Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૪. ચતુત્થપાટિદેસનીયસિક્ખાપદં

    4. Catutthapāṭidesanīyasikkhāpadaṃ

    ૫૭૦. ચતુત્થે અવરુદ્ધસદ્દો પરિરુદ્ધસદ્દસ્સ પરિયાયોતિ આહ ‘‘પરિરુદ્ધા હોન્તી’’તિ. આરઞ્ઞકસ્સ સેનાસનસ્સ પરિસમન્તતો રુદ્ધા આવુતા હોન્તીતિ અત્થો.

    570. Catutthe avaruddhasaddo pariruddhasaddassa pariyāyoti āha ‘‘pariruddhā hontī’’ti. Āraññakassa senāsanassa parisamantato ruddhā āvutā hontīti attho.

    ૫૭૩. ‘‘પઞ્ચન્ન’’ન્તિ નિદ્ધારણે સામિવચનભાવઞ્ચ ‘‘યંકિઞ્ચી’’તિ નિદ્ધારણીયેન સમ્બન્ધિતબ્બભાવઞ્ચ દસ્સેતું વુત્તં ‘‘પઞ્ચસુ સહધમ્મિકેસુ યં કિઞ્ચી’’તિ. ‘‘પેસેત્વા ખાદનીયં ભોજનીયં આહરિસ્સામી’’તિઇમિના પટિસંવિદિતાકારદસ્સનં. ‘‘આરામ’’ન્તિ સામઞ્ઞતો વુત્તેપિ આરઞ્ઞકસેનાસનસ્સ આરામો એવ અધિપ્પેતોતિ આહ ‘‘આરઞ્ઞકસેનાસનારામઞ્ચા’’તિ. તસ્સાતિ આરઞ્ઞકસેનાસનારામસ્સ. ‘‘કસ્મા’’તિ પુચ્છાય ‘‘પટિમોચનત્થ’’ન્તિ વિસજ્જનાય સમેતું સમ્પદાનત્થે નિસ્સક્કવચનં કાતબ્બં. કિમત્થન્તિ હિ અત્થો. પટિમોચનત્થન્તિ તદત્થે પચ્ચત્તવચનં. પટિમોચનસઙ્ખાતાય અત્થાયાતિ હિ અત્થો. અત્થસદ્દો ચ પયોજનવાચકો. પયોજનાયાતિ હિ અત્થો. અથ વા ‘‘પટિમોચનત્થ’’ન્તિ વિસજ્જનાયં. ‘‘કસ્મા’’તિ પુચ્છાય સમેતું નિસ્સક્કત્થે પચ્ચત્તવચનં કાતબ્બં. પટિમોચનસઙ્ખાતા અત્થાતિ હિ અત્થો. અત્થસદ્દો ચ કારણવાચકો. કારણાતિ હિ અત્થો. એવઞ્હિ પુચ્છાવિસજ્જનાનં પુબ્બાપરસમસઙ્ખાતો વિચયો હારો પરિપુણ્ણો હોતીતિ દટ્ઠબ્બં. અમ્હાકન્તિ ખાદનીયભોજનીયપટિહરન્તાનં અમ્હાકં. અમ્હેતિ ચોરસઙ્ખાતે અમ્હે.

    573. ‘‘Pañcanna’’nti niddhāraṇe sāmivacanabhāvañca ‘‘yaṃkiñcī’’ti niddhāraṇīyena sambandhitabbabhāvañca dassetuṃ vuttaṃ ‘‘pañcasu sahadhammikesu yaṃ kiñcī’’ti. ‘‘Pesetvā khādanīyaṃ bhojanīyaṃ āharissāmī’’tiiminā paṭisaṃviditākāradassanaṃ. ‘‘Ārāma’’nti sāmaññato vuttepi āraññakasenāsanassa ārāmo eva adhippetoti āha ‘‘āraññakasenāsanārāmañcā’’ti. Tassāti āraññakasenāsanārāmassa. ‘‘Kasmā’’ti pucchāya ‘‘paṭimocanattha’’nti visajjanāya sametuṃ sampadānatthe nissakkavacanaṃ kātabbaṃ. Kimatthanti hi attho. Paṭimocanatthanti tadatthe paccattavacanaṃ. Paṭimocanasaṅkhātāya atthāyāti hi attho. Atthasaddo ca payojanavācako. Payojanāyāti hi attho. Atha vā ‘‘paṭimocanattha’’nti visajjanāyaṃ. ‘‘Kasmā’’ti pucchāya sametuṃ nissakkatthe paccattavacanaṃ kātabbaṃ. Paṭimocanasaṅkhātā atthāti hi attho. Atthasaddo ca kāraṇavācako. Kāraṇāti hi attho. Evañhi pucchāvisajjanānaṃ pubbāparasamasaṅkhāto vicayo hāro paripuṇṇo hotīti daṭṭhabbaṃ. Amhākanti khādanīyabhojanīyapaṭiharantānaṃ amhākaṃ. Amheti corasaṅkhāte amhe.

    ‘‘તસ્સા’’તિ પદસ્સત્થં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘એતિસ્સા યાગુયા’’તિ. અઞ્ઞાનિપીતિ પટિસંવિદિતકુલતો અઞ્ઞાનિપિ કુલાનિ. તેનાતિ પટિસંવિદિતકુલેન. કુરુન્દિવાદે યાગુયા પટિસંવિદિતં કત્વા યાગું અગ્ગહેત્વા પૂવાદીનિ આહરન્તિ, વટ્ટતીતિ અધિપ્પાયો.

    ‘‘Tassā’’ti padassatthaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘etissā yāguyā’’ti. Aññānipīti paṭisaṃviditakulato aññānipi kulāni. Tenāti paṭisaṃviditakulena. Kurundivāde yāguyā paṭisaṃviditaṃ katvā yāguṃ aggahetvā pūvādīni āharanti, vaṭṭatīti adhippāyo.

    ૫૭૫. એકસ્સાતિ ભિક્ખુસ્સ. તસ્સાતિ પટિસંવિદિતભિક્ખુસ્સ, ચતુન્નં વા પઞ્ચન્નં વા ભિક્ખૂનં અત્થાયાતિ યોજના. અઞ્ઞેસમ્પીતિ ચતુપઞ્ચભિક્ખુતો અઞ્ઞેસમ્પિ. અધિકમેવાતિ પરિભુત્તતો અતિરેકમેવ. યં પનાતિ ખાદનીયભોજનીયં પન, યમ્પિ ખાદનીયભોજનીયં વનતો આહરિત્વા દેન્તીતિ યોજના. ‘‘તત્થજાતક’’ન્તિ એત્થ તસદ્દસ્સ વિસયં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘આરામે’’તિ. અઞ્ઞેન દિન્નન્તિ સમ્બન્ધો. ન્તિ મૂલખાદનીયાદિં. પટિસંવિદિતન્તિ પટિકચ્ચેવ સુટ્ઠુ જાનાપિતન્તિ અત્થોતિ. ચતુત્થં.

    575.Ekassāti bhikkhussa. Tassāti paṭisaṃviditabhikkhussa, catunnaṃ vā pañcannaṃ vā bhikkhūnaṃ atthāyāti yojanā. Aññesampīti catupañcabhikkhuto aññesampi. Adhikamevāti paribhuttato atirekameva. Yaṃ panāti khādanīyabhojanīyaṃ pana, yampi khādanīyabhojanīyaṃ vanato āharitvā dentīti yojanā. ‘‘Tatthajātaka’’nti ettha tasaddassa visayaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘ārāme’’ti. Aññena dinnanti sambandho. Nanti mūlakhādanīyādiṃ. Paṭisaṃviditanti paṭikacceva suṭṭhu jānāpitanti atthoti. Catutthaṃ.

    ઇતિ સમન્તપાસાદિકાય વિનયસંવણ્ણનાય

    Iti samantapāsādikāya vinayasaṃvaṇṇanāya

    પાટિદેસનીયવણ્ણનાય

    Pāṭidesanīyavaṇṇanāya

    યોજના સમત્તા.

    Yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ચતુત્થપાટિદેસનીયસિક્ખાપદં • 4. Catutthapāṭidesanīyasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. ચતુત્થપાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Catutthapāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૨. દુતિયપાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyapāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમપાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamapāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact