṇādīni katvā gamane, otāpentassa, ‘‘āgantvā uddharissāmī’’ti gacchato, vuḍḍhatarā uṭṭhāpenti, amanusso tattha nisīdati, koci issaro gaṇhāti, sīhādayo taṃ ṭhānaṃ āgantvā tiṭṭhanti, evaṃ senāsanaṃ palibuddhaṃ hoti, tathā palibuddhe vā senāsane, jīvitabrahmacariyantarāyakarāsu āpadāsu vā gacchantassa, ummattakādīnañca anāpatti. Mañcādīnaṃ saṅghikatā, vuttalakkhaṇe dese santharaṇaṃ vā santharāpanaṃ vā, apalibuddhatā, āpadāya abhāvo, nirapekkhatā, leḍḍupātātikkamoti imānettha cha aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamakathinasadisāneva, idaṃ pana kiriyākiriyanti.
பட²மஸேனாஸனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamasenāsanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
5. து³தியஸேனாஸனஸிக்கா²பத³வண்ணனா
5. Dutiyasenāsanasikkhāpadavaṇṇanā
பஞ்சமே விஹாரேதி க³ப்³பே⁴ வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் வா ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னே வுத்தஸேனாஸனே. ஸெய்யந்தி ஸெய்யா நாம பி⁴ஸீ சிமிலிகா உத்தரத்த²ரணங் பூ⁴மத்த²ரணங் தட்டிகா சம்மக்க²ண்டோ³ நிஸீத³னங் பச்சத்த²ரணங் திணஸந்தா²ரோ பண்ணஸந்தா²ரோதி வுத்தங். தத்த² சிமிலிகா நாம பரிகம்மகதாய பூ⁴மியா வண்ணானுரக்க²ணத்த²ங் கதா. உத்தரத்த²ரணங் நாம மஞ்சபீடா²தீ³னங் உபரி அத்த²ரிதப்³ப³யுத்தகங் பச்சத்த²ரணங். பூ⁴மத்த²ரணங் நாம சிமிலிகாய ஸதி தஸ்ஸா உபரி, அஸதி ஸுத்³த⁴பூ⁴மியங் அத்த²ரிதப்³பா³ கடஸாரகாதி³ விகதி. தட்டிகா நாம தாலபண்ணாதீ³ஹி கததட்டிகா. சம்மக்க²ண்டோ³ நாம யங்கிஞ்சி சம்மங், ஸீஹசம்மாதீ³னஞ்ஹி பரிஹரணேயேவ பரிக்கே²போ, ஸேனாஸனபரிபோ⁴கே³ பன அகப்பியசம்மங் நாம நத்தி². பச்சத்த²ரணங் நாம பாவாரோ கோஜவோதி எத்தகமேவ, ஸேஸங் பாகடமேவ. இதி இமாஸு த³ஸஸு ஸெய்யாஸு ஏகம்பி ஸெய்யங் அத்தனோ வஸ்ஸக்³கே³ன க³ஹெத்வா வுத்தலக்க²ணே விஹாரே ஸந்த²ரித்வா வா ஸந்த²ராபெத்வா வா யோ பி⁴க்கு² தி³ஸங்க³மிகோ யதா² ட²பிதங் உபசிகாஹி ந க²ஜ்ஜதி, ததா² ட²பனவஸேன நேவ உத்³த⁴ரெய்ய, ந உத்³த⁴ராபெய்ய, புரிமஸிக்கா²பதே³ வுத்தனயேன அனாபுச்ச²ங் வா க³ச்செ²ய்ய, தஸ்ஸ பரிக்கி²த்தஸ்ஸ ஆராமஸ்ஸ பரிக்கே²பங், அபரிக்கி²த்தஸ்ஸ உபசாரங் அதிக்கமந்தஸ்ஸ பட²மபாதே³ து³க்கடங், து³தியபாதே³ பாசித்தியங். யத்த² பன உபசிகாஸங்கா நத்தி², ததோ அனாபுச்சா²பி க³ந்துங் வட்டதி, ஆபுச்ச²னங் பன வத்தங்.
Pañcame vihāreti gabbhe vā aññatarasmiṃ vā sabbaparicchanne vuttasenāsane. Seyyanti seyyā nāma bhisī cimilikā uttarattharaṇaṃ bhūmattharaṇaṃ taṭṭikā cammakkhaṇḍo nisīdanaṃ paccattharaṇaṃ tiṇasanthāro paṇṇasanthāroti vuttaṃ. Tattha cimilikā nāma parikammakatāya bhūmiyā vaṇṇānurakkhaṇatthaṃ katā. Uttarattharaṇaṃ nāma mañcapīṭhādīnaṃ upari attharitabbayuttakaṃ paccattharaṇaṃ. Bhūmattharaṇaṃ nāma cimilikāya sati tassā upari, asati suddhabhūmiyaṃ attharitabbā kaṭasārakādi vikati. Taṭṭikā nāma tālapaṇṇādīhi katataṭṭikā. Cammakkhaṇḍo nāma yaṃkiñci cammaṃ, sīhacammādīnañhi pariharaṇeyeva parikkhepo, senāsanaparibhoge pana akappiyacammaṃ nāma natthi. Paccattharaṇaṃ nāma pāvāro kojavoti ettakameva, sesaṃ pākaṭameva. Iti imāsu dasasu seyyāsu ekampi seyyaṃ attano vassaggena gahetvā vuttalakkhaṇe vihāre santharitvā vā santharāpetvā vā yo bhikkhu disaṃgamiko yathā ṭhapitaṃ upacikāhi na khajjati, tathā ṭhapanavasena neva uddhareyya, na uddharāpeyya, purimasikkhāpade vuttanayena anāpucchaṃ vā gaccheyya, tassa parikkhittassa ārāmassa parikkhepaṃ, aparikkhittassa upacāraṃ atikkamantassa paṭhamapāde dukkaṭaṃ, dutiyapāde pācittiyaṃ. Yattha pana upacikāsaṅkā natthi, tato anāpucchāpi gantuṃ vaṭṭati, āpucchanaṃ pana vattaṃ.
ஸாவத்தி²யங் ஸத்தரஸவக்³கி³யே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ ஸங்கி⁴கே விஹாரே ஸெய்யங் ஸந்த²ரித்வா அனுத்³த⁴ரித்வா அனாபுச்சா² பக்கமனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங், புக்³க³லிகே திகது³க்கடங், வுத்தலக்க²ணஸ்ஸ பன விஹாரஸ்ஸ உபசாரே ப³ஹி ஆஸன்னே உபட்டா²னஸாலாய வா அபரிச்ச²ன்னமண்ட³பே வா பரிச்ச²ன்னே வாபி ப³ஹூனங் ஸன்னிபாதபூ⁴தே ருக்க²மூலே வா ஸந்த²ரித்வா வா ஸந்த²ராபெத்வா வா, மஞ்சபீட²ஞ்ச விஹாரே வா வுத்தப்பகாரே விஹாரூபசாரே வா ஸந்த²ரித்வா வா ஸந்த²ராபெத்வா வா உத்³த⁴ரணாதீ³னி அகத்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ து³க்கடமேவ. அத்தனோ ஸந்தகே, விஸ்ஸாஸிகபுக்³க³லிகே, உத்³த⁴ரணாதீ³னி கத்வா, புரிமனயேனேவ பலிபு³த்³த⁴ங் ச²ட்³டெ³த்வா க³மனே, யோ ச ‘‘அஜ்ஜேவ ஆக³ந்த்வா படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ஸாபெக்கோ² நதி³பாரங் வா கா³மந்தரங் வா க³ந்த்வா யத்த²ஸ்ஸ க³மனசித்தங் உப்பன்னங், தத்தே²வ டி²தோ கஞ்சி பேஸெத்வா வா ஆபுச்ச²தி, நதி³பூரராஜசோராதீ³ஸு வா கேனசி பலிபு³த்³தோ⁴ ந ஸக்கோதி பச்சாக³ந்துங், தஸ்ஸ ச, ஆபதா³ஸு ச, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. வுத்தலக்க²ணஸெய்யா , தஸ்ஸா ஸங்கி⁴கதா, வுத்தலக்க²ணே விஹாரே ஸந்த²ரணங் வா ஸந்த²ராபனங் வா, அபலிபு³த்³த⁴தா, ஆபதா³ய அபா⁴வோ, அனபெக்க²ஸ்ஸ தி³ஸாபக்கமனங் , உபசாரஸீமாதிக்கமோதி இமானெத்த² ஸத்த அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி அனந்தரஸிக்கா²பதே³ வுத்தனயானேவாதி.
Sāvatthiyaṃ sattarasavaggiye bhikkhū ārabbha saṅghike vihāre seyyaṃ santharitvā anuddharitvā anāpucchā pakkamanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, puggalike tikadukkaṭaṃ, vuttalakkhaṇassa pana vihārassa upacāre bahi āsanne upaṭṭhānasālāya vā aparicchannamaṇḍape vā paricchanne vāpi bahūnaṃ sannipātabhūte rukkhamūle vā santharitvā vā santharāpetvā vā, mañcapīṭhañca vihāre vā vuttappakāre vihārūpacāre vā santharitvā vā santharāpetvā vā uddharaṇādīni akatvā gacchantassa dukkaṭameva. Attano santake, vissāsikapuggalike, uddharaṇādīni katvā, purimanayeneva palibuddhaṃ chaḍḍetvā gamane, yo ca ‘‘ajjeva āgantvā paṭijaggissāmī’’ti evaṃ sāpekkho nadipāraṃ vā gāmantaraṃ vā gantvā yatthassa gamanacittaṃ uppannaṃ, tattheva ṭhito kañci pesetvā vā āpucchati, nadipūrarājacorādīsu vā kenaci palibuddho na sakkoti paccāgantuṃ, tassa ca, āpadāsu ca, ummattakādīnañca anāpatti. Vuttalakkhaṇaseyyā , tassā saṅghikatā, vuttalakkhaṇe vihāre santharaṇaṃ vā santharāpanaṃ vā, apalibuddhatā, āpadāya abhāvo, anapekkhassa disāpakkamanaṃ , upacārasīmātikkamoti imānettha satta aṅgāni. Samuṭṭhānādīni anantarasikkhāpade vuttanayānevāti.
து³தியஸேனாஸனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyasenāsanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
6. அனுபக²ஜ்ஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா
6. Anupakhajjasikkhāpadavaṇṇanā
ச²ட்டே² ஜானந்தி ‘‘அனுட்டா²பனீயோ அய’’ந்தி ஜானந்தோ, தேனேவஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே ‘‘வுட்³டோ⁴’தி ஜானாதி, ‘கி³லானோ’தி ஜானாதி, ‘ஸங்கே⁴ன தி³ன்னோ’தி ஜானாதீ’’தி (பாசி॰ 121) வுத்தங். வுட்³டோ⁴ ஹி அத்தனோ வுட்³ட⁴தாய அனுட்டா²பனீயோ, கி³லானோ கி³லானதாய, ஸங்கோ⁴ பன ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸ வா த⁴ம்மகதி²கவினயத⁴ரக³ணவாசகாசரியானங் வா ப³ஹூபகாரதங் கு³ணவிஸிட்ட²தஞ்ச ஸல்லக்கெ²த்வா து⁴வவாஸத்தா²ய விஹாரங் ஸல்லக்கெ²த்வா ஸம்மன்னித்வா தே³தி, தஸ்மா யஸ்ஸ ஸங்கே⁴ன தி³ன்னோ, ஸோபி அனுட்டா²பனீயோ. புப்³பு³பக³தந்தி புப்³ப³ங் உபக³தங். அனுபக²ஜ்ஜாதி மஞ்சபீடா²னங் வா தஸ்ஸ வா பி⁴க்கு²னோ பவிஸந்தஸ்ஸ வா நிக்க²மந்தஸ்ஸ வா உபசாரங் அனுபவிஸித்வா. தத்த² மஞ்சபீடா²னங் தாவ மஹல்லகே விஹாரே ஸமந்தா தி³யட்³டோ⁴ ஹத்தோ² உபசாரோ, கு²த்³த³கே யதோ பஹோதி, ததோ தி³யட்³டோ⁴ ஹத்தோ² , தஸ்ஸ பன பவிஸந்தஸ்ஸ பாத³தோ⁴வனபாஸாணதோ யாவ மஞ்சபீட²ங், நிக்க²மந்தஸ்ஸ மஞ்சபீட²தோ யாவ பஸ்ஸாவட்டா²னங், தாவ உபசாரோ. ஸெய்யங் கப்பெய்யாதி தஸ்ஸ ஸம்பா³த⁴ங் கத்துகாமதாய தஸ்மிங் உபசாரே த³ஸஸு ஸெய்யாஸு ஏகம்பி ஸந்த²ரந்தஸ்ஸ வா ஸந்த²ராபெந்தஸ்ஸ வா து³க்கடங், தத்த² நிஸீத³ந்தஸ்ஸ வா நிபஜ்ஜந்தஸ்ஸ வா பாசித்தியங், த்³வேபி கரொந்தஸ்ஸ த்³வே பாசித்தியானி, புனப்புனங் கரொந்தஸ்ஸ பயோக³க³ணனாய பாசித்தியங்.
Chaṭṭhe jānanti ‘‘anuṭṭhāpanīyo aya’’nti jānanto, tenevassa padabhājane ‘‘vuḍḍho’ti jānāti, ‘gilāno’ti jānāti, ‘saṅghena dinno’ti jānātī’’ti (pāci. 121) vuttaṃ. Vuḍḍho hi attano vuḍḍhatāya anuṭṭhāpanīyo, gilāno gilānatāya, saṅgho pana bhaṇḍāgārikassa vā dhammakathikavinayadharagaṇavācakācariyānaṃ vā bahūpakārataṃ guṇavisiṭṭhatañca sallakkhetvā dhuvavāsatthāya vihāraṃ sallakkhetvā sammannitvā deti, tasmā yassa saṅghena dinno, sopi anuṭṭhāpanīyo. Pubbupagatanti pubbaṃ upagataṃ. Anupakhajjāti mañcapīṭhānaṃ vā tassa vā bhikkhuno pavisantassa vā nikkhamantassa vā upacāraṃ anupavisitvā. Tattha mañcapīṭhānaṃ tāva mahallake vihāre samantā diyaḍḍho hattho upacāro, khuddake yato pahoti, tato diyaḍḍho hattho , tassa pana pavisantassa pādadhovanapāsāṇato yāva mañcapīṭhaṃ, nikkhamantassa mañcapīṭhato yāva passāvaṭṭhānaṃ, tāva upacāro. Seyyaṃ kappeyyāti tassa sambādhaṃ kattukāmatāya tasmiṃ upacāre dasasu seyyāsu ekampi santharantassa vā santharāpentassa vā dukkaṭaṃ, tattha nisīdantassa vā nipajjantassa vā pācittiyaṃ, dvepi karontassa dve pācittiyāni, punappunaṃ karontassa payogagaṇanāya pācittiyaṃ.
ஸாவத்தி²யங் ச²ப்³ப³க்³கி³யே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ அனுபக²ஜ்ஜ ஸெய்யகப்பனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங், புக்³க³லிகே திகது³க்கடங், வுத்தூபசாரதோ வா ப³ஹி, உபட்டா²னஸாலாதி³கே வா, விஹாரஸ்ஸ உபசாரே வா, ஸந்த²ரணஸந்த²ராபனேஸுபி நிஸஜ்ஜஸயனேஸுபி து³க்கடமேவ. அத்தனோ வா, விஸ்ஸாஸிகஸ்ஸ வா ஸந்தகே பன விஹாரே ஸந்த²ரந்தஸ்ஸ, யோ ச கி³லானோ வா ஸீதுண்ஹபீளிதோ வா பவிஸதி, தஸ்ஸ ச, ஆபதா³ஸு ச, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஸங்கி⁴கவிஹாரதா, அனுட்டா²பனீயபா⁴வஜானநங், ஸம்பா³தே⁴துகாமதா, உபசாரே நிஸீத³னங் வா நிபஜ்ஜனங் வாதி இமானெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி பட²மபாராஜிகஸதி³ஸானேவ, இத³ங் பன து³க்க²வேத³னமேவாதி.
Sāvatthiyaṃ chabbaggiye bhikkhū ārabbha anupakhajja seyyakappanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, puggalike tikadukkaṭaṃ, vuttūpacārato vā bahi, upaṭṭhānasālādike vā, vihārassa upacāre vā, santharaṇasantharāpanesupi nisajjasayanesupi dukkaṭameva. Attano vā, vissāsikassa vā santake pana vihāre santharantassa, yo ca gilāno vā sītuṇhapīḷito vā pavisati, tassa ca, āpadāsu ca, ummattakādīnañca anāpatti. Saṅghikavihāratā, anuṭṭhāpanīyabhāvajānanaṃ, sambādhetukāmatā, upacāre nisīdanaṃ vā nipajjanaṃ vāti imānettha cattāri aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamapārājikasadisāneva, idaṃ pana dukkhavedanamevāti.
அனுபக²ஜ்ஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Anupakhajjasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
7. நிக்கட்³ட⁴னஸிக்கா²பத³வண்ணனா
7. Nikkaḍḍhanasikkhāpadavaṇṇanā
ஸத்தமே குபிதோதி குத்³தோ⁴. அனத்தமனோதி அதுட்ட²சித்தோ. நிக்கட்³டெ⁴ய்ய வா நிக்கட்³டா⁴பெய்ய வா பாசித்தியந்தி எத்த² யே அனேகபூ⁴மகா பாஸாதா³, அனேககொட்ட²கானி வா சதுஸ்ஸாலானி, தாதி³ஸேஸு ஸேனாஸனேஸு க³ஹெத்வா அந்தரா அட்ட²பெத்வா ஏகேனேவ பயோகே³ன அதிக்காமெந்தஸ்ஸ ஏகங் பாசித்தியங், ட²பெத்வா ட²பெத்வா நானாபயோகே³ஹி அதிக்காமெந்தஸ்ஸ த்³வாரக³ணனாய பாசித்தியானி, ஹத்தே²ன அனாமஸித்வா ‘நிக்க²மா’தி வத்வா வாசாய நிக்கட்³ட⁴ந்தஸ்ஸாபி ஏஸேவ நயோ. நிக்கட்³டா⁴பெந்தஸ்ஸ பன ‘நிக்கட்³டா⁴’தி ஆணத்தமத்தே து³க்கடங், ஸகிங் ஆணத்தே பன தஸ்மிங் ப³ஹுகேபி த்³வாரே நிக்க²மந்தே இதரஸ்ஸ ஏகமேவ பாசித்தியங். ஸசே பன ‘‘எத்தகானி த்³வாரானி நிக்கட்³டா⁴ஹீ’’தி வா, ‘‘யாவ மஹாத்³வாரங், தாவ நிக்கட்³டா⁴ஹீ’’தி வா ஏவங் நியமெத்வா ஆணத்தோ ஹோதி, த்³வாரக³ணனாய பாசித்தியானி.
Sattame kupitoti kuddho. Anattamanoti atuṭṭhacitto. Nikkaḍḍheyya vā nikkaḍḍhāpeyya vā pācittiyanti ettha ye anekabhūmakā pāsādā, anekakoṭṭhakāni vā catussālāni, tādisesu senāsanesu gahetvā antarā aṭṭhapetvā ekeneva payogena atikkāmentassa ekaṃ pācittiyaṃ, ṭhapetvā ṭhapetvā nānāpayogehi atikkāmentassa dvāragaṇanāya pācittiyāni, hatthena anāmasitvā ‘nikkhamā’ti vatvā vācāya nikkaḍḍhantassāpi eseva nayo. Nikkaḍḍhāpentassa pana ‘nikkaḍḍhā’ti āṇattamatte dukkaṭaṃ, sakiṃ āṇatte pana tasmiṃ bahukepi dvāre nikkhamante itarassa ekameva pācittiyaṃ. Sace pana ‘‘ettakāni dvārāni nikkaḍḍhāhī’’ti vā, ‘‘yāva mahādvāraṃ, tāva nikkaḍḍhāhī’’ti vā evaṃ niyametvā āṇatto hoti, dvāragaṇanāya pācittiyāni.
ஸாவத்தி²யங் ச²ப்³ப³க்³கி³யே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ பி⁴க்கு²ங் ஸங்கி⁴கா விஹாரா நிக்கட்³ட⁴னவத்து²ஸ்மிங்
Sāvatthiyaṃ chabbaggiye bhikkhū ārabbha bhikkhuṃ saṅghikā vihārā nikkaḍḍhanavatthusmiṃ
பஞ்ஞத்தங் , ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, ஸாணத்திகங், திகபாசித்தியங், புக்³க³லிகே திகது³க்கடங், தஸ்ஸ பரிக்கா²ரனிக்கட்³ட⁴னே, உபட்டா²னஸாலாதி³கா விஹாரூபசாரா தஸ்ஸ வா தஸ்ஸ பரிக்கா²ரஸ்ஸ வா நிக்கட்³ட⁴னே, அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ பன அனுபஸம்பன்னபரிக்கா²ரஸ்ஸ வா விஹாரா வா விஹாரூபசாரா வா நிக்கட்³ட⁴னே நிக்கட்³டா⁴பனே ச து³க்கடமேவ. தஞ்ச கோ² அஸம்ப³த்³தே⁴ஸு பரிக்கா²ரேஸு பரிக்கா²ரக³ணனாய வேதி³தப்³ப³ங். அத்தனோ வா, விஸ்ஸாஸிகஸ்ஸ வா ஸந்தகா விஹாரா நிக்கட்³ட⁴னே, ஸகலஸங்கா⁴ராமதோபி ப⁴ண்ட³னகாரகஸ்ஸ வா தஸ்ஸ பரிக்கா²ரஸ்ஸ வா நிக்கட்³ட⁴னே நிக்கட்³டா⁴பனே வா, அத்தனோ வஸனட்டா²னதோ அலஜ்ஜிஸ்ஸ, உம்மத்தகஸ்ஸ, ந ஸம்மாவத்தந்தானங் அந்தேவாஸிகஸஅவிஹாரிகானங், தேஸங் பரிக்கா²ரஸ்ஸ வா நிக்கட்³ட⁴னே ச, ஸயங் உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஸங்கி⁴கவிஹாரோ , உபஸம்பன்னஸ்ஸ ப⁴ண்ட³னகாரகபா⁴வாதி³வினிமுத்ததா, கோபேன நிக்கட்³ட⁴னங் வா நிக்கட்³டா⁴பனங் வாதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி அதி³ன்னாதா³னஸதி³ஸானி, இத³ங் பன து³க்க²வேத³னந்தி.