Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૦૯. છવકજાતકં (૪-૧-૯)

    309. Chavakajātakaṃ (4-1-9)

    ૩૩.

    33.

    સબ્બમિદં ચરિમં કતં 1, ઉભો ધમ્મં ન પસ્સરે;

    Sabbamidaṃ carimaṃ kataṃ 2, ubho dhammaṃ na passare;

    ઉભો પકતિયા ચુતા, યો ચાયં મન્તેજ્ઝાપેતિ 3;

    Ubho pakatiyā cutā, yo cāyaṃ mantejjhāpeti 4;

    યો ચ મન્તં અધીયતિ.

    Yo ca mantaṃ adhīyati.

    ૩૪.

    34.

    સાલીનં ઓદનં ભુઞ્જે, સુચિં મંસૂપસેચનં;

    Sālīnaṃ odanaṃ bhuñje, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;

    તસ્મા એતં ન સેવામિ, ધમ્મં ઇસીહિ સેવિતં.

    Tasmā etaṃ na sevāmi, dhammaṃ isīhi sevitaṃ.

    ૩૫.

    35.

    પરિબ્બજ મહા લોકો 5, પચન્તઞ્ઞેપિ પાણિનો;

    Paribbaja mahā loko 6, pacantaññepi pāṇino;

    મા તં અધમ્મો આચરિતો, અસ્મા કુમ્ભમિવાભિદા.

    Mā taṃ adhammo ācarito, asmā kumbhamivābhidā.

    ૩૬.

    36.

    ધિરત્થુ તં યસલાભં, ધનલાભઞ્ચ બ્રાહ્મણ;

    Dhiratthu taṃ yasalābhaṃ, dhanalābhañca brāhmaṇa;

    યા વુત્તિ વિનિપાતેન, અધમ્મચરણેન વાતિ.

    Yā vutti vinipātena, adhammacaraṇena vāti.

    છવકજાતકં નવમં.

    Chavakajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ચરિમવતં (સી॰ પી॰)
    2. carimavataṃ (sī. pī.)
    3. મન્તજ્ઝાયતિ (સી॰), સજ્ઝાપયતિ (પી॰)
    4. mantajjhāyati (sī.), sajjhāpayati (pī.)
    5. મહાબ્રહ્મે (ક॰)
    6. mahābrahme (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૦૯] ૯. છવજાતકવણ્ણના • [309] 9. Chavajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact