Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    7. ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மிகஸுத்தவண்ணனா

    7. Brāhmaṇadhammikasuttavaṇṇanā

    ஏவங் மே ஸுதந்தி ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மிகஸுத்தங். கா உப்பத்தி? அயமேவ யாஸ்ஸ நிதா³னே ‘‘அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா’’திஆதி³னா நயேன வுத்தா. தத்த² ஸம்ப³ஹுலாதி ப³ஹூ அனேகே. கோஸலகாதி கோஸலரட்ட²வாஸினோ. ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலாதி ஜாதியா ப்³ராஹ்மணா மஹாஸாரதாய மஹாஸாலா. யேஸங் கிர நித³ஹித்வா ட²பிதங்யேவ அஸீதிகோடிஸங்க்²யங் த⁴னமத்தி², தே ‘‘ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா’’தி வுச்சந்தி. இமே ச தாதி³ஸா, தேன வுத்தங் ‘‘ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா’’தி. ஜிண்ணாதி ஜஜ்ஜரீபூ⁴தா ஜராய க²ண்டி³ச்சாதி³பா⁴வமாபாதி³தா. வுட்³டா⁴தி அங்க³பச்சங்கா³னங் வுட்³டி⁴மரியாத³ங் பத்தா. மஹல்லகாதி ஜாதிமஹல்லகதாய ஸமன்னாக³தா, சிரகாலப்பஸுதாதி வுத்தங் ஹோதி. அத்³த⁴க³தாதி அத்³தா⁴னங் க³தா, த்³வே தயோ ராஜபரிவட்டே அதீதாதி அதி⁴ப்பாயோ. வயோ அனுப்பத்தாதி பச்சி²மவயங் ஸம்பத்தா. அபிச ஜிண்ணாதி போராணா, சிரகாலப்பவத்தகுலன்வயாதி வுத்தங் ஹோதி. வுட்³டா⁴தி ஸீலாசாராதி³கு³ணவுட்³டி⁴யுத்தா. மஹல்லகாதி விப⁴வமஹந்ததாய ஸமன்னாக³தா மஹத்³த⁴னா மஹாபோ⁴கா³. அத்³த⁴க³தாதி மக்³க³படிபன்னா ப்³ராஹ்மணானங் வதசரியாதி³மரியாத³ங் அவீதிக்கம்ம சரமானா. வயோ அனுப்பத்தாதி ஜாதிவுட்³ட⁴பா⁴வம்பி அந்திமவயங் அனுப்பத்தாதி ஏவம்பெத்த² யோஜனா வேதி³தப்³பா³. ஸேஸமெத்த² பாகடமேவ.

    Evaṃme sutanti brāhmaṇadhammikasuttaṃ. Kā uppatti? Ayameva yāssa nidāne ‘‘atha kho sambahulā’’tiādinā nayena vuttā. Tattha sambahulāti bahū aneke. Kosalakāti kosalaraṭṭhavāsino. Brāhmaṇamahāsālāti jātiyā brāhmaṇā mahāsāratāya mahāsālā. Yesaṃ kira nidahitvā ṭhapitaṃyeva asītikoṭisaṅkhyaṃ dhanamatthi, te ‘‘brāhmaṇamahāsālā’’ti vuccanti. Ime ca tādisā, tena vuttaṃ ‘‘brāhmaṇamahāsālā’’ti. Jiṇṇāti jajjarībhūtā jarāya khaṇḍiccādibhāvamāpāditā. Vuḍḍhāti aṅgapaccaṅgānaṃ vuḍḍhimariyādaṃ pattā. Mahallakāti jātimahallakatāya samannāgatā, cirakālappasutāti vuttaṃ hoti. Addhagatāti addhānaṃ gatā, dve tayo rājaparivaṭṭe atītāti adhippāyo. Vayo anuppattāti pacchimavayaṃ sampattā. Apica jiṇṇāti porāṇā, cirakālappavattakulanvayāti vuttaṃ hoti. Vuḍḍhāti sīlācārādiguṇavuḍḍhiyuttā. Mahallakāti vibhavamahantatāya samannāgatā mahaddhanā mahābhogā. Addhagatāti maggapaṭipannā brāhmaṇānaṃ vatacariyādimariyādaṃ avītikkamma caramānā. Vayo anuppattāti jātivuḍḍhabhāvampi antimavayaṃ anuppattāti evampettha yojanā veditabbā. Sesamettha pākaṭameva.

    ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³ங்ஸூதி க²மனீயாதீ³னி புச்ச²ந்தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸமப்பவத்தமோதா³ அஹேஸுங். யாய ச ‘‘கச்சி போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ க²மனீயங், கச்சி யாபனீயங், அப்பாபா³த⁴ங், அப்பாதங்கங், ப³லங், லஹுட்டா²னங், பா²ஸுவிஹாரோ’’திஆதி³காய கதா²ய ஸம்மோதி³ங்ஸு, தங் பீதிபாமோஜ்ஜஸங்கா²தஸம்மோத³ஜனநதோ ஸம்மோதி³துங் அரஹதோ ச ஸம்மோத³னீயங், அத்த²ப்³யஞ்ஜனமது⁴ரதாய ஸுசிரம்பி காலங் ஸாரேதுங் நிரந்தரங் பவத்தேதுங் அரஹதோ ஸரிதப்³ப³பா⁴வதோ ச ஸாரணீயங். ஸுய்யமானஸுக²தோ ச ஸம்மோத³னீயங், அனுஸ்ஸரியமானஸுக²தோ ஸாரணீயங், ததா² ப்³யஞ்ஜனபரிஸுத்³த⁴தாய ஸம்மோத³னீயங், அத்த²பரிஸுத்³த⁴தாய ஸாரணீயந்தி ஏவங் அனேகேஹி பரியாயேஹி ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா பரியோஸாபெத்வா நிட்டா²பெத்வா யேனத்தே²ன ஆக³தா, தங் புச்சி²துகாமா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. தங் –

    Bhagavatā saddhiṃ sammodiṃsūti khamanīyādīni pucchantā aññamaññaṃ samappavattamodā ahesuṃ. Yāya ca ‘‘kacci bhoto gotamassa khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ, appābādhaṃ, appātaṅkaṃ, balaṃ, lahuṭṭhānaṃ, phāsuvihāro’’tiādikāya kathāya sammodiṃsu, taṃ pītipāmojjasaṅkhātasammodajananato sammodituṃ arahato ca sammodanīyaṃ, atthabyañjanamadhuratāya sucirampi kālaṃ sāretuṃ nirantaraṃ pavattetuṃ arahato saritabbabhāvato ca sāraṇīyaṃ. Suyyamānasukhato ca sammodanīyaṃ, anussariyamānasukhato sāraṇīyaṃ, tathā byañjanaparisuddhatāya sammodanīyaṃ, atthaparisuddhatāya sāraṇīyanti evaṃ anekehi pariyāyehi sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā pariyosāpetvā niṭṭhāpetvā yenatthena āgatā, taṃ pucchitukāmā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Taṃ –

    ‘‘ந பச்ச²தோ ந புரதோ, நாபி ஆஸன்னதூ³ரதோ;

    ‘‘Na pacchato na purato, nāpi āsannadūrato;

    ந பஸ்ஸே நாபி படிவாதே, ந சாபி ஓணதுண்ணதே’’தி. –

    Na passe nāpi paṭivāte, na cāpi oṇatuṇṇate’’ti. –

    ஆதி³னா நயேன மங்க³லஸுத்தவண்ணனாயங் வுத்தமேவ.

    Ādinā nayena maṅgalasuttavaṇṇanāyaṃ vuttameva.

    ஏவங் ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘கிங் த’’ந்தி? ‘‘ஸந்தி³ஸ்ஸந்தி நு கோ²’’திஆதி³. தங் ஸப்³ப³ங் உத்தானத்த²மேவ. கேவலஞ்ஹெத்த² ப்³ராஹ்மணானங் ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மேதி தே³ஸகாலாதி³த⁴ம்மே ச²ட்³டெ³த்வா யோ ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மோ, தஸ்மிங்யேவ. தேன ஹி ப்³ராஹ்மணாதி யஸ்மா மங் தும்ஹே யாசித்த², தஸ்மா ப்³ராஹ்மணா ஸுணாத², ஸோதங் ஓத³ஹத², ஸாது⁴கங் மனஸி கரோத², யோனிஸோ மனஸி கரோத². ததா² பயோக³ஸுத்³தி⁴யா ஸுணாத², ஆஸயஸுத்³தி⁴யா ஸாது⁴கங் மனஸி கரோத². அவிக்கே²பேன ஸுணாத², பக்³க³ஹேன ஸாது⁴கங் மனஸி கரோதா²திஆதி³னா நயேன ஏதேஸங் பதா³னங் புப்³பே³ அவுத்தோபி அதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³. அத² ப⁴க³வதா வுத்தங் தங் வசனங் ஸம்படிச்ச²ந்தா ‘‘ஏவங் போ⁴’’தி கோ² தே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங், ப⁴க³வதோ வசனங் அபி⁴முகா² ஹுத்வா அஸ்ஸோஸுங். அத² வா படிஸ்ஸுணிங்ஸு. ‘‘ஸுணாத² ஸாது⁴கங் மனஸி கரோதா²’’தி வுத்தமத்த²ங் கத்துகாமதாய படிஜானிங்ஸூதி வுத்தங் ஹோதி. அத² தேஸங் ஏவங் படிஸ்ஸுதவதங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘கிங் த’’ந்தி? ‘‘இஸயோ புப்³ப³கா’’திஆதி³.

    Evaṃ ekamantaṃ nisinnā kho te brāhmaṇamahāsālā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘kiṃ ta’’nti? ‘‘Sandissanti nu kho’’tiādi. Taṃ sabbaṃ uttānatthameva. Kevalañhettha brāhmaṇānaṃ brāhmaṇadhammeti desakālādidhamme chaḍḍetvā yo brāhmaṇadhammo, tasmiṃyeva. Tena hi brāhmaṇāti yasmā maṃ tumhe yācittha, tasmā brāhmaṇā suṇātha, sotaṃ odahatha, sādhukaṃ manasi karotha, yoniso manasi karotha. Tathā payogasuddhiyā suṇātha, āsayasuddhiyā sādhukaṃ manasi karotha. Avikkhepena suṇātha, paggahena sādhukaṃ manasi karothātiādinā nayena etesaṃ padānaṃ pubbe avuttopi adhippāyo veditabbo. Atha bhagavatā vuttaṃ taṃ vacanaṃ sampaṭicchantā ‘‘evaṃ bho’’ti kho te brāhmaṇamahāsālā bhagavato paccassosuṃ, bhagavato vacanaṃ abhimukhā hutvā assosuṃ. Atha vā paṭissuṇiṃsu. ‘‘Suṇātha sādhukaṃ manasi karothā’’ti vuttamatthaṃ kattukāmatāya paṭijāniṃsūti vuttaṃ hoti. Atha tesaṃ evaṃ paṭissutavataṃ bhagavā etadavoca – ‘‘kiṃ ta’’nti? ‘‘Isayo pubbakā’’tiādi.

    287. தத்த² பட²மகா³தா²ய தாவ ஸஞ்ஞதத்தாதி ஸீலஸங்யமேன ஸங்யதசித்தா. தபஸ்ஸினோதி இந்த்³ரியஸங்வரதபயுத்தா. அத்தத³த்த²மசாரிஸுந்தி மந்தஜ்ஜே²னப்³ரஹ்மவிஹாரபா⁴வனாதி³ங் அத்தனோ அத்த²ங் அகங்ஸு. ஸேஸங் பாகடமேவ.

    287. Tattha paṭhamagāthāya tāva saññatattāti sīlasaṃyamena saṃyatacittā. Tapassinoti indriyasaṃvaratapayuttā. Attadatthamacārisunti mantajjhenabrahmavihārabhāvanādiṃ attano atthaṃ akaṃsu. Sesaṃ pākaṭameva.

    288. து³தியகா³தா²தீ³ஸுபி அயங் ஸங்கே²பவண்ணனா – ந பஸூ ப்³ராஹ்மணானாஸுந்தி போராணானங் ப்³ராஹ்மணானங் பஸூ ந ஆஸுங், ந தே பஸுபரிக்³க³ஹமகங்ஸு. ந ஹிரஞ்ஞங் ந தா⁴னியந்தி ஹிரஞ்ஞஞ்ச ப்³ராஹ்மணானங் அந்தமஸோ ஜதுமாஸகோபி நாஹோஸி , ததா² வீஹிஸாலியவகோ³தூ⁴மாதி³ புப்³ப³ண்ணாபரண்ணபே⁴த³ங் தா⁴னியம்பி தேஸங் நாஹோஸி. தே ஹி நிக்கி²த்தஜாதரூபரஜதா அஸன்னிதி⁴காரகாவ ஹுத்வா கேவலங் ஸஜ்ஜா²யத⁴னத⁴ஞ்ஞா அத்தனோ மந்தஜ்ஜே²னஸங்கா²தேனேவ த⁴னேன த⁴ஞ்ஞேன ச ஸமன்னாக³தா அஹேஸுங். யோ சாயங் மெத்தாதி³விஹாரோ ஸெட்ட²த்தா அனுகா³மிகத்தா ச ப்³ரஹ்மனிதீ⁴தி வுச்சதி, தஞ்ச ப்³ரஹ்மங் நிதி⁴மபாலயுங் ஸதா³ தஸ்ஸ பா⁴வனானுயோகே³ன.

    288. Dutiyagāthādīsupi ayaṃ saṅkhepavaṇṇanā – na pasū brāhmaṇānāsunti porāṇānaṃ brāhmaṇānaṃ pasū na āsuṃ, na te pasupariggahamakaṃsu. Na hiraññaṃ na dhāniyanti hiraññañca brāhmaṇānaṃ antamaso jatumāsakopi nāhosi , tathā vīhisāliyavagodhūmādi pubbaṇṇāparaṇṇabhedaṃ dhāniyampi tesaṃ nāhosi. Te hi nikkhittajātarūparajatā asannidhikārakāva hutvā kevalaṃ sajjhāyadhanadhaññā attano mantajjhenasaṅkhāteneva dhanena dhaññena ca samannāgatā ahesuṃ. Yo cāyaṃ mettādivihāro seṭṭhattā anugāmikattā ca brahmanidhīti vuccati, tañca brahmaṃ nidhimapālayuṃ sadā tassa bhāvanānuyogena.

    289. ஏவங் விஹாரீனங் யங் நேஸங் பகதங் ஆஸி, யங் ஏதேஸங் பகதங் ஏதே ப்³ராஹ்மணே உத்³தி³ஸ்ஸ கதங் அஹோஸி. த்³வாரப⁴த்தங் உபட்டி²தந்தி ‘‘ப்³ராஹ்மணானங் த³ஸ்ஸாமா’’தி ஸஜ்ஜெத்வா தேஹி தேஹி தா³யகேஹி அத்தனோ அத்தனோ க⁴ரத்³வாரே ட²பிதப⁴த்தங். ஸத்³தா⁴பகதந்தி ஸத்³தா⁴ய பகதங், ஸத்³தா⁴தெ³ய்யந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஏஸானந்தி ஏஸந்தீதி ஏஸா, தேஸங் ஏஸானங், ஏஸமானானங் பரியேஸமானானந்தி வுத்தங் ஹோதி. தா³தவேதி தா³தப்³ப³ங். தத³மஞ்ஞிஸுந்தி தங் அமஞ்ஞிங்ஸு, தங் த்³வாரே ஸஜ்ஜெத்வா ட²பிதங் ப⁴த்தங் ஸத்³தா⁴தெ³ய்யங் பரியேஸமானானங் ஏதேஸங் ப்³ராஹ்மணானங் தா³தப்³ப³ங் அமஞ்ஞிங்ஸு தா³யகா ஜனா, ந ததோ பரங். அனத்தி²கா ஹி தே அஞ்ஞேன அஹேஸுங், கேவலங் கா⁴ஸச்சா²த³னபரமதாய ஸந்துட்டா²தி அதி⁴ப்பாயோ.

    289. Evaṃ vihārīnaṃ yaṃ nesaṃ pakataṃ āsi, yaṃ etesaṃ pakataṃ ete brāhmaṇe uddissa kataṃ ahosi. Dvārabhattaṃ upaṭṭhitanti ‘‘brāhmaṇānaṃ dassāmā’’ti sajjetvā tehi tehi dāyakehi attano attano gharadvāre ṭhapitabhattaṃ. Saddhāpakatanti saddhāya pakataṃ, saddhādeyyanti vuttaṃ hoti. Esānanti esantīti esā, tesaṃ esānaṃ, esamānānaṃ pariyesamānānanti vuttaṃ hoti. Dātaveti dātabbaṃ. Tadamaññisunti taṃ amaññiṃsu, taṃ dvāre sajjetvā ṭhapitaṃ bhattaṃ saddhādeyyaṃ pariyesamānānaṃ etesaṃ brāhmaṇānaṃ dātabbaṃ amaññiṃsu dāyakā janā, na tato paraṃ. Anatthikā hi te aññena ahesuṃ, kevalaṃ ghāsacchādanaparamatāya santuṭṭhāti adhippāyo.

    290. நானாரத்தேஹீதி நானாவித⁴ராக³ரத்தேஹி வத்தே²ஹி விசித்ரத்த²ரணத்த²தேஹி, ஸயனேஹி ஏகபூ⁴மிகத்³விபூ⁴மிகாதி³பாஸாத³வரேஹி. ஆவஸதே²ஹீதி ஏவரூபேஹி உபகரணேஹி. பீ²தா ஜனபதா³ ரட்டா² ஏகேகப்பதே³ஸபூ⁴தா ஜனபதா³ ச கேசி கேசி ஸகலரட்டா² ச ‘‘நமோ ப்³ராஹ்மணான’’ந்தி ஸாயங் பாதங் ப்³ராஹ்மணே தே³வே விய நமஸ்ஸிங்ஸு.

    290.Nānārattehīti nānāvidharāgarattehi vatthehi vicitrattharaṇatthatehi, sayanehi ekabhūmikadvibhūmikādipāsādavarehi. Āvasathehīti evarūpehi upakaraṇehi. Phītā janapadā raṭṭhā ekekappadesabhūtā janapadā ca keci keci sakalaraṭṭhā ca ‘‘namo brāhmaṇāna’’nti sāyaṃ pātaṃ brāhmaṇe deve viya namassiṃsu.

    291. தே ஏவங் நமஸ்ஸியமானா லோகேன அவஜ்ஜா² ப்³ராஹ்மணா ஆஸுங், ந கேவலஞ்ச அவஜ்ஜா², அஜெய்யா விஹிங்ஸிதும்பி அனபி⁴ப⁴வனீயத்தா அஜெய்யா ச அஹேஸுங். கிங் காரணா? த⁴ம்மரக்கி²தா, யஸ்மா த⁴ம்மேன ரக்கி²தா. தே ஹி பஞ்ச வரஸீலத⁴ம்மே ரக்கி²ங்ஸு, ‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரி’’ந்தி (ஜா॰ 1.10.102; 1.15.385) த⁴ம்மரக்கி²தா ஹுத்வா அவஜ்ஜா² அஜெய்யா ச அஹேஸுந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ந நே கோசி நிவாரேஸீதி தே ப்³ராஹ்மணே குலானங் த்³வாரேஸு ஸப்³ப³ஸோ பா³ஹிரேஸு ச அப்³ப⁴ந்தரேஸு ச ஸப்³ப³த்³வாரேஸு யஸ்மா தேஸு பியஸம்மதேஸு வரஸீலஸமன்னாக³தேஸு மாதாபிதூஸு விய அதிவிஸ்ஸத்தா² மனுஸ்ஸா அஹேஸுங், தஸ்மா ‘‘இத³ங் நாம டா²னங் தயா ந பவிஸிதப்³ப³’’ந்தி ந கோசி நிவாரேஸி.

    291. Te evaṃ namassiyamānā lokena avajjhā brāhmaṇā āsuṃ, na kevalañca avajjhā, ajeyyā vihiṃsitumpi anabhibhavanīyattā ajeyyā ca ahesuṃ. Kiṃ kāraṇā? Dhammarakkhitā, yasmā dhammena rakkhitā. Te hi pañca varasīladhamme rakkhiṃsu, ‘‘dhammo have rakkhati dhammacāri’’nti (jā. 1.10.102; 1.15.385) dhammarakkhitā hutvā avajjhā ajeyyā ca ahesunti adhippāyo. Na ne koci nivāresīti te brāhmaṇe kulānaṃ dvāresu sabbaso bāhiresu ca abbhantaresu ca sabbadvāresu yasmā tesu piyasammatesu varasīlasamannāgatesu mātāpitūsu viya ativissatthā manussā ahesuṃ, tasmā ‘‘idaṃ nāma ṭhānaṃ tayā na pavisitabba’’nti na koci nivāresi.

    292. ஏவங் த⁴ம்மரக்கி²தா குலத்³வாரேஸு அனிவாரிதா சரந்தா அட்ட² ச சத்தாலீஸஞ்சாதி அட்ட²சத்தாலீஸங் வஸ்ஸானி குமாரபா⁴வதோ பபு⁴தி சரணேன கோமாரங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரிங்ஸு தே. யேபி ப்³ராஹ்மணசண்டா³லா அஹேஸுங், கோ பன வாதோ³ ப்³ரஹ்மஸமாதீ³ஸூதி ஏவமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³. ஏவங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தா ஏவ ஹி விஜ்ஜாசரணபரியெட்டி²ங் அசருங் ப்³ராஹ்மணா புரே, ந அப்³ரஹ்மசாரினோ ஹுத்வா. தத்த² விஜ்ஜாபரியெட்டீ²தி மந்தஜ்ஜே²னங். வுத்தஞ்சேதங் ‘‘ஸோ அட்ட²சத்தாலீஸ வஸ்ஸானி கோமாரங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரதி மந்தே அதீ⁴யமானோ’’தி (அ॰ நி॰ 5.192). சரணபரியெட்டீ²தி ஸீலரக்க²ணங். ‘‘விஜ்ஜாசரணபரியெட்டு²’’ந்திபி பாடோ², விஜ்ஜாசரணங் பரியேஸிதுங் அசருந்தி அத்தோ².

    292. Evaṃ dhammarakkhitā kuladvāresu anivāritā carantā aṭṭha ca cattālīsañcāti aṭṭhacattālīsaṃ vassāni kumārabhāvato pabhuti caraṇena komāraṃ brahmacariyaṃ cariṃsu te. Yepi brāhmaṇacaṇḍālā ahesuṃ, ko pana vādo brahmasamādīsūti evamettha adhippāyo veditabbo. Evaṃ brahmacariyaṃ carantā eva hi vijjācaraṇapariyeṭṭhiṃ acaruṃ brāhmaṇā pure, na abrahmacārino hutvā. Tattha vijjāpariyeṭṭhīti mantajjhenaṃ. Vuttañcetaṃ ‘‘so aṭṭhacattālīsa vassāni komāraṃ brahmacariyaṃ carati mante adhīyamāno’’ti (a. ni. 5.192). Caraṇapariyeṭṭhīti sīlarakkhaṇaṃ. ‘‘Vijjācaraṇapariyeṭṭhu’’ntipi pāṭho, vijjācaraṇaṃ pariyesituṃ acarunti attho.

    293. யதா²வுத்தஞ்ச காலங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரித்வா ததோ பரங் க⁴ராவாஸங் கப்பெந்தாபி ந ப்³ராஹ்மணா அஞ்ஞமக³முங் க²த்தியங் வா வெஸ்ஸாதீ³ஸு அஞ்ஞதரங் வா, யே அஹேஸுங் தே³வஸமா வா மரியாதா³ வாதி அதி⁴ப்பாயோ. ததா² ஸதங் வா ஸஹஸ்ஸங் வா த³த்வா நபி ப⁴ரியங் கிணிங்ஸு தே, ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி ஏகச்சே கிணந்தி. தே ஹி த⁴ம்மேன தா³ரங் பரியேஸந்தி. கத²ங்? அட்ட²சத்தாலீஸங் வஸ்ஸானி ப்³ரஹ்மசரியங் சரித்வா ப்³ராஹ்மணா கஞ்ஞாபி⁴க்க²ங் ஆஹிண்ட³ந்தி – ‘‘அஹங் அட்ட²சத்தாலீஸ வஸ்ஸானி சிண்ணப்³ரஹ்மசரியோ, யதி³ வயப்பத்தா தா³ரிகா அத்தி², தே³த² மே’’தி. ததோ யஸ்ஸ வயப்பத்தா தா³ரிகா ஹோதி, ஸோ தங் அலங்கரித்வா நீஹரித்வா த்³வாரே டி²தஸ்ஸேவ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஹத்தே² உத³கங் ஆஸிஞ்சந்தோ ‘‘இமங் தே, ப்³ராஹ்மண, ப⁴ரியங் போஸாவனத்தா²ய த³ம்மீ’’தி வத்வா தே³தி.

    293. Yathāvuttañca kālaṃ brahmacariyaṃ caritvā tato paraṃ gharāvāsaṃ kappentāpi na brāhmaṇā aññamagamuṃ khattiyaṃ vā vessādīsu aññataraṃ vā, ye ahesuṃ devasamā vā mariyādā vāti adhippāyo. Tathā sataṃ vā sahassaṃ vā datvā napi bhariyaṃ kiṇiṃsu te, seyyathāpi etarahi ekacce kiṇanti. Te hi dhammena dāraṃ pariyesanti. Kathaṃ? Aṭṭhacattālīsaṃ vassāni brahmacariyaṃ caritvā brāhmaṇā kaññābhikkhaṃ āhiṇḍanti – ‘‘ahaṃ aṭṭhacattālīsa vassāni ciṇṇabrahmacariyo, yadi vayappattā dārikā atthi, detha me’’ti. Tato yassa vayappattā dārikā hoti, so taṃ alaṅkaritvā nīharitvā dvāre ṭhitasseva brāhmaṇassa hatthe udakaṃ āsiñcanto ‘‘imaṃ te, brāhmaṇa, bhariyaṃ posāvanatthāya dammī’’ti vatvā deti.

    கஸ்மா பன தே ஏவங் சிரங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரித்வாபி தா³ரங் பரியேஸந்தி, ந யாவஜீவங் ப்³ரஹ்மசாரினோ ஹொந்தீதி? மிச்சா²தி³ட்டி²வஸேன. தேஸஞ்ஹி ஏவங்தி³ட்டி² ஹோதி – ‘‘யோ புத்தங் ந உப்பாதே³தி, ஸோ குலவங்ஸச்சே²த³கரோ ஹோதி, ததோ நிரயே பச்சதீ’’தி. சத்தாரோ கிர அபா⁴யிதப்³ப³ங் பா⁴யந்தி க³ண்டு³ப்பாதோ³ கிகீ குந்தனீ ப்³ராஹ்மணாதி. க³ண்டு³ப்பாதா³ கிர மஹாபத²வியா க²யப⁴யேன மத்தபோ⁴ஜினோ ஹொந்தி, ந ப³ஹுங் மத்திகங் கா²த³ந்தி. கிகீ ஸகுணிகா ஆகாஸபதனப⁴யேன அண்ட³ஸ்ஸ உபரி உத்தானா ஸேதி. குந்தனீ ஸகுணிகா பத²விகம்பனப⁴யேன பாதே³ஹி பூ⁴மிங் ந ஸுட்டு² அக்கமதி. ப்³ராஹ்மணா குலவங்ஸூபச்சே²த³ப⁴யேன தா³ரங் பரியேஸந்தி. ஆஹ செத்த² –

    Kasmā pana te evaṃ ciraṃ brahmacariyaṃ caritvāpi dāraṃ pariyesanti, na yāvajīvaṃ brahmacārino hontīti? Micchādiṭṭhivasena. Tesañhi evaṃdiṭṭhi hoti – ‘‘yo puttaṃ na uppādeti, so kulavaṃsacchedakaro hoti, tato niraye paccatī’’ti. Cattāro kira abhāyitabbaṃ bhāyanti gaṇḍuppādo kikī kuntanī brāhmaṇāti. Gaṇḍuppādā kira mahāpathaviyā khayabhayena mattabhojino honti, na bahuṃ mattikaṃ khādanti. Kikī sakuṇikā ākāsapatanabhayena aṇḍassa upari uttānā seti. Kuntanī sakuṇikā pathavikampanabhayena pādehi bhūmiṃ na suṭṭhu akkamati. Brāhmaṇā kulavaṃsūpacchedabhayena dāraṃ pariyesanti. Āha cettha –

    ‘‘க³ண்டு³ப்பாதோ³ கிகீ சேவ, குந்தீ ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மிகோ;

    ‘‘Gaṇḍuppādo kikī ceva, kuntī brāhmaṇadhammiko;

    ஏதே அப⁴யங் பா⁴யந்தி, ஸம்மூள்ஹா சதுரோ ஜனா’’தி.

    Ete abhayaṃ bhāyanti, sammūḷhā caturo janā’’ti.

    ஏவங் த⁴ம்மேன தா³ரங் பரியேஸித்வாபி ச ஸம்பியேனேவ ஸங்வாஸங் ஸங்க³ந்த்வா ஸமரோசயுங், ஸம்பியேனேவ அஞ்ஞமஞ்ஞங் பேமேனேவ காயேன ச சித்தேன ச மிஸ்ஸீபூ⁴தா ஸங்க⁴டிதா ஸங்ஸட்டா² ஹுத்வா ஸங்வாஸங் ஸமரோசயுங், ந அப்பியேன ந நிக்³க³ஹேன சாதி வுத்தங் ஹோதி.

    Evaṃ dhammena dāraṃ pariyesitvāpi ca sampiyeneva saṃvāsaṃ saṅgantvā samarocayuṃ, sampiyeneva aññamaññaṃ pemeneva kāyena ca cittena ca missībhūtā saṅghaṭitā saṃsaṭṭhā hutvā saṃvāsaṃ samarocayuṃ, na appiyena na niggahena cāti vuttaṃ hoti.

    294. ஏவங் ஸம்பியேனேவ ஸங்வாஸங் கரொந்தாபி ச அஞ்ஞத்ர தம்ஹாதி, யோ ஸோ உதுஸமயோ, யம்ஹி ஸமயே ப்³ராஹ்மணீ ப்³ராஹ்மணேன உபக³ந்தப்³பா³, அஞ்ஞத்ர தம்ஹா ஸமயா ட²பெத்வா தங் ஸமயங் உதுதோ விரதங் உதுவேரமணிங் பதி ப⁴ரியங், யாவ புன ஸோ ஸமயோ ஆக³ச்ச²தி, தாவ அட்ட²த்வா அந்தராயேவ. மேது²னங் த⁴ம்மந்தி மேது²னாய த⁴ம்மாய. ஸம்பதா³னவசனபத்தியா கிரேதங் உபயோக³வசனங். நாஸ்ஸு க³ச்ச²ந்தீதி நேவ க³ச்ச²ந்தி. ப்³ராஹ்மணாதி யே ஹொந்தி தே³வஸமா ச மரியாதா³ சாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    294. Evaṃ sampiyeneva saṃvāsaṃ karontāpi ca aññatra tamhāti, yo so utusamayo, yamhi samaye brāhmaṇī brāhmaṇena upagantabbā, aññatra tamhā samayā ṭhapetvā taṃ samayaṃ ututo virataṃ utuveramaṇiṃ pati bhariyaṃ, yāva puna so samayo āgacchati, tāva aṭṭhatvā antarāyeva. Methunaṃ dhammanti methunāya dhammāya. Sampadānavacanapattiyā kiretaṃ upayogavacanaṃ. Nāssu gacchantīti neva gacchanti. Brāhmaṇāti ye honti devasamā ca mariyādā cāti adhippāyo.

    295. அவிஸேஸேன பன ஸப்³பே³பி ப்³ரஹ்மசரியஞ்ச…பே॰… அவண்ணயுங். தத்த² ப்³ரஹ்மசரியந்தி மேது²னவிரதி. ஸீலந்தி ஸேஸானி சத்தாரி ஸிக்கா²பதா³னி. அஜ்ஜவந்தி உஜுபா⁴வோ, அத்த²தோ அஸட²தா அமாயாவிதா ச. மத்³த³வந்தி முது³பா⁴வோ, அத்த²தோ அத்த²த்³த⁴தா அனதிமானிதா ச. தபோதி இந்த்³ரியஸங்வரோ. ஸோரச்சந்தி ஸுரதபா⁴வோ ஸுக²ஸீலதா அப்படிகூலஸமாசாரதா. அவிஹிங்ஸாதி பாணிஆதீ³ஹி அவிஹேஸிகஜாதிகதா ஸகருணபா⁴வோ. க²ந்தீதி அதி⁴வாஸனக்க²ந்தி. இச்சேதே கு³ணே அவண்ணயுங். யேபி நாஸக்கி²ங்ஸு ஸப்³ப³ஸோ படிபத்தியா ஆராதே⁴துங், தேபி தத்த² ஸாரத³ஸ்ஸினோ ஹுத்வா வாசாய வண்ணயிங்ஸு பஸங்ஸிங்ஸு.

    295. Avisesena pana sabbepi brahmacariyañca…pe… avaṇṇayuṃ. Tattha brahmacariyanti methunavirati. Sīlanti sesāni cattāri sikkhāpadāni. Ajjavanti ujubhāvo, atthato asaṭhatā amāyāvitā ca. Maddavanti mudubhāvo, atthato atthaddhatā anatimānitā ca. Tapoti indriyasaṃvaro. Soraccanti suratabhāvo sukhasīlatā appaṭikūlasamācāratā. Avihiṃsāti pāṇiādīhi avihesikajātikatā sakaruṇabhāvo. Khantīti adhivāsanakkhanti. Iccete guṇe avaṇṇayuṃ. Yepi nāsakkhiṃsu sabbaso paṭipattiyā ārādhetuṃ, tepi tattha sāradassino hutvā vācāya vaṇṇayiṃsu pasaṃsiṃsu.

    296. ஏவங் வண்ணெந்தானஞ்ச யோ நேஸங்…பே॰… நாக³மா, யோ ஏதேஸங் ப்³ராஹ்மணானங் பரமோ ப்³ரஹ்மா அஹோஸி, ப்³ரஹ்மஸமோ நாம உத்தமோ ப்³ராஹ்மணோ அஹோஸி, த³ள்ஹேன பரக்கமேன ஸமன்னாக³தத்தா த³ள்ஹபரக்கமோ. ஸ வாதி விபா⁴வனே வா-ஸத்³தோ³, தேன ஸோ ஏவரூபோ ப்³ராஹ்மணோதி தமேவ விபா⁴வேதி. மேது²னங் த⁴ம்மந்தி மேது²னஸமாபத்திங். ஸுபினந்தேபி நாக³மாதி ஸுபினேபி ந அக³மாஸி.

    296. Evaṃ vaṇṇentānañca yo nesaṃ…pe… nāgamā, yo etesaṃ brāhmaṇānaṃ paramo brahmā ahosi, brahmasamo nāma uttamo brāhmaṇo ahosi, daḷhena parakkamena samannāgatattā daḷhaparakkamo. Sa vāti vibhāvane vā-saddo, tena so evarūpo brāhmaṇoti tameva vibhāveti. Methunaṃ dhammanti methunasamāpattiṃ. Supinantepi nāgamāti supinepi na agamāsi.

    297. ததோ தஸ்ஸ வத்தங்…பே॰… அவண்ணயுங். இமாய கா³தா²ய நவமகா³தா²ய வுத்தகு³ணேயேவ ஆதி³அந்தவஸேன நித்³தி³ஸந்தோ தே³வஸமே ப்³ராஹ்மணே பகாஸேதி. தே ஹி விஞ்ஞுஜாதிகா பண்டி³தா தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மஸமஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வத்தங் அனுஸிக்க²ந்தி பப்³ப³ஜ்ஜாய ஜா²னபா⁴வனாய ச, தே ச இமே ப்³ரஹ்மசரியாதி³கு³ணே படிபத்தியா ஏவ வண்ணயந்தீதி. தே ஸப்³பே³பி ப்³ராஹ்மணா பஞ்சகனிபாதே தோ³ணஸுத்தே (அ॰ நி॰ 5.192) வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³.

    297. Tato tassa vattaṃ…pe… avaṇṇayuṃ. Imāya gāthāya navamagāthāya vuttaguṇeyeva ādiantavasena niddisanto devasame brāhmaṇe pakāseti. Te hi viññujātikā paṇḍitā tassa brahmasamassa brāhmaṇassa vattaṃ anusikkhanti pabbajjāya jhānabhāvanāya ca, te ca ime brahmacariyādiguṇe paṭipattiyā eva vaṇṇayantīti. Te sabbepi brāhmaṇā pañcakanipāte doṇasutte (a. ni. 5.192) vuttanayeneva veditabbā.

    298. இதா³னி மரியாதே³ ப்³ராஹ்மணே த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘தண்டு³லங் ஸயன’’ந்தி. தஸ்ஸத்தோ² – தேஸு யே ஹொந்தி மரியாதா³, தே ப்³ராஹ்மணா ஸசே யஞ்ஞங் கப்பேதுகாமா ஹொந்தி, அத² ஆமகத⁴ஞ்ஞபடிக்³க³ஹணா படிவிரதத்தா நானப்பகாரகங் தண்டு³லஞ்ச, மஞ்சபீடா²தி³பே⁴த³ங் ஸயனஞ்ச, கோ²மாதி³பே⁴த³ங் வத்த²ஞ்ச, கோ³ஸப்பிதிலதேலாதி³பே⁴த³ங் ஸப்பிதேலஞ்ச யாசிய த⁴ம்மேன, ‘‘உத்³தி³ஸ்ஸ அரியா திட்ட²ந்தி, ஏஸா அரியான யாசனா’’தி ஏவங் வுத்தேன உத்³தி³ஸ்ஸடா²னஸங்கா²தேன த⁴ம்மேன யாசித்வா, அத² யோ யங் இச்ச²தி தா³துங், தேன தங் தி³ன்னதண்டு³லாதி³ங் ஸமோதா⁴னெத்வா ஸங்கட்³டி⁴த்வா. ‘‘ஸமுதா³னெத்வா’’திபி பாடோ², ஏகோயேவத்தோ². ததோ யஞ்ஞமகப்பயுந்தி ததோ க³ஹெத்வா தா³னமகங்ஸு .

    298. Idāni mariyāde brāhmaṇe dassento āha – ‘‘taṇḍulaṃ sayana’’nti. Tassattho – tesu ye honti mariyādā, te brāhmaṇā sace yaññaṃ kappetukāmā honti, atha āmakadhaññapaṭiggahaṇā paṭiviratattā nānappakārakaṃ taṇḍulañca, mañcapīṭhādibhedaṃ sayanañca, khomādibhedaṃ vatthañca, gosappitilatelādibhedaṃ sappitelañca yāciya dhammena, ‘‘uddissa ariyā tiṭṭhanti, esā ariyāna yācanā’’ti evaṃ vuttena uddissaṭhānasaṅkhātena dhammena yācitvā, atha yo yaṃ icchati dātuṃ, tena taṃ dinnataṇḍulādiṃ samodhānetvā saṃkaḍḍhitvā. ‘‘Samudānetvā’’tipi pāṭho, ekoyevattho. Tato yaññamakappayunti tato gahetvā dānamakaṃsu .

    299. கரொந்தா ச ஏவமேதஸ்மிங் உபட்டி²தஸ்மிங் தா³னஸங்கா²தே யஞ்ஞஸ்மிங் நாஸ்ஸு கா³வோ ஹனிங்ஸு தே, ந தே கா³வியோ ஹனிங்ஸு. கா³வீமுகே²ன செத்த² ஸப்³ப³பாணா வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³. கிங்காரணா ந ஹனிங்ஸூதி? ப்³ரஹ்மசரியாதி³கு³ணயுத்தத்தா. அபிச விஸேஸதோ யதா² மாதா…பே॰… நாஸ்ஸு கா³வோ ஹனிங்ஸு தே. தத்த² யாஸு ஜாயந்தி ஓஸதா⁴தி யாஸு பித்தாதீ³னங் பே⁴ஸஜ்ஜபூ⁴தா பஞ்ச கோ³ரஸா ஜாயந்தி.

    299. Karontā ca evametasmiṃ upaṭṭhitasmiṃ dānasaṅkhāte yaññasmiṃ nāssu gāvo haniṃsu te, na te gāviyo haniṃsu. Gāvīmukhena cettha sabbapāṇā vuttāti veditabbā. Kiṃkāraṇā na haniṃsūti? Brahmacariyādiguṇayuttattā. Apica visesato yathā mātā…pe… nāssu gāvo haniṃsu te. Tattha yāsu jāyanti osadhāti yāsu pittādīnaṃ bhesajjabhūtā pañca gorasā jāyanti.

    300. அன்னதா³திஆதீ³ஸு யஸ்மா பஞ்ச கோ³ரஸே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தானங் கு²தா³ வூபஸம்மதி, ப³லங் வட்³ட⁴தி, ச²விவண்ணோ விப்பஸீத³தி, காயிகமானஸிகங் ஸுக²ங் உப்பஜ்ஜதி , தஸ்மா அன்னதா³ ப³லதா³ வண்ணதா³ ஸுக²தா³ சேதாதி வேதி³தப்³பா³. ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவ.

    300.Annadātiādīsu yasmā pañca gorase paribhuñjantānaṃ khudā vūpasammati, balaṃ vaḍḍhati, chavivaṇṇo vippasīdati, kāyikamānasikaṃ sukhaṃ uppajjati , tasmā annadā baladā vaṇṇadā sukhadā cetāti veditabbā. Sesamettha uttānatthameva.

    301. ஏவங் தே யஞ்ஞேஸு கா³வோ அஹனந்தா புஞ்ஞப்பபா⁴வானுக்³க³ஹிதஸரீரா ஸுகு²மாலா…பே॰… ஸுக²மேதி⁴த்த² யங் பஜா. தத்த² ஸுகு²மாலா முது³தலுணஹத்த²பாதா³தி³தாய, மஹாகாயா ஆரோஹபரிணாஹஸம்பத்தியா, வண்ணவந்தோ ஸுவண்ணவண்ணதாய ஸண்டா²னயுத்ததாய ச, யஸஸ்ஸினோ லாப⁴பரிவாரஸம்பதா³ய. ஸேஹி த⁴ம்மேஹீதி ஸகேஹி சாரித்தேஹி. கிச்சாகிச்சேஸு உஸ்ஸுகாதி கிச்சேஸு ‘‘இத³ங் காதப்³ப³ங்’’, அகிச்சேஸு ‘‘இத³ங் ந காதப்³ப³’’ந்தி உஸ்ஸுக்கமாபன்னா ஹுத்வாதி அத்தோ². ஏவங் தே போராணா ப்³ராஹ்மணா ஏவரூபா ஹுத்வா த³ஸ்ஸனீயா பஸாத³னீயா லோகஸ்ஸ பரமத³க்கி²ணெய்யா இமாய படிபத்தியா யாவ லோகே அவத்திங்ஸு, தாவ விக³தஈதிப⁴யுபத்³த³வா ஹுத்வா நானப்பகாரகங் ஸுக²ங் ஏதி⁴த்த² பாபுணி, ஸுக²ங் வா ஏதி⁴த்த² ஸுக²ங் வுட்³டி⁴ங் அக³மாஸி. அயங் பஜாதி ஸத்தலோகங் நித³ஸ்ஸேதி.

    301. Evaṃ te yaññesu gāvo ahanantā puññappabhāvānuggahitasarīrā sukhumālā…pe… sukhamedhittha yaṃ pajā. Tattha sukhumālā mudutaluṇahatthapādāditāya, mahākāyā ārohapariṇāhasampattiyā, vaṇṇavanto suvaṇṇavaṇṇatāya saṇṭhānayuttatāya ca, yasassino lābhaparivārasampadāya. Sehi dhammehīti sakehi cārittehi. Kiccākiccesu ussukāti kiccesu ‘‘idaṃ kātabbaṃ’’, akiccesu ‘‘idaṃ na kātabba’’nti ussukkamāpannā hutvāti attho. Evaṃ te porāṇā brāhmaṇā evarūpā hutvā dassanīyā pasādanīyā lokassa paramadakkhiṇeyyā imāya paṭipattiyā yāva loke avattiṃsu, tāva vigataītibhayupaddavā hutvā nānappakārakaṃ sukhaṃ edhittha pāpuṇi, sukhaṃ vā edhittha sukhaṃ vuḍḍhiṃ agamāsi. Ayaṃ pajāti sattalokaṃ nidasseti.

    302-3. காலச்சயேன பன ஸம்பி⁴ன்னமரியாத³பா⁴வங் ஆபஜ்ஜிதுகாமானங் தேஸங் ஆஸி விபல்லாஸோ…பே॰… பா⁴க³ஸோ மிதே. தத்த² விபல்லாஸோதி விபரீதஸஞ்ஞா. அணுதோ அணுந்தி லாமகட்டே²ன பரித்தட்டே²ன அப்பஸ்ஸாத³ட்டே²ன அணுபூ⁴ததோ காமகு³ணதோ உப்பன்னங் ஜா²னஸாமஞ்ஞனிப்³பா³னஸுகா²னி உபனிதா⁴ய ஸங்க்²யம்பி அனுபக³மனேன அணுங் காமஸுக²ங், லோகுத்தரஸுக²ங் வா உபனிதா⁴ய அணுபூ⁴ததோ அத்தனா படிலத்³த⁴லோகியஸமாபத்திஸுக²தோ அணுங் அப்பகதோபி அப்பகங் காமஸுக²ங் தி³ஸ்வாதி அதி⁴ப்பாயோ. ராஜினோ சாதி ரஞ்ஞோ ச. வியாகாரந்தி ஸம்பத்திங். ஆஜஞ்ஞஸங்யுத்தேதி அஸ்ஸாஜானீயஸங்யுத்தே. ஸுகதேதி தா³ருகம்மலோஹகம்மேன ஸுனிட்டி²தே. சித்தஸிப்³ப³னேதி ஸீஹசம்மாதீ³ஹி அலங்கரணவஸேன சித்ரஸிப்³ப³னே. நிவேஸனேதி க⁴ரவத்தூ²னி. நிவேஸேதி தத்த² பதிட்டா²பிதக⁴ரானி. விப⁴த்தேதி ஆயாமவித்தா²ரவஸேன விப⁴த்தானி. பா⁴க³ஸோ மிதேதி அங்க³ணத்³வாரபாஸாத³கூடாகா³ராதி³வஸேன கொட்டா²ஸங் கொட்டா²ஸங் கத்வா மிதானி. கிங் வுத்தங் ஹோதி? தேஸங் ப்³ராஹ்மணானங் அணுதோ அணுஸஞ்ஞிதங் காமஸுக²ஞ்ச ரஞ்ஞோ ப்³யாகாரஞ்ச அலங்கதனாரியோ ச வுத்தப்பகாரே ரதே² ச நிவேஸனே நிவேஸே ச தி³ஸ்வா து³க்கே²ஸுயேவ ஏதேஸு வத்தூ²ஸு ‘‘ஸுக²’’ந்தி பவத்தத்தா புப்³பே³ பவத்தனெக்க²ம்மஸஞ்ஞாவிபல்லாஸஸங்கா²தா விபரீதஸஞ்ஞா ஆஸி.

    302-3. Kālaccayena pana sambhinnamariyādabhāvaṃ āpajjitukāmānaṃ tesaṃ āsi vipallāso…pe… bhāgaso mite. Tattha vipallāsoti viparītasaññā. Aṇuto aṇunti lāmakaṭṭhena parittaṭṭhena appassādaṭṭhena aṇubhūtato kāmaguṇato uppannaṃ jhānasāmaññanibbānasukhāni upanidhāya saṅkhyampi anupagamanena aṇuṃ kāmasukhaṃ, lokuttarasukhaṃ vā upanidhāya aṇubhūtato attanā paṭiladdhalokiyasamāpattisukhato aṇuṃ appakatopi appakaṃ kāmasukhaṃ disvāti adhippāyo. Rājino cāti rañño ca. Viyākāranti sampattiṃ. Ājaññasaṃyutteti assājānīyasaṃyutte. Sukateti dārukammalohakammena suniṭṭhite. Cittasibbaneti sīhacammādīhi alaṅkaraṇavasena citrasibbane. Nivesaneti gharavatthūni. Niveseti tattha patiṭṭhāpitagharāni. Vibhatteti āyāmavitthāravasena vibhattāni. Bhāgaso miteti aṅgaṇadvārapāsādakūṭāgārādivasena koṭṭhāsaṃ koṭṭhāsaṃ katvā mitāni. Kiṃ vuttaṃ hoti? Tesaṃ brāhmaṇānaṃ aṇuto aṇusaññitaṃ kāmasukhañca rañño byākārañca alaṅkatanāriyo ca vuttappakāre rathe ca nivesane nivese ca disvā dukkhesuyeva etesu vatthūsu ‘‘sukha’’nti pavattattā pubbe pavattanekkhammasaññāvipallāsasaṅkhātā viparītasaññā āsi.

    304. தே ஏவங் விபரீதஸஞ்ஞா ஹுத்வா கோ³மண்ட³லபரிப்³யூள்ஹங்…பே॰… ப்³ராஹ்மணா. தத்த² கோ³மண்ட³லபரிப்³யூள்ஹந்தி கோ³யூதே²ஹி பரிகிண்ணங். நாரீவரக³ணாயுதந்தி வரனாரீக³ணஸங்யுத்தங். உளாரந்தி விபுலங் . மானுஸங் போ⁴க³ந்தி மனுஸ்ஸானங் நிவேஸனாதி³போ⁴க³வத்து²ங். அபி⁴ஜ்ஜா²யிங்ஸூதி ‘‘அஹோ வதித³ங் அம்ஹாகங் அஸ்ஸா’’தி தண்ஹங் வட்³டெ⁴த்வா அபி⁴பத்த²யமானா ஜா²யிங்ஸு.

    304. Te evaṃ viparītasaññā hutvā gomaṇḍalaparibyūḷhaṃ…pe… brāhmaṇā. Tattha gomaṇḍalaparibyūḷhanti goyūthehi parikiṇṇaṃ. Nārīvaragaṇāyutanti varanārīgaṇasaṃyuttaṃ. Uḷāranti vipulaṃ . Mānusaṃ bhoganti manussānaṃ nivesanādibhogavatthuṃ. Abhijjhāyiṃsūti ‘‘aho vatidaṃ amhākaṃ assā’’ti taṇhaṃ vaḍḍhetvā abhipatthayamānā jhāyiṃsu.

    305. ஏவங் அபி⁴ஜ்ஜா²யந்தா ச ‘‘ஏதே மனுஸ்ஸா ஸுன்ஹாதா ஸுவிலித்தா கப்பிதகேஸமஸ்ஸூ ஆமுத்தமணிஆப⁴ரணா பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி பரிசாரெந்தி, மயங் பன ஏவங் தேஹி நமஸ்ஸியமானாபி ஸேத³மலகிலிட்ட²க³த்தா பரூள்ஹகச்ச²னக²லோமா போ⁴க³ரஹிதா பரமகாருஞ்ஞதங் பத்தா விஹராம. ஏதே ச ஹத்தி²க்க²ந்த⁴அஸ்ஸபிட்டி²ஸிவிகாஸுவண்ணரதா²தீ³ஹி விசரந்தி, மயங் பாதே³ஹி. ஏதே த்³விபூ⁴மிகாதி³பாஸாத³தலேஸு வஸந்தி, மயங் அரஞ்ஞருக்க²மூலாதீ³ஸு. ஏதே ச கோ³னகாதீ³ஹி அத்த²ரணேஹி அத்த²தாஸு வரஸெய்யாஸு ஸயந்தி, மயங் தட்டிகாசம்மக²ண்டா³தீ³னி அத்த²ரித்வா பூ⁴மியங். ஏதே நானாரஸானி போ⁴ஜனானி பு⁴ஞ்ஜந்தி, மயங் உஞ்சா²சரியாய யாபேம. கத²ங் நு கோ² மயம்பி ஏதேஹி ஸதி³ஸா ப⁴வெய்யாமா’’தி சிந்தெத்வா ‘‘த⁴னங் இச்சி²தப்³ப³ங், ந ஸக்கா த⁴னரஹிதேஹி அயங் ஸம்பத்தி பாபுணிது’’ந்தி ச அவதா⁴ரெத்வா வேதே³ பி⁴ந்தி³த்வா த⁴ம்மயுத்தே புராணமந்தே நாஸெத்வா அத⁴ம்மயுத்தே கூடமந்தே க³ந்தெ²த்வா த⁴னத்தி²கா ஓக்காகராஜானமுபஸங்கம்ம ஸொத்தி²வசனாதீ³னி பயுஞ்ஜித்வா ‘‘அம்ஹாகங், மஹாராஜ, ப்³ராஹ்மணவங்ஸே பவேணியா ஆக³தங் போராணமந்தபத³ங் அத்தி², தங் மயங் ஆசரியமுட்டி²தாய ந கஸ்ஸசி ப⁴ணிம்ஹா, தங் மஹாராஜா ஸோதுமரஹதீ’’தி ச வத்வா அஸ்ஸமேதா⁴தி³யஞ்ஞங் வண்ணயிங்ஸு. வண்ணயித்வா ச ராஜானங் உஸ்ஸாஹெந்தா ‘‘யஜ, மஹாராஜ, ஏவங் பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞோ த்வங், நத்தி² தே யஞ்ஞஸம்பா⁴ரவேகல்லங், ஏவஞ்ஹி தே யஜதோ ஸத்தகுலபரிவட்டா ஸக்³கே³ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸந்தீ’’தி அவோசுங். தேன நேஸங் தங் பவத்திங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ப⁴க³வா ‘‘தே தத்த² மந்தே…பே॰… ப³ஹு தே த⁴ன’’ந்தி.

    305. Evaṃ abhijjhāyantā ca ‘‘ete manussā sunhātā suvilittā kappitakesamassū āmuttamaṇiābharaṇā pañcahi kāmaguṇehi paricārenti, mayaṃ pana evaṃ tehi namassiyamānāpi sedamalakiliṭṭhagattā parūḷhakacchanakhalomā bhogarahitā paramakāruññataṃ pattā viharāma. Ete ca hatthikkhandhaassapiṭṭhisivikāsuvaṇṇarathādīhi vicaranti, mayaṃ pādehi. Ete dvibhūmikādipāsādatalesu vasanti, mayaṃ araññarukkhamūlādīsu. Ete ca gonakādīhi attharaṇehi atthatāsu varaseyyāsu sayanti, mayaṃ taṭṭikācammakhaṇḍādīni attharitvā bhūmiyaṃ. Ete nānārasāni bhojanāni bhuñjanti, mayaṃ uñchācariyāya yāpema. Kathaṃ nu kho mayampi etehi sadisā bhaveyyāmā’’ti cintetvā ‘‘dhanaṃ icchitabbaṃ, na sakkā dhanarahitehi ayaṃ sampatti pāpuṇitu’’nti ca avadhāretvā vede bhinditvā dhammayutte purāṇamante nāsetvā adhammayutte kūṭamante ganthetvā dhanatthikā okkākarājānamupasaṅkamma sotthivacanādīni payuñjitvā ‘‘amhākaṃ, mahārāja, brāhmaṇavaṃse paveṇiyā āgataṃ porāṇamantapadaṃ atthi, taṃ mayaṃ ācariyamuṭṭhitāya na kassaci bhaṇimhā, taṃ mahārājā sotumarahatī’’ti ca vatvā assamedhādiyaññaṃ vaṇṇayiṃsu. Vaṇṇayitvā ca rājānaṃ ussāhentā ‘‘yaja, mahārāja, evaṃ pahūtadhanadhañño tvaṃ, natthi te yaññasambhāravekallaṃ, evañhi te yajato sattakulaparivaṭṭā sagge uppajjissantī’’ti avocuṃ. Tena nesaṃ taṃ pavattiṃ dassento āha bhagavā ‘‘te tattha mante…pe… bahu te dhana’’nti.

    தத்த² தத்தா²தி தஸ்மிங், யங் போ⁴க³மபி⁴ஜ்ஜா²யிங்ஸு, தன்னிமித்தந்தி வுத்தங் ஹோதி. நிமித்தத்தே² ஹி ஏதங் பு⁴ம்மவசனங். தது³பாக³முந்தி ததா³ உபாக³முங். பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞோஸீதி பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞோ ப⁴விஸ்ஸஸி, அபி⁴ஸம்பராயந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ஆஸங்ஸாயஞ்ஹி அனாக³தேபி வத்தமானவசனங் இச்ச²ந்தி ஸத்³த³கோவிதா³. யஜஸ்ஸூதி யஜாஹி. வித்தங் த⁴னந்தி ஜாதரூபாதி³ரதனமேவ வித்திகாரணதோ வித்தங், ஸமித்³தி⁴காரணதோ த⁴னந்தி வுத்தங். அத² வா வித்தந்தி வித்திகாரணபூ⁴தமேவ ஆப⁴ரணாதி³ உபகரணங், யங் ‘‘பஹூதவித்தூபகரணோ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.331) ஆக³ச்ச²தி. த⁴னந்தி ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³. கிங் வுத்தங் ஹோதி? தே ப்³ராஹ்மணா மந்தே க³ந்தெ²த்வா ததா³ ஓக்காகங் உபாக³முங். கிந்தி? ‘‘மஹாராஜ, ப³ஹூ தே வித்தஞ்ச த⁴னஞ்ச, யஜஸ்ஸு, ஆயதிம்பி பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞோ ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி.

    Tattha tatthāti tasmiṃ, yaṃ bhogamabhijjhāyiṃsu, tannimittanti vuttaṃ hoti. Nimittatthe hi etaṃ bhummavacanaṃ. Tadupāgamunti tadā upāgamuṃ. Pahūtadhanadhaññosīti pahūtadhanadhañño bhavissasi, abhisamparāyanti adhippāyo. Āsaṃsāyañhi anāgatepi vattamānavacanaṃ icchanti saddakovidā. Yajassūti yajāhi. Vittaṃ dhananti jātarūpādiratanameva vittikāraṇato vittaṃ, samiddhikāraṇato dhananti vuttaṃ. Atha vā vittanti vittikāraṇabhūtameva ābharaṇādi upakaraṇaṃ, yaṃ ‘‘pahūtavittūpakaraṇo’’tiādīsu (dī. ni. 1.331) āgacchati. Dhananti hiraññasuvaṇṇādi. Kiṃ vuttaṃ hoti? Te brāhmaṇā mante ganthetvā tadā okkākaṃ upāgamuṃ. Kinti? ‘‘Mahārāja, bahū te vittañca dhanañca, yajassu, āyatimpi pahūtadhanadhañño bhavissasī’’ti.

    306. ஏவங் காரணங் வத்வா ஸஞ்ஞாபெந்தேஹி ததோ ச ராஜா…பே॰… அதா³ த⁴னங். தத்த² ஸஞ்ஞத்தோதி ஞாபிதோ. ரதே²ஸபோ⁴தி மஹாரதே²ஸு க²த்தியேஸு அகம்பியட்டே²ன உஸப⁴ஸதி³ஸோ. ‘‘அஸ்ஸமேத⁴’’ந்திஆதீ³ஸு அஸ்ஸமெத்த² மேத⁴ந்தீதி அஸ்ஸமேதோ⁴, த்³வீஹி பரியஞ்ஞேஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஏகவீஸதியூபஸ்ஸ ட²பெத்வா பூ⁴மிஞ்ச புரிஸே ச அவஸேஸஸப்³ப³விப⁴வத³க்கி²ணஸ்ஸ யஞ்ஞஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். புரிஸமெத்த² மேத⁴ந்தீதி புரிஸமேதோ⁴, சதூஹி பரியஞ்ஞேஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ங் பூ⁴மியா அஸ்ஸமேதே⁴ வுத்தவிப⁴வத³க்கி²ணஸ்ஸ யஞ்ஞஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஸம்மமெத்த² பாஸந்தீதி ஸம்மாபாஸோ, தி³வஸே தி³வஸே ஸம்மங் கி²பித்வா தஸ்ஸ பதிதோகாஸே வேதி³ங் கத்வா ஸங்ஹாரிமேஹி யூபாதீ³ஹி ஸரஸ்ஸதினதி³யா நிமுக்³கோ³காஸதோ பபு⁴தி படிலோமங் க³ச்ச²ந்தேன யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஸத்ரயாக³ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். வாஜமெத்த² பிவந்தீதி வாஜபெய்யோ. ஏகேன பரியஞ்ஞேன ஸத்தரஸஹி பஸூஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ பே³லுவயூபஸ்ஸ ஸத்தரஸகத³க்கி²ணஸ்ஸ யஞ்ஞஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். நத்தி² எத்த² அக்³க³ளாதி நிரக்³க³ளோ, நவஹி பரியஞ்ஞேஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ங் பூ⁴மியா ச புரிஸேஹி ச அஸ்ஸமேதே⁴ வுத்தவிப⁴வத³க்கி²ணஸ்ஸ ஸப்³ப³மேத⁴பரியாயனாமஸ்ஸ அஸ்ஸமேத⁴விகப்பஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஸேஸமெத்த² பாகடமேவ.
