Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
(૮) ૩. આનન્દવગ્ગો
(8) 3. Ānandavaggo
૧. છન્નસુત્તવણ્ણના
1. Channasuttavaṇṇanā
૭૨. તતિયસ્સ પઠમે છન્નોતિ એવંનામકો છન્નપરિબ્બાજકો. તુમ્હેપિ, આવુસોતિ, આવુસો, યથા મયં રાગાદીનં પહાનં પઞ્ઞાપેમ, કિં એવં તુમ્હેપિ પઞ્ઞાપેથાતિ પુચ્છતિ. તતો થેરો ‘‘અયં પરિબ્બાજકો અમ્હે રાગાદીનં પહાનં પઞ્ઞાપેમાતિ વદતિ, નત્થિ પનેતં બાહિરસમયે’’તિ તં પટિક્ખિપન્તો મયં ખો, આવુસોતિઆદિમાહ. તત્થ ખોતિ અવધારણત્થે નિપાતો, મયમેવ પઞ્ઞાપેમાતિ અત્થો. તતો પરિબ્બાજકો ચિન્તેસિ ‘‘અયં થેરો બાહિરસમયં લુઞ્ચિત્વા હરન્તો ‘મયમેવા’તિ આહ. કિં નુ ખો આદીનવં દિસ્વા એતે એતેસં પહાનં પઞ્ઞાપેન્તી’’તિ. અથ થેરં પુચ્છન્તો કિં પન તુમ્હેતિઆદિમાહ. થેરો તસ્સ બ્યાકરોન્તો રત્તો ખોતિઆદિમાહ. તત્થ અત્તત્થન્તિ દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકં લોકિયલોકુત્તરં અત્તનો અત્થં. પરત્થઉભયત્થેસુપિ એસેવ નયો.
72. Tatiyassa paṭhame channoti evaṃnāmako channaparibbājako. Tumhepi, āvusoti, āvuso, yathā mayaṃ rāgādīnaṃ pahānaṃ paññāpema, kiṃ evaṃ tumhepi paññāpethāti pucchati. Tato thero ‘‘ayaṃ paribbājako amhe rāgādīnaṃ pahānaṃ paññāpemāti vadati, natthi panetaṃ bāhirasamaye’’ti taṃ paṭikkhipanto mayaṃ kho, āvusotiādimāha. Tattha khoti avadhāraṇatthe nipāto, mayameva paññāpemāti attho. Tato paribbājako cintesi ‘‘ayaṃ thero bāhirasamayaṃ luñcitvā haranto ‘mayamevā’ti āha. Kiṃ nu kho ādīnavaṃ disvā ete etesaṃ pahānaṃ paññāpentī’’ti. Atha theraṃ pucchanto kiṃ pana tumhetiādimāha. Thero tassa byākaronto ratto khotiādimāha. Tattha attatthanti diṭṭhadhammikasamparāyikaṃ lokiyalokuttaraṃ attano atthaṃ. Paratthaubhayatthesupi eseva nayo.
અન્ધકરણોતિઆદીસુ યસ્સ રાગો ઉપ્પજ્જતિ, તં યથાભૂતદસ્સનનિવારણેન અન્ધં કરોતીતિ અન્ધકરણો. પઞ્ઞાચક્ખું ન કરોતીતિ અચક્ખુકરણો. ઞાણં ન કરોતીતિ અઞ્ઞાણકરણો. કમ્મસ્સકતપઞ્ઞા ઝાનપઞ્ઞા વિપસ્સનાપઞ્ઞાતિ ઇમા તિસ્સો પઞ્ઞા અપ્પવત્તિકરણેન નિરોધેતીતિ પઞ્ઞાનિરોધિકો. અનિટ્ઠફલદાયકત્તા દુક્ખસઙ્ખાતસ્સ વિઘાતસ્સેવ પક્ખે વત્તતીતિ વિઘાતપક્ખિકો. કિલેસનિબ્બાનં ન સંવત્તેતીતિ અનિબ્બાનસંવત્તનિકો. અલઞ્ચ પનાવુસો આનન્દ, અપ્પમાદાયાતિ, આવુસો આનન્દ, સચે એવરૂપા પટિપદા અત્થિ, અલં તુમ્હાકં અપ્પમાદાય યુત્તં અનુચ્છવિકં, અપ્પમાદં કરોથ, આવુસોતિ થેરસ્સ વચનં અનુમોદિત્વા પક્કામિ. ઇમસ્મિં સુત્તે અરિયમગ્ગો લોકુત્તરમિસ્સકો કથિતો. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
Andhakaraṇotiādīsu yassa rāgo uppajjati, taṃ yathābhūtadassananivāraṇena andhaṃ karotīti andhakaraṇo. Paññācakkhuṃ na karotīti acakkhukaraṇo. Ñāṇaṃ na karotīti aññāṇakaraṇo. Kammassakatapaññā jhānapaññā vipassanāpaññāti imā tisso paññā appavattikaraṇena nirodhetīti paññānirodhiko. Aniṭṭhaphaladāyakattā dukkhasaṅkhātassa vighātasseva pakkhe vattatīti vighātapakkhiko. Kilesanibbānaṃ na saṃvattetīti anibbānasaṃvattaniko. Alañca panāvuso ānanda, appamādāyāti, āvuso ānanda, sace evarūpā paṭipadā atthi, alaṃ tumhākaṃ appamādāya yuttaṃ anucchavikaṃ, appamādaṃ karotha, āvusoti therassa vacanaṃ anumoditvā pakkāmi. Imasmiṃ sutte ariyamaggo lokuttaramissako kathito. Sesamettha uttānatthamevāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. છન્નસુત્તં • 1. Channasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. છન્નસુત્તવણ્ણના • 1. Channasuttavaṇṇanā