Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૯. નવકનિપાતો

    9. Navakanipāto

    ૧. ભૂતત્થેરગાથા

    1. Bhūtattheragāthā

    ૫૧૮.

    518.

    ‘‘યદા દુક્ખં જરામરણન્તિ પણ્ડિતો, અવિદ્દસૂ યત્થ સિતા પુથુજ્જના;

    ‘‘Yadā dukkhaṃ jarāmaraṇanti paṇḍito, aviddasū yattha sitā puthujjanā;

    દુક્ખં પરિઞ્ઞાય સતોવ ઝાયતિ, તતો રતિં પરમતરં ન વિન્દતિ.

    Dukkhaṃ pariññāya satova jhāyati, tato ratiṃ paramataraṃ na vindati.

    ૫૧૯.

    519.

    ‘‘યદા દુક્ખસ્સાવહનિં વિસત્તિકં, પપઞ્ચસઙ્ઘાતદુખાધિવાહિનિં;

    ‘‘Yadā dukkhassāvahaniṃ visattikaṃ, papañcasaṅghātadukhādhivāhiniṃ;

    તણ્હં પહન્ત્વાન સતોવ ઝાયતિ, તતો રતિં પરમતરં ન વિન્દતિ.

    Taṇhaṃ pahantvāna satova jhāyati, tato ratiṃ paramataraṃ na vindati.

    ૫૨૦.

    520.

    ‘‘યદા સિવં દ્વેચતુરઙ્ગગામિનં, મગ્ગુત્તમં સબ્બકિલેસસોધનં;

    ‘‘Yadā sivaṃ dvecaturaṅgagāminaṃ, magguttamaṃ sabbakilesasodhanaṃ;

    પઞ્ઞાય પસ્સિત્વ સતોવ ઝાયતિ, તતો રતિં પરમતરં ન વિન્દતિ.

    Paññāya passitva satova jhāyati, tato ratiṃ paramataraṃ na vindati.

    ૫૨૧.

    521.

    ‘‘યદા અસોકં વિરજં અસઙ્ખતં, સન્તં પદં સબ્બકિલેસસોધનં;

    ‘‘Yadā asokaṃ virajaṃ asaṅkhataṃ, santaṃ padaṃ sabbakilesasodhanaṃ;

    ભાવેતિ સઞ્ઞોજનબન્ધનચ્છિદં, તતો રતિં પરમતરં ન વિન્દતિ.

    Bhāveti saññojanabandhanacchidaṃ, tato ratiṃ paramataraṃ na vindati.

    ૫૨૨.

    522.

    ‘‘યદા નભે ગજ્જતિ મેઘદુન્દુભિ, ધારાકુલા વિહગપથે સમન્તતો;

    ‘‘Yadā nabhe gajjati meghadundubhi, dhārākulā vihagapathe samantato;

    ભિક્ખૂ ચ પબ્ભારગતોવ ઝાયતિ, તતો રતિં પરમતરં ન વિન્દતિ.

    Bhikkhū ca pabbhāragatova jhāyati, tato ratiṃ paramataraṃ na vindati.

    ૫૨૩.

    523.

    ‘‘યદા નદીનં કુસુમાકુલાનં, વિચિત્ત-વાનેય્ય-વટંસકાનં;

    ‘‘Yadā nadīnaṃ kusumākulānaṃ, vicitta-vāneyya-vaṭaṃsakānaṃ;

    તીરે નિસિન્નો સુમનોવ ઝાયતિ, તતો રતિં પરમતરં ન વિન્દતિ.

    Tīre nisinno sumanova jhāyati, tato ratiṃ paramataraṃ na vindati.

    ૫૨૪.

    524.

    ‘‘યદા નિસીથે રહિતમ્હિ કાનને, દેવે ગળન્તમ્હિ નદન્તિ દાઠિનો;

    ‘‘Yadā nisīthe rahitamhi kānane, deve gaḷantamhi nadanti dāṭhino;

    ભિક્ખૂ ચ પબ્ભારગતોવ ઝાયતિ, તતો રતિં પરમતરં ન વિન્દતિ.

    Bhikkhū ca pabbhāragatova jhāyati, tato ratiṃ paramataraṃ na vindati.

    ૫૨૫.

    525.

    ‘‘યદા વિતક્કે ઉપરુન્ધિયત્તનો, નગન્તરે નગવિવરં સમસ્સિતો;

    ‘‘Yadā vitakke uparundhiyattano, nagantare nagavivaraṃ samassito;

    વીતદ્દરો વીતખિલોવ ઝાયતિ, તતો રતિં પરમતરં ન વિન્દતિ.

    Vītaddaro vītakhilova jhāyati, tato ratiṃ paramataraṃ na vindati.

    ૫૨૬.

    526.

    ‘‘યદા સુખી મલખિલસોકનાસનો, નિરગ્ગળો નિબ્બનથો વિસલ્લો;

    ‘‘Yadā sukhī malakhilasokanāsano, niraggaḷo nibbanatho visallo;

    સબ્બાસવે બ્યન્તિકતોવ ઝાયતિ, તતો રતિં પરમતરં ન વિન્દતી’’તિ.

    Sabbāsave byantikatova jhāyati, tato ratiṃ paramataraṃ na vindatī’’ti.

    … ભૂતો થેરો….

    … Bhūto thero….

    નવકનિપાતો નિટ્ઠિતો.

    Navakanipāto niṭṭhito.

    તત્રુદ્દાનં –

    Tatruddānaṃ –

    ભૂતો તથદ્દસો થેરો, એકો ખગ્ગવિસાણવા;

    Bhūto tathaddaso thero, eko khaggavisāṇavā;

    નવકમ્હિ નિપાતમ્હિ, ગાથાયોપિ ઇમા નવાતિ.

    Navakamhi nipātamhi, gāthāyopi imā navāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧. ભૂતત્થેરગાથાવણ્ણના • 1. Bhūtattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact