Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૨૪. ચમ્મસાટકજાતકં (૪-૩-૪)

    324. Cammasāṭakajātakaṃ (4-3-4)

    ૯૩.

    93.

    કલ્યાણરૂપો વતયં ચતુપ્પદો, સુભદ્દકો ચેવ સુપેસલો ચ;

    Kalyāṇarūpo vatayaṃ catuppado, subhaddako ceva supesalo ca;

    યો બ્રાહ્મણં જાતિમન્તૂપપન્નં, અપચાયતિ મેણ્ડવરો યસસ્સી.

    Yo brāhmaṇaṃ jātimantūpapannaṃ, apacāyati meṇḍavaro yasassī.

    ૯૪.

    94.

    મા બ્રાહ્મણ ઇત્તરદસ્સનેન, વિસ્સાસમાપજ્જિ ચતુપ્પદસ્સ;

    Mā brāhmaṇa ittaradassanena, vissāsamāpajji catuppadassa;

    દળ્હપ્પહારં અભિકઙ્ખમાનો 1, અવસક્કતી દસ્સતિ સુપ્પહારં.

    Daḷhappahāraṃ abhikaṅkhamāno 2, avasakkatī dassati suppahāraṃ.

    ૯૫.

    95.

    ઊરુટ્ઠિ 3 ભગ્ગં પવટ્ટિતો 4 ખારિભારો, સબ્બઞ્ચ ભણ્ડં બ્રાહ્મણસ્સ 5 ભિન્નં;

    Ūruṭṭhi 6 bhaggaṃ pavaṭṭito 7 khāribhāro, sabbañca bhaṇḍaṃ brāhmaṇassa 8 bhinnaṃ;

    ઉભોપિ બાહા પગ્ગય્હ 9 કન્દતિ 10, અભિધાવથ હઞ્ઞતે બ્રહ્મચારી.

    Ubhopi bāhā paggayha 11 kandati 12, abhidhāvatha haññate brahmacārī.

    ૯૬.

    96.

    એવં સો નિહતો સેતિ, યો અપૂજં પસંસતિ 13;

    Evaṃ so nihato seti, yo apūjaṃ pasaṃsati 14;

    યથાહમજ્જ પહતો, હતો મેણ્ડેન દુમ્મતીતિ.

    Yathāhamajja pahato, hato meṇḍena dummatīti.

    ચમ્મસાટકજાતકં ચતુત્થં.

    Cammasāṭakajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. અભિકત્તુકામો (સ્યા॰)
    2. abhikattukāmo (syā.)
    3. ઊરટ્ઠિ (સી॰)
    4. પતિતો (સી॰ સ્યા॰)
    5. બ્રાહ્મણસ્સીધ (ક॰ સી॰ પી॰), બ્રાહ્મણસ્સેવ (ક॰ સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    6. ūraṭṭhi (sī.)
    7. patito (sī. syā.)
    8. brāhmaṇassīdha (ka. sī. pī.), brāhmaṇasseva (ka. sī. syā. ka.)
    9. પગ્ગય્યેવ (સ્યા॰), પગ્ગહીય (?)
    10. બાહા પગ્ગય્ય કન્દતિ (પી॰ ક॰)
    11. paggayyeva (syā.), paggahīya (?)
    12. bāhā paggayya kandati (pī. ka.)
    13. નમસ્સતિ (પી॰)
    14. namassati (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૨૪] ૪. ચમ્મસાટકજાતકવણ્ણના • [324] 4. Cammasāṭakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact