Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    બુદ્ધાચિણ્ણકથા

    Buddhāciṇṇakathā

    ૨૨. અનુધમ્મતાતિ લોકુત્તરધમ્માનુગતો ધમ્મો. અનપલોકેત્વાતિ પદસ્સ વિવરણં ‘‘અનાપુચ્છિત્વા’’તિ. જનપદચારિકં પક્કમન્તીતિ એત્થ ઇતિ-સદ્દો ગમ્યમાનતાય ન વુત્તો, એવં અઞ્ઞત્થાપિ ઈદિસેસુ ઠાનેસુ. તત્થ જનપદચારિકન્તિ જનપદેસુ ચરણં, ચરણં વા ચારો, સો એવ ચારિકા, જનપદેસુ ચારિકા જનપદચારિકા. તં પક્કમન્તિ, જનપદગમનં ગચ્છન્તીતિ અત્થો. પક્કમન્તિયેવાતિ અવધારણેન નો ન પક્કમન્તીતિ દસ્સેતિ. ‘‘જનપદચારિકં પક્કમન્તી’’તિ એત્થ ઠત્વા ભગવતો ચારિકાપક્કમનવિધિં દસ્સેન્તો આહ ‘‘જનપદચારિકં ચરન્તા ચા’’તિઆદિ. ચારિકા ચ નામેસા (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૨૫૪; મ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૨૫૪) દુવિધા તુરિતચારિકા ચેવ અતુરિતચારિકા ચ. તત્થ દૂરેપિ બોધનેય્યપુગ્ગલં દિસ્વા તસ્સ બોધનત્થાય સહસા ગમનં તુરિતચારિકા નામ, સા મહાકસ્સપત્થેરપચ્ચુગ્ગમનાદીસુ દટ્ઠબ્બા. ભગવા હિ મહાકસ્સપત્થેરં પચ્ચુગ્ગચ્છન્તો મુહુત્તેન તિગાવુતમગમાસિ, આળવકસ્સત્થાય તિંસયોજનં, તથા અઙ્ગુલિમાલસ્સ, પુક્કુસાતિસ્સ પન પઞ્ચચત્તાલીસયોજનં, મહાકપ્પિનસ્સ વીસયોજનસતં, ધનિયસ્સત્થાય સત્તયોજનસતાનિ અગમાસિ, ધમ્મસેનાપતિનો સદ્ધિવિહારિકસ્સ વનવાસીતિસ્સસામણેરસ્સ તિગાવુતાધિકં વીસયોજનસતં અગમાસિ, અયં તુરિતચારિકા. યં પન ગામનિગમનગરપટિપાટિયા દેવસિકં યોજનઅડ્ઢયોજનવસેન પિણ્ડપાતચરિયાદીહિ લોકં અનુગ્ગણ્હન્તસ્સ ગમનં, અયં અતુરિતચારિકા નામ. ઇમં પન ચારિકં ચરન્તો ભગવા મહામણ્ડલં મજ્ઝિમમણ્ડલં અન્તિમમણ્ડલન્તિ ઇમેસં તિણ્ણં મણ્ડલાનં અઞ્ઞતરસ્મિં ચરતિ. તત્થ ‘‘જનપદચારિક’’ન્તિ વુત્તત્તા અતુરિતચારિકાવ ઇધાધિપ્પેતા. તમેવ વિભજિત્વા દસ્સેન્તો આહ ‘‘મહામણ્ડલં મજ્ઝિમમણ્ડલ’’ન્તિઆદિ.

    22.Anudhammatāti lokuttaradhammānugato dhammo. Anapaloketvāti padassa vivaraṇaṃ ‘‘anāpucchitvā’’ti. Janapadacārikaṃ pakkamantīti ettha iti-saddo gamyamānatāya na vutto, evaṃ aññatthāpi īdisesu ṭhānesu. Tattha janapadacārikanti janapadesu caraṇaṃ, caraṇaṃ vā cāro, so eva cārikā, janapadesu cārikā janapadacārikā. Taṃ pakkamanti, janapadagamanaṃ gacchantīti attho. Pakkamantiyevāti avadhāraṇena no na pakkamantīti dasseti. ‘‘Janapadacārikaṃ pakkamantī’’ti ettha ṭhatvā bhagavato cārikāpakkamanavidhiṃ dassento āha ‘‘janapadacārikaṃ carantā cā’’tiādi. Cārikā ca nāmesā (dī. ni. aṭṭha. 1.254; ma. ni. aṭṭha. 1.254) duvidhā turitacārikā ceva aturitacārikā ca. Tattha dūrepi bodhaneyyapuggalaṃ disvā tassa bodhanatthāya sahasā gamanaṃ turitacārikā nāma, sā mahākassapattherapaccuggamanādīsu daṭṭhabbā. Bhagavā hi mahākassapattheraṃ paccuggacchanto muhuttena tigāvutamagamāsi, āḷavakassatthāya tiṃsayojanaṃ, tathā aṅgulimālassa, pukkusātissa pana pañcacattālīsayojanaṃ, mahākappinassa vīsayojanasataṃ, dhaniyassatthāya sattayojanasatāni agamāsi, dhammasenāpatino saddhivihārikassa vanavāsītissasāmaṇerassa tigāvutādhikaṃ vīsayojanasataṃ agamāsi, ayaṃ turitacārikā. Yaṃ pana gāmanigamanagarapaṭipāṭiyā devasikaṃ yojanaaḍḍhayojanavasena piṇḍapātacariyādīhi lokaṃ anuggaṇhantassa gamanaṃ, ayaṃ aturitacārikā nāma. Imaṃ pana cārikaṃ caranto bhagavā mahāmaṇḍalaṃ majjhimamaṇḍalaṃ antimamaṇḍalanti imesaṃ tiṇṇaṃ maṇḍalānaṃ aññatarasmiṃ carati. Tattha ‘‘janapadacārika’’nti vuttattā aturitacārikāva idhādhippetā. Tameva vibhajitvā dassento āha ‘‘mahāmaṇḍalaṃ majjhimamaṇḍala’’ntiādi.

    તત્થ અન્તિમમણ્ડલન્તિ ખુદ્દકમણ્ડલં, ઇતરેસં વા મણ્ડલાનં અન્તોગધત્તા અન્તિમમણ્ડલં, અબ્ભન્તરિમમણ્ડલન્તિ વુત્તં હોતિ. ઇમેસં પન મણ્ડલાનં કિં પમાણન્તિ આહ ‘‘તત્થ મહામણ્ડલં નવયોજનસતિક’’ન્તિઆદિ. નવયોજનસતિકમ્પિ ઠાનં મજ્ઝિમદેસપરિયાપન્નમેવ, તતો પરં નાધિપ્પેતં તુરિતચારિકાવસેન અગમનતો. યસ્મા નિક્ખન્તકાલતો પટ્ઠાય ગતગતટ્ઠાનસ્સ ચતૂસુ પસ્સેસુ સમન્તતો યોજનસતં એકકોલાહલં હોતિ, પુરિમં પુરિમં આગતા નિમન્તેતું લભન્તિ, ઇતરેસુ દ્વીસુ મણ્ડલેસુ સક્કારો મહામણ્ડલં ઓસરતિ, તત્થ બુદ્ધા ભગવન્તો તેસુ તેસુ ગામનિગમેસુ એકાહં દ્વીહં વસન્તા મહાજનં આમિસપટિગ્ગહેન અનુગ્ગણ્હન્તિ, ધમ્મદાનેન ચ વિવટ્ટૂપનિસ્સિતં કુસલં વડ્ઢેન્તિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘ગામનિગમાદીસુ મહાજનં આમિસપટિગ્ગહેન અનુગ્ગણ્હન્તા’’તિઆદિ. સમથવિપસ્સના તરુણા હોન્તીતિ એત્થ તરુણા વિપસ્સનાતિ સઙ્ખારપરિચ્છેદને ઞાણં કઙ્ખાવિતરણે ઞાણં સમ્મસને ઞાણં મગ્ગામગ્ગે ઞાણન્તિ ચતુન્નં ઞાણાનં અધિવચનં. સમથસ્સ તરુણભાવો પન ઉપચારસમાધિવસેન વેદિતબ્બો. ‘‘સચે પન અન્તોવસ્સે ભિક્ખૂનં સમથવિપસ્સના તરુણા હોન્તી’’તિ ઇદં નિદસ્સનમત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. અઞ્ઞેનપિ મજ્ઝિમમણ્ડલે વેનેય્યાનં ઞાણપરિપાકાદિકારણેન મજ્ઝિમમણ્ડલે ચારિકં ચરિતુકામા ચાતુમાસં વસિત્વાવ નિક્ખમન્તિ.

    Tattha antimamaṇḍalanti khuddakamaṇḍalaṃ, itaresaṃ vā maṇḍalānaṃ antogadhattā antimamaṇḍalaṃ, abbhantarimamaṇḍalanti vuttaṃ hoti. Imesaṃ pana maṇḍalānaṃ kiṃ pamāṇanti āha ‘‘tattha mahāmaṇḍalaṃ navayojanasatika’’ntiādi. Navayojanasatikampi ṭhānaṃ majjhimadesapariyāpannameva, tato paraṃ nādhippetaṃ turitacārikāvasena agamanato. Yasmā nikkhantakālato paṭṭhāya gatagataṭṭhānassa catūsu passesu samantato yojanasataṃ ekakolāhalaṃ hoti, purimaṃ purimaṃ āgatā nimantetuṃ labhanti, itaresu dvīsu maṇḍalesu sakkāro mahāmaṇḍalaṃ osarati, tattha buddhā bhagavanto tesu tesu gāmanigamesu ekāhaṃ dvīhaṃ vasantā mahājanaṃ āmisapaṭiggahena anuggaṇhanti, dhammadānena ca vivaṭṭūpanissitaṃ kusalaṃ vaḍḍhenti, tasmā vuttaṃ ‘‘gāmanigamādīsu mahājanaṃ āmisapaṭiggahena anuggaṇhantā’’tiādi. Samathavipassanā taruṇā hontīti ettha taruṇā vipassanāti saṅkhāraparicchedane ñāṇaṃ kaṅkhāvitaraṇe ñāṇaṃ sammasane ñāṇaṃ maggāmagge ñāṇanti catunnaṃ ñāṇānaṃ adhivacanaṃ. Samathassa taruṇabhāvo pana upacārasamādhivasena veditabbo. ‘‘Sace pana antovasse bhikkhūnaṃ samathavipassanā taruṇā hontī’’ti idaṃ nidassanamattanti daṭṭhabbaṃ. Aññenapi majjhimamaṇḍale veneyyānaṃ ñāṇaparipākādikāraṇena majjhimamaṇḍale cārikaṃ caritukāmā cātumāsaṃ vasitvāva nikkhamanti.

    પવારણાસઙ્ગહં દત્વાતિ અનુમતિદાનવસેન દત્વા. માગસિરસ્સ પઠમદિવસેતિ માગસિરમાસસ્સ પઠમદિવસે. ઇદઞ્ચેતરહિ પવત્તવોહારવસેન કત્તિકમાસસ્સ અપરપક્ખપાટિપદદિવસં સન્ધાય વુત્તં. તેસન્તિ તેસં બુદ્ધાનં. તેહિ વિનેતબ્બત્તા ‘‘તેસં વિનેય્યસત્તા’’તિ વુત્તં. વિનેય્યસત્તાતિ ચ ચારિકાય વિનેતબ્બસત્તા. માગસિરમાસમ્પિ તત્થેવ વસિત્વા ફુસ્સમાસસ્સ પઠમદિવસેતિ ઇદમ્પિ નિદસ્સનમત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. ચતુમાસવુત્થાનમ્પિ બુદ્ધાનં વિનેય્યસત્તા અપરિપક્કિન્દ્રિયા હોન્તિ, તેસં ઇન્દ્રિયપરિપાકં આગમયમાના અપરમ્પિ એકમાસં વા દ્વિતિચતુમાસં વા તત્થેવવસિત્વા મહાભિક્ખુસઙ્ઘપરિવારા નિક્ખમિત્વા પુરિમનયેનેવ લોકં અનુગ્ગણ્હન્તા સત્તહિ વા છહિ વા પઞ્ચહિ વા ચતૂહિ વા માસેહિ ચારિકં પરિયોસાપેન્તિ. વેનેય્યવસેનેવાતિ અવધારણેન ન ચીવરાદિહેતુ ચરન્તીતિ દસ્સેતિ. તથા હિ ઇમેસુ તીસુ મણ્ડલેસુ યત્થ કત્થચિ ચારિકં ચરન્તા ન ચીવરાદિહેતુ ચરન્તિ, અથ ખો યે દુગ્ગતબાલજિણ્ણબ્યાધિકા, તે ‘‘કદા તથાગતં આગન્ત્વા પસ્સિસ્સન્તિ, મયિ પન ચારિકં ચરન્તે મહાજનો તથાગતદસ્સનં લભિસ્સતિ, તત્થ કેચિ ચિત્તાનિ પસાદેસ્સન્તિ, કેચિ માલાદીહિ પૂજેસ્સન્તિ, કેચિ કટચ્છુભિક્ખં દસ્સન્તિ, કેચિ મિચ્છાદસ્સનં પહાય સમ્માદિટ્ઠિકા ભવિસ્સન્તિ, તં નેસં ભવિસ્સતિ દીઘરત્તં હિતાય સુખાયા’’તિ એવં લોકાનુકમ્પાય ચારિકં ચરન્તિ.

    Pavāraṇāsaṅgahaṃ datvāti anumatidānavasena datvā. Māgasirassa paṭhamadivaseti māgasiramāsassa paṭhamadivase. Idañcetarahi pavattavohāravasena kattikamāsassa aparapakkhapāṭipadadivasaṃ sandhāya vuttaṃ. Tesanti tesaṃ buddhānaṃ. Tehi vinetabbattā ‘‘tesaṃ vineyyasattā’’ti vuttaṃ. Vineyyasattāti ca cārikāya vinetabbasattā. Māgasiramāsampi tattheva vasitvā phussamāsassa paṭhamadivaseti idampi nidassanamattanti daṭṭhabbaṃ. Catumāsavutthānampi buddhānaṃ vineyyasattā aparipakkindriyā honti, tesaṃ indriyaparipākaṃ āgamayamānā aparampi ekamāsaṃ vā dviticatumāsaṃ vā tatthevavasitvā mahābhikkhusaṅghaparivārā nikkhamitvā purimanayeneva lokaṃ anuggaṇhantā sattahi vā chahi vā pañcahi vā catūhi vā māsehi cārikaṃ pariyosāpenti. Veneyyavasenevāti avadhāraṇena na cīvarādihetu carantīti dasseti. Tathā hi imesu tīsu maṇḍalesu yattha katthaci cārikaṃ carantā na cīvarādihetu caranti, atha kho ye duggatabālajiṇṇabyādhikā, te ‘‘kadā tathāgataṃ āgantvā passissanti, mayi pana cārikaṃ carante mahājano tathāgatadassanaṃ labhissati, tattha keci cittāni pasādessanti, keci mālādīhi pūjessanti, keci kaṭacchubhikkhaṃ dassanti, keci micchādassanaṃ pahāya sammādiṭṭhikā bhavissanti, taṃ nesaṃ bhavissati dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti evaṃ lokānukampāya cārikaṃ caranti.

    અપિચ ચતૂહિ કારણેહિ બુદ્ધા ભગવન્તો ચારિકં ચરન્તિ જઙ્ઘવિહારવસેન સરીરફાસુકત્થાય, અટ્ઠુપ્પત્તિકાલાભિકઙ્ખનત્થાય, ભિક્ખૂનં સિક્ખાપદપઞ્ઞાપનત્થાય, તત્થ તત્થ પરિપાકગતિન્દ્રિયે બોધનેય્યસત્તે બોધનત્થાયાતિ. અપરેહિપિ ચતૂહિ કારણેહિ બુદ્ધા ભગવન્તો ચારિકં ચરન્તિ બુદ્ધં સરણં ગચ્છિસ્સન્તીતિ વા, ધમ્મં, સઙ્ઘં સરણં ગચ્છિસ્સન્તીતિ વા, મહતા ધમ્મવસ્સેન ચતસ્સો પરિસા સન્તપ્પેસ્સામાતિ વા. અપરેહિપિ પઞ્ચહિ કારણેહિ બુદ્ધા ભગવન્તો ચારિકં ચરન્તિ પાણાતિપાતા વિરમિસ્સન્તીતિ વા, અદિન્નાદાના, કામેસુમિચ્છાચારા, મુસાવાદા, સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વિરમિસ્સન્તીતિ વા. અપરેહિપિ અટ્ઠહિ કારણેહિ બુદ્ધા ભગવન્તો ચારિકં ચરન્તિ પઠમં ઝાનં પટિલભિસ્સન્તીતિ વા, દુતિયં…પે॰… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિં પટિલભિસ્સન્તીતિ વા. અપરેહિપિ અટ્ઠહિ કારણેહિ બુદ્ધા ભગવન્તો ચારિકં ચરન્તિ સોતાપત્તિમગ્ગં અધિગમિસ્સન્તીતિ વા, સોતાપત્તિફલં…પે॰… અરહત્તફલં સચ્છિકરિસ્સન્તીતિ વાતિ.

    Apica catūhi kāraṇehi buddhā bhagavanto cārikaṃ caranti jaṅghavihāravasena sarīraphāsukatthāya, aṭṭhuppattikālābhikaṅkhanatthāya, bhikkhūnaṃ sikkhāpadapaññāpanatthāya, tattha tattha paripākagatindriye bodhaneyyasatte bodhanatthāyāti. Aparehipi catūhi kāraṇehi buddhā bhagavanto cārikaṃ caranti buddhaṃ saraṇaṃ gacchissantīti vā, dhammaṃ, saṅghaṃ saraṇaṃ gacchissantīti vā, mahatā dhammavassena catasso parisā santappessāmāti vā. Aparehipi pañcahi kāraṇehi buddhā bhagavanto cārikaṃ caranti pāṇātipātā viramissantīti vā, adinnādānā, kāmesumicchācārā, musāvādā, surāmerayamajjapamādaṭṭhānā viramissantīti vā. Aparehipi aṭṭhahi kāraṇehi buddhā bhagavanto cārikaṃ caranti paṭhamaṃ jhānaṃ paṭilabhissantīti vā, dutiyaṃ…pe… nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiṃ paṭilabhissantīti vā. Aparehipi aṭṭhahi kāraṇehi buddhā bhagavanto cārikaṃ caranti sotāpattimaggaṃ adhigamissantīti vā, sotāpattiphalaṃ…pe… arahattaphalaṃ sacchikarissantīti vāti.

    પુપ્ફાનિ ઓચિનન્તા વિય ચરન્તીતિ ઇમિના યથા માલાકારો બહું પુપ્ફગચ્છં દિસ્વા તત્થ ચિરમ્પિ ઠત્વા પુપ્ફાનિ ઓચિનિત્વા પુપ્ફસુઞ્ઞં ગચ્છં દિસ્વા તત્થ પપઞ્ચં અકત્વા તં પહાય અઞ્ઞત્થ ગન્ત્વા પુપ્ફાનિ ઓચિનન્તો વિચરતિ, એવમેવ બુદ્ધાપિ યત્થ ગામનિગમાદીસુ વિનેય્યસત્તા બહૂ હોન્તિ, તત્થ ચિરમ્પિ વસન્તા તે વિનેત્વા વિનેય્યસુઞ્ઞગામાદીસુ પપઞ્ચં અકત્વા તં પહાય અઞ્ઞત્થ બહુવિનેય્યકેસુ ગામાદીસુ વસન્તા વિચરન્તીતિ દસ્સેતિ. તતોયેવ ચ અતિખુદ્દકેપિ અન્તિમમણ્ડલે ઉપનિસ્સયવન્તાનં બહુભાવતો તાવ બહુમ્પિ કાલં સત્તમાસપરિયન્તં ચારિકં ચરન્તિ.

    Pupphāni ocinantā viya carantīti iminā yathā mālākāro bahuṃ pupphagacchaṃ disvā tattha cirampi ṭhatvā pupphāni ocinitvā pupphasuññaṃ gacchaṃ disvā tattha papañcaṃ akatvā taṃ pahāya aññattha gantvā pupphāni ocinanto vicarati, evameva buddhāpi yattha gāmanigamādīsu vineyyasattā bahū honti, tattha cirampi vasantā te vinetvā vineyyasuññagāmādīsu papañcaṃ akatvā taṃ pahāya aññattha bahuvineyyakesu gāmādīsu vasantā vicarantīti dasseti. Tatoyeva ca atikhuddakepi antimamaṇḍale upanissayavantānaṃ bahubhāvato tāva bahumpi kālaṃ sattamāsapariyantaṃ cārikaṃ caranti.

    સન્તસભાવત્તા કિલેસસમણહેતુતાય વા સન્તં નિબ્બાનં, સુખકારણતાય ચ સુખન્તિ આહ ‘‘સન્તં સુખં નિબ્બાનમારમ્મણં કત્વા’’તિ. દસસહસ્સચક્કવાળેતિ જાતિક્ખેત્તભૂતાય દસસહસ્સિલોકધાતુયા. ઇદઞ્ચ દેવબ્રહ્માનં વસેન વુત્તં, મનુસ્સા પન ઇમસ્મિંયેવ ચક્કવાળે બોધનેય્યા હોન્તિ. બોધનેય્યસત્તસમવલોકનન્તિ પઠમં મહાકરુણાય ફરિત્વા પચ્છા સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણજાલં પત્થરિત્વા તસ્સ અન્તો પવિટ્ઠાનં બોધનેય્યસત્તાનં સમોલોકનં. બુદ્ધા કિર મહાકરુણાસમાપત્તિં સમાપજ્જિત્વા તતો વુટ્ઠાય ‘‘યે સત્તા ભબ્બા પરિપાકઞાણા અજ્જયેવ મયા વિનેતબ્બા, તે મય્હં ઞાણસ્સ ઉપટ્ઠહન્તૂ’’તિ ચિત્તં અધિટ્ઠાય સમન્નાહરન્તિ. તેસં સહ સમન્નાહારા એકો વા દ્વે વા બહૂ વા તદા વિનયૂપગા વેનેય્યા સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સ આપાથમાગચ્છન્તિ, અયમેત્થ બુદ્ધાનુભાવો. એવં આપાથમાગતાનં પન નેસં ઉપનિસ્સયં પુબ્બચરિયં પુબ્બહેતું સમ્પતિવત્તમાનઞ્ચ પટિપત્તિં ઓલોકેન્તિ. વેનેય્યસત્તપરિગ્ગણ્હનત્થઞ્હિ સમન્નાહારે કતે પઠમં નેસં વેનેય્યભાવેનેવ ઉપટ્ઠાનં હોતિ. અથ ‘‘કિં નુ ખો ભવિસ્સતી’’તિ સરણગમનાદિવસેન કઞ્ચિ નિપ્ફત્તિં વીમંસમાના પુબ્બુપનિસ્સયાનિ ઓલોકેન્તિ.

    Santasabhāvattā kilesasamaṇahetutāya vā santaṃ nibbānaṃ, sukhakāraṇatāya ca sukhanti āha ‘‘santaṃ sukhaṃ nibbānamārammaṇaṃ katvā’’ti. Dasasahassacakkavāḷeti jātikkhettabhūtāya dasasahassilokadhātuyā. Idañca devabrahmānaṃ vasena vuttaṃ, manussā pana imasmiṃyeva cakkavāḷe bodhaneyyā honti. Bodhaneyyasattasamavalokananti paṭhamaṃ mahākaruṇāya pharitvā pacchā sabbaññutaññāṇajālaṃ pattharitvā tassa anto paviṭṭhānaṃ bodhaneyyasattānaṃ samolokanaṃ. Buddhā kira mahākaruṇāsamāpattiṃ samāpajjitvā tato vuṭṭhāya ‘‘ye sattā bhabbā paripākañāṇā ajjayeva mayā vinetabbā, te mayhaṃ ñāṇassa upaṭṭhahantū’’ti cittaṃ adhiṭṭhāya samannāharanti. Tesaṃ saha samannāhārā eko vā dve vā bahū vā tadā vinayūpagā veneyyā sabbaññutaññāṇassa āpāthamāgacchanti, ayamettha buddhānubhāvo. Evaṃ āpāthamāgatānaṃ pana nesaṃ upanissayaṃ pubbacariyaṃ pubbahetuṃ sampativattamānañca paṭipattiṃ olokenti. Veneyyasattapariggaṇhanatthañhi samannāhāre kate paṭhamaṃ nesaṃ veneyyabhāveneva upaṭṭhānaṃ hoti. Atha ‘‘kiṃ nu kho bhavissatī’’ti saraṇagamanādivasena kañci nipphattiṃ vīmaṃsamānā pubbupanissayāni olokenti.

    ઓતિણ્ણેતિ આરોચિતે, પરિસમજ્ઝં વા ઓતિણ્ણે. દ્વિક્ખત્તુન્તિ એકસ્મિં સંવચ્છરે દ્વિક્ખત્તું. બુદ્ધકાલે કિર એકેકસ્મિં સંવચ્છરે દ્વે વારે ભિક્ખૂ સન્નિપતન્તિ ઉપકટ્ઠવસ્સૂપનાયિકકાલે ચ પવારણાકાલે ચ. ઉપકટ્ઠાય વસ્સૂપનાયિકાય દસપિ વીસમ્પિ તિંસમ્પિ ચત્તાલીસમ્પિ પઞ્ઞાસમ્પિ ભિક્ખૂ વગ્ગવગ્ગા હુત્વા કમ્મટ્ઠાનત્થાય આગચ્છન્તિ. ભગવા તેહિ સદ્ધિં સમ્મોદિત્વા ‘‘કસ્મા, ભિક્ખવે, ઉપકટ્ઠાય વસ્સૂપનાયિકાય વિચરથા’’તિ પુચ્છતિ. અથ તે ‘‘ભગવા કમ્મટ્ઠાનત્થં આગતમ્હ, કમ્મટ્ઠાનં નો દેથા’’તિ યાચન્તિ. સત્થા તેસં ચરિયવસેન રાગચરિતસ્સ અસુભકમ્મટ્ઠાનં દેતિ, દોસચરિતસ્સ મેત્તાકમ્મટ્ઠાનં, મોહચરિતસ્સ ‘‘ઉદ્દેસો પરિપુચ્છા કાલેન ધમ્મસ્સવનં કાલેન ધમ્મસાકચ્છા ઇદં તુય્હં સપ્પાય’’ન્તિ આચિક્ખતિ. કિઞ્ચાપિ હિ મોહચરિતસ્સ આનાપાનસ્સતિકમ્મટ્ઠાનં સપ્પાયં, કમ્મટ્ઠાનભાવનાય પન ભાજનભૂતં કાતું સમ્મોહવિગમાય પઠમં ઉદ્દેસપરિપુચ્છાધમ્મસ્સવનધમ્મસાકચ્છાસુ નિયોજેતિ. વિતક્કચરિતસ્સ આનાપાનસ્સતિકમ્મટ્ઠાનં દેતિ. સદ્ધાચરિતસ્સ વિસેસતો પુરિમા છ અનુસ્સતિયો સપ્પાયા, તાસં પન અનુયુઞ્જને અયં પુબ્બભાગપટિપત્તીતિ દસ્સેતું પસાદનીયસુત્તન્તેન બુદ્ધસુબોધિતં ધમ્મસુધમ્મતં સઙ્ઘસુપ્પટિપત્તિઞ્ચ પકાસેતિ. ઞાણચરિતસ્સ પન મરણસ્સતિ ઉપસમાનુસ્સતિ ચતુધાતુવવત્થાનં આહારેપટિકૂલસઞ્ઞા વિસેસતો સપ્પાયા, તેસં ઉપકારધમ્મદસ્સનત્થં અનિચ્ચતાદિપટિસંયુત્તે ગમ્ભીરે સુત્તન્તે કથેતિ. તે કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા સચે સપ્પાયં હોતિ, સત્થુ સન્તિકે એવ વસન્તિ. નો ચે હોતિ, સપ્પાયં સેનાસનં પુચ્છન્તા ગચ્છન્તિ. તેપિ તત્થ વસન્તા તેમાસિકં પટિપદં ગહેત્વા ઘટેન્તા વાયમન્તા સોતાપન્નાપિ હોન્તિ સકદાગામિનોપિ અનાગામિનોપિ અરહન્તોપિ. તતો વુત્થવસ્સા પવારેત્વા સત્થુ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘ભગવા અહં તુમ્હાકં સન્તિકે કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા સોતાપત્તિફલં પત્તો…પે॰… અહં અગ્ગફલં અરહત્ત’’ન્તિ પટિલદ્ધગુણં આરોચેન્તિ, ઉપરિ અનધિગતસ્સ અધિગમાય કમ્મટ્ઠાનઞ્ચ યાચન્તિ. તેન વુત્તં ‘‘પુરે વસ્સૂપનાયિકાય ચ કમ્મટ્ઠાનગ્ગહણત્થં…પે॰… ઉપરિ કમ્મટ્ઠાનગ્ગહણત્થઞ્ચા’’તિ.

    Otiṇṇeti ārocite, parisamajjhaṃ vā otiṇṇe. Dvikkhattunti ekasmiṃ saṃvacchare dvikkhattuṃ. Buddhakāle kira ekekasmiṃ saṃvacchare dve vāre bhikkhū sannipatanti upakaṭṭhavassūpanāyikakāle ca pavāraṇākāle ca. Upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya dasapi vīsampi tiṃsampi cattālīsampi paññāsampi bhikkhū vaggavaggā hutvā kammaṭṭhānatthāya āgacchanti. Bhagavā tehi saddhiṃ sammoditvā ‘‘kasmā, bhikkhave, upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya vicarathā’’ti pucchati. Atha te ‘‘bhagavā kammaṭṭhānatthaṃ āgatamha, kammaṭṭhānaṃ no dethā’’ti yācanti. Satthā tesaṃ cariyavasena rāgacaritassa asubhakammaṭṭhānaṃ deti, dosacaritassa mettākammaṭṭhānaṃ, mohacaritassa ‘‘uddeso paripucchā kālena dhammassavanaṃ kālena dhammasākacchā idaṃ tuyhaṃ sappāya’’nti ācikkhati. Kiñcāpi hi mohacaritassa ānāpānassatikammaṭṭhānaṃ sappāyaṃ, kammaṭṭhānabhāvanāya pana bhājanabhūtaṃ kātuṃ sammohavigamāya paṭhamaṃ uddesaparipucchādhammassavanadhammasākacchāsu niyojeti. Vitakkacaritassa ānāpānassatikammaṭṭhānaṃ deti. Saddhācaritassa visesato purimā cha anussatiyo sappāyā, tāsaṃ pana anuyuñjane ayaṃ pubbabhāgapaṭipattīti dassetuṃ pasādanīyasuttantena buddhasubodhitaṃ dhammasudhammataṃ saṅghasuppaṭipattiñca pakāseti. Ñāṇacaritassa pana maraṇassati upasamānussati catudhātuvavatthānaṃ āhārepaṭikūlasaññā visesato sappāyā, tesaṃ upakāradhammadassanatthaṃ aniccatādipaṭisaṃyutte gambhīre suttante katheti. Te kammaṭṭhānaṃ gahetvā sace sappāyaṃ hoti, satthu santike eva vasanti. No ce hoti, sappāyaṃ senāsanaṃ pucchantā gacchanti. Tepi tattha vasantā temāsikaṃ paṭipadaṃ gahetvā ghaṭentā vāyamantā sotāpannāpi honti sakadāgāminopi anāgāminopi arahantopi. Tato vutthavassā pavāretvā satthu santikaṃ gantvā ‘‘bhagavā ahaṃ tumhākaṃ santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā sotāpattiphalaṃ patto…pe… ahaṃ aggaphalaṃ arahatta’’nti paṭiladdhaguṇaṃ ārocenti, upari anadhigatassa adhigamāya kammaṭṭhānañca yācanti. Tena vuttaṃ ‘‘pure vassūpanāyikāya ca kammaṭṭhānaggahaṇatthaṃ…pe… upari kammaṭṭhānaggahaṇatthañcā’’ti.

    આયામાતિ એત્થ -સદ્દો ‘‘આગચ્છા’’તિ ઇમિના સમાનત્થોતિ આહ ‘‘આયામાતિ આગચ્છ યામા’’તિ, એહિ ગચ્છામાતિ અત્થો. આનન્દાતિ ભગવા સન્તિકાવચરત્તા થેરં આલપતિ, ન પન તદા સત્થુ સન્તિકે વસન્તાનં ભિક્ખૂનં અભાવતો. પઞ્ચસતપરિમાણો હિ તદા ભગવતો સન્તિકે ભિક્ખુસઙ્ઘો. થેરો પન ‘‘ગણ્હથાવુસો પત્તચીવરાનિ, ભગવા અસુકટ્ઠાનં ગન્તુકામો’’તિ ભિક્ખૂનં આરોચેતિ. ‘‘અથ ખો ભગવા આયસ્મન્તં આનન્દં આમન્તેસી’’તિ વુત્તત્તા ‘‘ભગવતો પચ્ચસ્સોસી’’તિ ઇધ ભગવતોતિ સામિવચનં આમન્તનવચનમેવ સમ્બન્ધીઅન્તરં અપેક્ખતીતિ ઇમિના અધિપ્પાયેન ‘‘ભગવતો વચનં પટિઅસ્સોસી’’તિ વુત્તં. ભગવતોતિ પન ઇદં પતિસ્સવસમ્બન્ધેન સમ્પદાનવચનં યથા ‘‘દેવદત્તસ્સ પટિસ્સુણોતી’’તિ. પચ્ચસ્સોસીતિ એત્થ પટિ-સદ્દો અભિમુખવચનોતિ આહ ‘‘અભિમુખો હુત્વા સુણી’’તિ. ભગવતો મુખાભિમુખો હુત્વા અધિવાસેત્વા સુણિ, ન ઉદાસિનો હુત્વાતિ અધિપ્પાયો.

    Āyāmāti ettha ā-saddo ‘‘āgacchā’’ti iminā samānatthoti āha ‘‘āyāmāti āgaccha yāmā’’ti, ehi gacchāmāti attho. Ānandāti bhagavā santikāvacarattā theraṃ ālapati, na pana tadā satthu santike vasantānaṃ bhikkhūnaṃ abhāvato. Pañcasataparimāṇo hi tadā bhagavato santike bhikkhusaṅgho. Thero pana ‘‘gaṇhathāvuso pattacīvarāni, bhagavā asukaṭṭhānaṃ gantukāmo’’ti bhikkhūnaṃ āroceti. ‘‘Atha kho bhagavā āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesī’’ti vuttattā ‘‘bhagavato paccassosī’’ti idha bhagavatoti sāmivacanaṃ āmantanavacanameva sambandhīantaraṃ apekkhatīti iminā adhippāyena ‘‘bhagavato vacanaṃ paṭiassosī’’ti vuttaṃ. Bhagavatoti pana idaṃ patissavasambandhena sampadānavacanaṃ yathā ‘‘devadattassa paṭissuṇotī’’ti. Paccassosīti ettha paṭi-saddo abhimukhavacanoti āha ‘‘abhimukho hutvā suṇī’’ti. Bhagavato mukhābhimukho hutvā adhivāsetvā suṇi, na udāsino hutvāti adhippāyo.

    તસ્સ પાટિહારિયસ્સ આગન્તુકવસેન કતત્તા વુત્તં ‘‘નગરદ્વારતો પટ્ઠાયા’’તિ. સુવણ્ણરસપિઞ્જરાહિ રસ્મીહીતિ એત્થ રસ-સદ્દો ઉદકપરિયાયો, પિઞ્જર-સદ્દો હેમવણ્ણપરિયાયો, તસ્મા સુવણ્ણજલધારા વિય સુવણ્ણવણ્ણાહિ રસ્મીહીતિ અત્થો. સમુજ્જોતયમાનોતિ ઓભાસયમાનો. અસ્સાતિ વેરઞ્જસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ. ભગવન્તં ઉપનિસીદિતુકામોતિ ભગવન્તં ઉપગન્ત્વા નિસીદિતુકામો, ભગવતો સમીપે નિસીદિતુકામોતિ વુત્તં હોતિ.

    Tassa pāṭihāriyassa āgantukavasena katattā vuttaṃ ‘‘nagaradvārato paṭṭhāyā’’ti. Suvaṇṇarasapiñjarāhi rasmīhīti ettha rasa-saddo udakapariyāyo, piñjara-saddo hemavaṇṇapariyāyo, tasmā suvaṇṇajaladhārā viya suvaṇṇavaṇṇāhi rasmīhīti attho. Samujjotayamānoti obhāsayamāno. Assāti verañjassa brāhmaṇassa. Bhagavantaṃ upanisīditukāmoti bhagavantaṃ upagantvā nisīditukāmo, bhagavato samīpe nisīditukāmoti vuttaṃ hoti.

    બ્રાહ્મણ તયા નિમન્તિતા વસ્સંવુત્થા અમ્હાતિ પાળિયં સમ્બન્ધો વેદિતબ્બો. દાતબ્બો અસ્સાતિ દાતબ્બો ભવેય્ય. નો અસન્તોતિ નેવ અવિજ્જમાનો, કિન્તુ વિજ્જમાનોયેવાતિ દીપેતિ. વિના વા લિઙ્ગવિપલ્લાસેનેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બોતિ આહ ‘‘અથ વા’’તિઆદિ. ઇમિના સામઞ્ઞવચનતો એત્થ નપુંસકલિઙ્ગનિદ્દેસોતિ દસ્સેતિ. નો નત્થીતિ નો અમ્હાકં નત્થિ. નોતિ વા એતસ્સ વિવરણં નત્થીતિ. કેસં અદાતુકામતા વિયાતિ આહ ‘‘યથા’’તિઆદિ. પહૂતવિત્તૂપકરણાનન્તિ એત્થ વિત્તીતિ તુટ્ઠિ, વિત્તિયા ઉપકરણં વિત્તૂપકરણં, તુટ્ઠિકારણન્તિ અત્થો. પહૂતં ધનધઞ્ઞજાતરૂપરજતનાનાવિધાલઙ્કારસુવણ્ણભાજનાદિભેદં વિત્તૂપકરણમેતેસન્તિ પહૂતવિત્તૂપકરણા, તેસં પહૂતવિત્તૂપકરણાનં મચ્છરીનં યથા અદાતુકામતા, એવં નો અદાતુકામતાપિ નત્થીતિ સમ્બન્ધો. તં કુતેત્થ લબ્ભાતિ એત્થ ન્તિ તં કારણં, તં કિચ્ચં વા. એત્થાતિ ઘરાવાસે. દુતિયે પન અત્થવિકપ્પે ન્તિ દેય્યધમ્મસ્સ પરામસનં. એત્થાતિ ઇમસ્મિં તેમાસબ્ભન્તરેતિ અત્થો. ન્તિ યેન કારણેન, કિરિયાપરામસનં વા. દુતિયે પન અત્થવિકપ્પે ન્તિ યં દેય્યધમ્મન્તિ અત્થો.

    Brāhmaṇa tayā nimantitā vassaṃvutthā amhāti pāḷiyaṃ sambandho veditabbo. Dātabbo assāti dātabbo bhaveyya. No asantoti neva avijjamāno, kintu vijjamānoyevāti dīpeti. Vinā vā liṅgavipallāsenettha attho daṭṭhabboti āha ‘‘atha vā’’tiādi. Iminā sāmaññavacanato ettha napuṃsakaliṅganiddesoti dasseti. No natthīti no amhākaṃ natthi. Noti vā etassa vivaraṇaṃ natthīti. Kesaṃ adātukāmatā viyāti āha ‘‘yathā’’tiādi. Pahūtavittūpakaraṇānanti ettha vittīti tuṭṭhi, vittiyā upakaraṇaṃ vittūpakaraṇaṃ, tuṭṭhikāraṇanti attho. Pahūtaṃ dhanadhaññajātarūparajatanānāvidhālaṅkārasuvaṇṇabhājanādibhedaṃ vittūpakaraṇametesanti pahūtavittūpakaraṇā, tesaṃ pahūtavittūpakaraṇānaṃ maccharīnaṃ yathā adātukāmatā, evaṃ no adātukāmatāpi natthīti sambandho. Taṃ kutettha labbhāti ettha tanti taṃ kāraṇaṃ, taṃ kiccaṃ vā. Etthāti gharāvāse. Dutiye pana atthavikappe tanti deyyadhammassa parāmasanaṃ. Etthāti imasmiṃ temāsabbhantareti attho. Yanti yena kāraṇena, kiriyāparāmasanaṃ vā. Dutiye pana atthavikappe yanti yaṃ deyyadhammanti attho.

    અલં ઘરાવાસપલિબોધચિન્તાયાતિ સઞ્ઞાપેત્વાતિ બ્રાહ્મણ નેતં ઘરાવાસપલિબોધેન કતં, અથ ખો મારાવટ્ટનેનાતિ બ્રાહ્મણં સઞ્ઞાપેત્વા. તઙ્ખણાનુરૂપાયાતિ યાદિસી તદા તસ્સ અજ્ઝાસયપ્પવત્તિ, તદનુરૂપાયાતિ અત્થો. તસ્સ તદા તાદિસસ્સ વિવટ્ટસન્નિસ્સિતસ્સ ઞાણપરિપાકસ્સ અભાવતો કેવલં અબ્ભન્તરસન્નિસ્સિતો એવ અત્થો દસ્સિતોતિ આહ ‘‘દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકં અત્થં સન્દસ્સેત્વા’’તિ, પચ્ચક્ખતો વિભાવેત્વાતિ અત્થો. કુસલે ધમ્મેતિ તેભૂમકે કુસલે ધમ્મે. તત્થાતિ કુસલધમ્મે યથાસમાદપિતે. ન્તિ બ્રાહ્મણં. સમુત્તેજેત્વાતિ સમ્મદેવ ઉપરૂપરિ નિવેસેત્વા પુઞ્ઞકિરિયાય તિક્ખવિસદભાવં આપાદેત્વા. તં પન અત્થતો તસ્સ ઉસ્સાહજનનં હોતીતિ આહ ‘‘સઉસ્સાહં કત્વા’’તિ. એવં પુઞ્ઞકિરિયાય સઉસ્સાહતો એવરૂપગુણસમઙ્ગિતા ચ નિયમતો દિટ્ઠધમ્મિકાદિઅત્થસમ્પાદનન્તિ એવં સઉસ્સાહતાય અઞ્ઞેહિ ચ તસ્મિં વિજ્જમાનગુણેહિ સમ્પહંસેત્વા સમ્મદેવ હટ્ઠતુટ્ઠભાવં આપાદેત્વા.

    Alaṃ gharāvāsapalibodhacintāyāti saññāpetvāti brāhmaṇa netaṃ gharāvāsapalibodhena kataṃ, atha kho mārāvaṭṭanenāti brāhmaṇaṃ saññāpetvā. Taṅkhaṇānurūpāyāti yādisī tadā tassa ajjhāsayappavatti, tadanurūpāyāti attho. Tassa tadā tādisassa vivaṭṭasannissitassa ñāṇaparipākassa abhāvato kevalaṃ abbhantarasannissito eva attho dassitoti āha ‘‘diṭṭhadhammikasamparāyikaṃ atthaṃ sandassetvā’’ti, paccakkhato vibhāvetvāti attho. Kusale dhammeti tebhūmake kusale dhamme. Tatthāti kusaladhamme yathāsamādapite. Nanti brāhmaṇaṃ. Samuttejetvāti sammadeva uparūpari nivesetvā puññakiriyāya tikkhavisadabhāvaṃ āpādetvā. Taṃ pana atthato tassa ussāhajananaṃ hotīti āha ‘‘saussāhaṃ katvā’’ti. Evaṃ puññakiriyāya saussāhato evarūpaguṇasamaṅgitā ca niyamato diṭṭhadhammikādiatthasampādananti evaṃ saussāhatāya aññehi ca tasmiṃ vijjamānaguṇehi sampahaṃsetvā sammadeva haṭṭhatuṭṭhabhāvaṃ āpādetvā.

    યદિ ભગવા ધમ્મરતનવસ્સં વસ્સિ, અથ કસ્મા સો વિસેસં નાધિગચ્છિ? ઉપનિસ્સયસમ્પત્તિયા અભાવતો. યદિ એવં કસ્મા ભગવા તસ્સ તથા ધમ્મરતનવસ્સં વસ્સીતિ? વુચ્ચતે – યદિપિ તસ્સ વિસેસાધિગમો નત્થિ, આયતિં પન નિબ્બાનાધિગમત્થાય વાસનાભાગિયા ચ સબ્બા પુરિમપચ્છિમધમ્મકથા અહોસીતિ દટ્ઠબ્બા. ન હિ ભગવતો નિરત્થકા ધમ્મદેસના અત્થિ. તેમાસિકોપિ દેય્યધમ્મોતિ તેમાસં દાતબ્બોપિ દેય્યધમ્મો. યં દિવસન્તિ યસ્મિં દિવસે.

    Yadi bhagavā dhammaratanavassaṃ vassi, atha kasmā so visesaṃ nādhigacchi? Upanissayasampattiyā abhāvato. Yadi evaṃ kasmā bhagavā tassa tathā dhammaratanavassaṃ vassīti? Vuccate – yadipi tassa visesādhigamo natthi, āyatiṃ pana nibbānādhigamatthāya vāsanābhāgiyā ca sabbā purimapacchimadhammakathā ahosīti daṭṭhabbā. Na hi bhagavato niratthakā dhammadesanā atthi. Temāsikopi deyyadhammoti temāsaṃ dātabbopi deyyadhammo. Yaṃ divasanti yasmiṃ divase.

    ૨૩. બુદ્ધપરિણાયકન્તિ બુદ્ધો પરિણાયકો એતસ્સાતિ બુદ્ધપરિણાયકો, ભિક્ખુસઙ્ઘો. તં બુદ્ધપરિણાયકં, બુદ્ધજેટ્ઠકન્તિ અત્થો. યાવદત્થં કત્વાતિ યાવ અત્થો, તાવ ભોજનેન તદા કતન્તિ અધિપ્પાયો. દાતું ઉપનીતભિક્ખાય પટિક્ખેપો નામ હત્થસઞ્ઞાય મુખવિકારેન વચીભેદેન વા હોતીતિ આહ ‘‘હત્થસઞ્ઞાયા’’તિઆદિ. ઓનીતપત્તપાણિન્તિ એત્થ ઓનીતો પત્તતો પાણિ એતસ્સાતિ ઓનીતપત્તપાણીતિ ભિન્નાધિકરણવિસયોયં સદ્દો બાહિરત્થસમાસોતિ આહ ‘‘પત્તતો ઓનીતપાણિ’’ન્તિઆદિ. ‘‘ઓનિત્તપત્તપાણિ’’ન્તિપિ પાઠો, તસ્સત્થો ઓનિત્તં નાનાભૂતં વિનાભૂતં આમિસાપનયનેન વા સુચિકતં પત્તં પાણિતો અસ્સાતિ ઓનિત્તપત્તપાણિ , તં ઓનિત્તપત્તપાણિં, હત્થે ચ પત્તઞ્ચ ધોવિત્વા એકમન્તે પત્તં નિક્ખિપિત્વા નિસિન્નન્તિ અત્થો. પત્તુણ્ણપટ્ટપટે ચાતિ પત્તુણ્ણપટે ચ પટ્ટપટે ચ. તત્થ પત્તુણ્ણપદેસે ભવા પત્તુણ્ણા, કોસિયવિસેસાતિપિ વદન્તિ. પટ્ટાનિ પન ચીનપટાનિ. આયોગાદીસુ આયોગોતિ પટિઆયોગો, અંસબદ્ધકં પત્તત્થવિકાદીસુ. ભેસજ્જતેલાનન્તિ ભેસજ્જસમ્પાકેન સાધિતતેલાનં. તુમ્બાનીતિ ચમ્મમયતેલભાજનાનિ. એકમેકસ્સ ભિક્ખુનો સહસ્સગ્ઘનકં તેલમદાસીતિ સમ્બન્ધો.

    23.Buddhapariṇāyakanti buddho pariṇāyako etassāti buddhapariṇāyako, bhikkhusaṅgho. Taṃ buddhapariṇāyakaṃ, buddhajeṭṭhakanti attho. Yāvadatthaṃ katvāti yāva attho, tāva bhojanena tadā katanti adhippāyo. Dātuṃ upanītabhikkhāya paṭikkhepo nāma hatthasaññāya mukhavikārena vacībhedena vā hotīti āha ‘‘hatthasaññāyā’’tiādi. Onītapattapāṇinti ettha onīto pattato pāṇi etassāti onītapattapāṇīti bhinnādhikaraṇavisayoyaṃ saddo bāhiratthasamāsoti āha ‘‘pattato onītapāṇi’’ntiādi. ‘‘Onittapattapāṇi’’ntipi pāṭho, tassattho onittaṃ nānābhūtaṃ vinābhūtaṃ āmisāpanayanena vā sucikataṃ pattaṃ pāṇito assāti onittapattapāṇi , taṃ onittapattapāṇiṃ, hatthe ca pattañca dhovitvā ekamante pattaṃ nikkhipitvā nisinnanti attho. Pattuṇṇapaṭṭapaṭe cāti pattuṇṇapaṭe ca paṭṭapaṭe ca. Tattha pattuṇṇapadese bhavā pattuṇṇā, kosiyavisesātipi vadanti. Paṭṭāni pana cīnapaṭāni. Āyogādīsu āyogoti paṭiāyogo, aṃsabaddhakaṃ pattatthavikādīsu. Bhesajjatelānanti bhesajjasampākena sādhitatelānaṃ. Tumbānīti cammamayatelabhājanāni. Ekamekassa bhikkhuno sahassagghanakaṃ telamadāsīti sambandho.

    મહાયાગં યજિત્વાતિ મહાદાનં દત્વા. સપુત્તદારં વન્દિત્વા નિસિન્નન્તિ પુત્તદારેહિ સદ્ધિં વન્દિત્વા નિસિન્નં. તેમાસન્તિ અચ્ચન્તસંયોગે ઉપયોગવચનં. ‘‘તેમાસં સોતબ્બધમ્મં અજ્જેવ સુણિસ્સામી’’તિ નિસિન્નસ્સ તં અજ્ઝાસયં પૂરેત્વા દેસિતત્તા વુત્તં ‘‘પરિપુણ્ણસઙ્કપ્પં કુરુમાનો’’તિ. અનુબન્ધિત્વાતિ અનુગન્ત્વા.

    Mahāyāgaṃ yajitvāti mahādānaṃ datvā. Saputtadāraṃ vanditvā nisinnanti puttadārehi saddhiṃ vanditvā nisinnaṃ. Temāsanti accantasaṃyoge upayogavacanaṃ. ‘‘Temāsaṃ sotabbadhammaṃ ajjeva suṇissāmī’’ti nisinnassa taṃ ajjhāsayaṃ pūretvā desitattā vuttaṃ ‘‘paripuṇṇasaṅkappaṃ kurumāno’’ti. Anubandhitvāti anugantvā.

    બુદ્ધાનં અનભિરતિપરિતસ્સિતા નામ નત્થીતિ આહ ‘‘યથાજ્ઝાસયં યથારુચિતં વાસં વસિત્વા’’તિ. અભિરન્તં અભિરતીતિ હિ અત્થતો એકં. અભિરન્તસદ્દો ચાયં અભિરુચિપરિયાયો, ન અસ્સાદપરિયાયો. અસ્સાદવસેન ચ કત્થચિ વસન્તસ્સ અસ્સાદવત્થુવિગમનેન સિયા તસ્સ તત્થ અનભિરતિ, તયિદં ખીણાસવાનં નત્થિ, પગેવ બુદ્ધાનં, તસ્મા અભિરતિવસેન કત્થચિ વસિત્વા તદભાવતો અઞ્ઞત્થ ગમનં નામ બુદ્ધાનં નત્થિ, વિનેય્યવિનયનત્થં પન કત્થચિ વસિત્વા તસ્મિં સિદ્ધે વિનેય્યવિનયત્થમેવ તતો અઞ્ઞત્થ ગચ્છન્તિ, અયમેત્થ યથારુચિ. સોરેય્યાદીનિ અનુપગમ્માતિ મહામણ્ડલચારિકાય વીથિભૂતાનિ સોરેય્યનગરાદીનિ અનુપગન્ત્વા. પયાગપતિટ્ઠાનન્તિ ગામસ્સપિ અધિવચનં તિત્થસ્સપિ. ગઙ્ગં નદિન્તિ ગઙ્ગં નામ નદિં. તદવસરીતિ એત્થ ન્તિ કરણત્થે ઉપયોગવચનન્તિ આહ ‘‘તેન અવસરિ તદવસરી’’તિ.

    Buddhānaṃ anabhiratiparitassitā nāma natthīti āha ‘‘yathājjhāsayaṃ yathārucitaṃ vāsaṃ vasitvā’’ti. Abhirantaṃ abhiratīti hi atthato ekaṃ. Abhirantasaddo cāyaṃ abhirucipariyāyo, na assādapariyāyo. Assādavasena ca katthaci vasantassa assādavatthuvigamanena siyā tassa tattha anabhirati, tayidaṃ khīṇāsavānaṃ natthi, pageva buddhānaṃ, tasmā abhirativasena katthaci vasitvā tadabhāvato aññattha gamanaṃ nāma buddhānaṃ natthi, vineyyavinayanatthaṃ pana katthaci vasitvā tasmiṃ siddhe vineyyavinayatthameva tato aññattha gacchanti, ayamettha yathāruci. Soreyyādīni anupagammāti mahāmaṇḍalacārikāya vīthibhūtāni soreyyanagarādīni anupagantvā. Payāgapatiṭṭhānanti gāmassapi adhivacanaṃ titthassapi. Gaṅgaṃ nadinti gaṅgaṃ nāma nadiṃ. Tadavasarīti ettha tanti karaṇatthe upayogavacananti āha ‘‘tena avasari tadavasarī’’ti.

    બુદ્ધાચિણ્ણકથા નિટ્ઠિતા.

    Buddhāciṇṇakathā niṭṭhitā.

    સમન્તપાસાદિકાયાતિ સમન્તતો સબ્બસો પસાદં જનેતીતિ સમન્તપાસાદિકા, તસ્સા સમન્તપાસાદિકાય. તત્રિદં સમન્તપાસાદિકાય સમન્તપાસાદિકત્તસ્મિન્તિ એત્થ તત્રાતિ પુરિમવચનાપેક્ખં, ઇદન્તિ વક્ખમાનકારણવચનાપેક્ખં. તત્રાયં યોજના – યં વુત્તં ‘‘સમન્તપાસાદિકાય વિનયસંવણ્ણનાયા’’તિ, તત્ર યા સા સમન્તપાસાદિકાતિ સંવણ્ણના વુત્તા , તસ્સા સમન્તપાસાદિકાય સંવણ્ણનાય સમન્તપાસાદિકત્તસ્મિં સમન્તપાસાદિકભાવે સબ્બસો પસાદજનકત્તે ઇદં હોતિ. કિં હોતીતિ આહ ‘‘આચરિયપરમ્પરતો’’તિઆદિ.

    Samantapāsādikāyāti samantato sabbaso pasādaṃ janetīti samantapāsādikā, tassā samantapāsādikāya. Tatridaṃ samantapāsādikāya samantapāsādikattasminti ettha tatrāti purimavacanāpekkhaṃ, idanti vakkhamānakāraṇavacanāpekkhaṃ. Tatrāyaṃ yojanā – yaṃ vuttaṃ ‘‘samantapāsādikāya vinayasaṃvaṇṇanāyā’’ti, tatra yā sā samantapāsādikāti saṃvaṇṇanā vuttā , tassā samantapāsādikāya saṃvaṇṇanāya samantapāsādikattasmiṃ samantapāsādikabhāve sabbaso pasādajanakatte idaṃ hoti. Kiṃ hotīti āha ‘‘ācariyaparamparato’’tiādi.

    આચરિયપરમ્પરતોતિ ‘‘ઉપાલિ દાસકો’’તિઆદિના (પરિ॰ ૩). વુત્તઆચરિયપરમ્પરતો. નિદાનવત્થુપ્પભેદદીપનતોતિ નિદાનપ્પભેદદીપનતો વત્થુપ્પભેદદીપનતો ચ. તત્થ બાહિરનિદાનઅબ્ભન્તરનિદાનસિક્ખાપદનિદાનદસ્સનવસેન નિદાનપ્પભેદદીપનં વેદિતબ્બં, થેરવાદપ્પકાસનં પન વત્થુપ્પભેદદીપનં. પરસમયવિવજ્જનતોતિ ‘‘સકાય પટિઞ્ઞાય મેત્તિયં ભિક્ખુનિં નાસેથા’’તિઆદીસુ (પારા॰ ૩૮૪) મિચ્છાપટિપન્નાનં પરેસં લદ્ધિનિરાકરણતો, તતોયેવ ચ અત્તનો સમયપતિટ્ઠાપનેન સકસમયવિસુદ્ધિતો.

    Ācariyaparamparatoti ‘‘upāli dāsako’’tiādinā (pari. 3). Vuttaācariyaparamparato. Nidānavatthuppabhedadīpanatoti nidānappabhedadīpanato vatthuppabhedadīpanato ca. Tattha bāhiranidānaabbhantaranidānasikkhāpadanidānadassanavasena nidānappabhedadīpanaṃ veditabbaṃ, theravādappakāsanaṃ pana vatthuppabhedadīpanaṃ. Parasamayavivajjanatoti ‘‘sakāya paṭiññāya mettiyaṃ bhikkhuniṃ nāsethā’’tiādīsu (pārā. 384) micchāpaṭipannānaṃ paresaṃ laddhinirākaraṇato, tatoyeva ca attano samayapatiṭṭhāpanena sakasamayavisuddhito.

    બ્યઞ્જનપરિસોધનતોતિ પાઠસોધનેન બ્યઞ્જનપરિસોધનં વેદિતબ્બં, સદ્દસત્થાનુસારેન વા નિબ્બચનં દસ્સેત્વા પદનિપ્ફત્તિદસ્સનં બ્યઞ્જનપરિસોધનં. વિભઙ્ગનયભેદદસ્સનતોતિ ‘‘તિસ્સો ઇત્થિયો’’તિઆદિપદભાજનસ્સ અનુરૂપવસેન નયભેદદસ્સનતો. સમ્પસ્સતન્તિ ઞાણચક્ખુના સમ્મા પસ્સન્તાનં, ઉપપરિક્ખન્તાનન્તિ અત્થો. અપાસાદિકન્તિ અપ્પસાદાવહં. એત્થાતિ સમન્તપાસાદિકાય. સમ્પસ્સતં વિઞ્ઞૂનન્તિ સમ્બન્ધો. તસ્મા અયં સંવણ્ણના સમન્તપાસાદિકાત્વેવ પવત્તાતિ યોજેતબ્બં. કસ્સ કેન દેસિતસ્સ સંવણ્ણનાતિ આહ ‘‘વિનયસ્સા’’તિઆદિ.
