Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૨. બિળારઙ્ગપઞ્હો

    2. Biḷāraṅgapañho

    . ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘બિળારસ્સ દ્વે અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ દ્વે અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, બિળારો ગુહાગતોપિ સુસિરગતોપિ હમ્મિયન્તરગતોપિ ઉન્દૂરં યેવ પરિયેસતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન ગામગતેનાપિ અરઞ્ઞગતેનાપિ રુક્ખમૂલગતેનાપિ સુઞ્ઞાગારગતેનાપિ સતતં સમિતં અપ્પમત્તેન કાયગતાસતિભોજનં યેવ પરિયેસિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, બિળારસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.

    2. ‘‘Bhante nāgasena, ‘biḷārassa dve aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni dve aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, biḷāro guhāgatopi susiragatopi hammiyantaragatopi undūraṃ yeva pariyesati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena gāmagatenāpi araññagatenāpi rukkhamūlagatenāpi suññāgāragatenāpi satataṃ samitaṃ appamattena kāyagatāsatibhojanaṃ yeva pariyesitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, biḷārassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, બિળારો આસન્ને યેવ ગોચરં પરિયેસતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન ઇમેસુ યેવ પઞ્ચસુ ઉપાદાનક્ખન્ધેસુ ઉદયબ્બયાનુપસ્સિના વિહરિતબ્બં ‘ઇતિ રૂપં ઇતિ રૂપસ્સ સમુદયો ઇતિ રૂપસ્સ અત્થઙ્ગમો, ઇતિ વેદના ઇતિ વેદનાય સમુદયો ઇતિ વેદનાય અત્થઙ્ગમો, ઇતિ સઞ્ઞા ઇતિ સઞ્ઞાય સમુદયો ઇતિ સઞ્ઞાય અત્થઙ્ગમો, ઇતિ સઙ્ખારા ઇતિ સઙ્ખારાનં સમુદયો ઇતિ સઙ્ખારાનં અત્થઙ્ગમો, ઇતિ વિઞ્ઞાણં ઇતિ વિઞ્ઞાણસ્સ સમુદયો ઇતિ વિઞ્ઞાણસ્સ અત્થઙ્ગમો’તિ. ઇદં, મહારાજ, બિળારસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન –

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, biḷāro āsanne yeva gocaraṃ pariyesati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena imesu yeva pañcasu upādānakkhandhesu udayabbayānupassinā viharitabbaṃ ‘iti rūpaṃ iti rūpassa samudayo iti rūpassa atthaṅgamo, iti vedanā iti vedanāya samudayo iti vedanāya atthaṅgamo, iti saññā iti saññāya samudayo iti saññāya atthaṅgamo, iti saṅkhārā iti saṅkhārānaṃ samudayo iti saṅkhārānaṃ atthaṅgamo, iti viññāṇaṃ iti viññāṇassa samudayo iti viññāṇassa atthaṅgamo’ti. Idaṃ, mahārāja, biḷārassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena –

    ‘‘‘ન ઇતો દૂરે ભવિતબ્બં, ભવગ્ગં કિં કરિસ્સતિ;

    ‘‘‘Na ito dūre bhavitabbaṃ, bhavaggaṃ kiṃ karissati;

    પચ્ચુપ્પન્નમ્હિ વોહારે, સકે કાયમ્હિ વિન્દથા’’’તિ.

    Paccuppannamhi vohāre, sake kāyamhi vindathā’’’ti.

    બિળારઙ્ગપઞ્હો દુતિયો.

    Biḷāraṅgapañho dutiyo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact