Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī |
૬. ચતુબ્યૂહહારવિભઙ્ગવિભાવના
6. Catubyūhahāravibhaṅgavibhāvanā
૨૫. યેન યેન સંવણ્ણનાવિસેસભૂતેન લક્ખણહારવિભઙ્ગેન સુત્તત્થેહિ સમાનત્થા વિભત્તા, સો સંવણ્ણનાવિસેસભૂતો લક્ખણહારવિભઙ્ગો પરિપુણ્ણો, ‘‘કતમો ચતુબ્યૂહહારવિભઙ્ગો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ કતમો ચતુબ્યૂહો હારો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તત્થાતિ તેસુ નિદ્દિટ્ઠેસુ સોળસસુ દેસનાહારાદીસુ. કતમોતિ કતમો સંવણ્ણનાવિસેસો ચતુબ્યૂહો હારો ચતુબ્યૂહહારવિભઙ્ગો નામાતિ વિઞ્ઞેય્યો. તેન વુત્તં – ‘‘તત્થ કતમો ચતુબ્યૂહો હારોતિ ચતુબ્યૂહહારવિભઙ્ગો’’તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૨૫). ‘‘ઇમિના ચતુબ્યૂહહારેન કતમસ્સ નેરુત્તાદયો ગવેસિતબ્બા’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘બ્યઞ્જનેના’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ બ્યઞ્જનેનાતિ ચતુબ્યૂહહારસ્સ સુત્તસ્સ વિસેસતો બ્યઞ્જનવિચયભાવતો ‘‘બ્યઞ્જના’’તિ વોહારિતેન ઇમિના ચતુબ્યૂહહારેન સુત્તસ્સ નેરુત્તઞ્ચ, સુત્તસ્સ અધિપ્પાયો ચ, સુત્તસ્સ નિદાનઞ્ચ, સુત્તસ્સ પુબ્બાપરસન્ધિ ચ સંવણ્ણેન્તેહિ ગવેસિતબ્બોતિ અત્થો.
25. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena lakkhaṇahāravibhaṅgena suttatthehi samānatthā vibhattā, so saṃvaṇṇanāvisesabhūto lakkhaṇahāravibhaṅgo paripuṇṇo, ‘‘katamo catubyūhahāravibhaṅgo’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamo catubyūho hāro’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tesu niddiṭṭhesu soḷasasu desanāhārādīsu. Katamoti katamo saṃvaṇṇanāviseso catubyūho hāro catubyūhahāravibhaṅgo nāmāti viññeyyo. Tena vuttaṃ – ‘‘tattha katamo catubyūho hāroti catubyūhahāravibhaṅgo’’ti (netti. aṭṭha. 25). ‘‘Iminā catubyūhahārena katamassa neruttādayo gavesitabbā’’ti pucchitabbattā ‘‘byañjanenā’’tiādi vuttaṃ. Tattha byañjanenāti catubyūhahārassa suttassa visesato byañjanavicayabhāvato ‘‘byañjanā’’ti vohāritena iminā catubyūhahārena suttassa neruttañca, suttassa adhippāyo ca, suttassa nidānañca, suttassa pubbāparasandhi ca saṃvaṇṇentehi gavesitabboti attho.
‘‘ચતુબ્યૂહહારેન ગવેસિતબ્બેસુ નેરુત્તાદીસુ કતમં સુત્તસ્સ ગવેસિતબ્બં નેરુત્ત’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ કતમં નેરુત્ત’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તસ્સત્થો – તત્થ તેસુ ઇમિના ચતુબ્યૂહહારેન ગવેસિતબ્બેસુ નેરુત્તાદીસુ કતમં સુત્તસ્સ નેરુત્તં નિબ્બચનં નામાતિ ચે પુચ્છેય્ય? સુત્તસ્સ યા નિરુત્તિ નિદ્ધારેત્વા વુત્તા સભાવપઞ્ઞત્તિ ગવેસિતબ્બા, ઇદં સભાવનિરુત્તિભૂતં નિબ્બચનં નેરુત્તં નામાતિ. ‘‘યા નિરુત્તિ નેરુત્તં નામાતિ વુત્તા, કા પન સા નિરુત્તી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘પદસંહિતા’’તિ વુત્તં. પદેસુ સંહિતા યુત્તા પદસંહિતા. યથા યથા સુત્તત્થો વત્તબ્બો, તથા તથા યા સભાવનિરુત્તિ પવત્તા, સા પવત્તા સભાવનિરુત્તિયેવ નિરુત્તિ નામાતિ યોજના. ‘‘કા પન સા સભાવનિરુત્તી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ચ ‘‘યં ધમ્માનં નામસો ઞાણ’’ન્તિ વુત્તં. યં યાય કારણભૂતાય નામપઞ્ઞત્તિયા ધમ્માનં નેય્યાનં નામસો પથવીનામાદિના વા ફસ્સનામાદિના વા ખન્ધનામાદિના વા વિવિધેન નામેન અત્થધમ્માદીસુ કુસલસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઞાણં પવત્તતિ, સા કારણભૂતા નામપઞ્ઞત્તિ સભાવનિરુત્તિ નામાતિ અત્થો. યન્તિ ચ લિઙ્ગવિપલ્લાસો, યાયાતિ અત્થો. ‘‘લિઙ્ગપકતિધમ્માનં નામસો પવત્તમાનં ઞાણં વિવરિત્વા કથેહી’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘યદા હી’’તિઆદિ વુત્તં. અટ્ઠકથાયં પન ‘‘યદા હિ ભિક્ખૂતિઆદિના ‘ધમ્માનં નામસો ઞાણ’ન્તિ પદસ્સ અત્થં વિવરતી’’તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૨૫) વુત્તં. તસ્સત્થો અટ્ઠકથાયં વિભજિત્વા વુત્તોવાતિ ન વિચારિતો.
‘‘Catubyūhahārena gavesitabbesu neruttādīsu katamaṃ suttassa gavesitabbaṃ nerutta’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha katamaṃ nerutta’’ntiādi vuttaṃ. Tassattho – tattha tesu iminā catubyūhahārena gavesitabbesu neruttādīsu katamaṃ suttassa neruttaṃ nibbacanaṃ nāmāti ce puccheyya? Suttassa yā nirutti niddhāretvā vuttā sabhāvapaññatti gavesitabbā, idaṃ sabhāvaniruttibhūtaṃ nibbacanaṃ neruttaṃ nāmāti. ‘‘Yā nirutti neruttaṃ nāmāti vuttā, kā pana sā niruttī’’ti pucchitabbattā ‘‘padasaṃhitā’’ti vuttaṃ. Padesu saṃhitā yuttā padasaṃhitā. Yathā yathā suttattho vattabbo, tathā tathā yā sabhāvanirutti pavattā, sā pavattā sabhāvaniruttiyeva nirutti nāmāti yojanā. ‘‘Kā pana sā sabhāvaniruttī’’ti pucchitabbattā ca ‘‘yaṃ dhammānaṃ nāmaso ñāṇa’’nti vuttaṃ. Yaṃ yāya kāraṇabhūtāya nāmapaññattiyā dhammānaṃ neyyānaṃ nāmaso pathavīnāmādinā vā phassanāmādinā vā khandhanāmādinā vā vividhena nāmena atthadhammādīsu kusalassa puggalassa ñāṇaṃ pavattati, sā kāraṇabhūtā nāmapaññatti sabhāvanirutti nāmāti attho. Yanti ca liṅgavipallāso, yāyāti attho. ‘‘Liṅgapakatidhammānaṃ nāmaso pavattamānaṃ ñāṇaṃ vivaritvā kathehī’’ti vattabbattā ‘‘yadā hī’’tiādi vuttaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘yadā hi bhikkhūtiādinā ‘dhammānaṃ nāmaso ñāṇa’nti padassa atthaṃ vivaratī’’ti (netti. aṭṭha. 25) vuttaṃ. Tassattho aṭṭhakathāyaṃ vibhajitvā vuttovāti na vicārito.
૨૬. નેરુત્તં આચરિયેન વિભત્તં, અમ્હેહિ ચ ઞાતં ‘‘કતમો સુત્તે ગવેસિતબ્બો ભગવતો અધિપ્પાયો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ કતમો અધિપ્પાયો’’તિઆદિ વુત્તં. તસ્સત્થો પાકટો. અપિચ ‘‘ધમ્મો હવે રક્ખતી’’તિઆદીસુ યેન પુગ્ગલેન અત્તના રક્ખિતેન ધમ્મેન રક્ખિતબ્બભાવો ઇચ્છિતો, સો ધમ્મં રક્ખિસ્સતીતિ ભગવતો અધિપ્પાયો. યો પુગ્ગલો દુગ્ગતિતો મુચ્ચિતુકામો, સો ધમ્મં રક્ખિસ્સતીતિ ભગવતો અધિપ્પાયો.
26. Neruttaṃ ācariyena vibhattaṃ, amhehi ca ñātaṃ ‘‘katamo sutte gavesitabbo bhagavato adhippāyo’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamo adhippāyo’’tiādi vuttaṃ. Tassattho pākaṭo. Apica ‘‘dhammo have rakkhatī’’tiādīsu yena puggalena attanā rakkhitena dhammena rakkhitabbabhāvo icchito, so dhammaṃ rakkhissatīti bhagavato adhippāyo. Yo puggalo duggatito muccitukāmo, so dhammaṃ rakkhissatīti bhagavato adhippāyo.
ચોરો યથા સન્ધિમુખે ગહિતોતિઆદીસુ યો ચોરો ઘાતનતો મુચ્ચિતુકામો, સો ચોરકમ્મં ન કરિસ્સતીતિ ભગવતો અધિપ્પાયો. યો પુગ્ગલો અપાયાદિદુક્ખતો મુચ્ચિતુકામો, સો પાપકમ્મં ન કરિસ્સતીતિ ભગવતો અધિપ્પાયો.
Coro yathā sandhimukhe gahitotiādīsu yo coro ghātanato muccitukāmo, so corakammaṃ na karissatīti bhagavato adhippāyo. Yo puggalo apāyādidukkhato muccitukāmo, so pāpakammaṃ na karissatīti bhagavato adhippāyo.
સુખકામાનીતિઆદીસુ યે પુગ્ગલા સુખં ઇચ્છન્તિ, તે પરહિંસનતો વિવજ્જિસ્સન્તીતિ ભગવતો અધિપ્પાયો.
Sukhakāmānītiādīsu ye puggalā sukhaṃ icchanti, te parahiṃsanato vivajjissantīti bhagavato adhippāyo.
મિદ્ધી યદા હોતિ મહગ્ઘસો ચાતિઆદીસુ યે પુગ્ગલા પુનપ્પુનં પવત્તમાનજાતિજરામરણતો મુચ્ચિતુકામા, તે ભોજને મત્તઞ્ઞુનો ભવિસ્સન્તિ, સન્તુટ્ઠા ભવિસ્સન્તિ, સુદ્ધાજીવા ભવિસ્સન્તિ, પાતિમોક્ખસંવરસીલસમ્પન્ના ભવિસ્સન્તિ, અતન્દિનો ભવિસ્સન્તિ, વિપસ્સકા ભવિસ્સન્તિ, સગારવા સપ્પતિસ્સા ભવિસ્સન્તીતિ ભગવતો અધિપ્પાયો.
Middhī yadā hoti mahagghaso cātiādīsu ye puggalā punappunaṃ pavattamānajātijarāmaraṇato muccitukāmā, te bhojane mattaññuno bhavissanti, santuṭṭhā bhavissanti, suddhājīvā bhavissanti, pātimokkhasaṃvarasīlasampannā bhavissanti, atandino bhavissanti, vipassakā bhavissanti, sagāravā sappatissā bhavissantīti bhagavato adhippāyo.
અપ્પમાદો અમતપદન્તિઆદીસુ યે પુગ્ગલા મચ્ચુનો ભાયન્તિ, નિબ્બાનમિચ્છન્તિ, તે પુગ્ગલા દાનસીલભાવનાકમ્મેસુ અપ્પમત્તા ભવિસ્સન્તીતિ ભગવતો અધિપ્પાયો.
Appamādo amatapadantiādīsu ye puggalā maccuno bhāyanti, nibbānamicchanti, te puggalā dānasīlabhāvanākammesu appamattā bhavissantīti bhagavato adhippāyo.
૨૭. સુત્તે ગવેસિતબ્બો અધિપ્પાયો આચરિયેન વિભત્તો, અમ્હેહિ ચ વિઞ્ઞાતો, ‘‘કતમં સુત્તસ્સ ગવેસિતબ્બં નિદાન’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ કતમં નિદાન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ નિદાનન્તિ ફલં નીહરિત્વા દેતીતિ નિદાનં. કિં તં? કારણં. ધનિયોતિ ધનવડ્ઢનકારણે નિયુત્તોતિ ધનિયો. ગોપાલકોતિ ગાવો ઇસ્સરભાવેન પાલેતિ રક્ખતીતિ ગોપાલકો. ઉપધીહીતિ પુત્તગોણાદીહિ (સુ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૩૩). નરસ્સાતિ પુત્તિમન્તસ્સ વા ગોપાલકસ્સ વા નરસ્સાતિ ચ પદટ્ઠાનવસેન વા યેભુય્યવસેન વા ગાથાયં આગતવસેન વા વુત્તં, નારિયાપિ ઉપધીહિ નન્દના અત્થેવાતિ દટ્ઠબ્બા.
27. Sutte gavesitabbo adhippāyo ācariyena vibhatto, amhehi ca viññāto, ‘‘katamaṃ suttassa gavesitabbaṃ nidāna’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha katamaṃ nidāna’’ntiādi vuttaṃ. Tattha nidānanti phalaṃ nīharitvā detīti nidānaṃ. Kiṃ taṃ? Kāraṇaṃ. Dhaniyoti dhanavaḍḍhanakāraṇe niyuttoti dhaniyo. Gopālakoti gāvo issarabhāvena pāleti rakkhatīti gopālako. Upadhīhīti puttagoṇādīhi (su. ni. aṭṭha. 1.33). Narassāti puttimantassa vā gopālakassa vā narassāti ca padaṭṭhānavasena vā yebhuyyavasena vā gāthāyaṃ āgatavasena vā vuttaṃ, nāriyāpi upadhīhi nandanā atthevāti daṭṭhabbā.
ઇમિના વત્થુનાતિ ઉપધિસઙ્ખાતેન ઇમિનાવ પુત્તગવાદિના વત્થુના. વસતિ પવત્તતિ નન્દના એત્થ પુત્તગોણાદિકેતિ વત્થુ. નન્દનં નીહરિત્વા દેતિ પુત્તગોણાદિકન્તિ નિદાનન્તિ અત્થં ગહેત્વા ધનિયો ‘‘ઉપધીહિ નરસ્સ નન્દના’’તિ આહ. ભગવા પન ‘‘વસતિ પવત્તતિ સોચના એત્થ પુત્તગોણાદિકેહિ વત્થુ, સોચનં નીહરિત્વા દેતિ પુત્તગોણાદિકન્તિ નિદાન’’ન્તિ અત્થં ગહેત્વા ‘‘ઉપધીહિ નરસ્સ સોચના’’તિ આહ. પરિગ્ગહીયતેતિ પરિગ્ગહં. કિં તં? પુત્તગોણાદિકં, તં પરિગ્ગહં ‘‘ઉપધી’’તિ આહ, ન કિલેસૂપધિકાયખન્ધૂપધિન્તિ.
Iminā vatthunāti upadhisaṅkhātena imināva puttagavādinā vatthunā. Vasati pavattati nandanā ettha puttagoṇādiketi vatthu. Nandanaṃ nīharitvā deti puttagoṇādikanti nidānanti atthaṃ gahetvā dhaniyo ‘‘upadhīhi narassa nandanā’’ti āha. Bhagavā pana ‘‘vasati pavattati socanā ettha puttagoṇādikehi vatthu, socanaṃ nīharitvā deti puttagoṇādikanti nidāna’’nti atthaṃ gahetvā ‘‘upadhīhi narassa socanā’’ti āha. Pariggahīyateti pariggahaṃ. Kiṃ taṃ? Puttagoṇādikaṃ, taṃ pariggahaṃ ‘‘upadhī’’ti āha, na kilesūpadhikāyakhandhūpadhinti.
ઉપધીસૂતિ ખન્ધસઙ્ખાતેસુ કાયેસુ. કાયં ‘‘ઉપધી’’તિ આહ, ન પુત્તગવાદિકં, ન પરિગ્ગહં.
Upadhīsūti khandhasaṅkhātesu kāyesu. Kāyaṃ ‘‘upadhī’’ti āha, na puttagavādikaṃ, na pariggahaṃ.
બાહિરેસુ વત્થૂસૂતિ મણિકુણ્ડલપુત્તદારાદીસુ વત્થૂસુ.
Bāhiresuvatthūsūti maṇikuṇḍalaputtadārādīsu vatthūsu.
કામસુખન્તિ કામનીયેસુ અસ્સાદસુખવસેન પવત્તા તણ્હા. બાહિરવત્થુકાય તણ્હાયાતિ કામનીયેસુ બાહિરવત્થૂસુ અસ્સાદસુખવસેન પવત્તાય તણ્હાય.
Kāmasukhanti kāmanīyesu assādasukhavasena pavattā taṇhā. Bāhiravatthukāya taṇhāyāti kāmanīyesu bāhiravatthūsu assādasukhavasena pavattāya taṇhāya.
અજ્ઝત્તિકવત્થુકાયાતિ રૂપકાયસઙ્ખાતે અજ્ઝત્તિકવત્થુમ્હિ અભિનન્દનવસેન પવત્તાય.
Ajjhattikavatthukāyāti rūpakāyasaṅkhāte ajjhattikavatthumhi abhinandanavasena pavattāya.
પુન અજ્ઝત્તિકવત્થુકાયાતિ પઞ્ચક્ખન્ધસઙ્ખાતે અજ્ઝત્તિકવત્થુમ્હિ સિનેહવસેન પવત્તાય.
Puna ajjhattikavatthukāyāti pañcakkhandhasaṅkhāte ajjhattikavatthumhi sinehavasena pavattāya.
ગવેસિતબ્બં નિદાનં વિભત્તં, અમ્હેહિ ચ ઞાતં, ‘‘કતમો ગવેસિતબ્બો પુબ્બાપરસન્ધી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા તત્થ કતમો પુબ્બાપરસન્ધી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તત્થાતિ તેસુ નેરુત્તાધિપ્પાયનિદાનપુબ્બાપરસન્ધીસુ. યથાતિ યેન અન્ધકારાદિના સભાવેન ‘‘કામન્ધા…પે॰… માતર’’ન્તિ યં કામતણ્હં ભગવા આહ, અયં કામતણ્હા તથા તેન અન્ધકારાદિના સભાવેન ‘‘કામન્ધા…પે॰… માતર’’ન્તિ ગાથા વુત્તાતિ યોજના.
Gavesitabbaṃ nidānaṃ vibhattaṃ, amhehi ca ñātaṃ, ‘‘katamo gavesitabbo pubbāparasandhī’’ti pucchitabbattā tattha katamo pubbāparasandhī’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tesu neruttādhippāyanidānapubbāparasandhīsu. Yathāti yena andhakārādinā sabhāvena ‘‘kāmandhā…pe… mātara’’nti yaṃ kāmataṇhaṃ bhagavā āha, ayaṃ kāmataṇhā tathā tena andhakārādinā sabhāvena ‘‘kāmandhā…pe… mātara’’nti gāthā vuttāti yojanā.
ગાથાત્થો પન – કામેતીતિ કામો, કામતણ્હા, કામેન અત્થસ્સ અજાનનતાય ધમ્મસ્સ, અપસ્સનતાય ચ અન્ધાતિ કામન્ધા. કામતણ્હાસઙ્ખાતેન જાલેન અત્થધમ્માનં અજાનનાપસ્સનેન સઞ્છન્ના પલિગુણ્ઠિતાતિ જાલસઞ્છન્ના. તણ્હાસઙ્ખાતેન છદનેન તેસંયેવ અત્થધમ્માનં અજાનનાપસ્સનેન છાદિતા પિહિતાતિ તણ્હાછદનછાદિતા. અત્થધમ્મેસુ પમત્તસઙ્ખાતેન પમાદેન બન્ધનેન બદ્ધા બન્ધિતબ્બા પુગ્ગલા જરામરણં અન્વેન્તિ, કુમિનામુખે પવત્તા મચ્છા મરણં અન્વેન્તિ ઇવ ચ, ખીરપકો વચ્છો માતરં અન્વેતિ ઇવ ચ, તથા જરામરણં અન્વેન્તીતિ ગહેતબ્બો.
Gāthāttho pana – kāmetīti kāmo, kāmataṇhā, kāmena atthassa ajānanatāya dhammassa, apassanatāya ca andhāti kāmandhā. Kāmataṇhāsaṅkhātena jālena atthadhammānaṃ ajānanāpassanena sañchannā paliguṇṭhitāti jālasañchannā. Taṇhāsaṅkhātena chadanena tesaṃyeva atthadhammānaṃ ajānanāpassanena chāditā pihitāti taṇhāchadanachāditā. Atthadhammesu pamattasaṅkhātena pamādena bandhanena baddhā bandhitabbā puggalā jarāmaraṇaṃ anventi, kumināmukhe pavattā macchā maraṇaṃ anventi iva ca, khīrapako vaccho mātaraṃ anveti iva ca, tathā jarāmaraṇaṃ anventīti gahetabbo.
‘‘કામન્ધા…પે॰… માતર’ન્તિ યાય દેસનાય, ગાથાય વા કામતણ્હા વુત્તા, સા દેસના, ગાથા વા કતમેન દેસનાભૂતેન અપરેન યુજ્જતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા તથા પુચ્છિત્વા ઇમાય દેસનાય, ગાથાય વા યુજ્જતીતિ દસ્સેતું ‘‘સા કતમેના’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સાતિ ‘‘કામન્ધા…પે॰… અન્વેન્તી’’તિ દેસના, ગાથા વા. પુબ્બાપરેનાતિ તતો દેસનાતો પુબ્બેન દેસનાવચનેન, ગાથાવચનેન વા અપરેન દેસનાવચનેન, ગાથાવચનેન વા. યુજ્જતિ યુજ્જનં એતિ સમેતીતિ પુચ્છતિ.
‘‘Kāmandhā…pe… mātara’nti yāya desanāya, gāthāya vā kāmataṇhā vuttā, sā desanā, gāthā vā katamena desanābhūtena aparena yujjatī’’ti pucchitabbattā tathā pucchitvā imāya desanāya, gāthāya vā yujjatīti dassetuṃ ‘‘sā katamenā’’tiādi vuttaṃ. Tattha sāti ‘‘kāmandhā…pe… anventī’’ti desanā, gāthā vā. Pubbāparenāti tato desanāto pubbena desanāvacanena, gāthāvacanena vā aparena desanāvacanena, gāthāvacanena vā. Yujjati yujjanaṃ eti sametīti pucchati.
યથાતિ યેન અન્ધકરણાદિના. ‘‘રત્તો…પે॰… નર’’ન્તિ યં ગાથાવચનં ભગવા આહ, તેન ગાથાવચનેન તથા અન્ધકરણાદિના યુજ્જતીતિ યોજના. ગાથાત્થો પન – રત્તો રઞ્જન્તો પુગ્ગલો અત્થં અત્તહિતપયોજનં પરહિતપયોજનં ન જાનાતિ. રત્તો રઞ્જન્તો ધમ્મં યથાવુત્તસ્સ અત્થસ્સ હેતું પઞ્ઞાચક્ખુના ન પસ્સતિ. રાગો યં નરં યદા સહતે, તદા તસ્સ નરસ્સ અન્ધં અન્ધકારં તમં અઞ્ઞાણં હોતીતિ ગહેતબ્બો.
Yathāti yena andhakaraṇādinā. ‘‘Ratto…pe… nara’’nti yaṃ gāthāvacanaṃ bhagavā āha, tena gāthāvacanena tathā andhakaraṇādinā yujjatīti yojanā. Gāthāttho pana – ratto rañjanto puggalo atthaṃ attahitapayojanaṃ parahitapayojanaṃ na jānāti. Ratto rañjanto dhammaṃ yathāvuttassa atthassa hetuṃ paññācakkhunā na passati. Rāgo yaṃ naraṃ yadā sahate, tadā tassa narassa andhaṃ andhakāraṃ tamaṃ aññāṇaṃ hotīti gahetabbo.
ઇતીતિ એવં. અન્ધતાય અન્ધકરણતાય સઞ્છન્નતાય સઞ્છન્નકરણતાય. સાયેવ તણ્હાતિ ‘‘કામન્ધા…પે॰… માતર’’ન્તિ ગાથાવચનેન યા કામતણ્હા વુત્તા, સાયેવ કામતણ્હા. અભિલપિતાતિ ‘‘રત્તો…પે॰… નર’’ન્તિ અપરેન ગાથાવચનેન ભગવતા વોહારિતા વોહરણેન ઞાપિતા, અભિલપિતસ્સ અત્થસ્સ સમાનતા પુબ્બદેસના અપરદેસનાય યુજ્જતીતિ વુત્તં હોતિ.
Itīti evaṃ. Andhatāya andhakaraṇatāya sañchannatāya sañchannakaraṇatāya. Sāyeva taṇhāti ‘‘kāmandhā…pe… mātara’’nti gāthāvacanena yā kāmataṇhā vuttā, sāyeva kāmataṇhā. Abhilapitāti ‘‘ratto…pe… nara’’nti aparena gāthāvacanena bhagavatā vohāritā voharaṇena ñāpitā, abhilapitassa atthassa samānatā pubbadesanā aparadesanāya yujjatīti vuttaṃ hoti.
‘‘દ્વીસુ ગાથાસુ કતમેહિ પદેહિ સાયેવ તણ્હા અભિલપિતા’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ઇમેહિ અભિલપિતાતિ નિયમેત્વા દસ્સેતું ‘‘યઞ્ચાહા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ પઠમગાથાયં ‘‘કામન્ધા…પે॰… છાદિતા’’તિ યઞ્ચ પદં આહ, દુતિયગાથાયઞ્ચ ‘‘રત્તો…પે॰… ન પસ્સતી’’તિ યઞ્ચ પદં આહ. પરિયુટ્ઠાનેહિ પરિયુટ્ઠાનદીપકેહિ ઇમેહિ ‘‘કામન્ધા…પે॰… પસ્સતી’’તિ પદેહિ સાયેવ પઠમગાથાય વુત્તા કામતણ્હા ચ ભગવતા અભિલપિતા.
‘‘Dvīsu gāthāsu katamehi padehi sāyeva taṇhā abhilapitā’’ti pucchitabbattā imehi abhilapitāti niyametvā dassetuṃ ‘‘yañcāhā’’tiādi vuttaṃ. Tattha paṭhamagāthāyaṃ ‘‘kāmandhā…pe… chāditā’’ti yañca padaṃ āha, dutiyagāthāyañca ‘‘ratto…pe… na passatī’’ti yañca padaṃ āha. Pariyuṭṭhānehi pariyuṭṭhānadīpakehi imehi ‘‘kāmandhā…pe… passatī’’ti padehi sāyeva paṭhamagāthāya vuttā kāmataṇhā ca bhagavatā abhilapitā.
‘‘યં અન્ધકારં વુત્તં, કતમં તં? યા તણ્હા પોનોભવિકા વુત્તા, કતમા સા’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘યં અન્ધકાર’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ અન્ધકારં યં અઞ્ઞાણં વુત્તં, અયં દુક્ખસમુદયો ભવે. યા ચ તણ્હા પોનોભવિકા વુત્તા, અયઞ્ચ દુક્ખસમુદયો ભવેતિ યોજના.
‘‘Yaṃ andhakāraṃ vuttaṃ, katamaṃ taṃ? Yā taṇhā ponobhavikā vuttā, katamā sā’’ti pucchitabbattā ‘‘yaṃ andhakāra’’ntiādi vuttaṃ. Tattha andhakāraṃ yaṃ aññāṇaṃ vuttaṃ, ayaṃ dukkhasamudayo bhave. Yā ca taṇhā ponobhavikā vuttā, ayañca dukkhasamudayo bhaveti yojanā.
‘‘કામા’’તિ યઞ્ચ પદં ભગવા આહ, તેન પદેન ઇમે કિલેસકામા વુત્તા. ‘‘જાલસઞ્છન્ના’’તિ યઞ્ચ પદં ભગવા આહ, તેન પદેન તેસંયેવ કિલેસકામાનં પયોગેન સમુદાચારેન પરિયુટ્ઠાનં ભગવા દસ્સેતિ. તસ્માતિ યસ્મા યસ્મિં સન્તાને તણ્હા ઉપ્પન્ના, તં સન્તાનં સંસારતો નિસ્સરિતું અદત્વા રૂપારમ્મણાદીહિ પલોભયમાના હુત્વા ચિત્તં કિલેસેહિ પરિયાદાય તિટ્ઠતિ, તસ્મા તણ્હાય ચિત્તં પરિયાદાય સન્તાને તિટ્ઠમાનત્તા. કિલેસવસેનાતિ વીતિક્કમકિલેસવસેન. પરિયુટ્ઠાનવસેનાતિ વીતિક્કમનં અપ્પત્વા ઉપ્પજ્જમાનવસેન. યેતિ વુત્તપ્પકારતણ્હાસહિતપુગ્ગલસદિસા. તેતિ તે તણ્હાબન્ધનબદ્ધા ચ એદિસકા ચ પુગ્ગલા. જરામરણં અન્વેન્તિ જરામરણં અતિક્કમિતું ન સક્કુણન્તિ. અયન્તિ જરામરણાનુપ્પવત્તિ ‘‘જરામરણમન્વેન્તી’’તિ ઇમિના વચનેન ભગવતા દસ્સિતાતિ યોજના.
‘‘Kāmā’’ti yañca padaṃ bhagavā āha, tena padena ime kilesakāmā vuttā. ‘‘Jālasañchannā’’ti yañca padaṃ bhagavā āha, tena padena tesaṃyeva kilesakāmānaṃ payogena samudācārena pariyuṭṭhānaṃ bhagavā dasseti. Tasmāti yasmā yasmiṃ santāne taṇhā uppannā, taṃ santānaṃ saṃsārato nissarituṃ adatvā rūpārammaṇādīhi palobhayamānā hutvā cittaṃ kilesehi pariyādāya tiṭṭhati, tasmā taṇhāya cittaṃ pariyādāya santāne tiṭṭhamānattā. Kilesavasenāti vītikkamakilesavasena. Pariyuṭṭhānavasenāti vītikkamanaṃ appatvā uppajjamānavasena. Yeti vuttappakārataṇhāsahitapuggalasadisā. Teti te taṇhābandhanabaddhā ca edisakā ca puggalā. Jarāmaraṇaṃ anventi jarāmaraṇaṃ atikkamituṃ na sakkuṇanti. Ayanti jarāmaraṇānuppavatti ‘‘jarāmaraṇamanventī’’ti iminā vacanena bhagavatā dassitāti yojanā.
‘‘કામન્ધા’’તિઆદિગાથાય ચેવ ‘‘રત્તો’’તિઆદિગાથાય ચ પુબ્બાપરસન્ધિ આચરિયેન વિભત્તો , અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કથં ‘યસ્સ પપઞ્ચા ઠિતી ચા’તિઆદિગાથાસુ પુબ્બાપરસન્ધિ અમ્હેહિ વિઞ્ઞાતબ્બો’’તિ વત્તબ્બત્તા યસ્સ પપઞ્ચા’’તિઆદિ વુત્તં. તસ્સા ગાથાય – યસ્સ મુનિનો પપઞ્ચા તણ્હામાનદિટ્ઠી ચ નત્થિ, તણ્હામાનદિટ્ઠીહિ અભિસઙ્ખતા સઙ્ખારા ચ નત્થિ, ઠિતી અનુસયા તણ્હા ચ નત્થિ, સન્દાનસદિસં તણ્હાપરિયુટ્ઠાનં નત્થિ, પલિઘસદિસો મોહો ચ નત્થિ, સો મુનિ પપઞ્ચાદિકં સબ્બં વીતિવત્તો અતિક્કન્તોતિ વુચ્ચતિ. નિત્તણ્હં નિમાનં નિદિટ્ઠિં નિસન્દાનં નિપલિઘં લોકે ચરન્તં તં મુનિં સદેવકો તણ્હાસહિતો લોકો ન વિજાનાતીતિ અત્થો.
‘‘Kāmandhā’’tiādigāthāya ceva ‘‘ratto’’tiādigāthāya ca pubbāparasandhi ācariyena vibhatto , amhehi ca ñāto, ‘‘kathaṃ ‘yassa papañcā ṭhitī cā’tiādigāthāsu pubbāparasandhi amhehi viññātabbo’’ti vattabbattā yassa papañcā’’tiādi vuttaṃ. Tassā gāthāya – yassa munino papañcā taṇhāmānadiṭṭhī ca natthi, taṇhāmānadiṭṭhīhi abhisaṅkhatā saṅkhārā ca natthi, ṭhitī anusayā taṇhā ca natthi, sandānasadisaṃ taṇhāpariyuṭṭhānaṃ natthi, palighasadiso moho ca natthi, so muni papañcādikaṃ sabbaṃ vītivatto atikkantoti vuccati. Nittaṇhaṃ nimānaṃ nidiṭṭhiṃ nisandānaṃ nipalighaṃ loke carantaṃ taṃ muniṃ sadevako taṇhāsahito loko na vijānātīti attho.
ગાથાયં પપઞ્ચાદયો ભગવતા વુત્તા, ‘‘કતમે તે’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘પપઞ્ચા નામા’’તિઆદિ વુત્તં. અત્તનો આધારપુગ્ગલં સંસારે ચિરં પપઞ્ચન્તાપેન્તી તણ્હામાનદિટ્ઠિયો ચ, તાહિ તણ્હામાનદિટ્ઠીહિ સહજાતવસેન વા ઉપત્થમ્ભનવસેન વા અભિસઙ્ખતા સઙ્ખારા ચ પપઞ્ચા નામ. સન્તાને અપ્પહીનટ્ઠેન અનુસયા તણ્હા સત્તાનં તિટ્ઠનહેતુત્તા ઠિતી નામ. પવત્તમાનાય તણ્હાય યં પરિયુટ્ઠાનઞ્ચ છત્તિંસતણ્હાય જાલિનિયા યાનિ વિચરિતાનિ ચ વુત્તાનિ, ઇદં સબ્બં અત્તનો આધારં પુગ્ગલં બન્ધનટ્ઠેન સન્દાનસદિસત્તા સન્દાનં નામ. મોહો અત્તનો આધારસ્સ પુગ્ગલસ્સ નિબ્બાનનગરપ્પવેસનસ્સ પટિસેધકત્તા પલિઘસદિસત્તા પલિઘો નામ. ‘‘યસ્સ પપઞ્ચાદયો નત્થિ, સો કિં વીતિવત્તો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘યે ચા’’તિઆદિ વુત્તં. યે વુત્તપ્પકારા પપઞ્ચા સઙ્ખારા, યા ચ વુત્તપ્પકારા ઠિતિ, યં વુત્તપ્પકારં સન્દાનઞ્ચ, યં વુત્તપ્પકારં પલિઘઞ્ચ નત્થીતિ વુત્તા, સબ્બં એતં પપઞ્ચાદિકં યો મુનિ સમતિક્કન્તો, અયં મુનિ ‘‘નિત્તણ્હો’’તિ વુચ્ચતીતિ દટ્ઠબ્બો.
Gāthāyaṃ papañcādayo bhagavatā vuttā, ‘‘katame te’’ti pucchitabbattā ‘‘papañcā nāmā’’tiādi vuttaṃ. Attano ādhārapuggalaṃ saṃsāre ciraṃ papañcantāpentī taṇhāmānadiṭṭhiyo ca, tāhi taṇhāmānadiṭṭhīhi sahajātavasena vā upatthambhanavasena vā abhisaṅkhatā saṅkhārā ca papañcā nāma. Santāne appahīnaṭṭhena anusayā taṇhā sattānaṃ tiṭṭhanahetuttā ṭhitī nāma. Pavattamānāya taṇhāya yaṃ pariyuṭṭhānañca chattiṃsataṇhāya jāliniyā yāni vicaritāni ca vuttāni, idaṃ sabbaṃ attano ādhāraṃ puggalaṃ bandhanaṭṭhena sandānasadisattā sandānaṃ nāma. Moho attano ādhārassa puggalassa nibbānanagarappavesanassa paṭisedhakattā palighasadisattā paligho nāma. ‘‘Yassa papañcādayo natthi, so kiṃ vītivatto’’ti pucchitabbattā ‘‘ye cā’’tiādi vuttaṃ. Ye vuttappakārā papañcā saṅkhārā, yā ca vuttappakārā ṭhiti, yaṃ vuttappakāraṃ sandānañca, yaṃ vuttappakāraṃ palighañca natthīti vuttā, sabbaṃ etaṃ papañcādikaṃ yo muni samatikkanto, ayaṃ muni ‘‘nittaṇho’’ti vuccatīti daṭṭhabbo.
૨૮. ‘‘યસ્સ પપઞ્ચાતિઆદિગાથાયં યે પપઞ્ચાદયો વુત્તા, તેસુ તણ્હામાનદિટ્ઠિહેતુકા સઙ્ખારા કદા કતિવિધં ફલં દેન્તિ, તંસઙ્ખારસમ્પયુત્તા તણ્હા કદા કતિવિધં ફલં દેતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ પરિયુટ્ઠાનસઙ્ખારા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તત્થાતિ તેસુ પપઞ્ચસઙ્ખારાદીસુ. પરિયુટ્ઠાનસઙ્ખારાતિ વીતિક્કમવસેન પવત્તા પરિયુટ્ઠાના અકુસલસઙ્ખારા ચેતના. દિટ્ઠધમ્મવેદનીયાદીતિ દિટ્ઠે પસ્સિતબ્બે ધમ્મે અત્તભાવે વેદનીયં ફલં દેતીતિ દિટ્ઠધમ્મવેદનીયા, દિટ્ઠે ધમ્મે ફલં વેદેતીતિ વા દિટ્ઠધમ્મવેદનીયા. કા સા? અપદુસ્સનીયાદીસુ અતિદુસ્સનાદિવસેન પવત્તા પઠમજવનચેતના. ઉપપજ્જે ફલં વેદેતીતિ ઉપપજ્જવેદનીયા, સત્તમજવનચેતના. અપરાપરિયાયે અત્તભાવે ફલં વેદેતીતિ અપરાપરિયાયવેદનીયા, મજ્ઝે પવત્તા પઞ્ચ જવનચેતના. તિફલદાનવસેન તિવિધા સઙ્ખારા. એવં ઇમાય તિવિધાય સઙ્ખારચેતનાય સમ્પયુત્તા તિવિધા તણ્હા તિવિધં ફલં દિટ્ઠે વા ધમ્મે અત્તભાવે , ઉપપજ્જે વા અનન્તરભવે, અપરે વા પરિયાયે ભવે દેતિ નિબ્બત્તેતીતિ એવં ફલનિબ્બત્તકસઙ્ખારં વા તંસમ્પયુત્તં તણ્હં વા ભગવા આહ.
28. ‘‘Yassa papañcātiādigāthāyaṃ ye papañcādayo vuttā, tesu taṇhāmānadiṭṭhihetukā saṅkhārā kadā katividhaṃ phalaṃ denti, taṃsaṅkhārasampayuttā taṇhā kadā katividhaṃ phalaṃ detī’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha pariyuṭṭhānasaṅkhārā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tesu papañcasaṅkhārādīsu. Pariyuṭṭhānasaṅkhārāti vītikkamavasena pavattā pariyuṭṭhānā akusalasaṅkhārā cetanā. Diṭṭhadhammavedanīyādīti diṭṭhe passitabbe dhamme attabhāve vedanīyaṃ phalaṃ detīti diṭṭhadhammavedanīyā, diṭṭhe dhamme phalaṃ vedetīti vā diṭṭhadhammavedanīyā. Kā sā? Apadussanīyādīsu atidussanādivasena pavattā paṭhamajavanacetanā. Upapajje phalaṃ vedetīti upapajjavedanīyā, sattamajavanacetanā. Aparāpariyāye attabhāve phalaṃ vedetīti aparāpariyāyavedanīyā, majjhe pavattā pañca javanacetanā. Tiphaladānavasena tividhā saṅkhārā. Evaṃ imāya tividhāya saṅkhāracetanāya sampayuttā tividhā taṇhā tividhaṃ phalaṃ diṭṭhe vā dhamme attabhāve , upapajje vā anantarabhave, apare vā pariyāye bhave deti nibbattetīti evaṃ phalanibbattakasaṅkhāraṃ vā taṃsampayuttaṃ taṇhaṃ vā bhagavā āha.
‘‘યાય દેસનાય, ગાથાય વા ફલનિબ્બત્તકં સઙ્ખારં આહ, સા દેસના, ગાથા વા કતમેન દેસનાભૂતેન વા અપરેન યુજ્જતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘યં લોભપકતં કમ્મં કરોતી’’તિઆદિ વુત્તં. યા ‘‘યસ્સ…પે॰… લોકો’’તિ દેસના ચ યા ‘‘યં લોભપકતં કમ્મં…પે॰… અપરે વા પરિયાયે’’તિ દેસના ચ વુત્તા, ભગવતો ઇદં દેસનાદ્વયં અઞ્ઞમઞ્ઞં પુબ્બાપરેન પુબ્બં અપરેન અપરં પુબ્બેન યુજ્જતિ યુજ્જનં એતિ સમેતિ, યથા ગઙ્ગોદકં યમુનોદકેન, યમુનોદકમ્પિ ગઙ્ગોદકેન સંસન્દતિ સમેતિ. ‘‘યસ્સ…પે॰… લોકો’’તિ દેસના ‘‘યં લોભપકતં…પે॰… પરિયાયે’’તિ દેસનાય સંસન્દતિ સમેતિ, ‘‘યં લોભપકતં…પે॰… પરિયાયે’’તિ દેસનાપિ ‘‘યસ્સ…પે॰… લોકો’’તિ દેસનાય સંસન્દતિ સમેતીતિ અત્થો ગહેતબ્બો. ‘‘કથં યુજ્જતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ પરિયુટ્ઠાન’’ન્તિઆદિ વુત્તં, દિટ્ઠધમ્મવેદનીયાદિફલત્તયનિબ્બત્તકટ્ઠેન યુજ્જતીતિ વુત્તં હોતિ.
‘‘Yāya desanāya, gāthāya vā phalanibbattakaṃ saṅkhāraṃ āha, sā desanā, gāthā vā katamena desanābhūtena vā aparena yujjatī’’ti pucchitabbattā ‘‘yaṃ lobhapakataṃ kammaṃ karotī’’tiādi vuttaṃ. Yā ‘‘yassa…pe… loko’’ti desanā ca yā ‘‘yaṃ lobhapakataṃ kammaṃ…pe… apare vā pariyāye’’ti desanā ca vuttā, bhagavato idaṃ desanādvayaṃ aññamaññaṃ pubbāparena pubbaṃ aparena aparaṃ pubbena yujjati yujjanaṃ eti sameti, yathā gaṅgodakaṃ yamunodakena, yamunodakampi gaṅgodakena saṃsandati sameti. ‘‘Yassa…pe… loko’’ti desanā ‘‘yaṃ lobhapakataṃ…pe… pariyāye’’ti desanāya saṃsandati sameti, ‘‘yaṃ lobhapakataṃ…pe… pariyāye’’ti desanāpi ‘‘yassa…pe… loko’’ti desanāya saṃsandati sametīti attho gahetabbo. ‘‘Kathaṃ yujjatī’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha pariyuṭṭhāna’’ntiādi vuttaṃ, diṭṭhadhammavedanīyādiphalattayanibbattakaṭṭhena yujjatīti vuttaṃ hoti.
યં યં સુત્તં ભગવતા દેસિતં પુબ્બાપરેન યુજ્જતિ, તં તં સુત્તમ્પિ નીહરિત્વા પુબ્બાપરસંસન્દનં દસ્સેતું ‘‘યથાહા’’તિઆદિ વુત્તં. સંસન્દનાકારો વુત્તનયાનુસારેન ગહેતબ્બો. તત્થાતિ તેસુ પરિયુટ્ઠાનસઙ્ખારતણ્હાવિચરિતેસુ. પરિયુટ્ઠાનન્તિ રૂપારમ્મણાદીનિ અયોનિસોમનસિકારેન આરબ્ભ સત્તસન્તાને પવત્તં તણ્હાચરિતં. પટિસઙ્ખાનબલેનાતિ અસુભાનિચ્ચાદિદસ્સનબલેન તદઙ્ગપ્પહાનવસેન પહાતબ્બં. સઙ્ખારાતિ દસ્સનપહાતબ્બા સઙ્ખારા. દસ્સનબલેનાતિ દસ્સનસઙ્ખાતપઠમમગ્ગઞાણબલેન પહાતબ્બા. છત્તિંસ તણ્હાવિચરિતાનીતિ દસ્સનેન પહાતબ્બતણ્હાવિચરિતેહિ અવસેસાનિ છત્તિંસ તણ્હાવિચરિતાનિ. નિગ્ગતા તણ્હા યસ્સ સો નિત્તણ્હો, નિત્તણ્હસ્સ ભાવો નિત્તણ્હતા, કા સા? સઉપાદિસેસા નિબ્બાનધાતુ.
Yaṃ yaṃ suttaṃ bhagavatā desitaṃ pubbāparena yujjati, taṃ taṃ suttampi nīharitvā pubbāparasaṃsandanaṃ dassetuṃ ‘‘yathāhā’’tiādi vuttaṃ. Saṃsandanākāro vuttanayānusārena gahetabbo. Tatthāti tesu pariyuṭṭhānasaṅkhārataṇhāvicaritesu. Pariyuṭṭhānanti rūpārammaṇādīni ayonisomanasikārena ārabbha sattasantāne pavattaṃ taṇhācaritaṃ. Paṭisaṅkhānabalenāti asubhāniccādidassanabalena tadaṅgappahānavasena pahātabbaṃ. Saṅkhārāti dassanapahātabbā saṅkhārā. Dassanabalenāti dassanasaṅkhātapaṭhamamaggañāṇabalena pahātabbā. Chattiṃsa taṇhāvicaritānīti dassanena pahātabbataṇhāvicaritehi avasesāni chattiṃsa taṇhāvicaritāni. Niggatā taṇhā yassa so nittaṇho, nittaṇhassa bhāvo nittaṇhatā, kā sā? Saupādisesā nibbānadhātu.
પપઞ્ચસઙ્ખારાભિનન્દનત્તયં યદિપિ અત્થતો એકં સમાનં, દેસનાય પન પદક્ખરાદીહિ વિસેસો અત્થીતિ દસ્સેતું ‘‘અપિચા’’તિઆદિ વુત્તં.
Papañcasaṅkhārābhinandanattayaṃ yadipi atthato ekaṃ samānaṃ, desanāya pana padakkharādīhi viseso atthīti dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi vuttaṃ.
‘‘યોયં પુબ્બાપરસન્ધિ આચરિયેન વિભત્તો, સોયં કતિવિધો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘સો ચાયં પુબ્બાપરો સન્ધી’’તિઆદિ વુત્તં. અટ્ઠકથાયં પન વુત્તં – ‘‘ન કેવલં સુત્તન્તરસંસન્દનમેવ પુબ્બાપરસન્ધિ, અથ ખો અઞ્ઞોપિ અત્થીતિ દસ્સેતું ‘સો ચાય’ન્તિઆદિ વુત્ત’’ન્તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૨૮). તત્થ અત્થસન્ધીતિ કિરિયાકારકાદિવસેન અત્થસ્સ અત્થેન સન્ધિ. પદસન્ધીતિ નામપદાદિકસ્સ નામપદાદિકન્તરેન સન્ધિ. દેસનાસન્ધીતિ વુત્તપ્પકારસ્સ દેસનન્તરસ્સ વુત્તપ્પકારેન દેસનન્તરેન સન્ધિ. નિદ્દેસસન્ધીતિ નિદ્દેસન્તરસ્સ નિદ્દેસન્તરેન સન્ધિ.
‘‘Yoyaṃ pubbāparasandhi ācariyena vibhatto, soyaṃ katividho’’ti pucchitabbattā ‘‘so cāyaṃ pubbāparo sandhī’’tiādi vuttaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana vuttaṃ – ‘‘na kevalaṃ suttantarasaṃsandanameva pubbāparasandhi, atha kho aññopi atthīti dassetuṃ ‘so cāya’ntiādi vutta’’nti (netti. aṭṭha. 28). Tattha atthasandhīti kiriyākārakādivasena atthassa atthena sandhi. Padasandhīti nāmapadādikassa nāmapadādikantarena sandhi. Desanāsandhīti vuttappakārassa desanantarassa vuttappakārena desanantarena sandhi. Niddesasandhīti niddesantarassa niddesantarena sandhi.
સન્ધિ ચ નામ અત્થાદયો મુઞ્ચિત્વા અઞ્ઞો સભાવધમ્મો નામ નત્થિ, અત્થાદીનઞ્ચ છઅત્થપદાદીસુ અવરોધનતો ‘‘અત્થસન્ધિ છપ્પદાની’’તિઆદિ વુત્તં.
Sandhi ca nāma atthādayo muñcitvā añño sabhāvadhammo nāma natthi, atthādīnañca chaatthapadādīsu avarodhanato ‘‘atthasandhi chappadānī’’tiādi vuttaṃ.
અત્થસન્ધિબ્યઞ્જનસન્ધયો આચરિયેન વિભત્તા, અમ્હેહિ ચ ઞાતા, ‘‘કતમા દેસનાસન્ધી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘દેસનાસન્ધિ ન ચ પથવિ’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ન ચ પથવિં નિસ્સાય ઝાયતિ ઝાયી ઝાયતિ ચાતિ એત્થ ઝાયી ઝાનસમઙ્ગી પુગ્ગલો પથવિં નિસ્સાય આલમ્બિત્વા ન ચ ઝાયતિ, સબ્બસઙ્ખારનિસ્સટં પન નિબ્બાનં નિસ્સાય આલમ્બિત્વા ફલસમાપત્તિં ઝાયતિ સમાપજ્જતિ એવાતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. ન ચ આપન્તિઆદીસુપિ એસ નયો યોજેતબ્બો. ફલસમાપત્તિસમઙ્ગી પુગ્ગલો હિ પથવીઆદયો મુઞ્ચિત્વા નિબ્બાનમેવ આરબ્ભ ફલસમાપત્તિં સમાપજ્જતીતિ. એત્થ ચ પથવીઆદીહિ મહાભૂતેહિ કામભવરૂપભવા ગહિતા રૂપપટિબદ્ધવુત્તિતાય. આકાસાનઞ્ચાયતનાદીહિપિ અરૂપભવો ગહિતો, ભવત્તયં વજ્જેત્વા ચ ઝાયતીતિ અધિપ્પાયો. યદિ પથવીઆદયો નિસ્સાય ન ઝાયી ઝાયતિ ચ, એવં સતિ ઇધલોકસઙ્ખાતં સત્તસન્તાનં વા પરલોકસઙ્ખાતં સત્તસન્તાનં વા અનિન્દ્રિયસન્તાનં વા નિસ્સાય ઝાયી ઝાયતીતિ આસઙ્કનીયત્તા તં પરિહરન્તો ‘‘ન ચ ઇમં લોક’’ન્તિઆદિમાહ. તત્થ ઇમં લોકન્તિ ઇધલોકસઙ્ખાતો દિટ્ઠો અત્તભાવો સત્તસન્તાનો વુત્તો, તસ્મિં નિસ્સાય ન ઝાયતિ ઝાયી ઝાયતિ ચ. પરલોકન્તિ ઇધલોકતો અઞ્ઞો ભવન્તરસઙ્ખાતો સત્તસન્તાનો વુત્તો, તસ્મિં નિસ્સાય ન ચ ઝાયતિ ઝાયી ઝાયતિ ચ.
Atthasandhibyañjanasandhayo ācariyena vibhattā, amhehi ca ñātā, ‘‘katamā desanāsandhī’’ti pucchitabbattā ‘‘desanāsandhi na ca pathavi’’ntiādi vuttaṃ. Tattha na ca pathaviṃ nissāya jhāyati jhāyī jhāyati cāti ettha jhāyī jhānasamaṅgī puggalo pathaviṃ nissāya ālambitvā na ca jhāyati, sabbasaṅkhāranissaṭaṃ pana nibbānaṃ nissāya ālambitvā phalasamāpattiṃ jhāyati samāpajjati evāti attho daṭṭhabbo. Na ca āpantiādīsupi esa nayo yojetabbo. Phalasamāpattisamaṅgī puggalo hi pathavīādayo muñcitvā nibbānameva ārabbha phalasamāpattiṃ samāpajjatīti. Ettha ca pathavīādīhi mahābhūtehi kāmabhavarūpabhavā gahitā rūpapaṭibaddhavuttitāya. Ākāsānañcāyatanādīhipi arūpabhavo gahito, bhavattayaṃ vajjetvā ca jhāyatīti adhippāyo. Yadi pathavīādayo nissāya na jhāyī jhāyati ca, evaṃ sati idhalokasaṅkhātaṃ sattasantānaṃ vā paralokasaṅkhātaṃ sattasantānaṃ vā anindriyasantānaṃ vā nissāya jhāyī jhāyatīti āsaṅkanīyattā taṃ pariharanto ‘‘na ca imaṃ loka’’ntiādimāha. Tattha imaṃ lokanti idhalokasaṅkhāto diṭṭho attabhāvo sattasantāno vutto, tasmiṃ nissāya na jhāyati jhāyī jhāyati ca. Paralokanti idhalokato añño bhavantarasaṅkhāto sattasantāno vutto, tasmiṃ nissāya na ca jhāyati jhāyī jhāyati ca.
યમિદં ઉભયન્તિઆદીસુ ઇદં ઉભયં ઇધલોકપરલોકદ્વયં અન્તરેન વજ્જેત્વા યં રૂપાયતનં દિટ્ઠં, તં રૂપાયતનમ્પિ. યં સદ્દાયતનં સુતં, તં સદ્દાયતનમ્પિ. યં ગન્ધાયતનરસાયતનફોટ્ઠબ્બાયતનં મુતં, તં ગન્ધાયતનરસાયતનફોટ્ઠબ્બાયતનમ્પિ. યં આપોધાતુ આકાસધાતુ લક્ખણરૂપં ઓજાસઙ્ખાતં ધમ્માયતનેકદેસરૂપં વિઞ્ઞાતં, તં આપોધાતાદિકં ધમ્માયતનેકદેસરૂપમ્પિ. યં વત્થુ પરિયેસિતં વા અપરિયેસિતં વા સન્તિકે પત્તં, તં વત્થુમ્પિ. યં વત્થુ પત્તં વા અપ્પત્તં વા પરિયેસિતં પરિયેસનારહં સુન્દરં, તં વત્થુમ્પિ. યં વત્થુ વિતક્કિતં વિતક્કનવસેન આલમ્બિતબ્બં, તં વત્થુમ્પિ. યં વત્થુ વિચારિતં અનુમજ્જનવસેન આલમ્બિતબ્બં, તં વત્થુમ્પિ. યં વત્થુ મનસા ચિત્તેનેવ અનુચિન્તિતં અનુચિન્તનવસેન આલમ્બિતબ્બં, તં વત્થુમ્પિ નિસ્સાય ન ઝાયતિ ઝાયી ઝાયતિ ચાતિ યોજના કાતબ્બા.
Yamidaṃ ubhayantiādīsu idaṃ ubhayaṃ idhalokaparalokadvayaṃ antarena vajjetvā yaṃ rūpāyatanaṃ diṭṭhaṃ, taṃ rūpāyatanampi. Yaṃ saddāyatanaṃ sutaṃ, taṃ saddāyatanampi. Yaṃ gandhāyatanarasāyatanaphoṭṭhabbāyatanaṃ mutaṃ, taṃ gandhāyatanarasāyatanaphoṭṭhabbāyatanampi. Yaṃ āpodhātu ākāsadhātu lakkhaṇarūpaṃ ojāsaṅkhātaṃ dhammāyatanekadesarūpaṃ viññātaṃ, taṃ āpodhātādikaṃ dhammāyatanekadesarūpampi. Yaṃ vatthu pariyesitaṃ vā apariyesitaṃ vā santike pattaṃ, taṃ vatthumpi. Yaṃ vatthu pattaṃ vā appattaṃ vā pariyesitaṃ pariyesanārahaṃ sundaraṃ, taṃ vatthumpi. Yaṃ vatthu vitakkitaṃ vitakkanavasena ālambitabbaṃ, taṃ vatthumpi. Yaṃ vatthu vicāritaṃ anumajjanavasena ālambitabbaṃ, taṃ vatthumpi. Yaṃ vatthu manasā citteneva anucintitaṃ anucintanavasena ālambitabbaṃ, taṃ vatthumpi nissāya na jhāyati jhāyī jhāyati cāti yojanā kātabbā.
એત્થ દિટ્ઠાદિકં બહિદ્ધારૂપમેવ ગહેતબ્બં અનિન્દ્રિયબદ્ધરૂપસ્સ અધિપ્પેતત્તા. તેનાહ અટ્ઠકથાચરિયો – ‘‘તદુભયવિનિમુત્તો અનિન્દ્રિયબદ્ધો રૂપસન્તાનો’’તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૨૮). ‘‘યદિ ઝાયી પુગ્ગલો યથાવુત્તે પથવીઆદયો નિસ્સાય ન ઝાયતિ ઝાયી ઝાયતિ ચ, એવં સતિ અયં ઝાયી પુગ્ગલો ઇદં નામ નિસ્સાય ઝાયતીતિ લોકે કેનચિ ઞાયતિ કિં, ઉદાહુ ન ઞાયતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ન ઞાયતીતિ દસ્સેતું ‘‘અયં સદેવકે લોકે’’તિઆદિમાહ. તત્થ ફલસમાપત્તિઝાનેન ઝાયન્તો અયં ખીણાસવપુગ્ગલો સદેવકે લોકે…પે॰… સદેવમનુસ્સાય પજાય યત્થ કત્થચિપિ અનિસ્સિતેન ચિત્તેન ઝાયતીતિ સદેવકે લોકે…પે॰… સદેવમનુસ્સાય પજાય કેનચિ ન ઞાયતીતિ અત્થો ગહેતબ્બો. તેન વુત્તં –