Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā

    ૯. છબુદ્ધધમ્મવારવણ્ણના

    9. Chabuddhadhammavāravaṇṇanā

    ૩૮. બુદ્ધધમ્મવારે દિયડ્ઢસતન્તિ છક્ખત્તું પઞ્ચવીસતિ સતઞ્ચ પઞ્ઞાસઞ્ચ હોન્તિ, તદ્દિગુણા નિરુત્તિયો તદ્દિગુણાનિ ઞાણાનિ. પટિસમ્ભિદાધિકરણેતિ પટિસમ્ભિદાધિકારે. અડ્ઢનવધમ્મસતાનીતિ પઠમં વુત્તેસુ ચતૂસુ સચ્ચેસુ સટ્ઠિ, ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ સટ્ઠિ, ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ સટ્ઠિ, સત્તબોધિસત્તવેય્યાકરણેસુ સત્તતિ, અભિઞ્ઞટ્ઠાદીસુ પઞ્ચસુ પઞ્ચવીસસતં, ખન્ધટ્ઠાદીસુ પઞ્ચસુ પઞ્ચવીસસતં, પુન ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ સતં, ચતૂસુ પટિસમ્ભિદાસુ સતં, છસુ બુદ્ધધમ્મેસુ દિયડ્ઢસતન્તિ એવં અટ્ઠસતાનિ ચ પઞ્ઞાસઞ્ચ ધમ્મા હોન્તિ. એવં અત્થાપિ તત્તકા એવ હોન્તિ. એવમેવ સચ્ચાદીસુ તીસુ ઠાનેસુ વીસસતં નિરુત્તિયો, સત્તસુ વેય્યાકરણેસુ ચત્તારીસસતં નિરુત્તિયો, અભિઞ્ઞટ્ઠાદીસુ ખન્ધટ્ઠાદીસુ ચ અડ્ઢતેય્યાનિ અડ્ઢતેય્યાનિ નિરુત્તિસતાનિ, અરિયસચ્ચેસુ પટિસમ્ભિદાસુ ચ દ્વે દ્વે નિરુત્તિસતાનિ, બુદ્ધધમ્મેસુ તીણિ નિરુત્તિસતાનીતિ એવં નિરુત્તિસહસ્સઞ્ચ સત્તનિરુત્તિસતાનિ ચ હોન્તિ. એવમેવ સચ્ચાદીસુ તીસુ ઠાનેસુ ચત્તારીસાધિકાનિ દ્વે દ્વે ઞાણસતાનિ, સત્તસુ વેય્યાકરણેસુ અસીતિઅધિકાનિ દ્વે ઞાણસતાનિ, અભિઞ્ઞટ્ઠાદીસુ ખન્ધટ્ઠાદીસુ ચ પઞ્ચપઞ્ચઞાણસતાનિ , સચ્ચેસુ પટિસમ્ભિદાસુ ચ ચત્તારિ ચત્તારિ ઞાણસતાનિ, બુદ્ધધમ્મેસુ છ ઞાણસતાનીતિ એવં તીણિ ચ ઞાણસહસ્સાનિ ચત્તારિ ચ ઞાણસતાનિ હોન્તીતિ.

    38. Buddhadhammavāre diyaḍḍhasatanti chakkhattuṃ pañcavīsati satañca paññāsañca honti, taddiguṇā niruttiyo taddiguṇāni ñāṇāni. Paṭisambhidādhikaraṇeti paṭisambhidādhikāre. Aḍḍhanavadhammasatānīti paṭhamaṃ vuttesu catūsu saccesu saṭṭhi, catūsu satipaṭṭhānesu saṭṭhi, catūsu sammappadhānesu saṭṭhi, sattabodhisattaveyyākaraṇesu sattati, abhiññaṭṭhādīsu pañcasu pañcavīsasataṃ, khandhaṭṭhādīsu pañcasu pañcavīsasataṃ, puna catūsu ariyasaccesu sataṃ, catūsu paṭisambhidāsu sataṃ, chasu buddhadhammesu diyaḍḍhasatanti evaṃ aṭṭhasatāni ca paññāsañca dhammā honti. Evaṃ atthāpi tattakā eva honti. Evameva saccādīsu tīsu ṭhānesu vīsasataṃ niruttiyo, sattasu veyyākaraṇesu cattārīsasataṃ niruttiyo, abhiññaṭṭhādīsu khandhaṭṭhādīsu ca aḍḍhateyyāni aḍḍhateyyāni niruttisatāni, ariyasaccesu paṭisambhidāsu ca dve dve niruttisatāni, buddhadhammesu tīṇi niruttisatānīti evaṃ niruttisahassañca sattaniruttisatāni ca honti. Evameva saccādīsu tīsu ṭhānesu cattārīsādhikāni dve dve ñāṇasatāni, sattasu veyyākaraṇesu asītiadhikāni dve ñāṇasatāni, abhiññaṭṭhādīsu khandhaṭṭhādīsu ca pañcapañcañāṇasatāni , saccesu paṭisambhidāsu ca cattāri cattāri ñāṇasatāni, buddhadhammesu cha ñāṇasatānīti evaṃ tīṇi ca ñāṇasahassāni cattāri ca ñāṇasatāni hontīti.

    પટિસમ્ભિદાકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭisambhidākathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૯. છબુદ્ધધમ્મવારો • 9. Chabuddhadhammavāro


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact