Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૬. છદ્દન્તજોતિપાલારબ્ભપઞ્હો

    6. Chaddantajotipālārabbhapañho

    . ‘‘ભન્તે નાગસેન, ભાસિતમ્પેતં ભગવતા છદ્દન્તો નાગરાજા –

    6. ‘‘Bhante nāgasena, bhāsitampetaṃ bhagavatā chaddanto nāgarājā –

    ‘‘‘વધિસ્સમેતન્તિ પરામસન્તો, કાસાવમદ્દક્ખિ ધજં ઇસીનં;

    ‘‘‘Vadhissametanti parāmasanto, kāsāvamaddakkhi dhajaṃ isīnaṃ;

    દુક્ખેન ફુટ્ઠસ્સુદપાદિ સઞ્ઞા, અરહદ્ધજો સબ્ભિ અવજ્ઝરૂપો’તિ.

    Dukkhena phuṭṭhassudapādi saññā, arahaddhajo sabbhi avajjharūpo’ti.

    ‘‘પુન ચ ભણિતં ‘જોતિપાલમાણવો સમાનો કસ્સપં ભગવન્તં અરહન્તં સમ્માસમ્બુદ્ધં મુણ્ડકવાદેન સમણકવાદેન અસબ્ભાહિ ફરુસાહિ વાચાહિ અક્કોસિ પરિભાસી’તિ. યદિ, ભન્તે નાગસેન, બોધિસત્તો તિરચ્છાનગતો સમાનો કાસાવં અભિપૂજયિ, તેન હિ ‘જોતિપાલેન માણવેન કસ્સપો ભગવા અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો મુણ્ડકવાદેન સમણકવાદેન અસબ્ભાહિ ફરુસાહિ વાચાહિ અક્કુટ્ઠો પરિભાસિતો’તિ યં વચનં, તં મિચ્છા. યદિ જોતિપાલેન માણવેન કસ્સપો ભગવા અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો મુણ્ડકવાદેન સમણકવાદેન અસબ્ભાહિ ફરુસાહિ વાચાહિ અક્કુટ્ઠો પરિભાસિતો, તેન હિ ‘છદ્દન્તેન નાગરાજેન કાસાવં પૂજિત’ન્તિ તમ્પિ વચનં મિચ્છા. યદિ તિરચ્છાનગતેન બોધિસત્તેન કક્ખળખરકટુકવેદનં વેદયમાનેન લુદ્દકેન નિવત્થં કાસાવં પૂજિતં, કિં મનુસ્સભૂતો સમાનો પરિપક્કઞાણો પરિપક્કાય બોધિયા કસ્સપં ભગવન્તં અરહન્તં સમ્માસમ્બુદ્ધં દસબલં લોકનાયકં ઉદિતોદિતં જલિતબ્યામોભાસં પવરુત્તમં પવરરુચિરકાસિકકાસાવમભિપારુતં દિસ્વા ન પૂજયિ? અયમ્પિ ઉભતો કોટિકો પઞ્હો તવાનુપ્પત્તો, સો તયા નિબ્બાહિતબ્બોતિ.

    ‘‘Puna ca bhaṇitaṃ ‘jotipālamāṇavo samāno kassapaṃ bhagavantaṃ arahantaṃ sammāsambuddhaṃ muṇḍakavādena samaṇakavādena asabbhāhi pharusāhi vācāhi akkosi paribhāsī’ti. Yadi, bhante nāgasena, bodhisatto tiracchānagato samāno kāsāvaṃ abhipūjayi, tena hi ‘jotipālena māṇavena kassapo bhagavā arahaṃ sammāsambuddho muṇḍakavādena samaṇakavādena asabbhāhi pharusāhi vācāhi akkuṭṭho paribhāsito’ti yaṃ vacanaṃ, taṃ micchā. Yadi jotipālena māṇavena kassapo bhagavā arahaṃ sammāsambuddho muṇḍakavādena samaṇakavādena asabbhāhi pharusāhi vācāhi akkuṭṭho paribhāsito, tena hi ‘chaddantena nāgarājena kāsāvaṃ pūjita’nti tampi vacanaṃ micchā. Yadi tiracchānagatena bodhisattena kakkhaḷakharakaṭukavedanaṃ vedayamānena luddakena nivatthaṃ kāsāvaṃ pūjitaṃ, kiṃ manussabhūto samāno paripakkañāṇo paripakkāya bodhiyā kassapaṃ bhagavantaṃ arahantaṃ sammāsambuddhaṃ dasabalaṃ lokanāyakaṃ uditoditaṃ jalitabyāmobhāsaṃ pavaruttamaṃ pavararucirakāsikakāsāvamabhipārutaṃ disvā na pūjayi? Ayampi ubhato koṭiko pañho tavānuppatto, so tayā nibbāhitabboti.

    ‘‘ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા છદ્દન્તો નાગરાજા ‘વધિસ્સમેતન્તિ…પે॰… અવજ્ઝરૂપો’તિ. જોતિપાલેન ચ માણવેન કસ્સપો ભગવા અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો મુણ્ડકવાદેન સમણકવાદેન અસબ્ભાહિ ફરુસાહિ વાચાહિ અક્કુટ્ઠો પરિભાસિતો, તઞ્ચ પન જાતિવસેન કુલવસેન. જોતિપાલો, મહારાજ, માણવો અસ્સદ્ધે અપ્પસન્ને કુલે પચ્ચાજાતો, તસ્સ માતાપિતરો ભગિનિભાતરો દાસિદાસચેટકપરિવારકમનુસ્સા બ્રહ્મદેવતા બ્રહ્મગરુકા, તે ‘બ્રાહ્મણા એવ ઉત્તમા પવરા’તિ અવસેસે પબ્બજિતે ગરહન્તિ જિગુચ્છન્તિ, તેસં તં વચનં સુત્વા જોતિપાલો માણવો ઘટિકારેન કુમ્ભકારેન સત્થારં દસ્સનાય પક્કોસિતો એવમાહ ‘કિં પન તેન મુણ્ડકેન સમણકેન દિટ્ઠેના’તિ.

    ‘‘Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā chaddanto nāgarājā ‘vadhissametanti…pe… avajjharūpo’ti. Jotipālena ca māṇavena kassapo bhagavā arahaṃ sammāsambuddho muṇḍakavādena samaṇakavādena asabbhāhi pharusāhi vācāhi akkuṭṭho paribhāsito, tañca pana jātivasena kulavasena. Jotipālo, mahārāja, māṇavo assaddhe appasanne kule paccājāto, tassa mātāpitaro bhaginibhātaro dāsidāsaceṭakaparivārakamanussā brahmadevatā brahmagarukā, te ‘brāhmaṇā eva uttamā pavarā’ti avasese pabbajite garahanti jigucchanti, tesaṃ taṃ vacanaṃ sutvā jotipālo māṇavo ghaṭikārena kumbhakārena satthāraṃ dassanāya pakkosito evamāha ‘kiṃ pana tena muṇḍakena samaṇakena diṭṭhenā’ti.

    ‘‘યથા , મહારાજ , અમતં વિસમાસજ્જ તિત્તકં હોતિ, યથા ચ સીતોદકં અગ્ગિમાસજ્જ ઉણ્હં હોતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, જોતિપાલો માણવો અસ્સદ્ધે અપ્પસન્ને કુલે પચ્ચાજાતો, સો કુલવસેન અન્ધો હુત્વા 1 તથાગતં અક્કોસિ પરિભાસિ.

    ‘‘Yathā , mahārāja , amataṃ visamāsajja tittakaṃ hoti, yathā ca sītodakaṃ aggimāsajja uṇhaṃ hoti, evameva kho, mahārāja, jotipālo māṇavo assaddhe appasanne kule paccājāto, so kulavasena andho hutvā 2 tathāgataṃ akkosi paribhāsi.

    ‘‘યથા, મહારાજ, જલિતપજ્જલિતો મહાઅગ્ગિક્ખન્ધો સપ્પભાસો ઉદકમાસજ્જ ઉપહતપ્પભાતેજો સીતલો કાળકો ભવતિ પરિપક્કનિગ્ગુણ્ડિફલસદિસો, એવમેવ ખો, મહારાજ, જોતિપાલો માણવો પુઞ્ઞવા સદ્ધો ઞાણવિપુલસપ્પભાસો અસ્સદ્ધે અપ્પસન્ને કુલે પચ્ચાજાતો, સો કુલવસેન અન્ધો હુત્વા તથાગતં અક્કોસિ પરિભાસિ, ઉપગન્ત્વા ચ બુદ્ધગુણમઞ્ઞાય ચેટકભૂતો વિય અહોસિ, જિનસાસને પબ્બજિત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા બ્રહ્મલોકૂપગો અહોસી’’તિ. ‘‘સાધુ, ભન્તે નાગસેન, એવમેતં તથા સમ્પટિચ્છામી’’તિ.

    ‘‘Yathā, mahārāja, jalitapajjalito mahāaggikkhandho sappabhāso udakamāsajja upahatappabhātejo sītalo kāḷako bhavati paripakkanigguṇḍiphalasadiso, evameva kho, mahārāja, jotipālo māṇavo puññavā saddho ñāṇavipulasappabhāso assaddhe appasanne kule paccājāto, so kulavasena andho hutvā tathāgataṃ akkosi paribhāsi, upagantvā ca buddhaguṇamaññāya ceṭakabhūto viya ahosi, jinasāsane pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā brahmalokūpago ahosī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante nāgasena, evametaṃ tathā sampaṭicchāmī’’ti.

    છદ્દન્તજોતિપાલારબ્ભપઞ્હો છટ્ઠો.

    Chaddantajotipālārabbhapañho chaṭṭho.







    Footnotes:
    1. સો કુલજાતિવસેન અન્ધો ભવિત્વા (સ્યા॰)
    2. so kulajātivasena andho bhavitvā (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact