Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૧૦. બુદ્ધનિદસ્સનપઞ્હો
10. Buddhanidassanapañho
૧૦. રાજા આહ ‘‘ભન્તે નાગસેન, બુદ્ધો અત્થી’’તિ? ‘‘આમ, મહારાજ, ભગવા અત્થી’’તિ. ‘‘સક્કા પન, ભન્તે નાગસેન, બુદ્ધો નિદસ્સેતું ઇધવા ઇધવા’’તિ? ‘‘પરિનિબ્બુતો, મહારાજ, ભગવા અનુપાદિસેસાય નિબ્બાનધાતુયા, ન સક્કા ભગવા નિદસ્સેતું ‘ઇધ વા ઇધ વા’’’તિ.
10. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, buddho atthī’’ti? ‘‘Āma, mahārāja, bhagavā atthī’’ti. ‘‘Sakkā pana, bhante nāgasena, buddho nidassetuṃ idhavā idhavā’’ti? ‘‘Parinibbuto, mahārāja, bhagavā anupādisesāya nibbānadhātuyā, na sakkā bhagavā nidassetuṃ ‘idha vā idha vā’’’ti.
‘‘ઓપમ્મં કરોહી’’તિ. ‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, મહારાજ, મહતો અગ્ગિક્ખન્ધસ્સ જલમાનસ્સ યા અચ્ચિ અત્થઙ્ગતા, સક્કા સા અચ્ચિ દસ્સેતું ‘ઇધ વા ઇધ વા’’’તિ? ‘‘ન હિ, ભન્તે, નિરુદ્ધા સા અચ્ચિ અપ્પઞ્ઞત્તિં ગતા’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહારાજ, ભગવા અનુપાદિસેસાય નિબ્બાનધાતુયા પરિનિબ્બુતો અત્થઙ્ગતો, ન સક્કા ભગવા નિદસ્સેતું ‘ઇધ વા ઇધ વા’ તિ, ધમ્મકાયેન પન ખો, મહારાજ, સક્કા ભગવા નિદસ્સેતું. ધમ્મો હિ, મહારાજ, ભગવતા દેસિતો’’તિ.
‘‘Opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, mahārāja, mahato aggikkhandhassa jalamānassa yā acci atthaṅgatā, sakkā sā acci dassetuṃ ‘idha vā idha vā’’’ti? ‘‘Na hi, bhante, niruddhā sā acci appaññattiṃ gatā’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, bhagavā anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbuto atthaṅgato, na sakkā bhagavā nidassetuṃ ‘idha vā idha vā’ ti, dhammakāyena pana kho, mahārāja, sakkā bhagavā nidassetuṃ. Dhammo hi, mahārāja, bhagavatā desito’’ti.
‘‘કલ્લોસિ, ભન્તે નાગસેના’’તિ.
‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.
બુદ્ધનિદસ્સનપઞ્હો દસમો.
Buddhanidassanapañho dasamo.
બુદ્ધવગ્ગો પઞ્ચમો.
Buddhavaggo pañcamo.
ઇમસ્મિં વગ્ગે દસ પઞ્હા.
Imasmiṃ vagge dasa pañhā.