Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૪૯. ચતુરારક્ખનિદ્દેસો

    49. Caturārakkhaniddeso

    ચતુરક્ખાતિ –

    Caturakkhāti –

    ૪૬૧.

    461.

    બુદ્ધાનુસ્સતિ મેત્તા ચ, અસુભં મરણસ્સતિ;

    Buddhānussati mettā ca, asubhaṃ maraṇassati;

    આરકત્તાદિનારહં, સમ્મા સામઞ્ચ બુદ્ધતો.

    Ārakattādinārahaṃ, sammā sāmañca buddhato.

    ૪૬૨.

    462.

    સમ્માસમ્બુદ્ધઇતિ વાનુસ્સતિ યા પુનપ્પુનં;

    Sammāsambuddhaiti vānussati yā punappunaṃ;

    નવભેદે ભગવતો, બુદ્ધાનુસ્સતિ સા ગુણે.

    Navabhede bhagavato, buddhānussati sā guṇe.

    ૪૬૩.

    463.

    સીમટ્ઠસઙ્ઘે સીમટ્ઠદેવતાસુ ચ ઇસ્સરે;

    Sīmaṭṭhasaṅghe sīmaṭṭhadevatāsu ca issare;

    જને ગોચરગામમ્હિ, તત્થુપાદાય માનુસે.

    Jane gocaragāmamhi, tatthupādāya mānuse.

    ૪૬૪.

    464.

    સબ્બસત્તેસુ સુખિતા, હોન્તાવેરાતિઆદિના;

    Sabbasattesu sukhitā, hontāverātiādinā;

    પરિચ્છિજ્જ પરિચ્છિજ્જ, ભાવના મેત્તભાવના.

    Paricchijja paricchijja, bhāvanā mettabhāvanā.

    ૪૬૫.

    465.

    વણ્ણસણ્ઠાનઓકાસ-દિસતો પરિચ્છેદતો;

    Vaṇṇasaṇṭhānaokāsa-disato paricchedato;

    વવત્થપેત્વા કેસાદિ-કોટ્ઠાસે અનુપુબ્બતો.

    Vavatthapetvā kesādi-koṭṭhāse anupubbato.

    ૪૬૬.

    466.

    નાતિસીઘઞ્ચ સણિકં, વિક્ખેપં પટિબાહયં;

    Nātisīghañca saṇikaṃ, vikkhepaṃ paṭibāhayaṃ;

    પણ્ણત્તિં સમતિક્કમ્મ, મુઞ્ચન્તસ્સાનુપુબ્બતો.

    Paṇṇattiṃ samatikkamma, muñcantassānupubbato.

    ૪૬૭.

    467.

    વણ્ણઆસયસણ્ઠાન-ગન્ધોકાસેહિ ભાવના;

    Vaṇṇaāsayasaṇṭhāna-gandhokāsehi bhāvanā;

    પટિક્કૂલાતિ કોટ્ઠાસે, ઉદ્ધુમાતાદિવત્થુસુ;

    Paṭikkūlāti koṭṭhāse, uddhumātādivatthusu;

    ગહેત્વા અસુભાકારં, પવત્તા ભાવનાસુભં.

    Gahetvā asubhākāraṃ, pavattā bhāvanāsubhaṃ.

    ૪૬૮.

    468.

    ‘‘મરણં મે ભવિસ્સતિ, જીવિતં ઉચ્છિજ્જિસ્સતિ;

    ‘‘Maraṇaṃ me bhavissati, jīvitaṃ ucchijjissati;

    મરણં મરણં વા’’તિ, ભાવયિત્વાન યોનિસો.

    Maraṇaṃ maraṇaṃ vā’’ti, bhāvayitvāna yoniso.

    ૪૬૯.

    469.

    વધકસ્સેવુપટ્ઠાના, સમ્પત્તીનં વિપત્તિતો;

    Vadhakassevupaṭṭhānā, sampattīnaṃ vipattito;

    ઉપસંહરતો કાયબહુસાધારણા તથા.

    Upasaṃharato kāyabahusādhāraṇā tathā.

    ૪૭૦.

    470.

    આયુદુબ્બલતો કાલવવત્થાનસ્સભાવતો;

    Āyudubbalato kālavavatthānassabhāvato;

    અદ્ધાનસ્સ પરિચ્છેદા, ભાવના મરણસ્સતીતિ.

    Addhānassa paricchedā, bhāvanā maraṇassatīti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact