Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    கு²த்³த³கனிகாயே

    Khuddakanikāye

    தே²ராபதா³னபாளி

    Therāpadānapāḷi

    (பட²மோ பா⁴கோ³)

    (Paṭhamo bhāgo)

    1. பு³த்³த⁴வக்³கோ³

    1. Buddhavaggo

    1. பு³த்³த⁴அபதா³னங்

    1. Buddhaapadānaṃ

    1.

    1.

    ததா²க³தங் ஜேதவனே வஸந்தங், அபுச்சி² வேதே³ஹமுனீ நதங்கோ³;

    Tathāgataṃ jetavane vasantaṃ, apucchi vedehamunī nataṅgo;

    ‘‘ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தா⁴ கிர நாம ஹொந்தி, ப⁴வந்தி தே ஹேதுபி⁴ கேஹி வீர’’.

    ‘‘Sabbaññubuddhā kira nāma honti, bhavanti te hetubhi kehi vīra’’.

    2.

    2.

    ததா³ஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுவரோ மஹேஸீ, ஆனந்த³ப⁴த்³த³ங் மது⁴ரஸ்ஸரேன;

    Tadāha sabbaññuvaro mahesī, ānandabhaddaṃ madhurassarena;

    ‘‘யே புப்³ப³பு³த்³தே⁴ஸு 1 கதாதி⁴காரா, அலத்³த⁴மொக்கா² ஜினஸாஸனேஸு.

    ‘‘Ye pubbabuddhesu 2 katādhikārā, aladdhamokkhā jinasāsanesu.

    3.

    3.

    ‘‘தேனேவ ஸம்போ³தி⁴முகே²ன தீ⁴ரா, அஜ்ஜா²ஸயேனாபி மஹாப³லேன;

    ‘‘Teneva sambodhimukhena dhīrā, ajjhāsayenāpi mahābalena;

    பஞ்ஞாய தேஜேன ஸுதிக்க²பஞ்ஞா, ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வங் அனுபாபுணந்தி.

    Paññāya tejena sutikkhapaññā, sabbaññubhāvaṃ anupāpuṇanti.

    4.

    4.

    ‘‘அஹம்பி புப்³ப³பு³த்³தே⁴ஸு, பு³த்³த⁴த்தமபி⁴பத்த²யிங்,

    ‘‘Ahampi pubbabuddhesu, buddhattamabhipatthayiṃ,

    மனஸாயேவ ஹுத்வான, த⁴ம்மராஜா அஸங்கி²யா.

    Manasāyeva hutvāna, dhammarājā asaṅkhiyā.

    5.

    5.

    ‘‘அத² பு³த்³தா⁴பதா³னானி, ஸுணாத² ஸுத்³த⁴மானஸா;

    ‘‘Atha buddhāpadānāni, suṇātha suddhamānasā;

    திங்ஸபாரமிஸம்புண்ணா, த⁴ம்மராஜா அஸங்கி²யா.

    Tiṃsapāramisampuṇṇā, dhammarājā asaṅkhiyā.

    6.

    6.

    ‘‘ஸம்போ³தி⁴ங் பு³த்³த⁴ஸெட்டா²னங், ஸஸங்கே⁴ லோகனாயகே;

    ‘‘Sambodhiṃ buddhaseṭṭhānaṃ, sasaṅghe lokanāyake;

    த³ஸங்கு³லீ நமஸ்ஸித்வா, ஸிரஸா அபி⁴வாத³யிங் 3.

    Dasaṅgulī namassitvā, sirasā abhivādayiṃ 4.

    7.

    7.

    ‘‘யாவதா பு³த்³த⁴கெ²த்தேஸு, ரதனா விஜ்ஜந்திஸங்கி²யா;

    ‘‘Yāvatā buddhakhettesu, ratanā vijjantisaṅkhiyā;

    ஆகாஸட்டா² ச பூ⁴மட்டா² 5, மனஸா ஸப்³ப³மாஹரிங்.

    Ākāsaṭṭhā ca bhūmaṭṭhā 6, manasā sabbamāhariṃ.

    8.

    8.

    ‘‘தத்த² ரூபியபூ⁴மியங், பாஸாத³ங் மாபயிங் அஹங்;

    ‘‘Tattha rūpiyabhūmiyaṃ, pāsādaṃ māpayiṃ ahaṃ;

    நேகபு⁴ம்மங் ரதனமயங், உப்³பி³த்³த⁴ங் நப⁴முக்³க³தங்.

    Nekabhummaṃ ratanamayaṃ, ubbiddhaṃ nabhamuggataṃ.

    9.

    9.

    ‘‘விசித்தத²ம்ப⁴ங் ஸுகதங், ஸுவிப⁴த்தங் மஹாரஹங்;

    ‘‘Vicittathambhaṃ sukataṃ, suvibhattaṃ mahārahaṃ;

    கனகமயஸங்கா⁴டங், கொந்தச்ச²த்தேஹி மண்டி³தங்.

    Kanakamayasaṅghāṭaṃ, kontacchattehi maṇḍitaṃ.

    10.

    10.

    ‘‘பட²மா வேளுரியா பூ⁴மி, விமலப்³ப⁴ஸமா ஸுபா⁴;

    ‘‘Paṭhamā veḷuriyā bhūmi, vimalabbhasamā subhā;

    நளினஜலஜாகிண்ணா, வரகஞ்சனபூ⁴மியா.

    Naḷinajalajākiṇṇā, varakañcanabhūmiyā.

    11.

    11.

    ‘‘பவாளங்ஸா பவாளவண்ணா, காசி லோஹிதகா ஸுபா⁴;

    ‘‘Pavāḷaṃsā pavāḷavaṇṇā, kāci lohitakā subhā;

    இந்த³கோ³பகவண்ணாபா⁴, பூ⁴மி ஓபா⁴ஸதீ தி³ஸா.

    Indagopakavaṇṇābhā, bhūmi obhāsatī disā.

    12.

    12.

    ‘‘ஸுவிப⁴த்தா க⁴ரமுகா², நிய்யூஹா ஸீஹபஞ்ஜரா;

    ‘‘Suvibhattā gharamukhā, niyyūhā sīhapañjarā;

    சதுரோ வேதி³கா ஜாலா, க³ந்தா⁴வேளா மனோரமா.

    Caturo vedikā jālā, gandhāveḷā manoramā.

    13.

    13.

    ‘‘நீலா பீதா லோஹிதகா, ஓதா³தா ஸுத்³த⁴காளகா;

    ‘‘Nīlā pītā lohitakā, odātā suddhakāḷakā;

    கூடாகா³ரவரூபேதா, ஸத்தரதனபூ⁴ஸிதா.

    Kūṭāgāravarūpetā, sattaratanabhūsitā.

    14.

    14.

    ‘‘ஓலோகமயா பது³மா, வாளவிஹங்க³ஸோபி⁴தா;

    ‘‘Olokamayā padumā, vāḷavihaṅgasobhitā;

    நக்க²த்ததாரகாகிண்ணா, சந்த³ஸூரேஹி 7 மண்டி³தா.

    Nakkhattatārakākiṇṇā, candasūrehi 8 maṇḍitā.

    15.

    15.

    ‘‘ஹேமஜாலேன ஸஞ்ச²ன்னா, ஸொண்ணகிங்கிணிகாயுதா;

    ‘‘Hemajālena sañchannā, soṇṇakiṅkiṇikāyutā;

    வாதவேகே³ன கூஜந்தி, ஸொண்ணமாலா மனோரமா.

    Vātavegena kūjanti, soṇṇamālā manoramā.

    16.

    16.

    ‘‘மஞ்ஜெட்ட²கங் லோஹிதகங், பீதகங் ஹரிபிஞ்ஜரங்;

    ‘‘Mañjeṭṭhakaṃ lohitakaṃ, pītakaṃ haripiñjaraṃ;

    நானாரங்கே³ஹி ஸம்பீதங் 9, உஸ்ஸிதத்³த⁴ஜமாலினீ 10.

    Nānāraṅgehi sampītaṃ 11, ussitaddhajamālinī 12.

    17.

    17.

    ‘‘ந நங் 13 ப³ஹூனேகஸதா, ப²லிகா ரஜதாமயா;

    ‘‘Na naṃ 14 bahūnekasatā, phalikā rajatāmayā;

    மணிமயா லோஹிதங்கா³, மஸாரக³ல்லமயா ததா²;

    Maṇimayā lohitaṅgā, masāragallamayā tathā;

    நானாஸயனவிசித்தா, ஸண்ஹகாஸிகஸந்த²தா.

    Nānāsayanavicittā, saṇhakāsikasanthatā.

    18.

    18.

    ‘‘கம்பலா து³கூலா சீனா, பட்டுண்ணா பண்டு³பாவுரா;

    ‘‘Kampalā dukūlā cīnā, paṭṭuṇṇā paṇḍupāvurā;

    விவித⁴த்த²ரணங் ஸப்³ப³ங், மனஸா பஞ்ஞபேஸஹங்.

    Vividhattharaṇaṃ sabbaṃ, manasā paññapesahaṃ.

    19.

    19.

    ‘‘தாஸு தாஸ்வேவ பூ⁴மீஸு, ரதனகூடலங்கதங்;

    ‘‘Tāsu tāsveva bhūmīsu, ratanakūṭalaṅkataṃ;

    மணிவேரோசனா உக்கா, தா⁴ரயந்தா ஸுதிட்ட²ரே.

    Maṇiverocanā ukkā, dhārayantā sutiṭṭhare.

    20.

    20.

    ‘‘ஸோப⁴ந்தி ஏஸிகா த²ம்பா⁴, ஸுபா⁴ கஞ்சனதோரணா;

    ‘‘Sobhanti esikā thambhā, subhā kañcanatoraṇā;

    ஜம்போ³னதா³ ஸாரமயா, அதோ² ரஜதமயாபி ச.

    Jambonadā sāramayā, atho rajatamayāpi ca.

    21.

    21.

    ‘‘நேகா ஸந்தீ⁴ ஸுவிப⁴த்தா, கவாடக்³க³ளசித்திதா;

    ‘‘Nekā sandhī suvibhattā, kavāṭaggaḷacittitā;

    உப⁴தோ புண்ணக⁴டானேகா, பது³முப்பலஸங்யுதா.

    Ubhato puṇṇaghaṭānekā, padumuppalasaṃyutā.

    22.

    22.

    ‘‘அதீதே ஸப்³ப³பு³த்³தே⁴ ச, ஸஸங்கே⁴ லோகனாயகே;

    ‘‘Atīte sabbabuddhe ca, sasaṅghe lokanāyake;

    பகதிவண்ணரூபேன, நிம்மினித்வா ஸஸாவகே.

    Pakativaṇṇarūpena, nimminitvā sasāvake.

    23.

    23.

    ‘‘தேன த்³வாரேன பவிஸித்வா, ஸப்³பே³ பு³த்³தா⁴ ஸஸாவகா;

    ‘‘Tena dvārena pavisitvā, sabbe buddhā sasāvakā;

    ஸப்³ப³ஸொண்ணமயே பீடே², நிஸின்னா அரியமண்ட³லா.

    Sabbasoṇṇamaye pīṭhe, nisinnā ariyamaṇḍalā.

    24.

    24.

    ‘‘யே ச ஏதரஹி அத்தி², பு³த்³தா⁴ லோகே அனுத்தரா;

    ‘‘Ye ca etarahi atthi, buddhā loke anuttarā;

    அதீதே வத்தமானா ச, ப⁴வனங் ஸப்³பே³ ஸமாஹரிங்.

    Atīte vattamānā ca, bhavanaṃ sabbe samāhariṃ.

    25.

    25.

    ‘‘பச்சேகபு³த்³தே⁴னேகஸதே, ஸயம்பூ⁴ அபராஜிதே;

    ‘‘Paccekabuddhenekasate, sayambhū aparājite;

    அதீதே வத்தமானே ச, ப⁴வனங் ஸப்³பே³ ஸமாஹரிங்.

    Atīte vattamāne ca, bhavanaṃ sabbe samāhariṃ.

    26.

    26.

    ‘‘கப்பருக்கா² ப³ஹூ அத்தி², யே தி³ப்³பா³ யே ச மானுஸா;

    ‘‘Kapparukkhā bahū atthi, ye dibbā ye ca mānusā;

    ஸப்³ப³ங் து³ஸ்ஸங் ஸமாஹந்தா, அச்சா²தே³மி திசீவரங்.

    Sabbaṃ dussaṃ samāhantā, acchādemi ticīvaraṃ.

    27.

    27.

    ‘‘க²ஜ்ஜங் போ⁴ஜ்ஜங் ஸாயனீயங், ஸம்பன்னங் பானபோ⁴ஜனங்;

    ‘‘Khajjaṃ bhojjaṃ sāyanīyaṃ, sampannaṃ pānabhojanaṃ;

    மணிமயே ஸுபே⁴ பத்தே, ஸங்பூரெத்வா அதா³ஸஹங்.

    Maṇimaye subhe patte, saṃpūretvā adāsahaṃ.

    28.

    28.

    ‘‘தி³ப்³ப³வத்த²ஸமா ஹுத்வா, மட்டா² 15 சீவரஸங்யுதா;

    ‘‘Dibbavatthasamā hutvā, maṭṭhā 16 cīvarasaṃyutā;

    மது⁴ரா ஸக்க²ரா சேவ, தேலா ச மது⁴பா²ணிதா.

    Madhurā sakkharā ceva, telā ca madhuphāṇitā.

    29.

    29.

    ‘‘தப்பிதா பரமன்னேன, ஸப்³பே³ தே அரியமண்ட³லா;

    ‘‘Tappitā paramannena, sabbe te ariyamaṇḍalā;

    ரதனக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா, கேஸரீவ கு³ஹாஸயா.

    Ratanagabbhaṃ pavisitvā, kesarīva guhāsayā.

    30.

    30.

    ‘‘மஹாரஹம்ஹி ஸயனே, ஸீஹஸெய்யமகப்பயுங்;

    ‘‘Mahārahamhi sayane, sīhaseyyamakappayuṃ;

    ஸம்பஜானா ஸமுட்டா²ய, ஸயனே 17 பல்லங்கமாபு⁴ஜுங்.

    Sampajānā samuṭṭhāya, sayane 18 pallaṅkamābhujuṃ.

    31.

    31.

    ‘‘கோ³சரங் ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங், ஜா²னரதிஸமப்பிதா;

    ‘‘Gocaraṃ sabbabuddhānaṃ, jhānaratisamappitā;

    அஞ்ஞே த⁴ம்மானி தே³ஸெந்தி, அஞ்ஞே கீளந்தி இத்³தி⁴யா.

    Aññe dhammāni desenti, aññe kīḷanti iddhiyā.

    32.

    32.

    ‘‘அஞ்ஞே அபி⁴ஞ்ஞா அப்பெந்தி, அபி⁴ஞ்ஞா வஸிபா⁴விதா;

    ‘‘Aññe abhiññā appenti, abhiññā vasibhāvitā;

    விகுப்³ப³னா விகுப்³ப³ந்தி, அஞ்ஞேனேகஸஹஸ்ஸியோ.

    Vikubbanā vikubbanti, aññenekasahassiyo.

    33.

    33.

    ‘‘பு³த்³தா⁴பி பு³த்³தே⁴ புச்ச²ந்தி, விஸயங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுமாலயங்;

    ‘‘Buddhāpi buddhe pucchanti, visayaṃ sabbaññumālayaṃ;

    க³ம்பீ⁴ரங் நிபுணங் டா²னங், பஞ்ஞாய வினிபு³ஜ்ஜ²ரே.

    Gambhīraṃ nipuṇaṃ ṭhānaṃ, paññāya vinibujjhare.

    34.

    34.

    ‘‘ஸாவகா பு³த்³தே⁴ புச்ச²ந்தி, பு³த்³தா⁴ புச்ச²ந்தி ஸாவகே;

    ‘‘Sāvakā buddhe pucchanti, buddhā pucchanti sāvake;

    அஞ்ஞமஞ்ஞஞ்ச புச்சி²த்வா 19, அஞ்ஞோஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தி தே.

    Aññamaññañca pucchitvā 20, aññoññaṃ byākaronti te.

    35.

    35.

    ‘‘பு³த்³தா⁴ பச்சேகபு³த்³தா⁴ ச, ஸாவகா பரிசாரகா;

    ‘‘Buddhā paccekabuddhā ca, sāvakā paricārakā;

    ஏவங் ஸகாய ரதியா, பாஸாதே³பி⁴ரமந்தி தே.

    Evaṃ sakāya ratiyā, pāsādebhiramanti te.

    36.

    36.

    ‘‘ச²த்தா திட்ட²ந்து ரதனா, கஞ்சனாவேளபந்திகா;

    ‘‘Chattā tiṭṭhantu ratanā, kañcanāveḷapantikā;

    முத்தாஜாலபரிக்கி²த்தா, ஸப்³பே³ தா⁴ரெந்து 21 மத்த²கே.

    Muttājālaparikkhittā, sabbe dhārentu 22 matthake.

    37.

    37.

    ‘‘ப⁴வந்து சேளவிதானா, ஸொண்ணதாரகசித்திதா;

    ‘‘Bhavantu ceḷavitānā, soṇṇatārakacittitā;

    விசித்தமல்யவிததா, ஸப்³பே³ தா⁴ரெந்து மத்த²கே.

    Vicittamalyavitatā, sabbe dhārentu matthake.

    38.

    38.

    ‘‘விததா மல்யதா³மேஹி, க³ந்த⁴தா³மேஹி ஸோபி⁴தா;

    ‘‘Vitatā malyadāmehi, gandhadāmehi sobhitā;

    து³ஸ்ஸதா³மபரிகிண்ணா, ரதனதா³மபூ⁴ஸிதா.

    Dussadāmaparikiṇṇā, ratanadāmabhūsitā.

    39.

    39.

    ‘‘புப்பா²பி⁴கிண்ணா ஸுசித்தா, ஸுரபி⁴க³ந்த⁴பூ⁴ஸிதா;

    ‘‘Pupphābhikiṇṇā sucittā, surabhigandhabhūsitā;

    க³ந்த⁴பஞ்சங்கு³லிகதா 23, ஹேமச்ச²த³னசா²தி³தா.

    Gandhapañcaṅgulikatā 24, hemacchadanachāditā.

    40.

    40.

    ‘‘சதுத்³தி³ஸா பொக்க²ரஞ்ஞோ, பது³முப்பலஸந்த²தா;

    ‘‘Catuddisā pokkharañño, padumuppalasanthatā;

    ஸோவண்ணரூபா கா²யந்து, பத்³மங்ரேணுரஜுக்³க³தா.

    Sovaṇṇarūpā khāyantu, padmaṃreṇurajuggatā.

    41.

    41.

    ‘‘புப்ப²ந்து பாத³பா ஸப்³பே³, பாஸாத³ஸ்ஸ ஸமந்ததோ;

    ‘‘Pupphantu pādapā sabbe, pāsādassa samantato;

    ஸயஞ்ச புப்பா² முஞ்சித்வா, க³ந்த்வா ப⁴வனமோகிருங்.

    Sayañca pupphā muñcitvā, gantvā bhavanamokiruṃ.

    42.

    42.

    ‘‘ஸிகி²னோ தத்த² நச்சந்து, தி³ப்³ப³ஹங்ஸா பகூஜரே;

    ‘‘Sikhino tattha naccantu, dibbahaṃsā pakūjare;

    கரவீகா ச கா³யந்து, தி³ஜஸங்கா⁴ ஸமந்ததோ.

    Karavīkā ca gāyantu, dijasaṅghā samantato.

    43.

    43.

    ‘‘பே⁴ரியோ ஸப்³பா³ வஜ்ஜந்து, வீணா ஸப்³பா³ ரஸந்து 25 தா;

    ‘‘Bheriyo sabbā vajjantu, vīṇā sabbā rasantu 26 tā;

    ஸப்³பா³ ஸங்கீ³தி வத்தந்து, பாஸாத³ஸ்ஸ ஸமந்ததோ.

    Sabbā saṅgīti vattantu, pāsādassa samantato.

    44.

    44.

    ‘‘யாவதா பு³த்³த⁴கெ²த்தம்ஹி, சக்கவாளே ததோ பரே;

    ‘‘Yāvatā buddhakhettamhi, cakkavāḷe tato pare;

    மஹந்தா ஜோதிஸம்பன்னா, அச்சி²ன்னா ரதனாமயா.

    Mahantā jotisampannā, acchinnā ratanāmayā.

    45.

    45.

    ‘‘திட்ட²ந்து ஸொண்ணபல்லங்கா, தீ³பருக்கா² ஜலந்து தே;

    ‘‘Tiṭṭhantu soṇṇapallaṅkā, dīparukkhā jalantu te;

    ப⁴வந்து ஏகபஜ்ஜோதா, த³ஸஸஹஸ்ஸிபரம்பரா.

    Bhavantu ekapajjotā, dasasahassiparamparā.

    46.

    46.

    ‘‘க³ணிகா லாஸிகா சேவ, நச்சந்து அச்ச²ராக³ணா;

    ‘‘Gaṇikā lāsikā ceva, naccantu accharāgaṇā;

    நானாரங்கா³ பதி³ஸ்ஸந்து, பாஸாத³ஸ்ஸ ஸமந்ததோ.

    Nānāraṅgā padissantu, pāsādassa samantato.

    47.

    47.

    ‘‘து³மக்³கே³ பப்³ப³தக்³கே³ வா, ஸினேருகி³ரிமுத்³த⁴னி;

    ‘‘Dumagge pabbatagge vā, sinerugirimuddhani;

    உஸ்ஸாபேமி த⁴ஜங் ஸப்³ப³ங், விசித்தங் பஞ்சவண்ணிகங்.

    Ussāpemi dhajaṃ sabbaṃ, vicittaṃ pañcavaṇṇikaṃ.

    48.

    48.

    ‘‘நரா நாகா³ ச க³ந்த⁴ப்³பா³, ஸப்³பே³ தே³வா உபெந்து தே;

    ‘‘Narā nāgā ca gandhabbā, sabbe devā upentu te;

    நமஸ்ஸந்தா பஞ்ஜலிகா, பாஸாத³ங் பரிவாரயுங்.

    Namassantā pañjalikā, pāsādaṃ parivārayuṃ.

    49.

    49.

    ‘‘யங் கிஞ்சி குஸலங் கம்மங், கத்தப்³ப³ங் கிரியங் மம;

    ‘‘Yaṃ kiñci kusalaṃ kammaṃ, kattabbaṃ kiriyaṃ mama;

    காயேன வாசா மனஸா, தித³ஸே ஸுகதங் கதங்.

    Kāyena vācā manasā, tidase sukataṃ kataṃ.

    50.

    50.

    ‘‘யே ஸத்தா ஸஞ்ஞினோ அத்தி², யே ச ஸத்தா அஸஞ்ஞினோ;

    ‘‘Ye sattā saññino atthi, ye ca sattā asaññino;

    கதங் புஞ்ஞப²லங் மய்ஹங், ஸப்³பே³ பா⁴கீ³ ப⁴வந்து தே.

    Kataṃ puññaphalaṃ mayhaṃ, sabbe bhāgī bhavantu te.

    51.

    51.

    ‘‘யேஸங் கதங் ஸுவிதி³தங், தி³ன்னங் புஞ்ஞப²லங் மயா;

    ‘‘Yesaṃ kataṃ suviditaṃ, dinnaṃ puññaphalaṃ mayā;

    யே ச தத்த² 27 ந ஜானந்தி, தே³வா க³ந்த்வா நிவேத³யுங்.

    Ye ca tattha 28 na jānanti, devā gantvā nivedayuṃ.

    52.

    52.

    ‘‘ஸப்³ப³லோகம்ஹி 29 யே ஸத்தா, ஜீவந்தாஹாரஹேதுகா;

    ‘‘Sabbalokamhi 30 ye sattā, jīvantāhārahetukā;

    மனுஞ்ஞங் போ⁴ஜனங் ஸப்³ப³ங் 31, லப⁴ந்து மம சேதஸா.

    Manuññaṃ bhojanaṃ sabbaṃ 32, labhantu mama cetasā.

    53.

    53.

    ‘‘மனஸா தா³னங் மயா தி³ன்னங், மனஸா பஸாத³மாவஹிங்;

    ‘‘Manasā dānaṃ mayā dinnaṃ, manasā pasādamāvahiṃ;

    பூஜிதா ஸப்³ப³ஸம்பு³த்³தா⁴, பச்சேகா ஜினஸாவகா.

    Pūjitā sabbasambuddhā, paccekā jinasāvakā.

    54.

    54.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    55.

    55.

    ‘‘து³வே ப⁴வே பஜானாமி, தே³வத்தே அத² மானுஸே;

    ‘‘Duve bhave pajānāmi, devatte atha mānuse;

    அஞ்ஞங் க³திங் ந ஜானாமி, மனஸா பத்த²னாப²லங்.

    Aññaṃ gatiṃ na jānāmi, manasā patthanāphalaṃ.

    56.

    56.

    ‘‘தே³வானங் அதி⁴கோ ஹோமி, ப⁴வாமி மனுஜாதி⁴போ;

    ‘‘Devānaṃ adhiko homi, bhavāmi manujādhipo;

    ரூபலக்க²ணஸம்பன்னோ, பஞ்ஞாய அஸமோ ப⁴வே.

    Rūpalakkhaṇasampanno, paññāya asamo bhave.

    57.

    57.

    ‘‘போ⁴ஜனங் விவித⁴ங் ஸெட்ட²ங், ரதனஞ்ச அனப்பகங்;

    ‘‘Bhojanaṃ vividhaṃ seṭṭhaṃ, ratanañca anappakaṃ;

    விவிதா⁴னி ச வத்தா²னி, நபா⁴ 33 கி²ப்பங் உபெந்தி மங்.

    Vividhāni ca vatthāni, nabhā 34 khippaṃ upenti maṃ.

    58.

    58.

    ‘‘பத²ப்³யா பப்³ப³தே சேவ, ஆகாஸே உத³கே வனே;

    ‘‘Pathabyā pabbate ceva, ākāse udake vane;

    யங் யங் ஹத்த²ங் பஸாரேமி, தி³ப்³பா³ ப⁴க்கா² உபெந்தி மங்.

    Yaṃ yaṃ hatthaṃ pasāremi, dibbā bhakkhā upenti maṃ.

    59.

    59.

    ‘‘பத²ப்³யா பப்³ப³தே சேவ, ஆகாஸே உத³கே வனே;

    ‘‘Pathabyā pabbate ceva, ākāse udake vane;

    யங் யங் ஹத்த²ங் பஸாரேமி, ரதனா ஸப்³பே³ உபெந்தி மங்.

    Yaṃ yaṃ hatthaṃ pasāremi, ratanā sabbe upenti maṃ.

    60.

    60.

    ‘‘பத²ப்³யா பப்³ப³தே சேவ, ஆகாஸே உத³கே வனே;

    ‘‘Pathabyā pabbate ceva, ākāse udake vane;

    யங் யங் ஹத்த²ங் பஸாரேமி, ஸப்³பே³ க³ந்தா⁴ உபெந்தி மங்.

    Yaṃ yaṃ hatthaṃ pasāremi, sabbe gandhā upenti maṃ.

    61.

    61.

    ‘‘பத²ப்³யா பப்³ப³தே சேவ, ஆகாஸே உத³கே வனே;

    ‘‘Pathabyā pabbate ceva, ākāse udake vane;

    யங் யங் 35 ஹத்த²ங் பஸாரேமி, ஸப்³பே³ யானா உபெந்தி மங்.

    Yaṃ yaṃ 36 hatthaṃ pasāremi, sabbe yānā upenti maṃ.

    62.

    62.

    ‘‘பத²ப்³யா பப்³ப³தே சேவ, ஆகாஸே உத³கே வனே;

    ‘‘Pathabyā pabbate ceva, ākāse udake vane;

    யங் யங் ஹத்த²ங் பஸாரேமி, ஸப்³பே³ மாலா உபெந்தி மங்.

    Yaṃ yaṃ hatthaṃ pasāremi, sabbe mālā upenti maṃ.

    63.

    63.

    ‘‘பத²ப்³யா பப்³ப³தே சேவ, ஆகாஸே உத³கே வனே;

    ‘‘Pathabyā pabbate ceva, ākāse udake vane;

    யங் யங் ஹத்த²ங் பஸாரேமி, அலங்காரா உபெந்தி மங்.

    Yaṃ yaṃ hatthaṃ pasāremi, alaṅkārā upenti maṃ.

    64.

    64.

    ‘‘பத²ப்³யா பப்³ப³தே சேவ, ஆகாஸே உத³கே வனே;

    ‘‘Pathabyā pabbate ceva, ākāse udake vane;

    யங் யங் ஹத்த²ங் பஸாரேமி, ஸப்³பா³ கஞ்ஞா உபெந்தி மங்.

    Yaṃ yaṃ hatthaṃ pasāremi, sabbā kaññā upenti maṃ.

    65.

    65.

    ‘‘பத²ப்³யா பப்³ப³தே சேவ, ஆகாஸே உத³கே வனே;

    ‘‘Pathabyā pabbate ceva, ākāse udake vane;

    யங் யங் ஹத்த²ங் பஸாரேமி, மது⁴ஸக்க²ரா உபெந்தி மங்.

    Yaṃ yaṃ hatthaṃ pasāremi, madhusakkharā upenti maṃ.

    66.

    66.

    ‘‘பத²ப்³யா பப்³ப³தே சேவ, ஆகாஸே உத³கே வனே;

    ‘‘Pathabyā pabbate ceva, ākāse udake vane;

    யங் யங் ஹத்த²ங் பஸாரேமி, ஸப்³பே³ க²ஜ்ஜா உபெந்தி மங்.

    Yaṃ yaṃ hatthaṃ pasāremi, sabbe khajjā upenti maṃ.

    67.

    67.

    ‘‘அத⁴னே அத்³தி⁴க 37 ஜனே, யாசகே ச பதா²வினோ;

    ‘‘Adhane addhika 38 jane, yācake ca pathāvino;

    த³தா³மிஹங் 39 தா³னவரங், ஸம்போ³தி⁴வரபத்தியா.

    Dadāmihaṃ 40 dānavaraṃ, sambodhivarapattiyā.

    68.

    68.

    ‘‘நாதெ³ந்தோ பப்³ப³தங் ஸேலங், க³ஜ்ஜெந்தோ ப³ஹலங் கி³ரிங்;

    ‘‘Nādento pabbataṃ selaṃ, gajjento bahalaṃ giriṃ;

    ஸதே³வகங் ஹாஸயந்தோ, பு³த்³தோ⁴ லோகே ப⁴வாமஹங்.

    Sadevakaṃ hāsayanto, buddho loke bhavāmahaṃ.

    69.

    69.

    ‘‘தி³ஸா த³ஸவிதா⁴ லோகே, யாயதோ நத்தி² அந்தகங்;

    ‘‘Disā dasavidhā loke, yāyato natthi antakaṃ;

    தஸ்மிஞ்ச தி³ஸாபா⁴க³ம்ஹி, பு³த்³த⁴கெ²த்தா அஸங்கி²யா.

    Tasmiñca disābhāgamhi, buddhakhettā asaṅkhiyā.

    70.

    70.

    ‘‘பபா⁴ பகித்திதா மய்ஹங், யமகா ரங்ஸிவாஹனா;

    ‘‘Pabhā pakittitā mayhaṃ, yamakā raṃsivāhanā;

    எத்த²ந்தரே ரங்ஸிஜாலங், ஆலோகோ விபுலோ ப⁴வே.

    Etthantare raṃsijālaṃ, āloko vipulo bhave.

    71.

    71.

    ‘‘எத்தகே லோகதா⁴தும்ஹி, ஸப்³பே³ பஸ்ஸந்து மங் ஜனா;

    ‘‘Ettake lokadhātumhi, sabbe passantu maṃ janā;

    ஸப்³பே³ மங் அனுவத்தந்து, யாவ ப்³ரஹ்மனிவேஸனங் 41.

    Sabbe maṃ anuvattantu, yāva brahmanivesanaṃ 42.

    72.

    72.

    ‘‘விஸிட்ட²மது⁴னாதே³ன, அமதபே⁴ரிமாஹனிங்;

    ‘‘Visiṭṭhamadhunādena, amatabherimāhaniṃ;

    எத்த²ந்தரே ஜனா ஸப்³பே³, ஸுணந்து மது⁴ரங் கி³ரங்.

    Etthantare janā sabbe, suṇantu madhuraṃ giraṃ.

    73.

    73.

    ‘‘த⁴ம்மமேகே⁴ன வஸ்ஸந்தே, ஸப்³பே³ ஹொந்து அனாஸவா;

    ‘‘Dhammameghena vassante, sabbe hontu anāsavā;

    யெத்த² பச்சி²மகா ஸத்தா, ஸோதாபன்னா ப⁴வந்து தே.

    Yettha pacchimakā sattā, sotāpannā bhavantu te.

    74.

    74.

    ‘‘த³த்வா தா³தப்³ப³கங் தா³னங், ஸீலங் பூரெத்வா அஸேஸதோ;

    ‘‘Datvā dātabbakaṃ dānaṃ, sīlaṃ pūretvā asesato;

    நெக்க²ம்மபாரமிங் க³ந்த்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Nekkhammapāramiṃ gantvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    75.

    75.

    ‘‘பண்டி³தே பரிபுச்சி²த்வா, கத்வா வீரியமுத்தமங்;

    ‘‘Paṇḍite paripucchitvā, katvā vīriyamuttamaṃ;

    க²ந்தியா பாரமிங் க³ந்த்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Khantiyā pāramiṃ gantvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    76.

    76.

    ‘‘கத்வா த³ள்ஹமதி⁴ட்டா²னங், ஸச்சபாரமி பூரிய;

    ‘‘Katvā daḷhamadhiṭṭhānaṃ, saccapārami pūriya;

    மெத்தாய பாரமிங் க³ந்த்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Mettāya pāramiṃ gantvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    77.

    77.

    ‘‘லாபா⁴லாபே⁴ ஸுகே² து³க்கே², ஸம்மானே சாவமானநே 43;

    ‘‘Lābhālābhe sukhe dukkhe, sammāne cāvamānane 44;

    ஸப்³ப³த்த² ஸமகோ ஹுத்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Sabbattha samako hutvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    78.

    78.

    ‘‘கோஸஜ்ஜங் ப⁴யதோ தி³ஸ்வா, வீரியங் சாபி கே²மதோ;

    ‘‘Kosajjaṃ bhayato disvā, vīriyaṃ cāpi khemato;

    ஆரத்³த⁴வீரியா ஹோத², ஏஸா பு³த்³தா⁴னுஸாஸனீ.

    Āraddhavīriyā hotha, esā buddhānusāsanī.

    79.

    79.

    ‘‘விவாத³ங் ப⁴யதோ தி³ஸ்வா, அவிவாத³ஞ்ச கே²மதோ;

    ‘‘Vivādaṃ bhayato disvā, avivādañca khemato;

    ஸமக்³கா³ ஸகி²லா ஹோத², ஏஸா பு³த்³தா⁴னுஸாஸனீ.

    Samaggā sakhilā hotha, esā buddhānusāsanī.

    80.

    80.

    ‘‘பமாத³ங் ப⁴யதோ தி³ஸ்வா, அப்பமாத³ஞ்ச கே²மதோ;

    ‘‘Pamādaṃ bhayato disvā, appamādañca khemato;

    பா⁴வேத²ட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங், ஏஸா பு³த்³தா⁴னுஸாஸனீ.

    Bhāvethaṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, esā buddhānusāsanī.

    81.

    81.

    ‘‘ஸமாக³தா ப³ஹூ பு³த்³தா⁴, அரஹந்தா 45 ச ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Samāgatā bahū buddhā, arahantā 46 ca sabbaso;

    ஸம்பு³த்³தே⁴ அரஹந்தே ச, வந்த³மானா நமஸ்ஸத².

    Sambuddhe arahante ca, vandamānā namassatha.

    82.

    82.

    ‘‘ஏவங் அசிந்தியா பு³த்³தா⁴, பு³த்³த⁴த⁴ம்மா அசிந்தியா;

    ‘‘Evaṃ acintiyā buddhā, buddhadhammā acintiyā;

    அசிந்தியே பஸன்னானங், விபாகோ ஹோதி அசிந்தியோ’’’.

    Acintiye pasannānaṃ, vipāko hoti acintiyo’’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ப⁴க³வா அத்தனோ பு³த்³த⁴சரியங் ஸம்பா⁴வயமானோ பு³த்³தா⁴பதா³னியங் 47 நாம த⁴ம்மபரியாயங் அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ bhagavā attano buddhacariyaṃ sambhāvayamāno buddhāpadāniyaṃ 48 nāma dhammapariyāyaṃ abhāsitthāti.

    பு³த்³தா⁴பதா³னங் ஸமத்தங்.

    Buddhāpadānaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸப்³ப³பு³த்³தே⁴ஸு (ஸ்யா॰)
    2. sabbabuddhesu (syā.)
    3. அபி⁴வாத³யே (ஸ்யா॰)
    4. abhivādaye (syā.)
    5. பு⁴ம்மட்டா² (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. bhummaṭṭhā (sī. syā.)
    7. சந்த³ஸுரியேஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. candasuriyehi (sī. syā.)
    9. ஸங்சித்தங் (ஸ்யா॰)
    10. மாலினிங் (ஸீ॰)
    11. saṃcittaṃ (syā.)
    12. māliniṃ (sī.)
    13. நானா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    14. nānā (sī. syā.)
    15. மட்டா (ஸீ॰)
    16. maṭṭā (sī.)
    17. ஸெய்யே (ஸ்யா॰)
    18. seyye (syā.)
    19. புச்ச²ந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    20. pucchanti (sī. syā.)
    21. தா⁴ரெந்தி (க॰)
    22. dhārenti (ka.)
    23. க³ந்த⁴பஞ்சங்கு³லங் கதா (அட்ட²॰)
    24. gandhapañcaṅgulaṃ katā (aṭṭha.)
    25. ரவந்து (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    26. ravantu (sī. syā.)
    27. தஸ்மிங் (ஸீ॰ க॰)
    28. tasmiṃ (sī. ka.)
    29. ஸப்³பே³ லோகம்ஹி (ஸ்யா॰ க॰)
    30. sabbe lokamhi (syā. ka.)
    31. ஸப்³பே³ (ஸ்யா॰)
    32. sabbe (syā.)
    33. நப⁴ஸா (ஸ்யா॰)
    34. nabhasā (syā.)
    35. யத்த² (ஸ்யா॰), யஞ்ஞங் (க॰)
    36. yattha (syā.), yaññaṃ (ka.)
    37. அத்³தி⁴கே (ஸ்யா॰)
    38. addhike (syā.)
    39. த³தா³மிஹ (ஸீ॰) த³தா³மி தங் (ஸ்யா॰)
    40. dadāmiha (sī.) dadāmi taṃ (syā.)
    41. ஸப்³பே³வ ஸுமனா ஹொந்து, ஸப்³பே³ மங் அனுவத்தரே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    42. sabbeva sumanā hontu, sabbe maṃ anuvattare (sī. syā.)
    43. ஸம்மானே ச விமானநே (க॰) ஸம்மானநே விமானநே (ஸ்யா॰)
    44. sammāne ca vimānane (ka.) sammānane vimānane (syā.)
    45. அரஹந்தோ (ஸ்யா॰)
    46. arahanto (syā.)
    47. பு³த்³த⁴சரியங் (ஸீ॰) பு³த்³த⁴சரிதங் (ஸ்யா॰)
    48. buddhacariyaṃ (sī.) buddhacaritaṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā
    அப்³ப⁴ந்தரனிதா³னவண்ணனா • Abbhantaranidānavaṇṇanā
    1. பு³த்³த⁴அபதா³னவண்ணனா • 1. Buddhaapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact