Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā |
૪૩. છન્દદાનનિદ્દેસો
43. Chandadānaniddeso
છન્દદાનાદીતિ –
Chandadānādīti –
૩૯૯.
399.
ભેરિં ઘણ્ટિં પતાળેત્વા, કમ્મપ્પત્તે સમાગતે;
Bheriṃ ghaṇṭiṃ patāḷetvā, kammappatte samāgate;
સઙ્ઘે હરેય્ય છન્દં વા, પારિસુદ્ધિં પવારણં.
Saṅghe hareyya chandaṃ vā, pārisuddhiṃ pavāraṇaṃ.
૪૦૦.
400.
એકં ભિક્ખું ઉપગ્ગમ્મ, નિસીદિત્વા ઉક્કુટિકં;
Ekaṃ bhikkhuṃ upaggamma, nisīditvā ukkuṭikaṃ;
અઞ્જલિં પગ્ગણ્હિત્વાન, દદે છન્દં વિચક્ખણો.
Añjaliṃ paggaṇhitvāna, dade chandaṃ vicakkhaṇo.
૪૦૧. (ક) ‘‘છન્દં દમ્મિ, છન્દં મે હર, છન્દં મે આરોચેહી’’તિ વત્તબ્બં.
401. (Ka) ‘‘chandaṃ dammi, chandaṃ me hara, chandaṃ me ārocehī’’ti vattabbaṃ.
(ખ) પારિસુદ્ધિં દેન્તેન ‘‘પારિસુદ્ધિં દમ્મિ, પારિસુદ્ધિં મે હર, પારિસુદ્ધિં મે આરોચેહી’’તિ વત્તબ્બં.
(Kha) pārisuddhiṃ dentena ‘‘pārisuddhiṃ dammi, pārisuddhiṃ me hara, pārisuddhiṃ me ārocehī’’ti vattabbaṃ.
૪૦૨.
402.
પારિસુદ્ધિપ્પદાનેન, સમ્પાદેતિ ઉપોસથં;
Pārisuddhippadānena, sampādeti uposathaṃ;
સઙ્ઘસ્સ અત્તનો ચાપિ, સેસકમ્મં વિબાધતિ.
Saṅghassa attano cāpi, sesakammaṃ vibādhati.
૪૦૩.
403.
છન્દદાનેન સઙ્ઘસ્સ, દ્વયં સાધેતિ નત્તનો;
Chandadānena saṅghassa, dvayaṃ sādheti nattano;
તસ્મા છન્દં દદન્તેન, દાતબ્બા પારિસુદ્ધિપિ.
Tasmā chandaṃ dadantena, dātabbā pārisuddhipi.
૪૦૪.
404.
હરેય્યેકો બહૂનમ્પિ, પરમ્પરા ન હારયે;
Hareyyeko bahūnampi, paramparā na hāraye;
પરમ્પરાહટા છન્દ-પારિસુદ્ધિ ન ગચ્છતિ.
Paramparāhaṭā chanda-pārisuddhi na gacchati.
૪૦૫. સબ્બૂપચારં કત્વાન, એવં દેય્યા પવારણા. ‘‘પવારણં દમ્મિ, પવારણં મે હર, પવારણં મે આરોચેહિ, મમત્થાય પવારેહી’’તિ.
405. Sabbūpacāraṃ katvāna, evaṃ deyyā pavāraṇā. ‘‘Pavāraṇaṃ dammi, pavāraṇaṃ me hara, pavāraṇaṃ me ārocehi, mamatthāya pavārehī’’ti.
૪૦૬. આરોચેત્વાથ સો સઙ્ઘં, પવારેય્યેવમાગતો. ‘‘ઇત્થન્નામો, ભન્તે, સઙ્ઘં પવારેતિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતુ તં સઙ્ઘો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સતી’’તિ.
406. Ārocetvātha so saṅghaṃ, pavāreyyevamāgato. ‘‘Itthannāmo, bhante, saṅghaṃ pavāreti diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu taṃ saṅgho anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissatī’’ti.
૪૦૭.
407.
ગહેત્વા પારિસુદ્ધિં વા, છન્દં વાપિ પવારણં;
Gahetvā pārisuddhiṃ vā, chandaṃ vāpi pavāraṇaṃ;
હારકો સઙ્ઘમપ્પત્વા, વિબ્ભમેય્ય મરેય્ય વા.
Hārako saṅghamappatvā, vibbhameyya mareyya vā.
૪૦૮.
408.
સામણેરાદિભાવં વા,
Sāmaṇerādibhāvaṃ vā,
પટિજાનેય્ય નાહટા;
Paṭijāneyya nāhaṭā;
પત્વા સઙ્ઘં તથા હેય્ય,
Patvā saṅghaṃ tathā heyya,
આહટા હોતિ હારકો.
Āhaṭā hoti hārako.
૪૦૯.
409.
સઙ્ઘપ્પત્તો પમત્તો વા, સુત્તો નારોચયેય્ય વા;
Saṅghappatto pamatto vā, sutto nārocayeyya vā;
અનાપત્તિવ સઞ્ચિચ્ચ, નારોચેન્તસ્સ દુક્કટન્તિ.
Anāpattiva sañcicca, nārocentassa dukkaṭanti.