Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi

    ૪. ચતુક્કવારો

    4. Catukkavāro

    ૩૨૪. અત્થાપત્તિ સકવાચાય આપજ્જતિ, પરવાચાય વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ પરવાચાય આપજ્જતિ, સકવાચાય વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ સકવાચાય આપજ્જતિ, સકવાચાય વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ પરવાચાય આપજ્જતિ, પરવાચાય વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ કાયેન આપજ્જતિ, વાચાય વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ વાચાય આપજ્જતિ, કાયેન વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ કાયેન આપજ્જતિ, કાયેન વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ વાચાય આપજ્જતિ, વાચાય વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ પસુત્તો આપજ્જતિ, પટિબુદ્ધો વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ પટિબુદ્ધો આપજ્જતિ, પસુત્તો વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ પસુત્તો આપજ્જતિ, પસુત્તો વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ પટિબુદ્ધો આપજ્જતિ, પટિબુદ્ધો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ અચિત્તકો આપજ્જતિ, સચિત્તકો વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ સચિત્તકો આપજ્જતિ, અચિત્તકો વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ અચિત્તકો આપજ્જતિ, અચિત્તકો વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ સચિત્તકો આપજ્જતિ, સચિત્તકો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ આપજ્જન્તો દેસેતિ; દેસેન્તો આપજ્જતિ; અત્થાપત્તિ આપજ્જન્તો વુટ્ઠાતિ; વુટ્ઠહન્તો આપજ્જતિ. અત્થાપત્તિ કમ્મેન આપજ્જતિ, અકમ્મેન વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ અકમ્મેન આપજ્જતિ, કમ્મેન વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ કમ્મેન આપજ્જતિ, કમ્મેન વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ અકમ્મેન આપજ્જતિ, અકમ્મેન વુટ્ઠાતિ.

    324. Atthāpatti sakavācāya āpajjati, paravācāya vuṭṭhāti; atthāpatti paravācāya āpajjati, sakavācāya vuṭṭhāti; atthāpatti sakavācāya āpajjati, sakavācāya vuṭṭhāti; atthāpatti paravācāya āpajjati, paravācāya vuṭṭhāti. Atthāpatti kāyena āpajjati, vācāya vuṭṭhāti; atthāpatti vācāya āpajjati, kāyena vuṭṭhāti; atthāpatti kāyena āpajjati, kāyena vuṭṭhāti; atthāpatti vācāya āpajjati, vācāya vuṭṭhāti. Atthāpatti pasutto āpajjati, paṭibuddho vuṭṭhāti; atthāpatti paṭibuddho āpajjati, pasutto vuṭṭhāti; atthāpatti pasutto āpajjati, pasutto vuṭṭhāti; atthāpatti paṭibuddho āpajjati, paṭibuddho vuṭṭhāti. Atthāpatti acittako āpajjati, sacittako vuṭṭhāti; atthāpatti sacittako āpajjati, acittako vuṭṭhāti; atthāpatti acittako āpajjati, acittako vuṭṭhāti; atthāpatti sacittako āpajjati, sacittako vuṭṭhāti. Atthāpatti āpajjanto deseti; desento āpajjati; atthāpatti āpajjanto vuṭṭhāti; vuṭṭhahanto āpajjati. Atthāpatti kammena āpajjati, akammena vuṭṭhāti; atthāpatti akammena āpajjati, kammena vuṭṭhāti; atthāpatti kammena āpajjati, kammena vuṭṭhāti; atthāpatti akammena āpajjati, akammena vuṭṭhāti.

    1 ચત્તારો અનરિયવોહારા – અદિટ્ઠે દિટ્ઠવાદિતા, અસ્સુતે સુતવાદિતા, અમુતે મુતવાદિતા, અવિઞ્ઞાતે વિઞ્ઞાતવાદિતા. ચત્તારો અરિયવોહારા – અદિટ્ઠે અદિટ્ઠવાદિતા, અસ્સુતે અસ્સુતવાદિતા, અમુતે અમુતવાદિતા, અવિઞ્ઞાતે અવિઞ્ઞાતવાદિતા. અપરેપિ ચત્તારો અનરિયવોહારા – દિટ્ઠે અદિટ્ઠવાદિતા, સુતે અસ્સુતવાદિતા, મુતે અમુતવાદિતા, વિઞ્ઞાતે અવિઞ્ઞાતવાદિતા. ચત્તારો અરિયવોહારા – દિટ્ઠે દિટ્ઠવાદિતા, સુતે સુતવાદિતા, મુતે મુતવાદિતા, વિઞ્ઞાતે વિઞ્ઞાતવાદિતા.

    2 Cattāro anariyavohārā – adiṭṭhe diṭṭhavāditā, assute sutavāditā, amute mutavāditā, aviññāte viññātavāditā. Cattāro ariyavohārā – adiṭṭhe adiṭṭhavāditā, assute assutavāditā, amute amutavāditā, aviññāte aviññātavāditā. Aparepi cattāro anariyavohārā – diṭṭhe adiṭṭhavāditā, sute assutavāditā, mute amutavāditā, viññāte aviññātavāditā. Cattāro ariyavohārā – diṭṭhe diṭṭhavāditā, sute sutavāditā, mute mutavāditā, viññāte viññātavāditā.

    ચત્તારો પારાજિકા ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીહિ સાધારણા; ચત્તારો પારાજિકા ભિક્ખુનીનં ભિક્ખૂહિ અસાધારણા. ચત્તારો પરિક્ખારા – અત્થિ પરિક્ખારો રક્ખિતબ્બો ગોપેતબ્બો મમાયિતબ્બો પરિભુઞ્જિતબ્બો; અત્થિ પરિક્ખારો રક્ખિતબ્બો ગોપેતબ્બો મમાયિતબ્બો, ન પરિભુઞ્જિતબ્બો; અત્થિ પરિક્ખારો રક્ખિતબ્બો ગોપેતબ્બો, ન મમાયિતબ્બો ન પરિભુઞ્જિતબ્બો; અત્થિ પરિક્ખારો ન રક્ખિતબ્બો ન ગોપેતબ્બો, ન મમાયિતબ્બો ન પરિભુઞ્જિતબ્બો. અત્થાપત્તિ સમ્મુખા આપજ્જતિ, પરમ્મુખા વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ પરમ્મુખા આપજ્જતિ , સમ્મુખા વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ સમ્મુખા આપજ્જતિ, સમ્મુખા વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ પરમ્મુખા આપજ્જતિ, પરમ્મુખા વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ અજાનન્તો આપજ્જતિ, જાનન્તો વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ જાનન્તો આપજ્જતિ, અજાનન્તો વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ અજાનન્તો આપજ્જતિ, અજાનન્તો વુટ્ઠાતિ; અત્થાપત્તિ જાનન્તો આપજ્જતિ, જાનન્તો વુટ્ઠાતિ.

    Cattāro pārājikā bhikkhūnaṃ bhikkhunīhi sādhāraṇā; cattāro pārājikā bhikkhunīnaṃ bhikkhūhi asādhāraṇā. Cattāro parikkhārā – atthi parikkhāro rakkhitabbo gopetabbo mamāyitabbo paribhuñjitabbo; atthi parikkhāro rakkhitabbo gopetabbo mamāyitabbo, na paribhuñjitabbo; atthi parikkhāro rakkhitabbo gopetabbo, na mamāyitabbo na paribhuñjitabbo; atthi parikkhāro na rakkhitabbo na gopetabbo, na mamāyitabbo na paribhuñjitabbo. Atthāpatti sammukhā āpajjati, parammukhā vuṭṭhāti; atthāpatti parammukhā āpajjati , sammukhā vuṭṭhāti; atthāpatti sammukhā āpajjati, sammukhā vuṭṭhāti; atthāpatti parammukhā āpajjati, parammukhā vuṭṭhāti. Atthāpatti ajānanto āpajjati, jānanto vuṭṭhāti; atthāpatti jānanto āpajjati, ajānanto vuṭṭhāti; atthāpatti ajānanto āpajjati, ajānanto vuṭṭhāti; atthāpatti jānanto āpajjati, jānanto vuṭṭhāti.

    ચતૂહાકારેહિ આપત્તિં આપજ્જતિ – કાયેન આપજ્જતિ, વાચાય આપજ્જતિ, કાયેન વાચાય આપજ્જતિ, કમ્મવાચાય આપજ્જતિ. અપરેહિપિ ચતૂહાકારેહિ આપત્તિં આપજ્જતિ – સઙ્ઘમજ્ઝે, ગણમજ્ઝે, પુગ્ગલસ્સ સન્તિકે, લિઙ્ગપાતુભાવેન. ચતૂહાકારેહિ આપત્તિયા વુટ્ઠાતિ – કાયેન વુટ્ઠાતિ, વાચાય વુટ્ઠાતિ, કાયેન વાચાય વુટ્ઠાતિ, કમ્મવાચાય વુટ્ઠાતિ. અપરેહિપિ ચતૂહાકારેહિ આપત્તિયા વુટ્ઠાતિ – સઙ્ઘમજ્ઝે, ગણમજ્ઝે, પુગ્ગલસ્સ સન્તિકે, લિઙ્ગપાતુભાવેન. સહ પટિલાભેન પુરિમં જહતિ, પચ્છિમે પતિટ્ઠાતિ, વિઞ્ઞત્તિયો પટિપ્પસ્સમ્ભન્તિ, પણ્ણત્તિયો નિરુજ્ઝન્તિ. સહ પટિલાભેન પચ્છિમં જહતિ, પુરિમે પતિટ્ઠાતિ, વિઞ્ઞત્તિયો પટિપ્પસ્સમ્ભન્તિ, પપ્ણત્તિયો નિરુજ્ઝન્તિ. ચતસ્સો ચોદના – સીલવિપત્તિયા ચોદેતિ , આચારવિપત્તિયા ચોદેતિ, દિટ્ઠિવિપત્તિયા ચોદેતિ, આજીવવિપત્તિયા ચોદેતિ. ચત્તારો પરિવાસા – પટિચ્છન્નપરિવાસો , અપ્પટિચ્છન્નપરિવાસો, સુદ્ધન્તપરિવાસો, સમોધાનપરિવાસો. ચત્તારો માનત્તા – પટિચ્છન્નમાનત્તં, અપ્પટિચ્છન્નમાનત્તં, પક્ખમાનત્તં, સમોધાનમાનત્તં. ચત્તારો માનત્તચારિકસ્સ ભિક્ખુનો રત્તિચ્છેદા – સહવાસો, વિપ્પવાસો, અનારોચના, ઊને ગણે ચરતિ. ચત્તારો સામુક્કંસા . ચત્તારો પટિગ્ગહિતપરિભોગા – યાવકાલિકં, યામકાલિકં, સત્તાહકાલિકં, યાવજીવિકં. ચત્તારિ મહાવિકટાનિ – ગૂથો, મુત્તં, છારિકા, મત્તિકા. ચત્તારિ કમ્માનિ – અપલોકનકમ્મં, ઞત્તિકમ્મં, ઞત્તિદુતિયકમ્મં, ઞત્તિચતુત્થકમ્મં. અપરાનિપિ ચત્તારિ કમ્માનિ – અધમ્મેન વગ્ગકમ્મં, અધમ્મેન સમગ્ગકમ્મં, ધમ્મેન વગ્ગકમ્મં, ધમ્મેન સમગ્ગકમ્મં. ચતસ્સો વિપત્તિયો – સીલવિપત્તિ, આચારવિપત્તિ, દિટ્ઠિવિપત્તિ, આજીવવિપત્તિ. ચત્તારિ અધિકરણાનિ – વિવાદાધિકરણં, અનુવાદાધિકરણં, આપત્તાધિકરણં, કિચ્ચાધિકરણં. 3 ચત્તારો પરિસદૂસના – ભિક્ખુ દુસ્સીલો પાપધમ્મો પરિસદૂસનો, ભિક્ખુની દુસ્સીલા પાપધમ્મા પરિસદૂસના, ઉપાસકો દુસ્સીલો પાપધમ્મો પરિસદૂસનો, ઉપાસિકા દુસ્સીલા પાપધમ્મા પરિસદૂસના. ચત્તારો પરિસસોભના 4 – ભિક્ખુ સીલવા કલ્યાણધમ્મો પરિસસોભનો, ભિક્ખુની સીલવતી કલ્યાણધમ્મા પરિસસોભના, ઉપાસકો સીલવા કલ્યાણધમ્મો પરિસસોભનો, ઉપાસિકા સીલવતી કલ્યાણધમ્મા પરિસસોભના.

    Catūhākārehi āpattiṃ āpajjati – kāyena āpajjati, vācāya āpajjati, kāyena vācāya āpajjati, kammavācāya āpajjati. Aparehipi catūhākārehi āpattiṃ āpajjati – saṅghamajjhe, gaṇamajjhe, puggalassa santike, liṅgapātubhāvena. Catūhākārehi āpattiyā vuṭṭhāti – kāyena vuṭṭhāti, vācāya vuṭṭhāti, kāyena vācāya vuṭṭhāti, kammavācāya vuṭṭhāti. Aparehipi catūhākārehi āpattiyā vuṭṭhāti – saṅghamajjhe, gaṇamajjhe, puggalassa santike, liṅgapātubhāvena. Saha paṭilābhena purimaṃ jahati, pacchime patiṭṭhāti, viññattiyo paṭippassambhanti, paṇṇattiyo nirujjhanti. Saha paṭilābhena pacchimaṃ jahati, purime patiṭṭhāti, viññattiyo paṭippassambhanti, papṇattiyo nirujjhanti. Catasso codanā – sīlavipattiyā codeti , ācāravipattiyā codeti, diṭṭhivipattiyā codeti, ājīvavipattiyā codeti. Cattāro parivāsā – paṭicchannaparivāso , appaṭicchannaparivāso, suddhantaparivāso, samodhānaparivāso. Cattāro mānattā – paṭicchannamānattaṃ, appaṭicchannamānattaṃ, pakkhamānattaṃ, samodhānamānattaṃ. Cattāro mānattacārikassa bhikkhuno ratticchedā – sahavāso, vippavāso, anārocanā, ūne gaṇe carati. Cattāro sāmukkaṃsā . Cattāro paṭiggahitaparibhogā – yāvakālikaṃ, yāmakālikaṃ, sattāhakālikaṃ, yāvajīvikaṃ. Cattāri mahāvikaṭāni – gūtho, muttaṃ, chārikā, mattikā. Cattāri kammāni – apalokanakammaṃ, ñattikammaṃ, ñattidutiyakammaṃ, ñatticatutthakammaṃ. Aparānipi cattāri kammāni – adhammena vaggakammaṃ, adhammena samaggakammaṃ, dhammena vaggakammaṃ, dhammena samaggakammaṃ. Catasso vipattiyo – sīlavipatti, ācāravipatti, diṭṭhivipatti, ājīvavipatti. Cattāri adhikaraṇāni – vivādādhikaraṇaṃ, anuvādādhikaraṇaṃ, āpattādhikaraṇaṃ, kiccādhikaraṇaṃ. 5 Cattāro parisadūsanā – bhikkhu dussīlo pāpadhammo parisadūsano, bhikkhunī dussīlā pāpadhammā parisadūsanā, upāsako dussīlo pāpadhammo parisadūsano, upāsikā dussīlā pāpadhammā parisadūsanā. Cattāro parisasobhanā 6 – bhikkhu sīlavā kalyāṇadhammo parisasobhano, bhikkhunī sīlavatī kalyāṇadhammā parisasobhanā, upāsako sīlavā kalyāṇadhammo parisasobhano, upāsikā sīlavatī kalyāṇadhammā parisasobhanā.

    અત્થાપત્તિ આગન્તુકો આપજ્જતિ, નો આવાસિકો; અત્થાપત્તિ આવાસિકો આપજ્જતિ, નો આગન્તુકો; અત્થાપત્તિ આગન્તુકો ચેવ આપજ્જતિ આવાસિકો ચ અત્થાપત્તિ નેવ આગન્તુકો આપજ્જતિ, નો આવાસિકો. અત્થાપત્તિ ગમિકો આપજ્જતિ, નો આવાસિકો; અત્થાપત્તિ આવાસિકો આપજ્જતિ, નો ગમિકો; અત્થાપત્તિ ગમિકો ચેવ આપજ્જતિ આવાસિકો ચ; અત્થાપત્તિ નેવ ગમિકો આપજ્જતિ નો આવાસિકો. અત્થિ વત્થુનાનત્તતા નો આપત્તિનાનત્તતા, અત્થિ આપત્તિનાનત્તતા નો વત્થુનાનત્તતા, અત્થિ વત્થુનાનત્તતા ચેવ આપત્તિનાનત્તતા ચ, અત્થિ નેવ વત્થુનાનત્તતા નો આપત્તિનાનત્તતા. અત્થિ વત્થુસભાગતા નો આપત્તિસભાગતા, અત્થિ આપત્તિસભાગતા નો વત્થુસભાગતા, અત્થિ વત્થુસભાગતા ચેવ આપત્તિસભાગતા ચ અત્થિ નેવ વત્થુસભાગતા નો આપત્તિસભાગતા. અત્થાપત્તિ ઉપજ્ઝાયો આપજ્જતિ નો સદ્ધિવિહારિકો, અત્થાપત્તિ સદ્ધિવિહારિકો આપજ્જતિ નો ઉપજ્ઝાયો, અત્થાપત્તિ ઉપજ્ઝાયો ચેવ આપજ્જતિ સદ્ધિવિહારિકો ચ, અત્થાપત્તિ નેવ ઉપજ્ઝાયો આપજ્જતિ નો સદ્ધિવિહારિકો. અત્થાપત્તિ આચરિયો આપજ્જતિ નો અન્તેવાસિકો, અત્થાપત્તિ અન્તેવાસિકો આપજ્જતિ નો આચરિયો, અત્થાપત્તિ આચરિયો ચેવ આપજ્જતિ અન્તેવાસિકો ચ, અત્થાપત્તિ નેવ આચરિયો આપજ્જતિ નો અન્તેવાસિકો. ચત્તારો પચ્ચયા અનાપત્તિ વસ્સચ્છેદસ્સ – સઙ્ઘો વા ભિન્નો હોતિ, સઙ્ઘં વા ભિન્દિતુકામા હોન્તિ, જીવિતન્તરાયો વા હોતિ, બ્રહ્મચરિયન્તરાયો વા હોતિ. ચત્તારિ વચીદુચ્ચરિતાનિ – મુસાવાદો, પિસુણા વાચા, ફરુસા વાચા, સમ્ફપ્પલાપો. ચત્તારિ વચીસુચરિતાનિ – સચ્ચવાચા, અપિસુણા વાચા, સણ્હા વાચા, મન્તા ભાસા. અત્થિ આદિયન્તો ગરુકં આપત્તિં આપજ્જતિ, પયોજેન્તો લહુકં; અત્થિ આદિયન્તો લહુકં આપત્તિં આપજ્જતિ, પયોજેન્તો ગરુકં, અત્થિ આદિયન્તોપિ પયોજેન્તોપિ ગરુકં આપત્તિં આપજ્જતિ; અત્થિ આદિયન્તોપિ પયોજેન્તોપિ લહુકં આપત્તિં આપજ્જતિ.

    Atthāpatti āgantuko āpajjati, no āvāsiko; atthāpatti āvāsiko āpajjati, no āgantuko; atthāpatti āgantuko ceva āpajjati āvāsiko ca atthāpatti neva āgantuko āpajjati, no āvāsiko. Atthāpatti gamiko āpajjati, no āvāsiko; atthāpatti āvāsiko āpajjati, no gamiko; atthāpatti gamiko ceva āpajjati āvāsiko ca; atthāpatti neva gamiko āpajjati no āvāsiko. Atthi vatthunānattatā no āpattinānattatā, atthi āpattinānattatā no vatthunānattatā, atthi vatthunānattatā ceva āpattinānattatā ca, atthi neva vatthunānattatā no āpattinānattatā. Atthi vatthusabhāgatā no āpattisabhāgatā, atthi āpattisabhāgatā no vatthusabhāgatā, atthi vatthusabhāgatā ceva āpattisabhāgatā ca atthi neva vatthusabhāgatā no āpattisabhāgatā. Atthāpatti upajjhāyo āpajjati no saddhivihāriko, atthāpatti saddhivihāriko āpajjati no upajjhāyo, atthāpatti upajjhāyo ceva āpajjati saddhivihāriko ca, atthāpatti neva upajjhāyo āpajjati no saddhivihāriko. Atthāpatti ācariyo āpajjati no antevāsiko, atthāpatti antevāsiko āpajjati no ācariyo, atthāpatti ācariyo ceva āpajjati antevāsiko ca, atthāpatti neva ācariyo āpajjati no antevāsiko. Cattāro paccayā anāpatti vassacchedassa – saṅgho vā bhinno hoti, saṅghaṃ vā bhinditukāmā honti, jīvitantarāyo vā hoti, brahmacariyantarāyo vā hoti. Cattāri vacīduccaritāni – musāvādo, pisuṇā vācā, pharusā vācā, samphappalāpo. Cattāri vacīsucaritāni – saccavācā, apisuṇā vācā, saṇhā vācā, mantā bhāsā. Atthi ādiyanto garukaṃ āpattiṃ āpajjati, payojento lahukaṃ; atthi ādiyanto lahukaṃ āpattiṃ āpajjati, payojento garukaṃ, atthi ādiyantopi payojentopi garukaṃ āpattiṃ āpajjati; atthi ādiyantopi payojentopi lahukaṃ āpattiṃ āpajjati.

    અત્થિ પુગ્ગલો અભિવાદનારહો, નો પચ્ચુટ્ઠાનારહો; અત્થિ પુગ્ગલો પચ્ચુટ્ઠાનારહો, નો અભિવાદનારહો; અત્થિ પુગ્ગલો અભિવાદનારહો ચેવ પચ્ચુટ્ઠાનારહો ચ; અત્થિ પુગ્ગલો નેવ અભિવાદનારહો નો પચ્ચુટ્ઠાનારહો. અત્થિ પુગ્ગલો આસનારહો, નો અભિવાદનારહો; અત્થિ પુગ્ગલો અભિવાદનારહો, નો આસનારહો; અત્થિ પુગ્ગલો આસનારહો ચેવ અભિવાદનારહો ચ; અત્થિ પુગ્ગલો નેવ આસનારહો નો અભિવાદનારહો. અત્થાપત્તિ કાલે આપજ્જતિ, નો વિકાલે; અત્થાપત્તિ વિકાલે આપજ્જતિ, નો કાલે; અત્થાપત્તિ કાલે ચેવ આપજ્જતિ વિકાલે ચ; અત્થાપત્તિ નેવ કાલે આપજ્જતિ નો વિકાલે. અત્થિ પટિગ્ગહિતં કાલે કપ્પતિ, નો વિકાલે; અત્થિ પટિગ્ગહિતં વિકાલે કપ્પતિ, નો કાલે; અત્થિ પટિગ્ગહિતં કાલે ચેવ કપ્પતિ વિકાલે ચ; અત્થિ પટિગ્ગહિતં નેવ કાલે કપ્પતિ નો વિકાલે. અત્થાપત્તિ પચ્ચન્તિમેસુ જનપદેસુ આપજ્જતિ, નો મજ્ઝિમેસુ; અત્થાપત્તિ મજ્ઝિમેસુ જનપદેસુ આપજ્જતિ, નો પચ્ચન્તિમેસુ; અત્થાપત્તિ પચ્ચન્તિમેસુ ચેવ જનપદેસુ આપજ્જતિ મજ્ઝિમેસુ ચ; અત્થાપત્તિ નેવ પચ્ચન્તિમેસુ જનપદેસુ આપજ્જતિ નો મજ્ઝિમેસુ. અત્થિ પચ્ચન્તિમેસુ જનપદેસુ કપ્પતિ, નો મજ્ઝિમેસુ; અત્થિ મજ્ઝિમેસુ જનપદેસુ કપ્પતિ, નો પચ્ચન્તિમેસુ; અત્થિ પચ્ચન્તિમેસુ ચેવ જનપદેસુ કપ્પતિ મજ્ઝિમેસુ ચ; અત્થિ નેવ પચ્ચન્તિમેસુ જનપદેસુ કપ્પતિ નો મજ્ઝિમેસુ. અત્થાપત્તિ અન્તો આપજ્જતિ, નો બહિ; અત્થાપત્તિ બહિ આપજ્જતિ, નો અન્તો; અત્થાપત્તિ અન્તો ચેવ આપજ્જતિ બહિ ચ; અત્થાપત્તિ નેવ અન્તો આપજ્જતિ નો બહિ. અત્થાપત્તિ અન્તોસીમાય આપજ્જતિ, નો બહિસીમાય; અત્થાપત્તિ બહિસીમાય આપજ્જતિ, નો અન્તોસીમાય; અત્થાપત્તિ અન્તોસીમાય ચેવ આપજ્જતિ બહિસીમાય ચ; અત્થાપત્તિ નેવ અન્તોસીમાય આપજ્જતિ નો બહિસીમાય. અત્થાપત્તિ ગામે આપજ્જતિ, નો અરઞ્ઞે; અત્થાપત્તિ અરઞ્ઞે આપજ્જતિ, નો ગામે; અત્થાપત્તિ ગામે ચેવ આપજ્જતિ અરઞ્ઞે ચ; અત્થાપત્તિ નેવ ગામે આપજ્જતિ નો અરઞ્ઞે.

    Atthi puggalo abhivādanāraho, no paccuṭṭhānāraho; atthi puggalo paccuṭṭhānāraho, no abhivādanāraho; atthi puggalo abhivādanāraho ceva paccuṭṭhānāraho ca; atthi puggalo neva abhivādanāraho no paccuṭṭhānāraho. Atthi puggalo āsanāraho, no abhivādanāraho; atthi puggalo abhivādanāraho, no āsanāraho; atthi puggalo āsanāraho ceva abhivādanāraho ca; atthi puggalo neva āsanāraho no abhivādanāraho. Atthāpatti kāle āpajjati, no vikāle; atthāpatti vikāle āpajjati, no kāle; atthāpatti kāle ceva āpajjati vikāle ca; atthāpatti neva kāle āpajjati no vikāle. Atthi paṭiggahitaṃ kāle kappati, no vikāle; atthi paṭiggahitaṃ vikāle kappati, no kāle; atthi paṭiggahitaṃ kāle ceva kappati vikāle ca; atthi paṭiggahitaṃ neva kāle kappati no vikāle. Atthāpatti paccantimesu janapadesu āpajjati, no majjhimesu; atthāpatti majjhimesu janapadesu āpajjati, no paccantimesu; atthāpatti paccantimesu ceva janapadesu āpajjati majjhimesu ca; atthāpatti neva paccantimesu janapadesu āpajjati no majjhimesu. Atthi paccantimesu janapadesu kappati, no majjhimesu; atthi majjhimesu janapadesu kappati, no paccantimesu; atthi paccantimesu ceva janapadesu kappati majjhimesu ca; atthi neva paccantimesu janapadesu kappati no majjhimesu. Atthāpatti anto āpajjati, no bahi; atthāpatti bahi āpajjati, no anto; atthāpatti anto ceva āpajjati bahi ca; atthāpatti neva anto āpajjati no bahi. Atthāpatti antosīmāya āpajjati, no bahisīmāya; atthāpatti bahisīmāya āpajjati, no antosīmāya; atthāpatti antosīmāya ceva āpajjati bahisīmāya ca; atthāpatti neva antosīmāya āpajjati no bahisīmāya. Atthāpatti gāme āpajjati, no araññe; atthāpatti araññe āpajjati, no gāme; atthāpatti gāme ceva āpajjati araññe ca; atthāpatti neva gāme āpajjati no araññe.

    ચતસ્સો ચોદના – વત્થુસન્દસ્સના, આપત્તિસન્દસ્સના, સંવાસપટિક્ખેપો , સામીચિપટિક્ખેપો. ચત્તારો પુબ્બકિચ્ચા. ચત્તારો પત્તકલ્લા. ચત્તારિ અનઞ્ઞપાચિત્તિયાનિ. ચતસ્સો ભિક્ખુસમ્મુતિયો. 7 ચત્તારિ અગતિગમનાનિ – છન્દાગતિં ગચ્છતિ, દોસાગતિં ગચ્છતિ, મોહાગતિં ગચ્છતિ, ભયાગતિં ગચ્છતિ. ચત્તારિ નાગતિગમનાનિ – ન છન્દાગતિં ગચ્છતિ, ન દોસાગતિં ગચ્છતિ, ન મોહાગતિં ગચ્છતિ, ન ભયાગતિં ગચ્છતિ. ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો અલજ્જી ભિક્ખુ સઙ્ઘં ભિન્દતિ – છન્દાગતિં ગચ્છન્તો, દોસાગતિં ગચ્છન્તો, મોહાગતિં ગચ્છન્તો, ભયાગતિં ગચ્છન્તો. ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પેસલો ભિક્ખુ ભિન્નં સઙ્ઘં સમગ્ગં કરોતિ – ન છન્દાગતિં ગચ્છન્તો, ન દોસાગતિં ગચ્છન્તો, ન મોહાગતિં ગચ્છન્તો, ન ભયાગતિં ગચ્છન્તો. ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો વિનયો ન પુચ્છિતબ્બો – છન્દાગતિં ગચ્છતિ, દોસાગતિં ગચ્છતિ, મોહાગતિં ગચ્છતિ , ભયાગતિં ગચ્છતિ. ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના વિનયો ન પુચ્છિતબ્બો – છન્દાગતિં ગચ્છતિ, દોસાગતિં ગચ્છતિ, મોહાગતિં ગચ્છતિ, ભયાગતિં ગચ્છતિ. ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો વિનયો ન વિસ્સજ્જેતબ્બો – છન્દાગતિં ગચ્છતિ, દોસાગતિં ગચ્છતિ, મોહાગતિં ગચ્છતિ, ભયાગતિં ગચ્છતિ. ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના વિનયો ન વિસ્સજ્જેતબ્બો – છન્દાગતિં ગચ્છતિ, દોસાગતિં ગચ્છતિ, મોહાગતિં ગચ્છતિ, ભયાગતિં ગચ્છતિ. ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો અનુયોગો ન દાતબ્બો – છન્દાગતિં ગચ્છતિ , દોસાગતિં ગચ્છતિ, મોહાગતિં ગચ્છતિ, ભયાગતિં ગચ્છતિ. ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતે ભિક્ખુના સદ્ધિં વિનયો ન સાકચ્છિતબ્બો – છન્દાગતિં ગચ્છતિ, દોસાગતિં ગચ્છતિ, મોહાગતિં ગચ્છતિ, ભયાગતિં ગચ્છતિ. અત્થાપત્તિ ગિલાનો આપજ્જતિ, નો અગિલાનો; અત્થાપત્તિ અગિલાનો આપજ્જતિ, નો ગિલાનો; અત્થાપત્તિ ગિલાનો ચેવ આપજ્જતિ અગિલાનો ચ; અત્થાપત્તિ નેવ ગિલાનો આપજ્જતિ નો અગિલાનો. ચત્તારિ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ. ચત્તારિ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ.

    Catasso codanā – vatthusandassanā, āpattisandassanā, saṃvāsapaṭikkhepo , sāmīcipaṭikkhepo. Cattāro pubbakiccā. Cattāro pattakallā. Cattāri anaññapācittiyāni. Catasso bhikkhusammutiyo. 8 Cattāri agatigamanāni – chandāgatiṃ gacchati, dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati, bhayāgatiṃ gacchati. Cattāri nāgatigamanāni – na chandāgatiṃ gacchati, na dosāgatiṃ gacchati, na mohāgatiṃ gacchati, na bhayāgatiṃ gacchati. Catūhaṅgehi samannāgato alajjī bhikkhu saṅghaṃ bhindati – chandāgatiṃ gacchanto, dosāgatiṃ gacchanto, mohāgatiṃ gacchanto, bhayāgatiṃ gacchanto. Catūhaṅgehi samannāgato pesalo bhikkhu bhinnaṃ saṅghaṃ samaggaṃ karoti – na chandāgatiṃ gacchanto, na dosāgatiṃ gacchanto, na mohāgatiṃ gacchanto, na bhayāgatiṃ gacchanto. Catūhaṅgehi samannāgatassa bhikkhuno vinayo na pucchitabbo – chandāgatiṃ gacchati, dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati , bhayāgatiṃ gacchati. Catūhaṅgehi samannāgatena bhikkhunā vinayo na pucchitabbo – chandāgatiṃ gacchati, dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati, bhayāgatiṃ gacchati. Catūhaṅgehi samannāgatassa bhikkhuno vinayo na vissajjetabbo – chandāgatiṃ gacchati, dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati, bhayāgatiṃ gacchati. Catūhaṅgehi samannāgatena bhikkhunā vinayo na vissajjetabbo – chandāgatiṃ gacchati, dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati, bhayāgatiṃ gacchati. Catūhaṅgehi samannāgatassa bhikkhuno anuyogo na dātabbo – chandāgatiṃ gacchati , dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati, bhayāgatiṃ gacchati. Catūhaṅgehi samannāgate bhikkhunā saddhiṃ vinayo na sākacchitabbo – chandāgatiṃ gacchati, dosāgatiṃ gacchati, mohāgatiṃ gacchati, bhayāgatiṃ gacchati. Atthāpatti gilāno āpajjati, no agilāno; atthāpatti agilāno āpajjati, no gilāno; atthāpatti gilāno ceva āpajjati agilāno ca; atthāpatti neva gilāno āpajjati no agilāno. Cattāri adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni. Cattāri dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni.

    ચતુક્કં નિટ્ઠિતં.

    Catukkaṃ niṭṭhitaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સકવાચાય કાયેન, પસુત્તો ચ અચિત્તકો;

    Sakavācāya kāyena, pasutto ca acittako;

    આપજ્જન્તો ચ કમ્મેન, વોહારા ચતુરો તથા.

    Āpajjanto ca kammena, vohārā caturo tathā.

    ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીનઞ્ચ, પરિક્ખારો ચ સમ્મુખા;

    Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca, parikkhāro ca sammukhā;

    અજાનકાયે મજ્ઝે ચ, વુટ્ઠાતિ દુવિધા તથા.

    Ajānakāye majjhe ca, vuṭṭhāti duvidhā tathā.

    પટિલાભેન ચોદના, પરિવાસા ચ વુચ્ચતિ;

    Paṭilābhena codanā, parivāsā ca vuccati;

    માનત્તચારિકા ચાપિ, સામુક્કંસા પટિગ્ગહિ.

    Mānattacārikā cāpi, sāmukkaṃsā paṭiggahi.

    મહાવિકટકમ્માનિ, પુન કમ્મે વિપત્તિયો;

    Mahāvikaṭakammāni, puna kamme vipattiyo;

    અધિકરણા દુસ્સીલા ચ, સોભનાગન્તુકેન ચ.

    Adhikaraṇā dussīlā ca, sobhanāgantukena ca.

    ગમિકો વત્થુનાનત્તા, સભાગુપજ્ઝાયેન ચ;

    Gamiko vatthunānattā, sabhāgupajjhāyena ca;

    આચરિયો પચ્ચયા વા, દુચ્ચરિતં સુચરિતં.

    Ācariyo paccayā vā, duccaritaṃ sucaritaṃ.

    આદિયન્તો પુગ્ગલો ચ, અરહો આસનેન ચ;

    Ādiyanto puggalo ca, araho āsanena ca;

    કાલે ચ કપ્પતિ ચેવ, પચ્ચન્તિમેસુ કપ્પતિ.

    Kāle ca kappati ceva, paccantimesu kappati.

    અન્તો અન્તો ચ સીમાય, ગામે ચ ચોદનાય ચ;

    Anto anto ca sīmāya, gāme ca codanāya ca;

    પુબ્બકિચ્ચં પત્તકલ્લં, અનઞ્ઞા સમ્મુતિયો ચ.

    Pubbakiccaṃ pattakallaṃ, anaññā sammutiyo ca.

    અગતિ નાગતિ ચેવ, અલજ્જી પેસલેન ચ;

    Agati nāgati ceva, alajjī pesalena ca;

    પુચ્છિતબ્બા દુવે ચેવ, વિસ્સજ્જેય્યા તથા દુવે;

    Pucchitabbā duve ceva, vissajjeyyā tathā duve;

    અનુયોગો ચ સાકચ્છા, ગિલાનો ઠપનેન ચાતિ.

    Anuyogo ca sākacchā, gilāno ṭhapanena cāti.







    Footnotes:
    1. અ॰ નિ॰ ૪.૨૫૦; દી॰ નિ॰ ૩.૩૧૩; વિભ॰ ૯૩૯
    2. a. ni. 4.250; dī. ni. 3.313; vibha. 939
    3. અ॰ નિ॰ ૪.૨૧૧
    4. પરિસસોભણા (સ્યા॰ ક॰)
    5. a. ni. 4.211
    6. parisasobhaṇā (syā. ka.)
    7. અ॰ નિ॰ ૪.૧૭; વિભ॰ ૯૩૯; દી॰ નિ॰ ૩.૩૧૧
    8. a. ni. 4.17; vibha. 939; dī. ni. 3.311



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ચતુક્કવારવણ્ણના • Catukkavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ચતુક્કવારવણ્ણના • Catukkavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ચતુક્કવારવણ્ણના • Catukkavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચતુક્કવારવણ્ણના • Catukkavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / એકુત્તરિકનયો ચતુક્કવારવણ્ણના • Ekuttarikanayo catukkavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact