Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૨૨. ચેતિયજાતકં (૬)

    422. Cetiyajātakaṃ (6)

    ૪૫.

    45.

    ધમ્મો હવે હતો હન્તિ, નાહતો હન્તિ કિઞ્ચનં 1;

    Dhammo have hato hanti, nāhato hanti kiñcanaṃ 2;

    તસ્મા હિ ધમ્મં ન હને, મા ત્વં 3 ધમ્મો હતો હનિ.

    Tasmā hi dhammaṃ na hane, mā tvaṃ 4 dhammo hato hani.

    ૪૬.

    46.

    અલિકં ભાસમાનસ્સ, અપક્કમન્તિ દેવતા;

    Alikaṃ bhāsamānassa, apakkamanti devatā;

    પૂતિકઞ્ચ મુખં વાતિ, સકટ્ઠાના ચ ધંસતિ;

    Pūtikañca mukhaṃ vāti, sakaṭṭhānā ca dhaṃsati;

    યો જાનં પુચ્છિતો પઞ્હં, અઞ્ઞથા નં વિયાકરે.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    ૪૭.

    47.

    સચે હિ સચ્ચં ભણસિ, હોહિ રાજ યથા પુરે;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    મુસા ચે ભાસસે રાજ, ભૂમિયં તિટ્ઠ ચેતિય.

    Musā ce bhāsase rāja, bhūmiyaṃ tiṭṭha cetiya.

    ૪૮.

    48.

    અકાલે વસ્સતી તસ્સ, કાલે તસ્સ ન વસ્સતિ;

    Akāle vassatī tassa, kāle tassa na vassati;

    યો જાનં પુચ્છિતો પઞ્હં, અઞ્ઞથા નં વિયાકરે.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    ૪૯.

    49.

    સચે હિ સચ્ચં ભણસિ, હોહિ રાજ યથા પુરે;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    મુસા ચે ભાસસે રાજ, ભૂમિં પવિસ ચેતિય.

    Musā ce bhāsase rāja, bhūmiṃ pavisa cetiya.

    ૫૦.

    50.

    જિવ્હા તસ્સ દ્વિધા હોતિ, ઉરગસ્સેવ દિસમ્પતિ;

    Jivhā tassa dvidhā hoti, uragasseva disampati;

    યો જાનં પુચ્છિતો પઞ્હં, અઞ્ઞથા નં વિયાકરે.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    ૫૧.

    51.

    સચે હિ સચ્ચં ભણસિ, હોહિ રાજ યથા પુરે;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    મુસા ચે ભાસસે રાજ, ભિય્યો પવિસ ચેતિય.

    Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiya.

    ૫૨.

    52.

    જિવ્હા તસ્સ ન ભવતિ, મચ્છસ્સેવ દિસમ્પતિ;

    Jivhā tassa na bhavati, macchasseva disampati;

    યો જાનં પુચ્છિતો પઞ્હં, અઞ્ઞથા નં વિયાકરે.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    ૫૩.

    53.

    સચે હિ સચ્ચં ભણસિ, હોહિ રાજ યથા પુરે;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    મુસા ચે ભાસસે રાજ, ભિય્યો પવિસ ચેતિય.

    Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiya.

    ૫૪.

    54.

    થિયોવ તસ્સ જાયન્તિ 5, ન પુમા જાયરે કુલે;

    Thiyova tassa jāyanti 6, na pumā jāyare kule;

    યો જાનં પુચ્છિતો પઞ્હં, અઞ્ઞથા નં વિયાકરે.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    ૫૫.

    55.

    સચે હિ સચ્ચં ભણસિ, હોહિ રાજ યથા પુરે;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    મુસા ચે ભાસસે રાજ, ભિય્યો પવિસ ચેતિય.

    Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiya.

    ૫૬.

    56.

    પુત્તા તસ્સ ન ભવન્તિ, પક્કમન્તિ દિસોદિસં;

    Puttā tassa na bhavanti, pakkamanti disodisaṃ;

    યો જાનં પુચ્છિતો પઞ્હં, અઞ્ઞથા નં વિયાકરે.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    ૫૭.

    57.

    સચે હિ સચ્ચં ભણસિ, હોહિ રાજ યથા પુરે;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    મુસા ચે ભાસસે રાજ, ભિય્યો પવિસ ચેતિય.

    Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiya.

    ૫૮.

    58.

    સ રાજા ઇસિના સત્તો, અન્તલિક્ખચરો પુરે;

    Sa rājā isinā satto, antalikkhacaro pure;

    પાવેક્ખિ પથવિં ચેચ્ચો, હીનત્તો પત્વ પરિયાયં 7.

    Pāvekkhi pathaviṃ cecco, hīnatto patva pariyāyaṃ 8.

    ૫૯.

    59.

    તસ્મા હિ છન્દાગમનં, નપ્પસંસન્તિ પણ્ડિતા;

    Tasmā hi chandāgamanaṃ, nappasaṃsanti paṇḍitā;

    અદુટ્ઠચિત્તો ભાસેય્ય, ગિરં સચ્ચૂપસંહિતન્તિ.

    Aduṭṭhacitto bhāseyya, giraṃ saccūpasaṃhitanti.

    ચેતિયજાતકં છટ્ઠં.

    Cetiyajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. કઞ્ચિનં (પી॰)
    2. kañcinaṃ (pī.)
    3. તં (સ્યા॰ પી॰)
    4. taṃ (syā. pī.)
    5. થિયો તસ્સ પજાયન્તિ (ક॰)
    6. thiyo tassa pajāyanti (ka.)
    7. અત્તપરિયાયં (સી॰ સ્યા॰), પત્તપરિયાયં (ક॰ સી॰ નિય્ય)
    8. attapariyāyaṃ (sī. syā.), pattapariyāyaṃ (ka. sī. niyya)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૨૨] ૬. ચેતિયજાતકવણ્ણના • [422] 6. Cetiyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact