Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૨૩૭. ચતુવગ્ગકરણાદિકથા

    237. Catuvaggakaraṇādikathā

    ૩૮૮. યદિદં કમ્મન્તિ યોજના. તેસન્તિ સઙ્ઘાનં. કમ્મપ્પત્તોતિ એત્થ કમ્મેન, કમ્મસ્સ વા પત્તોતિ અત્થં પટિક્ખિપન્તો આહ ‘‘કમ્મં પત્તો’’તિ. ‘‘સબ્બકમ્મેસુ કમ્મપત્તો’’તિ પાળિનયેન ‘‘કમ્મેસુ પત્તો’’તિ અત્થોપિ યુજ્જતિ. લોકવોહારવસેન ‘‘કમ્મેન કમ્મસ્સ વા પત્તો’’તિ અત્થોપિ યુજ્જતેવ.

    388. Yadidaṃ kammanti yojanā. Tesanti saṅghānaṃ. Kammappattoti ettha kammena, kammassa vā pattoti atthaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘kammaṃ patto’’ti. ‘‘Sabbakammesu kammapatto’’ti pāḷinayena ‘‘kammesu patto’’ti atthopi yujjati. Lokavohāravasena ‘‘kammena kammassa vā patto’’ti atthopi yujjateva.

    ૩૮૯. પરિસતોતિ પરિસકારણા. તત્થાતિ ‘‘ચતુવગ્ગકરણઞ્ચે ભિક્ખવે’’તિઆદિપાઠે, ચતુવીસતિપુગ્ગલેસુ વા. કમ્મનાનાસંવાસકોતિ ઉક્ખેપનીયકમ્મકતો. લદ્ધિનાનાસંવાસકોતિ ઉક્ખિત્તાનુવત્તકો. ‘‘હુત્વા’’તિ ઇમિના ‘‘ભિક્ખુનીચતુત્થો’’તિઆદીસુ ચતુવીસતિયા ઠાનેસુ કિરિયાવિસેસનભાવં દસ્સેતિ. ભિક્ખુની ચતુત્થી એતસ્સાતિ ભિક્ખુનીચતુત્થો, ચતુવગ્ગો સઙ્ઘોતિઆદિના વચનત્થો કાતબ્બો.

    389.Parisatoti parisakāraṇā. Tatthāti ‘‘catuvaggakaraṇañce bhikkhave’’tiādipāṭhe, catuvīsatipuggalesu vā. Kammanānāsaṃvāsakoti ukkhepanīyakammakato. Laddhinānāsaṃvāsakoti ukkhittānuvattako. ‘‘Hutvā’’ti iminā ‘‘bhikkhunīcatuttho’’tiādīsu catuvīsatiyā ṭhānesu kiriyāvisesanabhāvaṃ dasseti. Bhikkhunī catutthī etassāti bhikkhunīcatuttho, catuvaggo saṅghotiādinā vacanattho kātabbo.

    ૩૯૩. પરિવાસાદીતિઆદિસદ્દેન મૂલાયકસ્સનમાનત્તઅબ્ભાનાનિ સઙ્ગણ્હાતિ. તેસન્તિ પરિવાસાદિકમ્માનં. પરતોતિ પરસ્મિં ચૂળવગ્ગે (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૭૫ આદયો).

    393.Parivāsādītiādisaddena mūlāyakassanamānattaabbhānāni saṅgaṇhāti. Tesanti parivāsādikammānaṃ. Paratoti parasmiṃ cūḷavagge (cūḷava. aṭṭha. 75 ādayo).

    ૩૯૪. પટિકુટ્ઠકતકમ્મસ્સાતિ પટિકુટ્ઠસ્સ હુત્વા કતસ્સ કમ્મસ્સ. પકતત્તસ્સાતિ એત્થ પકતિસીલસઙ્ખાતો અત્તા સભાવો એતસ્સાતિ પકતત્તોતિ અત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અવિપન્નસીલસ્સા’’તિ. સઙ્ઘાદિસેસં અનાપજ્જન્તસ્સાપિ અવિપન્નસીલત્તા વુત્તં ‘‘પારાજિકં અનજ્ઝાપન્નસ્સા’’તિ. ઇમિના સઙ્ઘાદિસેસં આપજ્જન્તોપિ પકતત્તોયેવાતિ દસ્સેતિ. સોપિ હિ ઇધ અવિપન્નસીલો નામ, અઞ્ઞત્થ પન સઙ્ઘાદિસેસસ્સ સીલવિપત્તિભાવતો તં આપજ્જન્તોપિ વિપન્નસીલોયેવ નામ. આનન્તરિકસ્સાતિ એત્થ અનન્તરસદ્દસ્સ સમ્બન્ધઞ્ચ ણિકપચ્ચયસ્સ અત્થઞ્ચ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અત્તનો અનન્તરં નિસિન્નસ્સા’’તિ. તત્થ ‘‘અત્તનો’’તિ ઇમિના અનન્તરસદ્દસ્સ સમ્બન્ધં દસ્સેતિ. ‘‘નિસિન્નસ્સા’’તિ ઇમિના ણિકપચ્ચયસ્સ અત્થં દસ્સેતિ.

    394.Paṭikuṭṭhakatakammassāti paṭikuṭṭhassa hutvā katassa kammassa. Pakatattassāti ettha pakatisīlasaṅkhāto attā sabhāvo etassāti pakatattoti atthaṃ dassento āha ‘‘avipannasīlassā’’ti. Saṅghādisesaṃ anāpajjantassāpi avipannasīlattā vuttaṃ ‘‘pārājikaṃ anajjhāpannassā’’ti. Iminā saṅghādisesaṃ āpajjantopi pakatattoyevāti dasseti. Sopi hi idha avipannasīlo nāma, aññattha pana saṅghādisesassa sīlavipattibhāvato taṃ āpajjantopi vipannasīloyeva nāma. Ānantarikassāti ettha anantarasaddassa sambandhañca ṇikapaccayassa atthañca dassento āha ‘‘attano anantaraṃ nisinnassā’’ti. Tattha ‘‘attano’’ti iminā anantarasaddassa sambandhaṃ dasseti. ‘‘Nisinnassā’’ti iminā ṇikapaccayassa atthaṃ dasseti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૨૩૭. ચતુવગ્ગકરણાદિકથા • 237. Catuvaggakaraṇādikathā
    ૨૩૮. પારિવાસિકાદિકથા • 238. Pārivāsikādikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ચતુવગ્ગકરણાદિકથા • Catuvaggakaraṇādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ચતુવગ્ગકરણાદિકથાવણ્ણના • Catuvaggakaraṇādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કસ્સપગોત્તભિક્ખુવત્થુકથાદિવણ્ણના • Kassapagottabhikkhuvatthukathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact