Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૬૪. ચત્તારો નિસ્સયા

    64. Cattāro nissayā

    ૧૨૮. તાવદેવ છાયા મેતબ્બા, ઉતુપ્પમાણં આચિક્ખિતબ્બં, દિવસભાગો આચિક્ખિતબ્બો, સઙ્ગીતિ આચિક્ખિતબ્બા , ચત્તારો નિસ્સયા આચિક્ખિતબ્બા 1

    128. Tāvadeva chāyā metabbā, utuppamāṇaṃ ācikkhitabbaṃ, divasabhāgo ācikkhitabbo, saṅgīti ācikkhitabbā , cattāro nissayā ācikkhitabbā 2

    ‘‘પિણ્ડિયાલોપભોજનં નિસ્સાય પબ્બજ્જા. તત્થ તે યાવજીવં ઉસ્સાહો કરણીયો. અતિરેકલાભો – સઙ્ઘભત્તં, ઉદ્દેસભત્તં, નિમન્તનં, સલાકભત્તં, પક્ખિકં, ઉપોસથિકં, પાટિપદિકં.

    ‘‘Piṇḍiyālopabhojanaṃ nissāya pabbajjā. Tattha te yāvajīvaṃ ussāho karaṇīyo. Atirekalābho – saṅghabhattaṃ, uddesabhattaṃ, nimantanaṃ, salākabhattaṃ, pakkhikaṃ, uposathikaṃ, pāṭipadikaṃ.

    ‘‘પંસુકૂલચીવરં નિસ્સાય પબ્બજ્જા. તત્થ તે યાવજીવં ઉસ્સાહો કરણીયો. અતિરેકલાભો – ખોમં, કપ્પાસિકં, કોસેય્યં, કમ્બલં, સાણં, ભઙ્ગં.

    ‘‘Paṃsukūlacīvaraṃ nissāya pabbajjā. Tattha te yāvajīvaṃ ussāho karaṇīyo. Atirekalābho – khomaṃ, kappāsikaṃ, koseyyaṃ, kambalaṃ, sāṇaṃ, bhaṅgaṃ.

    ‘‘રુક્ખમૂલસેનાસનં નિસ્સાય પબ્બજ્જા. તત્થ તે યાવજીવં ઉસ્સાહો કરણીયો. અતિરેકલાભો – વિહારો, અડ્ઢયોગો, પાસાદો, હમ્મિયં, ગુહા.

    ‘‘Rukkhamūlasenāsanaṃ nissāya pabbajjā. Tattha te yāvajīvaṃ ussāho karaṇīyo. Atirekalābho – vihāro, aḍḍhayogo, pāsādo, hammiyaṃ, guhā.

    ‘‘પૂતિમુત્તભેસજ્જં નિસ્સાય પબ્બજ્જા. તત્થ તે યાવજીવં ઉસ્સાહો કરણીયો. અતિરેકલાભો – સપ્પિ, નવનીતં, તેલં, મધુ, ફાણિત’’ન્તિ.

    ‘‘Pūtimuttabhesajjaṃ nissāya pabbajjā. Tattha te yāvajīvaṃ ussāho karaṇīyo. Atirekalābho – sappi, navanītaṃ, telaṃ, madhu, phāṇita’’nti.

    ચત્તારો નિસ્સયા નિટ્ઠિતા.

    Cattāro nissayā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. આચિક્ખિતબ્બા, ચત્તારિ અકરણીયાનિ આચિક્ખિતબ્બાનિ. (ક॰)
    2. ācikkhitabbā, cattāri akaraṇīyāni ācikkhitabbāni. (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ચત્તારોનિસ્સયાદિકથા • Cattāronissayādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ચત્તારોનિસ્સયાદિકથાવણ્ણના • Cattāronissayādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચત્તારોનિસ્સયાદિકથાવણ્ણના • Cattāronissayādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૬૪. ચત્તારોનિસ્સયાદિકથા • 64. Cattāronissayādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact