Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    12. ப்³ரஹ்மத³த்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    12. Brahmadattattheragāthāvaṇṇanā

    அக்கோத⁴ஸ்ஸாதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ப்³ரஹ்மத³த்தத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் கோஸலரஞ்ஞோ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ப்³ரஹ்மத³த்தோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ வயப்பத்தோ ஜேதவனமஹே பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் தி³ஸ்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ அஹோஸி. தங் ஏகதி³வஸங் நக³ரே பிண்டா³ய சரந்தங் அஞ்ஞதரோ ப்³ராஹ்மணோ அக்கோஸி. தே²ரோ தங் ஸுத்வாபி துண்ஹீபூ⁴தோ பிண்டா³ய சரதியேவ, ப்³ராஹ்மணோ புனபி அக்கோஸியேவ. மனுஸ்ஸா ஏவங் அக்கோஸந்தம்பி நங் ‘‘அயங் தே²ரோ ந கிஞ்சி ப⁴ணதீ’’தி ஆஹங்ஸு. தங் ஸுத்வா தே²ரோ தேஸங் மனுஸ்ஸானங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ –

    Akkodhassātiādikā āyasmato brahmadattattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ kosalarañño putto hutvā nibbatti, brahmadattotissa nāmaṃ ahosi. So vayappatto jetavanamahe buddhānubhāvaṃ disvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karonto saha paṭisambhidāhi chaḷabhiñño ahosi. Taṃ ekadivasaṃ nagare piṇḍāya carantaṃ aññataro brāhmaṇo akkosi. Thero taṃ sutvāpi tuṇhībhūto piṇḍāya caratiyeva, brāhmaṇo punapi akkosiyeva. Manussā evaṃ akkosantampi naṃ ‘‘ayaṃ thero na kiñci bhaṇatī’’ti āhaṃsu. Taṃ sutvā thero tesaṃ manussānaṃ dhammaṃ desento –

    441.

    441.

    ‘‘அக்கோத⁴ஸ்ஸ குதோ கோதோ⁴, த³ந்தஸ்ஸ ஸமஜீவினோ;

    ‘‘Akkodhassa kuto kodho, dantassa samajīvino;

    ஸம்மத³ஞ்ஞா விமுத்தஸ்ஸ, உபஸந்தஸ்ஸ தாதி³னோ.

    Sammadaññā vimuttassa, upasantassa tādino.

    442.

    442.

    ‘‘தஸ்ஸேவ தேன பாபியோ, யோ குத்³த⁴ங் படிகுஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tasseva tena pāpiyo, yo kuddhaṃ paṭikujjhati;

    குத்³த⁴ங் அப்படிகுஜ்ஜ²ந்தோ, ஸங்கா³மங் ஜேதி து³ஜ்ஜயங்.

    Kuddhaṃ appaṭikujjhanto, saṅgāmaṃ jeti dujjayaṃ.

    443.

    443.

    ‘‘உபி⁴ன்னமத்த²ங் சரதி, அத்தனோ ச பரஸ்ஸ ச;

    ‘‘Ubhinnamatthaṃ carati, attano ca parassa ca;

    பரங் ஸங்குபிதங் ஞத்வா, யோ ஸதோ உபஸம்மதி.

    Paraṃ saṅkupitaṃ ñatvā, yo sato upasammati.

    444.

    444.

    ‘‘உபி⁴ன்னங் திகிச்ச²ந்தங் தங், அத்தனோ ச பரஸ்ஸ ச;

    ‘‘Ubhinnaṃ tikicchantaṃ taṃ, attano ca parassa ca;

    ஜனா மஞ்ஞந்தி பா³லோதி, யே த⁴ம்மஸ்ஸ அகோவிதா³. (ஸங்॰ நி॰ 1.189);

    Janā maññanti bāloti, ye dhammassa akovidā. (saṃ. ni. 1.189);

    445.

    445.

    ‘‘உப்பஜ்ஜே தே ஸசே கோதோ⁴, ஆவஜ்ஜ ககசூபமங்;

    ‘‘Uppajje te sace kodho, āvajja kakacūpamaṃ;

    உப்பஜ்ஜே சே ரஸே தண்ஹா, புத்தமங்ஸூபமங் ஸர.

    Uppajje ce rase taṇhā, puttamaṃsūpamaṃ sara.

    446.

    446.

    ‘‘ஸசே தா⁴வதி சித்தங் தே, காமேஸு ச ப⁴வேஸு ச;

    ‘‘Sace dhāvati cittaṃ te, kāmesu ca bhavesu ca;

    கி²ப்பங் நிக்³க³ண்ஹ ஸதியா, கிட்டா²த³ங் விய து³ப்பஸு’’ந்தி. –

    Khippaṃ niggaṇha satiyā, kiṭṭhādaṃ viya duppasu’’nti. –

    இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā gāthā abhāsi.

    தத்த² அக்கோத⁴ஸ்ஸாதி கோத⁴ரஹிதஸ்ஸ மக்³கே³ன ஸமுச்சி²ன்னகோத⁴ஸ்ஸ. குதோ கோதோ⁴தி குதோ நாம ஹேது கோதோ⁴ உப்பஜ்ஜெய்ய, தஸ்ஸ உப்பத்திகாரணங் நத்தீ²தி அத்தோ². த³ந்தஸ்ஸாதி உத்தமேன த³மேன அக்³க³மக்³க³த³மதே²ன த³ந்தஸ்ஸ. ஸமஜீவினோதி காயவிஸமாதீ³னி ஸப்³ப³ஸோ பஹாய காயஸமாதீ³னங் வஸேன ஸமங் ஜீவந்தஸ்ஸ ஸத்தட்டா²னியேன ஸம்பஜஞ்ஞேன ஸம்மதே³வ வத்தந்தஸ்ஸ. ஸம்மத³ஞ்ஞா விமுத்தஸ்ஸாதி ஸம்மா அஞ்ஞாய அபி⁴ஞ்ஞெய்யாதி³கே த⁴ம்மே ஜானித்வா ஸப்³பா³ஸவேஹி விப்பமுத்தஸ்ஸ. ததோ ஏவ ஸப்³ப³கிலேஸத³ரத²பரிளாஹவூபஸமேன உபஸந்தஸ்ஸ. இட்டா²தீ³ஸு தாதி³லக்க²ணப்பத்தியா தாதி³னோ கீ²ணாஸவஸ்ஸ குதோ கோதோ⁴தி அஞ்ஞாபதே³ஸேன தே²ரோ அத்தனோ கோதா⁴பா⁴வங் தஸ்ஸ ச காரணானி வத்வா இதா³னி கோதே⁴ அகோதே⁴ ச ஆதீ³னவானிஸங்ஸத³ஸ்ஸனேன த⁴ம்மங் கதெ²ந்தோ ‘‘தஸ்ஸேவா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யோ குத்³த⁴ங் படிகுஜ்ஜ²தீதி யோ புக்³க³லோ அத்தனோ உபரி குத்³த⁴ங் குபிதங் புக்³க³லங் படிகுஜ்ஜ²தி, தஸ்ஸேவ தேன படிகுஜ்ஜ²னபச்சக்கோஸனபடிப்பஹரணாதி³னா பாபியோ இத⁴லோகே விஞ்ஞூக³ரஹாதி³வஸேன பரலோகே நிரயது³க்கா²தி³வஸேன அப⁴த்³த³கதரங் அகல்யாணதரங் ஹோதி. குஜ்ஜ²னேன பன அகுத்³த⁴ஸ்ஸ பாபங் ஹோதீதி வத்தப்³ப³மேவ நத்தி². கேசி பன ‘‘யோ அகுத்³த⁴ங் படிகுத்³த⁴ங் ஆரப்³ப⁴ குஜ்ஜ²தீ’’தி அத்த²ங் வத³ந்தி. குத்³த⁴ங் அப்படிகுஜ்ஜ²ந்தோதி யோ பன குத்³த⁴ங் புக்³க³லங் ‘‘அயங் குத்³தோ⁴ கோத⁴பரேதோ’’தி ஞத்வா ந படிகுஜ்ஜ²தி க²மதி, ஸோ து³ஜ்ஜயங் கிலேஸஸங்கா³மங் ஜேதி நாம. ந கேவலஞ்சஸ்ஸ கிலேஸஸங்கா³மஜயோ ஏவ, அத² கோ² உப⁴யஹிதபடிபத்திம்பீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘உபி⁴ன்னமத்த²ங்…பே॰… உபஸம்மதீ’’தி. யோ பரங் புக்³க³லங் ஸங்குபிதங் குத்³த⁴ங் ‘‘கோத⁴பரேதோ’’தி ஞத்வா தங் மெத்தாயந்தோ அஜ்ஜு²பெக்க²ந்தோ வா ஸதோ ஸம்பஜானோ ஹுத்வா உபஸம்மதி க²மதி ந படிப்ப²ரதி. ஸோ அத்தனோ ச பரஸ்ஸ சாதி உபி⁴ன்னங் உப⁴யலோகஸுகா²வஹங் அத்த²ங் ஹிதங் சரதி.

    Tattha akkodhassāti kodharahitassa maggena samucchinnakodhassa. Kuto kodhoti kuto nāma hetu kodho uppajjeyya, tassa uppattikāraṇaṃ natthīti attho. Dantassāti uttamena damena aggamaggadamathena dantassa. Samajīvinoti kāyavisamādīni sabbaso pahāya kāyasamādīnaṃ vasena samaṃ jīvantassa sattaṭṭhāniyena sampajaññena sammadeva vattantassa. Sammadaññā vimuttassāti sammā aññāya abhiññeyyādike dhamme jānitvā sabbāsavehi vippamuttassa. Tato eva sabbakilesadarathapariḷāhavūpasamena upasantassa. Iṭṭhādīsu tādilakkhaṇappattiyā tādino khīṇāsavassa kuto kodhoti aññāpadesena thero attano kodhābhāvaṃ tassa ca kāraṇāni vatvā idāni kodhe akodhe ca ādīnavānisaṃsadassanena dhammaṃ kathento ‘‘tassevā’’tiādimāha. Tattha yo kuddhaṃ paṭikujjhatīti yo puggalo attano upari kuddhaṃ kupitaṃ puggalaṃ paṭikujjhati, tasseva tena paṭikujjhanapaccakkosanapaṭippaharaṇādinā pāpiyo idhaloke viññūgarahādivasena paraloke nirayadukkhādivasena abhaddakataraṃ akalyāṇataraṃ hoti. Kujjhanena pana akuddhassa pāpaṃ hotīti vattabbameva natthi. Keci pana ‘‘yo akuddhaṃ paṭikuddhaṃ ārabbha kujjhatī’’ti atthaṃ vadanti. Kuddhaṃ appaṭikujjhantoti yo pana kuddhaṃ puggalaṃ ‘‘ayaṃ kuddho kodhapareto’’ti ñatvā na paṭikujjhati khamati, so dujjayaṃ kilesasaṅgāmaṃ jeti nāma. Na kevalañcassa kilesasaṅgāmajayo eva, atha kho ubhayahitapaṭipattimpīti dassento āha ‘‘ubhinnamatthaṃ…pe… upasammatī’’ti. Yo paraṃ puggalaṃ saṅkupitaṃ kuddhaṃ ‘‘kodhapareto’’ti ñatvā taṃ mettāyanto ajjhupekkhanto vā sato sampajāno hutvā upasammati khamati na paṭippharati. So attano ca parassa cāti ubhinnaṃ ubhayalokasukhāvahaṃ atthaṃ hitaṃ carati.

    உபி⁴ன்னங் திகிச்ச²ந்தங் தந்தி தங் அத்தனோ ச பரஸ்ஸ சாதி உபி⁴ன்னங் த்³வின்னங் கோத⁴ப்³யாதி⁴திகிச்சா²ய திகிச்ச²ந்தங் க²மந்தங் புக்³க³லங் யே ஜனா த⁴ம்மஸ்ஸ அரியாசாரத⁴ம்மே அகுஸலா, தே பா³லா ‘‘அயங் அவித்³த³ஸு யோ அத்தானங் அக்கோஸந்தஸ்ஸ பஹரந்தஸ்ஸ கிஞ்சி ந கரோதீ’’தி மஞ்ஞந்தி , தங் தேஸங் அயோனிஸோ மஞ்ஞனந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘திகிச்ச²ன’’ந்திபி பட²ந்தி, திகிச்ச²னஸபா⁴வந்தி அத்தோ².

    Ubhinnaṃ tikicchantaṃ tanti taṃ attano ca parassa cāti ubhinnaṃ dvinnaṃ kodhabyādhitikicchāya tikicchantaṃ khamantaṃ puggalaṃ ye janā dhammassa ariyācāradhamme akusalā, te bālā ‘‘ayaṃ aviddasu yo attānaṃ akkosantassa paharantassa kiñci na karotī’’ti maññanti , taṃ tesaṃ ayoniso maññananti adhippāyo. ‘‘Tikicchana’’ntipi paṭhanti, tikicchanasabhāvanti attho.

    ஏவங் தே²ரேன வுச்சமானங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா அக்கோஸகப்³ராஹ்மணோ ஸங்விக்³கோ³ பஸன்னசித்தோ ச ஹுத்வா தே²ரங் க²மாபெத்வா தஸ்ஸேவ ஸந்திகே பப்³ப³ஜி. தே²ரோ தஸ்ஸ கம்மட்டா²னங் தெ³ந்தோ ‘‘இமஸ்ஸ மெத்தாபா⁴வனா யுத்தா’’தி மெத்தாகம்மட்டா²னங் த³த்வா கோத⁴பரியுட்டா²னாதீ³ஸு பச்சவெக்க²ணாதி³விதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘உப்பஜ்ஜே தே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² உப்பஜ்ஜே தே ஸசேதி ஸசே தே கம்மட்டா²னங் அனுயுஞ்ஜந்தஸ்ஸ கஞ்சி புக்³க³லங் நிஸ்ஸாய சிரபரிசயோ கோதோ⁴ உப்பஜ்ஜெய்ய, தஸ்ஸ வூபஸமாய –

    Evaṃ therena vuccamānaṃ dhammaṃ sutvā akkosakabrāhmaṇo saṃviggo pasannacitto ca hutvā theraṃ khamāpetvā tasseva santike pabbaji. Thero tassa kammaṭṭhānaṃ dento ‘‘imassa mettābhāvanā yuttā’’ti mettākammaṭṭhānaṃ datvā kodhapariyuṭṭhānādīsu paccavekkhaṇādividhiṃ dassento ‘‘uppajje te’’tiādimāha. Tattha uppajje te saceti sace te kammaṭṭhānaṃ anuyuñjantassa kañci puggalaṃ nissāya ciraparicayo kodho uppajjeyya, tassa vūpasamāya –

    ‘‘உப⁴தோத³ண்ட³கேன சேபி, பி⁴க்க²வே, ககசேன சோரா ஓசரகா அங்க³மங்கா³னி ஓகந்தெய்யுங், தத்ராபி யோ மனோ பதூ³ஸெய்ய, ந மே ஸோ தேன ஸாஸனகரோ’’தி (ம॰ நி॰ 1.232) –

    ‘‘Ubhatodaṇḍakena cepi, bhikkhave, kakacena corā ocarakā aṅgamaṅgāni okanteyyuṃ, tatrāpi yo mano padūseyya, na me so tena sāsanakaro’’ti (ma. ni. 1.232) –

    ஸத்தா²ரா வுத்தங் ககசூபமங் ஓவாத³ங் ஆவஜ்ஜேஹி. உப்பஜ்ஜே சே ரஸே தண்ஹாதி ஸசே தே மது⁴ராதி³பே⁴தே³ ரஸே தண்ஹா அபி⁴லாஸோ உப்பஜ்ஜெய்ய, தஸ்ஸ வூபஸமாய –

    Satthārā vuttaṃ kakacūpamaṃ ovādaṃ āvajjehi. Uppajje ce rase taṇhāti sace te madhurādibhede rase taṇhā abhilāso uppajjeyya, tassa vūpasamāya –

    ‘‘புத்தமங்ஸங் ஜாயம்பதிகா யதா² கந்தாரனித்த²ரணத்த²மேவ கா²தி³ங்ஸு, ந ரஸதண்ஹாய ஏவங் குலபுத்தோபி பப்³ப³ஜிதோ பிண்ட³பாதங் படிஸேவதி…பே॰… பா²ஸுவிஹாரோ சா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.63 அத்த²தோ ஸமானங்) –

    ‘‘Puttamaṃsaṃ jāyampatikā yathā kantāranittharaṇatthameva khādiṃsu, na rasataṇhāya evaṃ kulaputtopi pabbajito piṇḍapātaṃ paṭisevati…pe… phāsuvihāro cā’’ti (saṃ. ni. 2.63 atthato samānaṃ) –

    ஏவங் வுத்தங் புத்தமங்ஸூபமோவாத³ங் ஸர அனுஸ்ஸர.

    Evaṃ vuttaṃ puttamaṃsūpamovādaṃ sara anussara.

    ஸசே தா⁴வதி தே சித்தந்தி அயோனிஸோ மனஸி கரோதோ தவ சித்தங் காமேஸு பஞ்சகாமகு³ணேஸு ச²ந்த³ராக³வஸேன, காமப⁴வாதீ³ஸு ப⁴வேஸு ப⁴வபத்த²னாவஸேன ஸசே தா⁴வதி ஸரதி ஜவதி. கி²ப்பங் நிக்³க³ண்ஹ ஸதியா, கிட்டா²த³ங் விய து³ப்பஸுந்தி ததா² தா⁴விதுங் அதெ³ந்தோ யதா² நாம புரிஸோ கிட்டா²த³ங் ஸஸ்ஸகா²த³கங் து³ப்பஸுங் து³ட்ட²கோ³ணங் யொத்தேன த²ம்பே⁴ ப³ந்தி⁴த்வா அத்தனோ வஸே வத்தேதி, ஏவங் ஸதியா ஸதியொத்தேன ஸம்மாதி⁴த²ம்பே⁴ ப³ந்த⁴ந்தோ கி²ப்பங் ஸீக⁴மேவ நிக்³க³ண்ஹ, யதா² கிலேஸவிக³மேன நிப்³பி³ஸேவனங் ஹோதி, ததா² த³மேஹீதி. கேசி பன ‘‘தே²ரோ புது²ஜ்ஜனோவ ஹுத்வா அக்கோஸங் அதி⁴வாஸெந்தோ தேஸங் மனுஸ்ஸானங் அரியகு³ணே பகாஸெந்தோ த⁴ம்மங் கதெ²த்வா பச்சா² த்³வீஹி கா³தா²ஹி அத்தானங் ஓவத³ந்தோ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பத்வா அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ இமாயேவ கா³தா² அபா⁴ஸீ’’தி வத³ந்தி.

    Sace dhāvati te cittanti ayoniso manasi karoto tava cittaṃ kāmesu pañcakāmaguṇesu chandarāgavasena, kāmabhavādīsu bhavesu bhavapatthanāvasena sace dhāvati sarati javati. Khippaṃ niggaṇha satiyā, kiṭṭhādaṃviya duppasunti tathā dhāvituṃ adento yathā nāma puriso kiṭṭhādaṃ sassakhādakaṃ duppasuṃ duṭṭhagoṇaṃ yottena thambhe bandhitvā attano vase vatteti, evaṃ satiyā satiyottena sammādhithambhe bandhanto khippaṃ sīghameva niggaṇha, yathā kilesavigamena nibbisevanaṃ hoti, tathā damehīti. Keci pana ‘‘thero puthujjanova hutvā akkosaṃ adhivāsento tesaṃ manussānaṃ ariyaguṇe pakāsento dhammaṃ kathetvā pacchā dvīhi gāthāhi attānaṃ ovadanto vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ patvā aññaṃ byākaronto imāyeva gāthā abhāsī’’ti vadanti.

    ப்³ரஹ்மத³த்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Brahmadattattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 12. ப்³ரஹ்மத³த்தத்தே²ரகா³தா² • 12. Brahmadattattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact