Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૧૦. ચક્કવત્તિઙ્ગપઞ્હો
10. Cakkavattiṅgapañho
૧૦. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘ચક્કવત્તિસ્સ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ? ‘‘યથા, મહારાજ , ચક્કવત્તી ચતૂહિ સઙ્ગહવત્થૂહિ જનં સઙ્ગણ્હાતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન ચતસ્સન્નં પરિસાનં માનસં સઙ્ગહેતબ્બં અનુગ્ગહેતબ્બં સમ્પહંસેતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, ચક્કવત્તિસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.
10. ‘‘Bhante nāgasena, ‘cakkavattissa cattāri aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni cattāri aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja , cakkavattī catūhi saṅgahavatthūhi janaṃ saṅgaṇhāti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena catassannaṃ parisānaṃ mānasaṃ saṅgahetabbaṃ anuggahetabbaṃ sampahaṃsetabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, cakkavattissa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ચક્કવત્તિસ્સ વિજિતે ચોરા ન ઉટ્ઠહન્તિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન કામરાગબ્યાપાદવિહિંસાવિતક્કા ન ઉપ્પાદેતબ્બા. ઇદં, મહારાજ, ચક્કવત્તિસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, cakkavattissa vijite corā na uṭṭhahanti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena kāmarāgabyāpādavihiṃsāvitakkā na uppādetabbā. Idaṃ, mahārāja, cakkavattissa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena –
‘‘‘વિતક્કૂપસમે ચ યો રતો, અસુભં ભાવયતે 1 સદા સતો;
‘‘‘Vitakkūpasame ca yo rato, asubhaṃ bhāvayate 2 sadā sato;
એસ ખો બ્યન્તિકાહિતિ, એસ છેચ્છતિ મારબન્ધન’ન્તિ.
Esa kho byantikāhiti, esa checchati mārabandhana’nti.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ચક્કવત્તી દિવસે દિવસે સમુદ્દપરિયન્તં મહાપથવિં અનુયાયતિ કલ્યાણપાપકાનિ વિચિનમાનો, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન કાયકમ્મં વચીકમ્મં મનોકમ્મં દિવસે દિવસે પચ્ચવેક્ખિતબ્બં ‘કિં નુ ખો મે ઇમેહિ તીહિ ઠાનેહિ અનુપવજ્જસ્સ દિવસો વીતિવત્તતી’તિ. ઇદં, મહારાજ, ચક્કવત્તિસ્સ તતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન અઙ્ગુત્તરનિકાયવરે –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, cakkavattī divase divase samuddapariyantaṃ mahāpathaviṃ anuyāyati kalyāṇapāpakāni vicinamāno, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena kāyakammaṃ vacīkammaṃ manokammaṃ divase divase paccavekkhitabbaṃ ‘kiṃ nu kho me imehi tīhi ṭhānehi anupavajjassa divaso vītivattatī’ti. Idaṃ, mahārāja, cakkavattissa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena aṅguttaranikāyavare –
‘કથમ્ભૂતસ્સ મે રત્તિન્દિવા વીતિવત્તન્તીતિ 3 પબ્બજિતેન અભિણ્હં પચ્ચવેક્ખિતબ્બ’ન્તિ.
‘Kathambhūtassa me rattindivā vītivattantīti 4 pabbajitena abhiṇhaṃ paccavekkhitabba’nti.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ચક્કવત્તિસ્સ અબ્ભન્તરબાહિરારક્ખા સુસંવિહિતા હોતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન અબ્ભન્તરાનં બાહિરાનં કિલેસાનં આરક્ખાય સતિદોવારિકો ઠપેતબ્બો. ઇદં , મહારાજ, ચક્કવત્તિસ્સ ચતુત્થં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, cakkavattissa abbhantarabāhirārakkhā susaṃvihitā hoti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena abbhantarānaṃ bāhirānaṃ kilesānaṃ ārakkhāya satidovāriko ṭhapetabbo. Idaṃ , mahārāja, cakkavattissa catutthaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena –
‘સતિદોવારિકો, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો અકુસલં પજહતિ કુસલં ભાવેતિ, સાવજ્જં પજહતિ, અનવજ્જં ભાવેતિ, સુદ્ધમત્તાનં પરિહરતી’’’તિ.
‘Satidovāriko, bhikkhave, ariyasāvako akusalaṃ pajahati kusalaṃ bhāveti, sāvajjaṃ pajahati, anavajjaṃ bhāveti, suddhamattānaṃ pariharatī’’’ti.
ચક્કવત્તિઙ્ગપઞ્હો દસમો.
Cakkavattiṅgapañho dasamo.
પથવીવગ્ગો તતિયો.
Pathavīvaggo tatiyo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
પથવી આપો ચ તેજો ચ, વાયો ચ પબ્બતેન ચ;
Pathavī āpo ca tejo ca, vāyo ca pabbatena ca;
આકાસો ચન્દસૂરિયો ચ, સક્કો ચ ચક્કવત્તિનાતિ.
Ākāso candasūriyo ca, sakko ca cakkavattināti.
Footnotes: