Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૪. ચણ્ડાલિવિમાનવત્થુ

    4. Caṇḍālivimānavatthu

    ૧૯૫.

    195.

    ‘‘ચણ્ડાલિ વન્દ પાદાનિ, ગોતમસ્સ યસસ્સિનો;

    ‘‘Caṇḍāli vanda pādāni, gotamassa yasassino;

    તમેવ 1 અનુકમ્પાય, અટ્ઠાસિ ઇસિસત્તમો 2.

    Tameva 3 anukampāya, aṭṭhāsi isisattamo 4.

    ૧૯૬.

    196.

    ‘‘અભિપ્પસાદેહિ મનં, અરહન્તમ્હિ તાદિનિ 5;

    ‘‘Abhippasādehi manaṃ, arahantamhi tādini 6;

    ખિપ્પં પઞ્જલિકા વન્દ, પરિત્તં તવ જીવિત’’ન્તિ.

    Khippaṃ pañjalikā vanda, parittaṃ tava jīvita’’nti.

    ૧૯૭.

    197.

    ચોદિતા ભાવિતત્તેન, સરીરન્તિમધારિના;

    Coditā bhāvitattena, sarīrantimadhārinā;

    ચણ્ડાલી વન્દિ પાદાનિ, ગોતમસ્સ યસસ્સિનો.

    Caṇḍālī vandi pādāni, gotamassa yasassino.

    ૧૯૮.

    198.

    તમેનં અવધી ગાવી, ચણ્ડાલિં પઞ્જલિં ઠિતં;

    Tamenaṃ avadhī gāvī, caṇḍāliṃ pañjaliṃ ṭhitaṃ;

    નમસ્સમાનં સમ્બુદ્ધં, અન્ધકારે પભઙ્કરન્તિ.

    Namassamānaṃ sambuddhaṃ, andhakāre pabhaṅkaranti.

    ૧૯૯.

    199.

    ‘‘ખીણાસવં વિગતરજં અનેજં, એકં અરઞ્ઞમ્હિ રહો નિસિન્નં;

    ‘‘Khīṇāsavaṃ vigatarajaṃ anejaṃ, ekaṃ araññamhi raho nisinnaṃ;

    દેવિદ્ધિપત્તા ઉપસઙ્કમિત્વા, વન્દામિ તં વીર મહાનુભાવ’’ન્તિ.

    Deviddhipattā upasaṅkamitvā, vandāmi taṃ vīra mahānubhāva’’nti.

    ૨૦૦.

    200.

    ‘‘સુવણ્ણવણ્ણા જલિતા મહાયસા, વિમાનમોરુય્હ અનેકચિત્તા;

    ‘‘Suvaṇṇavaṇṇā jalitā mahāyasā, vimānamoruyha anekacittā;

    પરિવારિતા અચ્છરાસઙ્ગણેન 7, કા ત્વં સુભે દેવતે વન્દસે મમ’’ન્તિ.

    Parivāritā accharāsaṅgaṇena 8, kā tvaṃ subhe devate vandase mama’’nti.

    ૨૦૧.

    201.

    ‘‘અહં ભદ્દન્તે ચણ્ડાલી, તયા વીરેન 9 પેસિતા;

    ‘‘Ahaṃ bhaddante caṇḍālī, tayā vīrena 10 pesitā;

    વન્દિં અરહતો પાદે, ગોતમસ્સ યસસ્સિનો.

    Vandiṃ arahato pāde, gotamassa yasassino.

    ૨૦૨.

    202.

    ‘‘સાહં વન્દિત્વા 11 પાદાનિ, ચુતા ચણ્ડાલયોનિયા;

    ‘‘Sāhaṃ vanditvā 12 pādāni, cutā caṇḍālayoniyā;

    વિમાનં સબ્બતો ભદ્દં, ઉપપન્નમ્હિ નન્દને.

    Vimānaṃ sabbato bhaddaṃ, upapannamhi nandane.

    ૨૦૩.

    203.

    ‘‘અચ્છરાનં સતસહસ્સં, પુરક્ખત્વાન 13 તિટ્ઠતિ;

    ‘‘Accharānaṃ satasahassaṃ, purakkhatvāna 14 tiṭṭhati;

    તાસાહં પવરા સેટ્ઠા, વણ્ણેન યસસાયુના.

    Tāsāhaṃ pavarā seṭṭhā, vaṇṇena yasasāyunā.

    ૨૦૪.

    204.

    ‘‘પહૂતકતકલ્યાણા, સમ્પજાના પટિસ્સતા 15;

    ‘‘Pahūtakatakalyāṇā, sampajānā paṭissatā 16;

    મુનિં કારુણિકં લોકે, તં ભન્તે વન્દિતુમાગતા’’તિ.

    Muniṃ kāruṇikaṃ loke, taṃ bhante vanditumāgatā’’ti.

    ૨૦૫.

    205.

    ઇદં વત્વાન ચણ્ડાલી, કતઞ્ઞૂ કતવેદિની;

    Idaṃ vatvāna caṇḍālī, kataññū katavedinī;

    વન્દિત્વા અરહતો પાદે, તત્થેવન્તરધાયથાતિ 17.

    Vanditvā arahato pāde, tatthevantaradhāyathāti 18.

    ચણ્ડાલિવિમાનં ચતુત્થં.

    Caṇḍālivimānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. તવેવ (સી॰)
    2. ઇસિસુત્તમો (સી॰)
    3. taveva (sī.)
    4. isisuttamo (sī.)
    5. તાદિને (સ્યા॰ ક॰)
    6. tādine (syā. ka.)
    7. અચ્છરાનં ગણેન (સી॰)
    8. accharānaṃ gaṇena (sī.)
    9. થેરેન (ક॰)
    10. therena (ka.)
    11. વન્દિત્વ (સી॰)
    12. vanditva (sī.)
    13. પુરક્ખિત્વા મં (સ્યા॰ ક॰)
    14. purakkhitvā maṃ (syā. ka.)
    15. પતિસ્સતા (સી॰ સ્યા॰)
    16. patissatā (sī. syā.)
    17. તત્થેવન્તરધાયતીતિ (સ્યા॰ ક॰)
    18. tatthevantaradhāyatīti (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૪. ચણ્ડાલિવિમાનવણ્ણના • 4. Caṇḍālivimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact