Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૨૧. ચમ્મનિદ્દેસવણ્ણના

    21. Cammaniddesavaṇṇanā

    ૧૭૩. ઇદાનિ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સબ્બપચ્ચન્તિમેસુ જનપદેસુ ચમ્માનિ અત્થરણાનિ એળકચમ્મં અજચમ્મં મિગચમ્મ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૨૫૯) એવં વુત્તચમ્માનિ દસ્સેતું ‘‘મિગાજેળકચમ્માની’’તિઆદિમાહ. પરિભુઞ્જિતુન્તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૬૨) મઞ્ચાદીસુ યત્થ કત્થચિ અત્થરિત્વા નિપજ્જિતું વા નિસીદિતું વા વટ્ટન્તીતિ અત્થો. રોહિતેણીપસદા ચ કુરુઙ્ગા ચ ચ-સદ્દેન અઞ્ઞેપિ વાળમિગા મિગમાતુકાદયોપિ મિગજાતિકા એવાતિ અધિપ્પાયો.

    173. Idāni ‘‘anujānāmi, bhikkhave, sabbapaccantimesu janapadesu cammāni attharaṇāni eḷakacammaṃ ajacammaṃ migacamma’’nti (mahāva. 259) evaṃ vuttacammāni dassetuṃ ‘‘migājeḷakacammānī’’tiādimāha. Paribhuñjitunti (mahāva. aṭṭha. 262) mañcādīsu yattha katthaci attharitvā nipajjituṃ vā nisīdituṃ vā vaṭṭantīti attho. Rohiteṇīpasadā ca kuruṅgā ca ca-saddena aññepi vāḷamigā migamātukādayopi migajātikā evāti adhippāyo.

    ૧૭૪. અનુઞ્ઞાતત્તયા અઞ્ઞન્તિ

    174.Anuññātattayā aññanti

    ‘‘મક્કટો કાળસીહો ચ, સરભો કદલીમિગો;

    ‘‘Makkaṭo kāḷasīho ca, sarabho kadalīmigo;

    યે ચ વાળમિગા કેચિ, તેસં ચમ્મં ન વટ્ટતી’’તિ. –

    Ye ca vāḷamigā keci, tesaṃ cammaṃ na vaṭṭatī’’ti. –

    એત્થ વાળમિગગ્ગહણેન વુત્તાવસેસા અન્તમસો ગોમહિંસાદયો ગહિતાતિ વેદિતબ્બા. થવિકાતિ ઉપાહનકોસકસત્થકોસકકુઞ્ચિકકોસકાતિ વેદિતબ્બા, ન પત્તત્થવિકાદયો. ચમ્મવિનિચ્છયો.

    Ettha vāḷamigaggahaṇena vuttāvasesā antamaso gomahiṃsādayo gahitāti veditabbā. Thavikāti upāhanakosakasatthakosakakuñcikakosakāti veditabbā, na pattatthavikādayo. Cammavinicchayo.

    ચમ્મનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Cammaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact