Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    9. சந்த³னத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    9. Candanattheragāthāvaṇṇanā

    ஜாதரூபேனாதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ சந்த³னத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ இதோ ஏகதிங்ஸே கப்பே பு³த்³த⁴ஸுஞ்ஞே லோகே ருக்க²தே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம பச்சேகபு³த்³த⁴ங் பப்³ப³தந்தரே வஸந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ குடஜபுப்பே²ஹி பூஜங் அகாஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் விப⁴வஸம்பன்னே குலே நிப்³ப³த்தித்வா சந்த³னோதி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ க⁴ராவாஸங் வஸந்தோ ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸோதாபன்னோ அஹோஸி. ஸோ ஏகங் புத்தங் லபி⁴த்வா க⁴ராவாஸங் பஹாய பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே விஹரந்தோ ஸத்தா²ரங் வந்தி³துங் ஸாவத்தி²ங் ஆக³தோ ஸுஸானே வஸதி. தஸ்ஸ ஆக³தபா⁴வங் ஸுத்வா புராணது³தியிகா அலங்கதபடியத்தா தா³ரகங் ஆதா³ய மஹதா பரிவாரேன தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச²தி – ‘‘இத்தி²குத்தாதீ³ஹி நங் பலோபெ⁴த்வா உப்பப்³பா³ஜெஸ்ஸாமீ’’தி. தே²ரோ தங் ஆக³ச்ச²ந்திங் தூ³ரதோவ தி³ஸ்வா ‘‘இதா³னிஸ்ஸா அவிஸயோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி யதா²ரத்³த⁴ங் விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.52.37-43) –

    Jātarūpenātiādikā āyasmato candanattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto ito ekatiṃse kappe buddhasuññe loke rukkhadevatā hutvā nibbatto sudassanaṃ nāma paccekabuddhaṃ pabbatantare vasantaṃ disvā pasannamānaso kuṭajapupphehi pūjaṃ akāsi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ vibhavasampanne kule nibbattitvā candanoti laddhanāmo vayappatto gharāvāsaṃ vasanto satthu santike dhammaṃ sutvā sotāpanno ahosi. So ekaṃ puttaṃ labhitvā gharāvāsaṃ pahāya pabbajitvā vipassanāya kammaṭṭhānaṃ gahetvā araññe viharanto satthāraṃ vandituṃ sāvatthiṃ āgato susāne vasati. Tassa āgatabhāvaṃ sutvā purāṇadutiyikā alaṅkatapaṭiyattā dārakaṃ ādāya mahatā parivārena therassa santikaṃ gacchati – ‘‘itthikuttādīhi naṃ palobhetvā uppabbājessāmī’’ti. Thero taṃ āgacchantiṃ dūratova disvā ‘‘idānissā avisayo bhavissāmī’’ti yathāraddhaṃ vipassanaṃ ussukkāpetvā chaḷabhiñño ahosi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.52.37-43) –

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே , வஸலோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre , vasalo nāma pabbato;

    பு³த்³தோ⁴ ஸுத³ஸ்ஸனோ நாம, வஸதே பப்³ப³தந்தரே.

    Buddho sudassano nāma, vasate pabbatantare.

    ‘‘புப்ப²ங் ஹேமவந்தங் மய்ஹ, வேஹாஸங் அக³மாஸஹங்;

    ‘‘Pupphaṃ hemavantaṃ mayha, vehāsaṃ agamāsahaṃ;

    தத்த²த்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஓக⁴திண்ணமனாஸவங்.

    Tatthaddasāsiṃ sambuddhaṃ, oghatiṇṇamanāsavaṃ.

    ‘‘புப்ப²ங் குடஜமாதா³ய, ஸிரே கத்வான அஞ்ஜலிங்;

    ‘‘Pupphaṃ kuṭajamādāya, sire katvāna añjaliṃ;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபி⁴ரோபேஸிங், ஸயம்பு⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Buddhassa abhiropesiṃ, sayambhussa mahesino.

    ‘‘ஏகதிங்ஸே இதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴பூஜயிங்;

    ‘‘Ekatiṃse ito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ பன ஹுத்வா ஆகாஸே ட²த்வா தஸ்ஸா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்டா²பெத்வா ஸயங் அத்தனா புப்³பே³ வஸிதட்டா²னமேவ க³தோ. ஸஹாயபி⁴க்கூ²ஹி – ‘‘விப்பஸன்னானி கோ² தே, ஆவுஸோ, இந்த்³ரியானி, கச்சி தயா ஸச்சானி படிவித்³தா⁴னீ’’தி புட்டோ² –

    Chaḷabhiñño pana hutvā ākāse ṭhatvā tassā dhammaṃ desetvā saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhāpetvā sayaṃ attanā pubbe vasitaṭṭhānameva gato. Sahāyabhikkhūhi – ‘‘vippasannāni kho te, āvuso, indriyāni, kacci tayā saccāni paṭividdhānī’’ti puṭṭho –

    299.

    299.

    ‘‘ஜாதரூபேன ஸஞ்ச²ன்னா, தா³ஸீக³ணபுரக்க²தா;

    ‘‘Jātarūpena sañchannā, dāsīgaṇapurakkhatā;

    அங்கேன புத்தமாதா³ய, ப⁴ரியா மங் உபாக³மி.

    Aṅkena puttamādāya, bhariyā maṃ upāgami.

    300.

    300.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான ஆயந்திங், ஸகபுத்தஸ்ஸ மாதரங்;

    ‘‘Tañca disvāna āyantiṃ, sakaputtassa mātaraṃ;

    அலங்கதங் ஸுவஸனங், மச்சுபாஸங்வ ஒட்³டி³தங்.

    Alaṅkataṃ suvasanaṃ, maccupāsaṃva oḍḍitaṃ.

    301.

    301.

    ‘‘ததோ மே மனஸீகாரோ, யோனிஸோ உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Tato me manasīkāro, yoniso udapajjatha;

    ஆதீ³னவோ பாதுரஹு, நிப்³பி³தா³ ஸமதிட்ட²த².

    Ādīnavo pāturahu, nibbidā samatiṭṭhatha.

    302.

    302.

    ‘‘ததோ சித்தங் விமுச்சி மே, பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங்;

    ‘‘Tato cittaṃ vimucci me, passa dhammasudhammataṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி. –

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. –

    இமாஹி கா³தா²ஹி அத்தனோ படிபத்திங் கதெ²ந்தோ அஞ்ஞங் ப்³யாகாஸி.

    Imāhi gāthāhi attano paṭipattiṃ kathento aññaṃ byākāsi.

    தத்த² ஜாதரூபேன ஸஞ்ச²ன்னாதி ஜாதரூபமயேன ஸீஸூபகா³தி³அலங்காரேன அலங்கரணவஸேன படிச்சா²தி³தஸரீரா, ஸப்³பா³ப⁴ரணபூ⁴ஸிதாதி அத்தோ². தா³ஸீக³ணபுரக்க²தாதி யதா²ரஹங் அலங்கதபடியத்தேன அத்தனோ தா³ஸிக³ணேன புரதோ கதா பரிவாரிதாதி அத்தோ². அங்கேன புத்தமாதா³யாதி ‘‘அபி நாம புத்தம்பி தி³ஸ்வா கே³ஹஸ்ஸிதஸாதோ ப⁴வெய்யா’’தி புத்தங் அத்தனோ அங்கேன க³ஹெத்வா.

    Tattha jātarūpena sañchannāti jātarūpamayena sīsūpagādialaṅkārena alaṅkaraṇavasena paṭicchāditasarīrā, sabbābharaṇabhūsitāti attho. Dāsīgaṇapurakkhatāti yathārahaṃ alaṅkatapaṭiyattena attano dāsigaṇena purato katā parivāritāti attho. Aṅkena puttamādāyāti ‘‘api nāma puttampi disvā gehassitasāto bhaveyyā’’ti puttaṃ attano aṅkena gahetvā.

    ஆயந்திந்தி ஆக³ச்ச²ந்திங். ஸகபுத்தஸ்ஸ மாதரந்தி மம ஓரஸபுத்தஸ்ஸ ஜனநிங், மய்ஹங் புராணது³தியிகந்தி அத்தோ². ஸப்³ப³மித³ங் தே²ரோ அத்தனோ காமராக³ஸமுச்சே²த³ங் ப³ஹுமஞ்ஞந்தோ வத³தி. யோனிஸோ உத³பஜ்ஜதா²தி ‘‘ஏவரூபாபி நாம ஸம்பத்தி ஜராப்³யாதி⁴மரணேஹி அபி⁴பு⁴ய்யதி, அஹோ ஸங்கா²ரா அனிச்சா அது⁴வா அனஸ்ஸாஸிகா’’தி ஏவங் யோனிஸோமனஸிகாரோ உப்பஜ்ஜி. ஸேஸங் ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.

    Āyantinti āgacchantiṃ. Sakaputtassa mātaranti mama orasaputtassa jananiṃ, mayhaṃ purāṇadutiyikanti attho. Sabbamidaṃ thero attano kāmarāgasamucchedaṃ bahumaññanto vadati. Yoniso udapajjathāti ‘‘evarūpāpi nāma sampatti jarābyādhimaraṇehi abhibhuyyati, aho saṅkhārā aniccā adhuvā anassāsikā’’ti evaṃ yonisomanasikāro uppajji. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayameva.

    சந்த³னத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Candanattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 9. சந்த³னத்தே²ரகா³தா² • 9. Candanattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact