Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૬. ચારિત્તસિક્ખાપદં
6. Cārittasikkhāpadaṃ
૨૯૪. છટ્ઠે કસ્મા તેહિ ‘‘દેથાવુસો ભત્ત’’ન્તિ વુત્તં, નનુ ભિક્ખૂનં એવં વત્તું ન વટ્ટતીતિ આહ ‘‘એત્થ તં કિરા’’તિઆદિ. તસ્માતિ યસ્મા અભિહટં અહોસિ, તસ્મા.
294. Chaṭṭhe kasmā tehi ‘‘dethāvuso bhatta’’nti vuttaṃ, nanu bhikkhūnaṃ evaṃ vattuṃ na vaṭṭatīti āha ‘‘ettha taṃ kirā’’tiādi. Tasmāti yasmā abhihaṭaṃ ahosi, tasmā.
૨૯૫. ઇદં પન વચનં આહાતિ સમ્બન્ધો. પસાદઞ્ઞથત્તન્તિ પસાદસ્સ અઞ્ઞેનાકારેન ભાવો. નન્તિ ખાદનીયં. ‘‘ગહેત્વા આગમંસૂ’’તિઇમિના ‘‘ઉસ્સારિયિત્થા’’તિ એત્થ ઉકારસ્સ ઉગ્ગહત્થતઞ્ચ સરધાતુસ્સ ગત્યત્થતઞ્ચ અજ્જતનિઞુંવિભત્તિયા ત્થત્તઞ્ચ દસ્સેતિ, ઉગ્ગહેત્વા સારિંસુ અગમંસૂતિ અત્થો.
295. Idaṃ pana vacanaṃ āhāti sambandho. Pasādaññathattanti pasādassa aññenākārena bhāvo. Nanti khādanīyaṃ. ‘‘Gahetvā āgamaṃsū’’tiiminā ‘‘ussāriyitthā’’ti ettha ukārassa uggahatthatañca saradhātussa gatyatthatañca ajjataniñuṃvibhattiyā tthattañca dasseti, uggahetvā sāriṃsu agamaṃsūti attho.
૨૯૮. યત્થાતિ યસ્મિં ઠાને. ઠિતસ્સ ભિક્ખુનો ચિત્તં ઉપ્પન્નન્તિ યોજના. તતોતિ ચિત્તુપ્પન્નતો. યન્તિ ભિક્ખું. પકતિવચનેનાતિ ઉચ્ચાસદ્દમકત્વા પવત્તેન સભાવવચનેન. અન્તોવિહારેતિ વચનસ્સ અતિસમ્બાધત્તા અયુત્તભાવં મઞ્ઞમાનો આહ ‘‘અપિ ચ અન્તોઉપચારસીમાયા’’તિ.
298.Yatthāti yasmiṃ ṭhāne. Ṭhitassa bhikkhuno cittaṃ uppannanti yojanā. Tatoti cittuppannato. Yanti bhikkhuṃ. Pakativacanenāti uccāsaddamakatvā pavattena sabhāvavacanena. Antovihāreti vacanassa atisambādhattā ayuttabhāvaṃ maññamāno āha ‘‘api ca antoupacārasīmāyā’’ti.
૩૦૨. ગામસ્સ અન્તરે આરામો તિટ્ઠતીતિ અન્તરારામો વિહારો, તં ગચ્છતીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અન્તોગામે’’તિઆદીતિ. છટ્ઠં.
302. Gāmassa antare ārāmo tiṭṭhatīti antarārāmo vihāro, taṃ gacchatīti dassento āha ‘‘antogāme’’tiādīti. Chaṭṭhaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૫. અચેલકવગ્ગો • 5. Acelakavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૬. ચારિત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Cārittasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૬. ચારિત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Cārittasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૬. ચારિત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Cārittasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૬. ચારિત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Cārittasikkhāpadavaṇṇanā