Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
ચતુવિપત્તિકથાવણ્ણના
Catuvipattikathāvaṇṇanā
૨૭૩. ઇદાનિ ઉભયસાધારણં કત્વા વિપત્તિવારાદીનં વિસિટ્ઠવારાનં સઙ્ગહં કાતુમાહ ‘‘કતિ આપત્તિયો’’તિઆદિ.
273. Idāni ubhayasādhāraṇaṃ katvā vipattivārādīnaṃ visiṭṭhavārānaṃ saṅgahaṃ kātumāha ‘‘kati āpattiyo’’tiādi.
૨૭૪. ભિક્ખુની સચે છાદેતિ, ચુતા હોતિ. સચે વેમતિકા છાદેતિ, થુલ્લચ્ચયં સિયાતિ યોજના.
274. Bhikkhunī sace chādeti, cutā hoti. Sace vematikā chādeti, thullaccayaṃ siyāti yojanā.
૨૭૫. સઙ્ઘાદિસેસન્તિ પરસ્સ સઙ્ઘાદિસેસં.
275.Saṅghādisesanti parassa saṅghādisesaṃ.
૨૭૬. ‘‘કતિ આચારવિપત્તિપચ્ચયા’’તિ પદચ્છેદો.
276. ‘‘Kati ācāravipattipaccayā’’ti padacchedo.
૨૭૭. આચારવિપત્તિન્તિ અત્તનો વા પરસ્સ વા આચારવિપત્તિં.
277.Ācāravipattinti attano vā parassa vā ācāravipattiṃ.
૨૭૯. પાપિકં દિટ્ઠિન્તિ અહેતુકઅકિરિયનત્થિકદિટ્ઠિઆદિં લામિકં દિટ્ઠિં.
279.Pāpikaṃ diṭṭhinti ahetukaakiriyanatthikadiṭṭhiādiṃ lāmikaṃ diṭṭhiṃ.
૨૮૧. મનુસ્સુત્તરિધમ્મન્તિ ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મં.
281.Manussuttaridhammanti uttarimanussadhammaṃ.
૨૮૨. આજીવહેતુ સઞ્ચરિત્તં સમાપન્નોતિ યોજના. પરિયાયવચનેતિ ‘‘યો તે વિહારે વસતિ, સો ભિક્ખુ અરહા’’તિઆદિકે લેસવચને. ઞાતેતિ યં ઉદ્દિસ્સ વદતિ, તસ્મિં મનુસ્સજાતિકે વચનસમનન્તરમેવ ઞાતે.
282. Ājīvahetu sañcarittaṃ samāpannoti yojanā. Pariyāyavacaneti ‘‘yo te vihāre vasati, so bhikkhu arahā’’tiādike lesavacane. Ñāteti yaṃ uddissa vadati, tasmiṃ manussajātike vacanasamanantarameva ñāte.
૨૮૩. વત્વાતિ અગિલાનો અત્તનો અત્થાય વિઞ્ઞાપેત્વા. ભિક્ખુની પન સચે એવં હોતિ, ભિક્ખુની અગિલાના અત્તનો અત્થાય પણીતભોજનં વિઞ્ઞાપેત્વા ભુત્તાવિની સચે હોતીતિ અધિપ્પાયો. તસ્સા પાટિદેસનીયં સિયાતિ યોજના.
283.Vatvāti agilāno attano atthāya viññāpetvā. Bhikkhunī pana sace evaṃ hoti, bhikkhunī agilānā attano atthāya paṇītabhojanaṃ viññāpetvā bhuttāvinī sace hotīti adhippāyo. Tassā pāṭidesanīyaṃ siyāti yojanā.
૨૮૪. ‘‘અત્તનો અત્થાય વિઞ્ઞાપેત્વાના’’તિ ઇમિના પરસ્સ ઞાતકપવારિતે તસ્સેવત્થાય વિઞ્ઞાપેત્વા તેન દિન્નં વા તસ્સ વિસ્સાસેન વા પરિભુઞ્જન્તસ્સ તેસં અત્તનો અઞ્ઞાતકઅપ્પવારિતે સુદ્ધચિત્તતાય અનાપત્તીતિ દીપેતિ.
284.‘‘Attano atthāya viññāpetvānā’’ti iminā parassa ñātakapavārite tassevatthāya viññāpetvā tena dinnaṃ vā tassa vissāsena vā paribhuñjantassa tesaṃ attano aññātakaappavārite suddhacittatāya anāpattīti dīpeti.
ઇતિ ઉત્તરે લીનત્થપકાસનિયા
Iti uttare līnatthapakāsaniyā
ચતુવિપત્તિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Catuvipattikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.