Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
ચતુવગ્ગકરણાદિકથા
Catuvaggakaraṇādikathā
૩૮૮. ઇદાનિ યદિદં છટ્ઠં ધમ્મેન સમગ્ગકમ્મં નામ, તં યેહિ સઙ્ઘેહિ કાતબ્બં, તેસં પભેદં દસ્સેતું ‘‘પઞ્ચ સઙ્ઘા’’તિઆદિ વુત્તં. કમ્મપ્પત્તોતિ કમ્મં પત્તો, કમ્મયુત્તો કમ્મારહો; ન કિઞ્ચિ કમ્મં કાતું નારહતીતિ અત્થો.
388. Idāni yadidaṃ chaṭṭhaṃ dhammena samaggakammaṃ nāma, taṃ yehi saṅghehi kātabbaṃ, tesaṃ pabhedaṃ dassetuṃ ‘‘pañca saṅghā’’tiādi vuttaṃ. Kammappattoti kammaṃ patto, kammayutto kammāraho; na kiñci kammaṃ kātuṃ nārahatīti attho.
૩૮૯. ચતુવગ્ગકરણઞ્ચે ભિક્ખવે કમ્મં ભિક્ખુનિચતુત્થોતિઆદિ પરિસતો કમ્મવિપત્તિદસ્સનત્થં વુત્તં. તત્થ ઉક્ખિત્તકગ્ગહણેન કમ્મનાનાસંવાસકો ગહિતો, નાનાસંવાસકગ્ગહણેન લદ્ધિનાનાસંવાસકો. નાનાસીમાય ઠિતચતુત્થોતિ સીમન્તરિકાય વા બહિસીમાય વા હત્થપાસે ઠિતેનાપિ સદ્ધિં ચતુવગ્ગો હુત્વાતિ અત્થો.
389.Catuvaggakaraṇañce bhikkhave kammaṃ bhikkhunicatutthotiādi parisato kammavipattidassanatthaṃ vuttaṃ. Tattha ukkhittakaggahaṇena kammanānāsaṃvāsako gahito, nānāsaṃvāsakaggahaṇena laddhinānāsaṃvāsako. Nānāsīmāya ṭhitacatutthoti sīmantarikāya vā bahisīmāya vā hatthapāse ṭhitenāpi saddhiṃ catuvaggo hutvāti attho.
૩૯૩. પારિવાસિકચતુત્થોતિઆદિ પરિવાસાદિકમ્માનંયેવ પરિસતો વિપત્તિદસ્સનત્થં વુત્તં, તેસં વિનિચ્છયં પરતો વણ્ણયિસ્સામ.
393.Pārivāsikacatutthotiādi parivāsādikammānaṃyeva parisato vipattidassanatthaṃ vuttaṃ, tesaṃ vinicchayaṃ parato vaṇṇayissāma.
૩૯૪. એકચ્ચસ્સ ભિક્ખવે સઙ્ઘમજ્ઝે પટિક્કોસના રુહતીતિઆદિ પટિકુટ્ઠકતકમ્મસ્સ કુપ્પાકુપ્પભાવદસ્સનત્થં વુત્તં. પકતત્તસ્સાતિ અવિપન્નસીલસ્સ પારાજિકં અનજ્ઝાપન્નસ્સ. આનન્તરિકસ્સાતિ અત્તનો અનન્તરં નિસિન્નસ્સ.
394.Ekaccassa bhikkhave saṅghamajjhe paṭikkosanā ruhatītiādi paṭikuṭṭhakatakammassa kuppākuppabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Pakatattassāti avipannasīlassa pārājikaṃ anajjhāpannassa. Ānantarikassāti attano anantaraṃ nisinnassa.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૨૩૭. ચતુવગ્ગકરણાદિકથા • 237. Catuvaggakaraṇādikathā
૨૩૮. પારિવાસિકાદિકથા • 238. Pārivāsikādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ચતુવગ્ગકરણાદિકથાવણ્ણના • Catuvaggakaraṇādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કસ્સપગોત્તભિક્ખુવત્થુકથાદિવણ્ણના • Kassapagottabhikkhuvatthukathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૩૭. ચતુવગ્ગકરણાદિકથા • 237. Catuvaggakaraṇādikathā