Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૮૫. ચતુમહાપદેસકથા

    185. Catumahāpadesakathā

    ૩૦૫. ઇદં ન કપ્પતીતિઆદીતિ ‘‘ઇદં ન કપ્પતી’’તિઆદયો ઇમે ચત્તારો મહાપદેસેતિ યોજના. અપસ્સયં કત્વા દિસિયન્તિ એત્થાતિ અપદેસા ઓકાસા, અપસ્સયં કત્વા દિસિયન્તિ એતેહીતિ વા અપદેસા કારણા, ‘‘મહન્તા અપદેસા મહાપદેસા. તઞ્ચાતિ મહાપદેસસઙ્ખાતં તઞ્ચ સુત્તં, ગહેત્વાતિ યોજના. પરિમદ્દન્તાતિ પુનપ્પુનં મદ્દન્તા, ઉપપરિક્ખન્તાતિ અત્થો. ઇદન્તિ કારણં. ન્તિ નવમહાફલઅપરણ્ણં. તાનીતિ ખુદ્દકફલપાનાનિ. હીતિ સચ્ચં.

    305.Idaṃ na kappatītiādīti ‘‘idaṃ na kappatī’’tiādayo ime cattāro mahāpadeseti yojanā. Apassayaṃ katvā disiyanti etthāti apadesā okāsā, apassayaṃ katvā disiyanti etehīti vā apadesā kāraṇā, ‘‘mahantā apadesā mahāpadesā. Tañcāti mahāpadesasaṅkhātaṃ tañca suttaṃ, gahetvāti yojanā. Parimaddantāti punappunaṃ maddantā, upaparikkhantāti attho. Idanti kāraṇaṃ. Tanti navamahāphalaaparaṇṇaṃ. Tānīti khuddakaphalapānāni. ti saccaṃ.

    તેસન્તિ છન્નં ચીવરાનં. તત્થાતિ છસુ અનુલોમચીવરેસુ. ‘‘પાણકેહિ સઞ્જાતવત્થ’’ન્તિ ઇમિના કોસેય્યવત્થભાવં દસ્સેતિ. દ્વે પટાતિ ચીનપટસોમારપટા. દુકૂલં સાણસ્સ અનુલોમન્તિ યોજના.

    Tesanti channaṃ cīvarānaṃ. Tatthāti chasu anulomacīvaresu. ‘‘Pāṇakehi sañjātavattha’’nti iminā koseyyavatthabhāvaṃ dasseti. Dve paṭāti cīnapaṭasomārapaṭā. Dukūlaṃ sāṇassa anulomanti yojanā.

    તેસંયેવાતિ દ્વિન્નં પત્તાનમેવ. તેસંયેવાતિ તિણ્ણં તુમ્બાનમેવ. તેસંયેવાતિ દ્વિન્નં કાયબન્ધનાનમેવ. સેતચ્છત્તન્તિ સેતેહિ વત્થેહિ કતં છત્તં. તેસંયેવાતિ તિણ્ણં છત્તાનમેવ.

    Tesaṃyevāti dvinnaṃ pattānameva. Tesaṃyevāti tiṇṇaṃ tumbānameva. Tesaṃyevāti dvinnaṃ kāyabandhanānameva. Setacchattanti setehi vatthehi kataṃ chattaṃ. Tesaṃyevāti tiṇṇaṃ chattānameva.

    સમ્ભિન્નરસન્તિ સંસગ્ગરસં. એત્થ ભિજ્જિત્થાતિ ભિન્નોતિ વચનત્થેન ભિદિધાતુ દ્વિધાકરણસઙ્ખાતો ભેદત્થો હોતિ, ધાત્વત્થબાધકેન સંત્યૂપસગ્ગેન ભિદિધાતુયા ભેદત્થં બાધેત્વા સંસગ્ગત્થવાચકો હોતીતિ દટ્ઠબ્બં. છલ્લિમ્પીતિ તચમ્પિ. સકલેનેવાતિ છલ્લિયા એવ. પાયાસેન અસંસટ્ઠં યં સબ્બીતિ યોજના. તાનીતિ તક્કોલજાતિફલાદીનિ. યટ્ઠિમધુકાદીસુપીતિ મધુલટ્ઠિકાદીસુપિ. ‘‘લટ્ઠિમધુકાદીસુપી’’તિ વા પાઠો, સો અપાઠોયેવ. યં યન્તિ વત્થુ. યથાતિ યેનાકારેન, ધોવિયમાને તચ્છિયમાનેતિ સમ્બન્ધો.

    Sambhinnarasanti saṃsaggarasaṃ. Ettha bhijjitthāti bhinnoti vacanatthena bhididhātu dvidhākaraṇasaṅkhāto bhedattho hoti, dhātvatthabādhakena saṃtyūpasaggena bhididhātuyā bhedatthaṃ bādhetvā saṃsaggatthavācako hotīti daṭṭhabbaṃ. Challimpīti tacampi. Sakalenevāti challiyā eva. Pāyāsena asaṃsaṭṭhaṃ yaṃ sabbīti yojanā. Tānīti takkolajātiphalādīni. Yaṭṭhimadhukādīsupīti madhulaṭṭhikādīsupi. ‘‘Laṭṭhimadhukādīsupī’’ti vā pāṭho, so apāṭhoyeva. Yaṃ yanti vatthu. Yathāti yenākārena, dhoviyamāne tacchiyamāneti sambandho.

    સમ્ભિન્નરસન્તિ વત્વા તમેવત્થં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘સંસટ્ઠ’’ન્તિ. સભાવન્તિ યાવકાલં કપ્પિયસભાવં . તસ્માતિ યસ્મા ઉપનેતિ, તસ્મા. તેનાતિ સત્તાહકાલિકેન. તદહુપટિગ્ગહિતન્તિ તદહેવ પટિગ્ગહિતં. દ્વીહપટિગ્ગહિતેન સત્તાહકાલિકેનાતિ સમ્બન્ધો.

    Sambhinnarasanti vatvā tamevatthaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘saṃsaṭṭha’’nti. Sabhāvanti yāvakālaṃ kappiyasabhāvaṃ . Tasmāti yasmā upaneti, tasmā. Tenāti sattāhakālikena. Tadahupaṭiggahitanti tadaheva paṭiggahitaṃ. Dvīhapaṭiggahitena sattāhakālikenāti sambandho.

    એત્થાતિ કાલિકસંસગ્ગે. આપત્તિયો વેદિતબ્બાતિ યથાક્કમં આપત્તિયો વેદિતબ્બા. સબ્બત્થાતિ સબ્બસ્મિં ભેસજ્જક્ખન્ધકે.

    Etthāti kālikasaṃsagge. Āpattiyo veditabbāti yathākkamaṃ āpattiyo veditabbā. Sabbatthāti sabbasmiṃ bhesajjakkhandhake.

    ઇતિ ભેસજ્જક્ખન્ધકવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti bhesajjakkhandhakavaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૮૫. ચતુમહાપદેસકથા • 185. Catumahāpadesakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ચતુમહાપદેસકથા • Catumahāpadesakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ચતુમહાપદેસકથાવણ્ણના • Catumahāpadesakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / કેણિયજટિલવત્થુકથાવણ્ણના • Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચતુમહાપદેસકથાવણ્ણના • Catumahāpadesakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact