Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૨. ચક્કવાકઙ્ગપઞ્હો
2. Cakkavākaṅgapañho
૨. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘ચક્કવાકસ્સ તીણિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ તીણિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાનીતિ’’? ‘‘યથા, મહારાજ, ચક્કવાકો યાવ જીવિતપરિયાદાના દુતિયિકં ન વિજહતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન યાવ જીવિતપરિયાદાના યોનિસો મનસિકારો ન વિજહિતબ્બો. ઇદં, મહારાજ, ચક્કવાકસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
2. ‘‘Bhante nāgasena, ‘cakkavākassa tīṇi aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni tīṇi aṅgāni gahetabbānīti’’? ‘‘Yathā, mahārāja, cakkavāko yāva jīvitapariyādānā dutiyikaṃ na vijahati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena yāva jīvitapariyādānā yoniso manasikāro na vijahitabbo. Idaṃ, mahārāja, cakkavākassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ચક્કવાકો સેવાલપણકભક્ખો, તેન ચ સન્તુટ્ઠિં આપજ્જતિ, તાય ચ સન્તુટ્ઠિયા બલેન ચ વણ્ણેન ચ ન પરિહાયતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન યથાલાભસન્તોસો કરણીયો, યથાલાભસન્તુટ્ઠો ખો, મહારાજ, યોગી યોગાવચરો ન પરિહાયતિ સીલેન, ન પરિહાયતિ સમાધિના, ન પરિહાયતિ પઞ્ઞાય, ન પરિહાયતિ વિમુત્તિયા, ન પરિહાયતિ વિમુત્તિઞાણદસ્સનેન, ન પરિહાયતિ સબ્બેહિ કુસલેહિ ધમ્મેહિ. ઇદં, મહારાજ, ચક્કવાકસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, cakkavāko sevālapaṇakabhakkho, tena ca santuṭṭhiṃ āpajjati, tāya ca santuṭṭhiyā balena ca vaṇṇena ca na parihāyati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena yathālābhasantoso karaṇīyo, yathālābhasantuṭṭho kho, mahārāja, yogī yogāvacaro na parihāyati sīlena, na parihāyati samādhinā, na parihāyati paññāya, na parihāyati vimuttiyā, na parihāyati vimuttiñāṇadassanena, na parihāyati sabbehi kusalehi dhammehi. Idaṃ, mahārāja, cakkavākassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ચક્કવાકો પાણે ન વિહેઠયતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન નિહિતદણ્ડેન નિહિતસત્થેન લજ્જિના દયાપન્નેન સબ્બપાણભૂતહિતાનુકમ્પિના ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, ચક્કવાકસ્સ તતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન ચક્કવાકજાતકે –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, cakkavāko pāṇe na viheṭhayati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena nihitadaṇḍena nihitasatthena lajjinā dayāpannena sabbapāṇabhūtahitānukampinā bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, cakkavākassa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsatampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena cakkavākajātake –
‘‘‘યો ન હન્તિ ન ઘાતેતિ, ન જિનાતિ ન જાપયે;
‘‘‘Yo na hanti na ghāteti, na jināti na jāpaye;
ચક્કવાકઙ્ગપઞ્હો દુતિયો.
Cakkavākaṅgapañho dutiyo.
Footnotes: