Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    ૯. છબુદ્ધધમ્મવારો

    9. Chabuddhadhammavāro

    ૩૮. ‘‘‘યાવતા ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તે ઞાણં, ઞાતં દિટ્ઠં વિદિતં સચ્છિકતં ફસ્સિતં પઞ્ઞાય. અફસ્સિતં પઞ્ઞાય ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તે ઞાણં નત્થી’તિ – ચક્ખું ઉદપાદિ…પે॰… આલોકો ઉદપાદિ’’. ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તે ઞાણે પઞ્ચવીસતિ ધમ્મા, પઞ્ચવીસતિ અત્થા, પઞ્ઞાસ નિરુત્તિયો, સતં ઞાણાનિ.

    38. ‘‘‘Yāvatā indriyaparopariyatte ñāṇaṃ, ñātaṃ diṭṭhaṃ viditaṃ sacchikataṃ phassitaṃ paññāya. Aphassitaṃ paññāya indriyaparopariyatte ñāṇaṃ natthī’ti – cakkhuṃ udapādi…pe… āloko udapādi’’. Indriyaparopariyatte ñāṇe pañcavīsati dhammā, pañcavīsati atthā, paññāsa niruttiyo, sataṃ ñāṇāni.

    ‘‘‘યાવતા સત્તાનં આસયાનુસયે ઞાણં…પે॰… યાવતા યમકપાટિહીરે ઞાણં …પે॰… યાવતા મહાકરુણાસમાપત્તિયા ઞાણં…પે॰… યાવતા સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં…પે॰… યાવતા અનાવરણં ઞાણં, ઞાતં દિટ્ઠં વિદિતં સચ્છિકતં ફસ્સિતં પઞ્ઞાય. અફસ્સિતં પઞ્ઞાય અનાવરણં ઞાણં નત્થી’તિ – ચક્ખું ઉદપાદિ, ઞાણં ઉદપાદિ, પઞ્ઞા ઉદપાદિ , વિજ્જા ઉદપાદિ, આલોકો ઉદપાદિ’’. અનાવરણે ઞાણે પઞ્ચવીસતિ ધમ્મા, પઞ્ચવીસતિ અત્થા, પઞ્ઞાસ નિરુત્તિયો, સતં ઞાણાનિ.

    ‘‘‘Yāvatā sattānaṃ āsayānusaye ñāṇaṃ…pe… yāvatā yamakapāṭihīre ñāṇaṃ …pe… yāvatā mahākaruṇāsamāpattiyā ñāṇaṃ…pe… yāvatā sabbaññutaññāṇaṃ…pe… yāvatā anāvaraṇaṃ ñāṇaṃ, ñātaṃ diṭṭhaṃ viditaṃ sacchikataṃ phassitaṃ paññāya. Aphassitaṃ paññāya anāvaraṇaṃ ñāṇaṃ natthī’ti – cakkhuṃ udapādi, ñāṇaṃ udapādi, paññā udapādi , vijjā udapādi, āloko udapādi’’. Anāvaraṇe ñāṇe pañcavīsati dhammā, pañcavīsati atthā, paññāsa niruttiyo, sataṃ ñāṇāni.

    છસુ બુદ્ધધમ્મેસુ દિયડ્ઢસતં ધમ્મા, દિયડ્ઢસતં અત્થા, તીણિ નિરુત્તિસતાનિ, છ ઞાણસતાનિ.

    Chasu buddhadhammesu diyaḍḍhasataṃ dhammā, diyaḍḍhasataṃ atthā, tīṇi niruttisatāni, cha ñāṇasatāni.

    પટિસમ્ભિદાધિકરણે 1 અડ્ઢનવધમ્મસતાનિ 2, અડ્ઢનવઅત્થસતાનિ, નિરુત્તિસહસ્સઞ્ચ સત્ત ચ નિરુત્તિસતાનિ, તીણિ ચ ઞાણસહસ્સાનિ, ચત્તારિ ચ ઞાણસતાનીતિ.

    Paṭisambhidādhikaraṇe 3 aḍḍhanavadhammasatāni 4, aḍḍhanavaatthasatāni, niruttisahassañca satta ca niruttisatāni, tīṇi ca ñāṇasahassāni, cattāri ca ñāṇasatānīti.

    પટિસમ્ભિદાકથા નિટ્ઠિતા.

    Paṭisambhidākathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. પટિસમ્ભિદાપકરણે (સ્યા॰)
    2. અડ્ઢનવમાનિ ધમ્મસતાનિ (સ્યા॰), અડ્ઢનવમધમ્મસતાનિ (ક॰)
    3. paṭisambhidāpakaraṇe (syā.)
    4. aḍḍhanavamāni dhammasatāni (syā.), aḍḍhanavamadhammasatāni (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / ૯. છબુદ્ધધમ્મવારવણ્ણના • 9. Chabuddhadhammavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact