Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    14. பு³த்³த⁴வக்³கோ³

    14. Buddhavaggo

    179.

    179.

    யஸ்ஸ ஜிதங் நாவஜீயதி, ஜிதங் யஸ்ஸ 1 நோ யாதி கோசி லோகே;

    Yassa jitaṃ nāvajīyati, jitaṃ yassa 2 no yāti koci loke;

    தங் பு³த்³த⁴மனந்தகோ³சரங், அபத³ங் கேன பதே³ன நெஸ்ஸத².

    Taṃ buddhamanantagocaraṃ, apadaṃ kena padena nessatha.

    180.

    180.

    யஸ்ஸ ஜாலினீ விஸத்திகா, தண்ஹா நத்தி² குஹிஞ்சி நேதவே;

    Yassa jālinī visattikā, taṇhā natthi kuhiñci netave;

    தங் பு³த்³த⁴மனந்தகோ³சரங், அபத³ங் கேன பதே³ன நெஸ்ஸத².

    Taṃ buddhamanantagocaraṃ, apadaṃ kena padena nessatha.

    181.

    181.

    யே ஜா²னபஸுதா தீ⁴ரா, நெக்க²ம்மூபஸமே ரதா;

    Ye jhānapasutā dhīrā, nekkhammūpasame ratā;

    தே³வாபி தேஸங் பிஹயந்தி, ஸம்பு³த்³தா⁴னங் ஸதீமதங்.

    Devāpi tesaṃ pihayanti, sambuddhānaṃ satīmataṃ.

    182.

    182.

    கிச்சோ² மனுஸ்ஸபடிலாபோ⁴, கிச்ச²ங் மச்சான ஜீவிதங்;

    Kiccho manussapaṭilābho, kicchaṃ maccāna jīvitaṃ;

    கிச்ச²ங் ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனங், கிச்சோ² பு³த்³தா⁴னமுப்பாதோ³.

    Kicchaṃ saddhammassavanaṃ, kiccho buddhānamuppādo.

    183.

    183.

    ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரணங், குஸலஸ்ஸ உபஸம்பதா³ 3;

    Sabbapāpassa akaraṇaṃ, kusalassa upasampadā 4;

    ஸசித்தபரியோத³பனங் 5, ஏதங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸனங்.

    Sacittapariyodapanaṃ 6, etaṃ buddhāna sāsanaṃ.

    184.

    184.

    க²ந்தீ பரமங் தபோ திதிக்கா², நிப்³பா³னங் 7 பரமங் வத³ந்தி பு³த்³தா⁴;

    Khantī paramaṃ tapo titikkhā, nibbānaṃ 8 paramaṃ vadanti buddhā;

    ந ஹி பப்³ப³ஜிதோ பரூபகா⁴தீ, ந 9 ஸமணோ ஹோதி பரங் விஹேட²யந்தோ.

    Na hi pabbajito parūpaghātī, na 10 samaṇo hoti paraṃ viheṭhayanto.

    185.

    185.

    அனூபவாதோ³ அனூபகா⁴தோ 11, பாதிமொக்கே² ச ஸங்வரோ;

    Anūpavādo anūpaghāto 12, pātimokkhe ca saṃvaro;

    மத்தஞ்ஞுதா ச ப⁴த்தஸ்மிங், பந்தஞ்ச ஸயனாஸனங்;

    Mattaññutā ca bhattasmiṃ, pantañca sayanāsanaṃ;

    அதி⁴சித்தே ச ஆயோகோ³, ஏதங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸனங்.

    Adhicitte ca āyogo, etaṃ buddhāna sāsanaṃ.

    186.

    186.

    ந கஹாபணவஸ்ஸேன, தித்தி காமேஸு விஜ்ஜதி;

    Na kahāpaṇavassena, titti kāmesu vijjati;

    அப்பஸ்ஸாதா³ து³கா² காமா, இதி விஞ்ஞாய பண்டி³தோ.

    Appassādā dukhā kāmā, iti viññāya paṇḍito.

    187.

    187.

    அபி தி³ப்³பே³ஸு காமேஸு, ரதிங் ஸோ நாதி⁴க³ச்ச²தி;

    Api dibbesu kāmesu, ratiṃ so nādhigacchati;

    தண்ஹக்க²யரதோ ஹோதி, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாவகோ.

    Taṇhakkhayarato hoti, sammāsambuddhasāvako.

    188.

    188.

    ப³ஹுங் வே ஸரணங் யந்தி, பப்³ப³தானி வனானி ச;

    Bahuṃ ve saraṇaṃ yanti, pabbatāni vanāni ca;

    ஆராமருக்க²செத்யானி, மனுஸ்ஸா ப⁴யதஜ்ஜிதா.

    Ārāmarukkhacetyāni, manussā bhayatajjitā.

    189.

    189.

    நேதங் கோ² ஸரணங் கே²மங், நேதங் ஸரணமுத்தமங்;

    Netaṃ kho saraṇaṃ khemaṃ, netaṃ saraṇamuttamaṃ;

    நேதங் ஸரணமாக³ம்ம, ஸப்³ப³து³க்கா² பமுச்சதி.

    Netaṃ saraṇamāgamma, sabbadukkhā pamuccati.

    190.

    190.

    யோ ச பு³த்³த⁴ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச, ஸங்க⁴ஞ்ச ஸரணங் க³தோ;

    Yo ca buddhañca dhammañca, saṅghañca saraṇaṃ gato;

    சத்தாரி அரியஸச்சானி, ஸம்மப்பஞ்ஞாய பஸ்ஸதி.

    Cattāri ariyasaccāni, sammappaññāya passati.

    191.

    191.

    து³க்க²ங் து³க்க²ஸமுப்பாத³ங், து³க்க²ஸ்ஸ ச அதிக்கமங்;

    Dukkhaṃ dukkhasamuppādaṃ, dukkhassa ca atikkamaṃ;

    அரியங் சட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங், து³க்கூ²பஸமகா³மினங்.

    Ariyaṃ caṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, dukkhūpasamagāminaṃ.

    192.

    192.

    ஏதங் கோ² ஸரணங் கே²மங், ஏதங் ஸரணமுத்தமங்;

    Etaṃ kho saraṇaṃ khemaṃ, etaṃ saraṇamuttamaṃ;

    ஏதங் ஸரணமாக³ம்ம, ஸப்³ப³து³க்கா² பமுச்சதி.

    Etaṃ saraṇamāgamma, sabbadukkhā pamuccati.

    193.

    193.

    து³ல்லபோ⁴ புரிஸாஜஞ்ஞோ, ந ஸோ ஸப்³ப³த்த² ஜாயதி;

    Dullabho purisājañño, na so sabbattha jāyati;

    யத்த² ஸோ ஜாயதி தீ⁴ரோ, தங் குலங் ஸுக²மேத⁴தி.

    Yattha so jāyati dhīro, taṃ kulaṃ sukhamedhati.

    194.

    194.

    ஸுகோ² பு³த்³தா⁴னமுப்பாதோ³, ஸுகா² ஸத்³த⁴ம்மதே³ஸனா;

    Sukho buddhānamuppādo, sukhā saddhammadesanā;

    ஸுகா² ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸாமக்³கீ³, ஸமக்³கா³னங் தபோ ஸுகோ².

    Sukhā saṅghassa sāmaggī, samaggānaṃ tapo sukho.

    195.

    195.

    பூஜாரஹே பூஜயதோ, பு³த்³தே⁴ யதி³ வ ஸாவகே;

    Pūjārahe pūjayato, buddhe yadi va sāvake;

    பபஞ்சஸமதிக்கந்தே, திண்ணஸோகபரித்³த³வே.

    Papañcasamatikkante, tiṇṇasokapariddave.

    196.

    196.

    தே தாதி³ஸே பூஜயதோ, நிப்³பு³தே அகுதோப⁴யே;

    Te tādise pūjayato, nibbute akutobhaye;

    ந ஸக்கா புஞ்ஞங் ஸங்கா²துங், இமெத்தமபி கேனசி.

    Na sakkā puññaṃ saṅkhātuṃ, imettamapi kenaci.

    பு³த்³த⁴வக்³கோ³ சுத்³த³ஸமோ நிட்டி²தோ.

    Buddhavaggo cuddasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ஜிதமஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), ஜிதங் மஸ்ஸ (க॰)
    2. jitamassa (sī. syā. pī.), jitaṃ massa (ka.)
    3. குஸலஸ்ஸூபஸம்பதா³ (ஸ்யா॰)
    4. kusalassūpasampadā (syā.)
    5. ஸசித்தபரியோதா³பனங் (?)
    6. sacittapariyodāpanaṃ (?)
    7. நிப்³பா³ணங் (க॰ ஸீ॰ பீ॰)
    8. nibbāṇaṃ (ka. sī. pī.)
    9. அயங் நகாரோ ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ பாத்த²கேஸு ந தி³ஸ்ஸதி
    10. ayaṃ nakāro sī. syā. pī. pātthakesu na dissati
    11. அனுபவாதோ³ அனுபகா⁴தோ (ஸ்யா॰ க॰)
    12. anupavādo anupaghāto (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 14. பு³த்³த⁴வக்³கோ³ • 14. Buddhavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact