Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૫. બ્રહ્મચરિયસુત્તવણ્ણના
5. Brahmacariyasuttavaṇṇanā
૨૫. પઞ્ચમે જનકુહનત્થન્તિ તીહિ કુહનવત્થૂહિ જનસ્સ કુહનત્થાય. ન જનલપનત્થન્તિ ન જનસ્સ ઉપલાપનત્થં. ન લાભસક્કારસિલોકાનિસંસત્થન્તિ ન ચીવરાદિથુતિવચનત્થં. ન ઇતિવાદપ્પમોક્ખાનિસંસત્થન્તિ ન તેન તેન કારણેન કતવાદાનિસંસત્થં, ન વાદસ્સ પમોક્ખાનિસંસત્થં. ન ઇતિ મં જનો જાનાતૂતિ ન ‘‘એવં કિર એસ ભિક્ખુ, એવં કિર એસ ભિક્ખૂ’’તિ જનસ્સ જાનનત્થાય. સંવરત્થન્તિ પઞ્ચહિ સંવરેહિ સંવરણત્થાય. પહાનત્થન્તિ તીહિ પહાનેહિ પજહનત્થાય. વિરાગત્થન્તિ રાગાદીનં વિરજ્જનત્થાય. નિરોધત્થન્તિ તેસંયેવ નિરુજ્ઝનત્થાય. અનીતિહન્તિ ઇતિહપરિવજ્જિતં, અપરપત્તિયન્તિ અત્થો. નિબ્બાનોગધગામિનન્તિ નિબ્બાનસ્સ અન્તોગામિનં. મગ્ગબ્રહ્મચરિયઞ્હિ નિબ્બાનં આરમ્મણં કરિત્વા નિબ્બાનસ્સ અન્તોયેવ વત્તતિ પવત્તતિ. પટિપજ્જન્તીતિ દુવિધમ્પિ પટિપજ્જન્તિ. ઇમસ્મિં સુત્તે વટ્ટવિવટ્ટં કથેત્વા ગાથાસુ વિવટ્ટમેવ કથિતં.
25. Pañcame janakuhanatthanti tīhi kuhanavatthūhi janassa kuhanatthāya. Na janalapanatthanti na janassa upalāpanatthaṃ. Na lābhasakkārasilokānisaṃsatthanti na cīvarādithutivacanatthaṃ. Na itivādappamokkhānisaṃsatthanti na tena tena kāraṇena katavādānisaṃsatthaṃ, na vādassa pamokkhānisaṃsatthaṃ. Na iti maṃ jano jānātūti na ‘‘evaṃ kira esa bhikkhu, evaṃ kira esa bhikkhū’’ti janassa jānanatthāya. Saṃvaratthanti pañcahi saṃvarehi saṃvaraṇatthāya. Pahānatthanti tīhi pahānehi pajahanatthāya. Virāgatthanti rāgādīnaṃ virajjanatthāya. Nirodhatthanti tesaṃyeva nirujjhanatthāya. Anītihanti itihaparivajjitaṃ, aparapattiyanti attho. Nibbānogadhagāminanti nibbānassa antogāminaṃ. Maggabrahmacariyañhi nibbānaṃ ārammaṇaṃ karitvā nibbānassa antoyeva vattati pavattati. Paṭipajjantīti duvidhampi paṭipajjanti. Imasmiṃ sutte vaṭṭavivaṭṭaṃ kathetvā gāthāsu vivaṭṭameva kathitaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. બ્રહ્મચરિયસુત્તં • 5. Brahmacariyasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫. બ્રહ્મચરિયસુત્તવણ્ણના • 5. Brahmacariyasuttavaṇṇanā