Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-પુરાણ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-purāṇa-ṭīkā

    ૬. ચારિત્તસિક્ખાપદવણ્ણના

    6. Cārittasikkhāpadavaṇṇanā

    સભત્તો સમાનોતિ નિમન્તનભત્તોતિ પોરાણા. સન્તં ભિક્ખું, અનાપુચ્છા, પુરેભત્તં પચ્છાભત્તં, અઞ્ઞત્ર સમયાતિ અયમેત્થ ચતુબ્બિધા અનુપઞ્ઞત્તિ. તત્થ સમયા દ્વે સમયા. ભત્તિયઘરન્તિ નિમન્તિતસ્સ ઘરં વા સલાકાભત્તાદિદાયકાનં વા ઘરં. ‘‘સમુટ્ઠાનાદીનિ પઠમકથિનસદિસાનિ, ઇદં પન કિરિયાકિરિય’’ન્તિ પાઠો, ‘‘ઇધ નિમન્તના અકપ્પિયનિમન્તના’’તિ એકે.

    Sabhattosamānoti nimantanabhattoti porāṇā. Santaṃ bhikkhuṃ, anāpucchā, purebhattaṃ pacchābhattaṃ, aññatra samayāti ayamettha catubbidhā anupaññatti. Tattha samayā dve samayā. Bhattiyagharanti nimantitassa gharaṃ vā salākābhattādidāyakānaṃ vā gharaṃ. ‘‘Samuṭṭhānādīni paṭhamakathinasadisāni, idaṃ pana kiriyākiriya’’nti pāṭho, ‘‘idha nimantanā akappiyanimantanā’’ti eke.

    પુરેભત્તઞ્ચ પિણ્ડાય, ચરિત્વા યદિ ભુઞ્જતિ;

    Purebhattañca piṇḍāya, caritvā yadi bhuñjati;

    સિયા પરમ્પરાપત્તિ, પચ્છાભત્તં ન સા સિયા.

    Siyā paramparāpatti, pacchābhattaṃ na sā siyā.

    પચ્છાભત્તઞ્ચ ગમિકો, પુબ્બગેહં યદિ ગચ્છે;

    Pacchābhattañca gamiko, pubbagehaṃ yadi gacche;

    એકે આપત્તિયેવાતિ, અનાપત્તીતિ એકચ્ચે.

    Eke āpattiyevāti, anāpattīti ekacce.

    કુલન્તરસ્સોક્કમને, આપત્તિમતયો હિ તે;

    Kulantarassokkamane, āpattimatayo hi te;

    સમાનભત્તપચ્ચાસા, ઇતિ આહુ ઇધાપરે.

    Samānabhattapaccāsā, iti āhu idhāpare.

    મતા ગણિકભત્તેન, સમેન્તિ નં નિમન્તને;

    Matā gaṇikabhattena, samenti naṃ nimantane;

    વિસ્સજ્જનં સમાનન્તિ, એકે સમ્મુખતાપરે.

    Vissajjanaṃ samānanti, eke sammukhatāpare.

    સન્નિટ્ઠાનત્થિકેહેવ, વિચારેતબ્બભેદતો;

    Sanniṭṭhānatthikeheva, vicāretabbabhedato;

    વિઞ્ઞૂ ચારિત્તમિચ્ચેવ, સિક્ખાપદમિદં વિદૂ. (વજિર॰ ટી॰ પાચિત્તિય ૨૯૪);

    Viññū cārittamicceva, sikkhāpadamidaṃ vidū. (vajira. ṭī. pācittiya 294);

    ચારિત્તસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Cārittasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact