Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૪. ચક્કવગ્ગો

    4. Cakkavaggo

    ૧. ચક્કસુત્તં

    1. Cakkasuttaṃ

    ૩૧. ‘‘ચત્તારિમાનિ , ભિક્ખવે, ચક્કાનિ, યેહિ સમન્નાગતાનં દેવમનુસ્સાનં ચતુચક્કં વત્તતિ, યેહિ સમન્નાગતા દેવમનુસ્સા નચિરસ્સેવ મહન્તત્તં વેપુલ્લત્તં પાપુણન્તિ ભોગેસુ. કતમાનિ ચત્તારિ? પતિરૂપદેસવાસો, સપ્પુરિસાવસ્સયો 1, અત્તસમ્માપણિધિ, પુબ્બે ચ કતપુઞ્ઞતા – ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારિ ચક્કાનિ, યેહિ સમન્નાગતાનં દેવમનુસ્સાનં ચતુચક્કં વત્તતિ, યેહિ સમન્નાગતા દેવમનુસ્સા નચિરસ્સેવ મહન્તત્તં વેપુલ્લત્તં પાપુણન્તિ ભોગેસૂ’’તિ.

    31. ‘‘Cattārimāni , bhikkhave, cakkāni, yehi samannāgatānaṃ devamanussānaṃ catucakkaṃ vattati, yehi samannāgatā devamanussā nacirasseva mahantattaṃ vepullattaṃ pāpuṇanti bhogesu. Katamāni cattāri? Patirūpadesavāso, sappurisāvassayo 2, attasammāpaṇidhi, pubbe ca katapuññatā – imāni kho, bhikkhave, cattāri cakkāni, yehi samannāgatānaṃ devamanussānaṃ catucakkaṃ vattati, yehi samannāgatā devamanussā nacirasseva mahantattaṃ vepullattaṃ pāpuṇanti bhogesū’’ti.

    ‘‘પતિરૂપે વસે દેસે, અરિયમિત્તકરો સિયા;

    ‘‘Patirūpe vase dese, ariyamittakaro siyā;

    સમ્માપણિધિસમ્પન્નો, પુબ્બે પુઞ્ઞકતો નરો;

    Sammāpaṇidhisampanno, pubbe puññakato naro;

    ધઞ્ઞં ધનં યસો કિત્તિ, સુખઞ્ચેતંધિવત્તતી’’તિ. પઠમં;

    Dhaññaṃ dhanaṃ yaso kitti, sukhañcetaṃdhivattatī’’ti. paṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. સપ્પુરિસૂપસ્સયો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. sappurisūpassayo (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧. ચક્કસુત્તવણ્ણના • 1. Cakkasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. ચક્કસુત્તવણ્ણના • 1. Cakkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact