Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૮. બ્યાપન્નસુત્તં

    8. Byāpannasuttaṃ

    ૧૧૧. એકમન્તં નિસિન્નં ખો અનાથપિણ્ડિકં ગહપતિં ભગવા એતદવોચ – ‘‘ચિત્તે, ગહપતિ, બ્યાપન્ને કાયકમ્મમ્પિ બ્યાપન્નં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ બ્યાપન્નં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ બ્યાપન્નં હોતિ. તસ્સ બ્યાપન્નકાયકમ્મન્તસ્સ બ્યાપન્નવચીકમ્મન્તસ્સ બ્યાપન્નમનોકમ્મન્તસ્સ ન ભદ્દકં મરણં હોતિ, ન ભદ્દિકા કાલઙ્કિરિયા. સેય્યથાપિ, ગહપતિ, કૂટાગારે દુચ્છન્ને કૂટમ્પિ બ્યાપન્નં હોતિ, ગોપાનસિયોપિ બ્યાપન્ના હોન્તિ, ભિત્તિપિ બ્યાપન્ના હોતિ; એવમેવં ખો, ગહપતિ, ચિત્તે બ્યાપન્ને કાયકમ્મમ્પિ બ્યાપન્નં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ બ્યાપન્નં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ બ્યાપન્નં હોતિ. તસ્સ બ્યાપન્નકાયકમ્મન્તસ્સ બ્યાપન્નવચીકમ્મન્તસ્સ બ્યાપન્નમનોકમ્મન્તસ્સ ન ભદ્દકં મરણં હોતિ, ન ભદ્દિકા કાલઙ્કિરિયા.

    111. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho anāthapiṇḍikaṃ gahapatiṃ bhagavā etadavoca – ‘‘citte, gahapati, byāpanne kāyakammampi byāpannaṃ hoti, vacīkammampi byāpannaṃ hoti, manokammampi byāpannaṃ hoti. Tassa byāpannakāyakammantassa byāpannavacīkammantassa byāpannamanokammantassa na bhaddakaṃ maraṇaṃ hoti, na bhaddikā kālaṅkiriyā. Seyyathāpi, gahapati, kūṭāgāre ducchanne kūṭampi byāpannaṃ hoti, gopānasiyopi byāpannā honti, bhittipi byāpannā hoti; evamevaṃ kho, gahapati, citte byāpanne kāyakammampi byāpannaṃ hoti, vacīkammampi byāpannaṃ hoti, manokammampi byāpannaṃ hoti. Tassa byāpannakāyakammantassa byāpannavacīkammantassa byāpannamanokammantassa na bhaddakaṃ maraṇaṃ hoti, na bhaddikā kālaṅkiriyā.

    ‘‘ચિત્તે , ગહપતિ, અબ્યાપન્ને કાયકમ્મમ્પિ અબ્યાપન્નં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ અબ્યાપન્નં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ અબ્યાપન્નં હોતિ. તસ્સ અબ્યાપન્નકાયકમ્મન્તસ્સ અબ્યાપન્નવચીકમ્મન્તસ્સ અબ્યાપન્નમનોકમ્મન્તસ્સ ભદ્દકં મરણં હોતિ, ભદ્દિકા કાલઙ્કિરિયા. સેય્યથાપિ, ગહપતિ, કૂટાગારે સુચ્છન્ને કૂટમ્પિ અબ્યાપન્નં હોતિ, ગોપાનસિયોપિ અબ્યાપન્ના હોન્તિ, ભિત્તિપિ અબ્યાપન્ના હોતિ; એવમેવં ખો, ગહપતિ, ચિત્તે અબ્યાપન્ને કાયકમ્મમ્પિ અબ્યાપન્નં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ અબ્યાપન્નં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ અબ્યાપન્નં હોતિ. તસ્સ અબ્યાપન્નકાયકમ્મન્તસ્સ…પે॰… અબ્યાપન્નમનોકમ્મન્તસ્સ ભદ્દકં મરણં હોતિ, ભદ્દિકા કાલઙ્કિરિયા’’તિ. અટ્ઠમં.

    ‘‘Citte , gahapati, abyāpanne kāyakammampi abyāpannaṃ hoti, vacīkammampi abyāpannaṃ hoti, manokammampi abyāpannaṃ hoti. Tassa abyāpannakāyakammantassa abyāpannavacīkammantassa abyāpannamanokammantassa bhaddakaṃ maraṇaṃ hoti, bhaddikā kālaṅkiriyā. Seyyathāpi, gahapati, kūṭāgāre succhanne kūṭampi abyāpannaṃ hoti, gopānasiyopi abyāpannā honti, bhittipi abyāpannā hoti; evamevaṃ kho, gahapati, citte abyāpanne kāyakammampi abyāpannaṃ hoti, vacīkammampi abyāpannaṃ hoti, manokammampi abyāpannaṃ hoti. Tassa abyāpannakāyakammantassa…pe… abyāpannamanokammantassa bhaddakaṃ maraṇaṃ hoti, bhaddikā kālaṅkiriyā’’ti. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. બ્યાપન્નસુત્તવણ્ણના • 8. Byāpannasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪-૯. સમણબ્રાહ્મણસુત્તાદિવણ્ણના • 4-9. Samaṇabrāhmaṇasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact