Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૧૦. ચક્કવત્તિઅચ્છરિયસુત્તવણ્ણના
10. Cakkavattiacchariyasuttavaṇṇanā
૧૩૦. દસમે ખત્તિયપરિસાતિ અભિસિત્તા અનભિસિત્તા ચ ખત્તિયા . તે હિ કિર ‘‘રાજા ચક્કવત્તી નામ અભિરૂપો પાસાદિકો હોતિ, આકાસેન વિચરન્તો રજ્જં અનુસાસતિ, ધમ્મિકો ધમ્મરાજા’’તિ તસ્સ ગુણકથં સુત્વા સવનેન દસ્સનમ્હિ સમેન્તે અત્તમના હોન્તિ. ભાસતીતિ ‘‘કથં, તાતા, રાજધમ્મં પૂરેથ, પવેણિં રક્ખથા’’તિ પટિસન્થારં કરોતિ. બ્રાહ્મણેસુ પન ‘‘કથઞ્ચ, આચરિયા, મન્તે વાચેથ, અન્તેવાસિકા મન્તે ગણ્હન્તિ, દક્ખિણં વા વત્થાનિ વા સીલં વા લભથા’’તિ એવં પટિસન્થારં કરોતિ. ગહપતીસુ ‘‘કથં, તાતા, ન વો રાજકુલતો દણ્ડેન વા બન્ધનેન વા પીળા અત્થિ, સમ્મા દેવો ધારં અનુપ્પવેચ્છતિ, સસ્સાનિ સમ્પજ્જન્તી’’તિ એવં પટિસન્થારં કરોતિ. સમણેસુ ‘‘કથં, ભન્તે, કચ્ચિ પબ્બજિતપરિક્ખારા સુલભા, સમણધમ્મે નપ્પમજ્જથા’’તિ એવં પટિસન્થારં કરોતીતિ.
130. Dasame khattiyaparisāti abhisittā anabhisittā ca khattiyā . Te hi kira ‘‘rājā cakkavattī nāma abhirūpo pāsādiko hoti, ākāsena vicaranto rajjaṃ anusāsati, dhammiko dhammarājā’’ti tassa guṇakathaṃ sutvā savanena dassanamhi samente attamanā honti. Bhāsatīti ‘‘kathaṃ, tātā, rājadhammaṃ pūretha, paveṇiṃ rakkhathā’’ti paṭisanthāraṃ karoti. Brāhmaṇesu pana ‘‘kathañca, ācariyā, mante vācetha, antevāsikā mante gaṇhanti, dakkhiṇaṃ vā vatthāni vā sīlaṃ vā labhathā’’ti evaṃ paṭisanthāraṃ karoti. Gahapatīsu ‘‘kathaṃ, tātā, na vo rājakulato daṇḍena vā bandhanena vā pīḷā atthi, sammā devo dhāraṃ anuppavecchati, sassāni sampajjantī’’ti evaṃ paṭisanthāraṃ karoti. Samaṇesu ‘‘kathaṃ, bhante, kacci pabbajitaparikkhārā sulabhā, samaṇadhamme nappamajjathā’’ti evaṃ paṭisanthāraṃ karotīti.
ભયવગ્ગો તતિયો.
Bhayavaggo tatiyo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. ચક્કવત્તિઅચ્છરિયસુત્તં • 10. Cakkavattiacchariyasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. આનન્દઅચ્છરિયસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Ānandaacchariyasuttādivaṇṇanā