Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā

    ચતુબ્બિધાદિરૂપસઙ્ગહવણ્ણના

    Catubbidhādirūpasaṅgahavaṇṇanā

    ૫૮૬. ચતુક્કેસુ એકન્તચિત્તસમુટ્ઠાનસ્સ વિઞ્ઞત્તિદ્વયભાવતો વિઞ્ઞત્તિદુકાદીહિ સમાનગતિકો ચિત્તસમુટ્ઠાનદુકોતિ તેન સહ ઉપાદાદુકસ્સ યોજનાય લબ્ભમાનોપિ ચતુક્કો ન વુત્તો, તથા સનિદસ્સનદુકાદીનં તેન તસ્સ ચ ઓળારિકદૂરદુકેહિ યોજનાય લબ્ભમાના ન વુત્તા, ધમ્માનં વા સભાવકિચ્ચાનિ બોધેતબ્બાકારઞ્ચ યાથાવતો જાનન્તેન ભગવતા તેન અઞ્ઞેસં તસ્સ ચ અઞ્ઞેહિ યોજના ન કતાતિ કિં એત્થ કારણપરિયેસનાય, અદ્ધા સા યોજના ન કાતબ્બા, યતો ભગવતા ન કતાતિ વેદિતબ્બા. અઞ્ઞે પન પકિણ્ણકદુકા અઞ્ઞેહિ પકિણ્ણકદુકેહિ યોજેતું યુત્તા, તેહિ યોજિતા એવ. વત્થુદુકાદીસુ પન સોતસમ્ફસ્સારમ્મણદુકાદયો વજ્જેત્વા અઞ્ઞેહિ આરમ્મણબાહિરાયતનાદિલબ્ભમાનદુકેહિ ઉપાદિન્નકદુકસ્સ ઉપાદિન્નુપાદાનિયદુકસ્સ ચ યોજનાય ચતુક્કા લબ્ભન્તિ, ચિત્તસમુટ્ઠાનદુકસ્સ ચ સબ્બારમ્મણબાહિરાયતનાદિલબ્ભમાનદુકેહિ. અવસેસેહિ પન તેસં અઞ્ઞેસઞ્ચ સબ્બવત્થુદુકાદીહિ યોજનાય ન લબ્ભન્તીતિ વેદિતબ્બા.

    586. Catukkesu ekantacittasamuṭṭhānassa viññattidvayabhāvato viññattidukādīhi samānagatiko cittasamuṭṭhānadukoti tena saha upādādukassa yojanāya labbhamānopi catukko na vutto, tathā sanidassanadukādīnaṃ tena tassa ca oḷārikadūradukehi yojanāya labbhamānā na vuttā, dhammānaṃ vā sabhāvakiccāni bodhetabbākārañca yāthāvato jānantena bhagavatā tena aññesaṃ tassa ca aññehi yojanā na katāti kiṃ ettha kāraṇapariyesanāya, addhā sā yojanā na kātabbā, yato bhagavatā na katāti veditabbā. Aññe pana pakiṇṇakadukā aññehi pakiṇṇakadukehi yojetuṃ yuttā, tehi yojitā eva. Vatthudukādīsu pana sotasamphassārammaṇadukādayo vajjetvā aññehi ārammaṇabāhirāyatanādilabbhamānadukehi upādinnakadukassa upādinnupādāniyadukassa ca yojanāya catukkā labbhanti, cittasamuṭṭhānadukassa ca sabbārammaṇabāhirāyatanādilabbhamānadukehi. Avasesehi pana tesaṃ aññesañca sabbavatthudukādīhi yojanāya na labbhantīti veditabbā.

    ઉદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Uddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / માતિકા • Mātikā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / ચતુબ્બિધાદિરૂપસઙ્ગહા • Catubbidhādirūpasaṅgahā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / ચતુબ્બિધાદિરૂપસઙ્ગહવણ્ણના • Catubbidhādirūpasaṅgahavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact